Connect with us

Administratie

2,5 hectare din Pădurea Comorova, DISTRUSE până la ultimul copac. Se cere intervenția Ministerului Mediului

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Două hectare și jumătate din Pădurea Comorova vor fi tăiate pentru a face loc unui complex imobiliar vecin cu Novum, hotelul din Olimp inaugurat de zeci de vedete în pandemie. Ion Fleancu, Paulina Fleancu, Ionuț Cosmin Fleancu și Roxana Fleancu dețin, împreună, peste 25.000 mp de pădure pe buza plajei în stațiunea din sudul litoralului românesc, scriu jurnaliștii de la Info Sud Est.

Terenul pe care sunt amplasate utilaje și a cărui excavare a început este vecin cu Novum by the Sea, hotelul de lux inaugurat de zeci de vedete în plină pandemie de COVID-19, notează aceeași sursă.

De altfel, pădurea Comorova a fost ciopârțită bucată cu bucată, în ultimii ani, dar pare că nimeni nu are ochi să vadă și nici urechi să audă, ce să mai spunem despre ceva măsuri, de cineva care să fie tras la răspundere… Altfel spus, zilele acestea se distruge și ultima bucată cu pomi din sudul litoralului românesc, parte din pădurea Comorova. Alta n-a mai rămas…

Câteva din fotografiile dezastrului de pe litoralul din sud găsiți AICI

Potrivit investigației Info Sud Est, în luna mai 2020, Primăria Mangalia le-a eliberat lui Ion și Paulinei Fleancu două certificate de urbanism pentru a construi, pe o bucată din pădure, un hotel de 10 etaje, un restaurant, parcări și alei.

Se cere intervenția Ministerului Mediului

Urmare a investigației Info Sud Est, Menabit Ozgun, liderul Partidului Ecologist de la Mangalia, cere intervenția conducerii Ministerului Mediului.

“Partidul Ecologist Român, Organizația Mangalia, solicită intervenția MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ȘI PĂDURULOR pentru a verifica legalitatea defrișărilor din pădurea Comorova”, a scris Menabit Ozgun pe contul său de Facebook.

Investigații Ordinea.ro

Cu nici un an în urmă, jurnalișii Ordinea.ro punctau un alt jaf în Pădurea Comorova.

Fostul consilier local Nicolae Moroianu a vorbit, în spațiul public, despre un tun imobiliar dat asupra acestei păduri. Moroianu a scris pe contul său de Facebook că se taie masiv din Pădurea Comorova și că are convingerea că se pregătește un nou tun imobiliar la Neptun, în vecinătatea terenului concesionat de Radu Cristian cu 49 de cenți pe an pentru Parc Aventura.

Iată informațiile:

Se taie iar din Pădurea Comorova! Nicu Moroianu: „Se pregătește un nou tun imobiliar la Neptun“

Crimă ecologică

Pe 1 martie 2020, Ordinea.ro puncta un nou pas spre distrugerea pădurii de la marginea municipiului Mangalia. Defrișările… din grijă față de mediu, spunea primarul în mediul online.

Explicațiile șocante într-un articol semnat de jurnalistul Adrian Cârlescu

O altă dovadă a jafului o găsiți AICI

Începuturile distrugerii îi poartă semnătura lui Zanfir Iorguș, fost primar al municipiului Mangalia. Contractele de vânzare – cumpărare au fost făcute publice tot de Ordinea.ro: Iată-le:

Ce jaf a făcut Zanfir Iorguș la retrocedări ca să pună mâna pe livezile de la Comorova

Și tot Iorguș este semnatarul unui alt tun imobiliar. I-a vândut omului de afaceri Mohammad Murat… 13 ha din pădurea Comorova.

Iată documentele:

Iorguș i-a vândut lui Mohammad Murad 13 hectare din Pădurea Comorova. Și asta explică totul

foto: Info Sud Est / Andreea Pavel

Comments

comments

Administratie

Primăria pare să dea înapoi în scandalul „toaletărilor“ de copaci de la Modern. Nu-i mai ciuntește!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu câteva zile, activistul Sorin Belu, reprezentantul Grupului civic Baricada Verde, prezenta pe Facebook o serie de imagini în care arăta modul în care se fac toaletările de pe taluzul din zona Modern. Astăzi, după discuții cu reprezentanți ai Primăriei, se pare că autoritățile locale au renunțat să mai ciuntească copacii și să lase doar niște bețe înfipte în pământ.

„O veste bună pentru constănțeni. Azi 9 aprilie am reușit să salvăm copacii să nu fie  toaletați – maltratați. Dimineață la 7.20 am avut întâlnire cu domnul Horia Constantinescu unde am discutat la fața locului pro și contra despre modul de toaletare IATĂ CĂ PRIN DIALOG AM PUTUT SALVA COPACI (să se toaleteze, dar să te poți uita și spre ei să afirmi că sunt copaci)“, scrie Sorin Belu pe Facebook.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Constanța. RAEDPP scoate la vânzare locuințele ANL

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

La solicitarea a peste 50 de titulari ai contractelor de închiriere de a cumpăra locuințele pentru tineri construite de către statul român prin Agenția Națională pentru Locuințe, Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța și-a manifestat disponibilitatea de a vinde spațiile locative. Chiriașilor le-a fost comunicat prețul de cumpărare și condițiile care trebuie îndeplinite, astfel că doritorii pot proceda în continuare la depunea actelor necesare. În vederea aplicării dispozițiilor legale de punere în vânzare, comisia de vânzări din cadrul Regiei va instrumenta dosarele, în scopul soluționării cererilor.

Potrivit art. 10 din legea 152/1998, locuințele destinate închirierii din blocurile ANL se pot vinde titularilor contractelor de închiriere la cererea acestora, după expirarea a minimum un an de închiriere neîntreruptă, cu îndeplinirea unor condiții cumulative stabilite în același text de lege. La nivelul municipiului Constanța există imobile construite prin programul ANL pe străzile Zefirului, Brizei, Lirei, Horia Agarici, Pescarilor și Traian, pe terenul pus la dispoziție de către municipiul Constanța. RAEDPP Constanța a fost împuternicită de Consiliul Local al municipiului Constanța, prin HCL nr. 165/30.05.2016 să vândă în numele și pentru municipiul Constanța locuințele construite în regim ANL pentru care există relații contractuale, cu achitarea integrală sau în rate a prețului final de vânzare.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Pasajul de la Gară va fi modernizat prin…pictare!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Pasajul pietonal din zona Gării Constanța va intra, în viitor, într-un soi de modernizare. De fapt, este o pictare a pasajului pe baza unor concursuri de creație organizate de tineri. Primăria municipiului Constanța notează că a răspuns pozitiv inițiativei mediilor de tineret din municipiul Constanța de a se valoriza artistic Pasajul de la Gară demarând, prin intermediul administratorului tramei stradale din municipiul Constanța Confort Urban, lucrări de întreținere și reparații specifice la Pasaj în vederea pregătirii demarării proiectului “Underground Art Flipping”, proiect care se va derula în regim de parteneriat între Primăria municipiului Constanța, Confort Urban și ONG Asociația CreativePlus (președinte Irina Molnuș).

„În momentul de față se află în fază de pregătire Protocolul de colaborare și parteneriat între Primăria municipiului Constanța, SC Confort Urban SRL și Asociația CreativePlus ONG, potrivit căruia părțile se angajează să se susțină reciproc în vederea desfășurării proiectului “Underground Art Flipping – pasajul de la Gară”, proiect care are ca scop principal transformarea pasajului pietonal subteran din zona Gării într-un spațiu de activități educativ culturale pentru tineri. Proiectul include, prioritar, pictarea pasajului pe baza unor concursuri de creație destinat mediilor artistice locale, realizarea unor decorațiuni de artă murală cu includerea unor mesaje de educație pentru dezvoltare durabilă, pregătirea spațiului pentru găzduirea unor evenimente culturale menite a încuraja educația durabilă (evenimente de celebrare a Zilei Voluntarului, Zilei Anti-Bullying etc.), pregătirea spațiului pentru desfășurarea unor concerte stradale integrate sub conceptul “Underground Music for Young Artists”, expoziții fotografice, galerii de artă în aer liber etc. Potrivit proiectului Protocolului, Primăria municipiului Constanța se obligă să asigure refacerea iluminatului public din pasaj, să asigure racordul la sursa de curent în locație, să igienizeze locația înainte de predarea acesteia și să organizeze, respectiv să faciliteze organizarea de evenimente educativ-culturale în locația nou creată pentru tineri.“, notează Primăria.

Principalele obligații ale Asociației CreativePlus privesc transformarea pasajului pietonal subteran din zona Gării într-un spațiu de activități educativ-culturale pentru tineri, organizarea concursurilor pentru selectarea artiștilor care vor picta întregul pasaj, desfășurarea unei campanii publice ”Strângerea de gânduri bune” pentru colectarea mesajelor de educație pentru dezvoltare durabilă, pregătirea spațiului pentru organizarea principalelor activități din pasaj (artă murală: scrierea de mesaje de educație pentru dezvoltare durabilă, desene pentru poze cu hastag-uri care vor deveni content pillars în social media; evenimente tip busking / concerte stradale, artă vizuală – galerie de artă/expoziție și piese de teatru etc.), arată sursa citată.

Finanțarea acestui proiect este asigurată de Comisia Europeană prin programul Corpul European de Solidaritate, iar implementarea va fi făcută de un grup de tineri, voluntari ai Asociației CreativePlus ONG, care se va ocupa de  realizarea părții artistice a proiectului. Coordonatorul și inițiatorul proiectului este Daria Popa, Asociația CreativePlus.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: