Conecteaza-te cu noi
stelian ion

Societate

150.000 de sticle cu agheasmă, pregătite pentru Bobotează la Arhiepiscopia Tomisului

Published

on

Arhiepiscopul Tomisului – ÎPS Teodosie – a anunțat în cursul zilei de azi că pentru Boboteaza din acest an vor fi pregătite 150.000 de sticle cu agheasmă.

Mai mulți credincioși lucrează la etichetarea sticlelor.

”Avem bucuria de a vă spune că ne-am pregătit de Bobotează ca în fiecare an, poate chiar mai bine. Va fi Boboteaza în portul Tomis, întrucât la Cazino e șantier. Dar cred că va fi bine. Acolo am început acum 20 de ani, la Boboteaza din anul 2002. Este o Bobotează cu temperaturi mai ridicate. Așa a fost voia lui Dumnezeu. Dar important să fie ridicate temperaturile în sufletul nostru. Să ardem de credință, de dragostea de Dumnezeu și să răspândim în jurul nostru căldură, armonie și multă bucurie pentru că darurile care vin de Bobotează sunt darurile Duhului Sfânt care ne aduc pace, bună înțelegere, ne aduc daruri pentru suflete noastre.”, a precizat ÎPS Teodosie.

El a reamintit faptul că, deși luăm în trupul nostru apa sfințită, se sfințește și sufletul pentru că această apă este nestricăcioasă, plină de darururile Duhului Sfânt.

Advertisement
palaz

Agheasma de Bobotează se gustă pe nemâncate, după rugăciune din ajunul Bobotezei până pe data de 14 ianuarie, când se încheie sărbătoarea Botezului Domnului.

ÎPS Teodosie a precizat că dacă vor fi cozi trebuie să știm că este obsesia omului ca atunci când își dorește foarte mult ceva se grăbește să ajungă cât mai repede.

”Nu interpretați ca o lipsă de civilizație sau de altceva această îmbulzeală, ci este tocmai râvnă. Și în jurul Mântuitorului se îmbulzeau oamenii.”, a spus ÎPS Teodosie.

Întrebat dacă nu este periculos să fie multă lume la sărbătoarea Bobotezei din cauza pandemiei, ÎPS Teodosie a răspuns:

”Agheasma nu este periculoasă. Nici Sfânta Împărtășanie, nici ageasma nu infectează și noi nu avem o astfel  de rată ridicată a infectărilor. De aceea, dacă anul trecut nu ne-am infectat, cu peste 10.000 de oameni câți au fost acolo la Bobotează, nici anul acesta nu vom avea.”, a spus ÎPS Teodosie.

Advertisement
palaz

Întrebat dacă recomandă purtarea măștii de protecție la sărbătoare, arhiepiscopul Tomisului a răspuns sec.

”Eu nu spun nimic, că nu sunt medic!”.

Pe data de 5 ianuarie, în ajun de Bobotează, de la ora 5.15, ÎPS Teodosie va susține slujba în Catedrala Arhiepiscopală, iar la ora 7.30 va urma sfințirea apei.

Vor fi peste 100.000 de litri de apă, care va fi sfințită, iar apoi se vor umple sticlele cu agheasmă.

ÎPS Teodosie speră ca la Bobotează să participe 20.000 de oameni. Anul trecut au participat aproximativ 10.000 de credincioși la slujba de Bobotează, potrivit  Arhiepiscopului Tomisului.

Advertisement
palaz

Update: Oficial din partea Biroului de presă al Arhiepiscopiei Tomisului

Joi, 6 ianuarie, Biserica Ortodoxă va prăznui Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza. Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va avea următorul program:

Miercuri, 5 ianuarie – Ajunul Bobotezei
– de la ora 5.15, va oficia Liturghia Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, urmată de slujba de Sfințire Mare a apei, la ora 7.00, slujbă identică cu cea oficiată în ziua de Bobotează. Apa sfințită va fi apoi îmbuteliată în 150.000 de PET-uri ce vor fi oferite credincioșilor constănțeni de Bobotează;
– ora 12.30, va poposi la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Hârșova (din parcul de la Dunăre). De aici se va pleca în procesiune către malul Dunării Port. Slujba de Sfințire Mare a Apei va fi oficiată la ponton, apoi ierarhul va arunca trei cruci în apa Dunării, ce vor fi recuperate de către tineri curajoși;
– de la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului. Întrebările se trimit NUMAI pe mail, la adresa radiodobrogea@gmail.com;

Joi, 6 ianuarie – Botezul Domnului
– ora 8.15, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, urmată, la ora 11.25, de tradiționala Procesiune de Bobotează, de la Catedrală până în Portul Tomis, unde, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia slujba de Sfințire Mare a apei. La sfârșitul acesteia, IPS Teodosie va arunca trei cruci în apele mării, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului;
– de la ora 15.00, va oficia slujba de Sfințire Mare a apei la debarcaderul din localitatea Ovidiu (str. Primăverii);
– de la ora 17.00, va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Constanța (zona Cora);
– de la ora 21.40, va oficia Acatistul Botezului Domnului, Acatistul Maicii Domnului și Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Vineri, 7 ianuarie – Soborul Sfântului Ioan Botezătorul
– de la ora 8.15, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din localitatea Techirghiol (str. Plantelor, nr. 3, lângă Grădinița nr. 2).

Advertisement
palaz

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions