Connect with us

Politica

Vot unanim pentru delegarea serviciului de apă din Nisipari către RAJA SA

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Consilierii locali din comuna Castelu au votat, în unanimitate, proiectul de hotărâre privind transmiterea serviciului de alimentare cu apă al satului Nisipari în gestiunea delegată a operatorului autorizat SC RAJA SA Constanța.

Pe 12 iulie, conducerea administrației locale din comuna Castelu a organizat o dezbatere publică pe această temă. Adunarea publică a avut loc la căminul cultural din localitatea Nisipari. Primarul Nicolae Anghel și viceprimarul Antoneta Prodan au explicat atunci că în localitate există doi operatori de apă, unul autorizat și altul neautorizat. Astfel, în satul Castelu, acest serviciu este asigurat de SC RAJA SA Constanța, care este operator autorizat, fiind chiar liderul național în domeniu. În Nisipari – celălalt sat component al comunei Castelu – alimentarea cu apă era asigurată direct de către Primărie. Însă Primăria nu deținea un serviciu specializat sau o societate de interes local, neavând autorizație din partea Autorității Naționale pentru Reglementarea Serviciilor Comunitare (ANRSC) pentru prestarea acestui serviciu. Așadar, se impunea intrarea în legalitate, ceea ce s-a și întâmplat prin adoptarea hotărârii Consiliului Local Castelu.

Primarul Nicolae Anghel a subliniat în discuțiile cu locuitorii din Nisipari importanța implementării unui astfel de proiect, întrucât localitatea ar urma să fie inclusă în proiectele de investiții ale SC RAJA SA finanțate prin Programul Operațional de Investiții Mari (POIM). De asemenea, localitatea ar urma să beneficieze de apă potabilă în regim continuu, dar și de sistem de canalizare.

Iată declarațiile complete:

(VIDEO) Dezbatere publică. Apa de la Nisipari va fi preluată de RAJA

Revenind la investiții, primarul Nicolae Anghel consideră că prioritare sunt modernizarea și extinderea puțurilor de apă din satul Nisipari, a rezervoarelor și conductelor de distribuție. În cealaltă a comunei Castelu, alimentarea cu apă se face din sistemul interconectat Litoral – cu racord la conducta de aducțiune 1200 din Sentab Medgidia-Complex Constanța Sud

Citiți și:

Dezbatere publică pe tema reabilitării sistemului de alimentare cu apă potabilă din satul Nisipari

 

 

 

Comments

comments

Politica

Constanța. USR, acuză: „Noua procedură de înregistrare a deceselor, aberantă“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

USR Constanța critică dur, într-o postare pe Facebook, decizia autorităților locale de a modifica procedura de înregistrare a deceselor. Cei de la USR spun că Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Constanța și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate inventează o procedură aberantă privind înregistrarea în registrele de stare civilă a actelor de deces.

„Practic, în loc să se ocupe de actul medical în sine, prin această procedură, medicii ar trebui să preia mare parte din atribuțiile serviciilor de stare civilă și de curierat Mai mult decât atât, medicii și unitățile sanitare vor fi puse în situația de a păstra, în original, documentele ale persoanelor decedate, urmând a le transmite oficiilor de stare civilă în termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgență. Nu există niciun temei legal care să impună medicilor această procedură ce depășește grosolan cadrul legal și deontologic de exercitare a profesiei medicale. Dimpotrivă, potrivit reglementărilor privind protecția datelor cu caracter personal, medicii de familie și cabinetele medicale individuale nu au dreptul să reƫină cartea de identitate sau alte documente ale a unei persoane, chiar şi ale uneia decedate, şi nici să le copieze sau să le transmită prin mijloace electronice nesecurizate. Întrucât legislația adoptată pentru perioada stării de urgență nu modifică dispozițiile privind actele de stare civilă, USR Constanța solicită SPCLEP și Casei de Județene de Sănătate Constanța să revină asupra instrucțiunilor transmise medicilor și unităților medicale, întrucât acestea nu au niciun fundament legal. Medicii trebuie sprijiniți în lupta lor împotriva coronavirus și nu trebuie împovărați cu atribuții birocratice, menite să acopere fuga de responsabilitate și ineficiența autorităților locale și a insituțiilor statului.“, notează cei de la USR Constanța.

Amintim că, Primăria Constanța a decis că rudele/aparținătorii defunctului nu trebuie să se mai prezinte la Serviciul Stare Civilă. Medicul sau persoana desemnată de la nivelul spitalului/unității medicale/serviciului de medicină legală/medicilor de familie este cel care va transmite prin intermediul serviciului de poștă electronică securizată compartimentului de stare civilă din cadrul primăriei următoarele documente: certificatul medical constatator al decesului, actul de identitate al defunctului, în lipsa actului de identitate se va transmite dovada eliberată de instituțiile competente

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Guvernul Orban a anunțat începerea lucrărilor de reabilitare a Cazinoului din Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Guvernul Ludovic Orban a anunțat că vor începe lucrările de consolidare, reabilitare și modernizare a Cazinoului din Constanța. Ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, l-a informat, astăzi, în ședința de guvern pe premierul Ludovic Orban că cel târziu la mijlocul lunii aprilie va da ordinul de începere a lucrărilor.

„Am obtinut autorizatia de construire vineri, azi s-a platit taxa la ISC de 0,01”, a declarat ministrul.

Orban a răspuns ca s-ar bucura să fie guvernul său cel care reușește să reabiliteze cazinoul din Constanta.

„Nu mai avem semne de întrebare, vom reconstrui Cazinoul Constanta”, i-a răspuns ministrul Dezvoltării. Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

OFICIAL! Guvernul a AMÂNAT alegerile locale

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Ludovic Orban a anunțat, urmă cu câteva minute, că alegerile locale au fost amânate, iar mandatul actualilor aleși locali a fost prelungit. Însă, alegerile vor fi efectuate nu mai târziu de 31 decembrie. Totodată, s-au simplificat și condițiile pentru cei care vor să candideze la alegerile locale.

”În această situație nu se pot desfășura campanii și alegerile trebuie să se desfășoare în condiții sigure. A fost inițiat un proiect de OUG de prelungire a actualelor mandate, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020. Va fi prezentată o singură listă de susținători și un număr minim de 25.000 de semnături, 500 din fiecare județe, 1.000 din municipiul București. Există posibilitatea ca în locul listelor să se depună o contribuție de 3% din valoarea maximă pentru funcția pentru care candidează sau 50 de salarii de bază“, a declarat vicepremierul Raluca Turcan. Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: