Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Afacere de miliarde! Rușii de la Lukoil își fac baza logistică la GSP-ul lui Gabi Comănescu

Published

on

GSP-ul omului de afaceri Gabriel Comănescu intră într-o nouă afacere cu rușii. Mai exact, cu gigantul petrolier rus Lukoil, care va începe la finalul verii 2019 forajul unei noi sonde de explorare, Trinity-1X, în perimetrul offshore de hidrocarburi Trident pe care îl are concesionat în apele teritoriale românești ale Mării Negre, potrivit informațiilor Profit.ro. Asta după ce precedenta campanie de foraj a rușilor, din urmă cu 4 ani, a dus la descoperirea unui zăcământ de gaze naturale cu rezerve estimate preliminar la peste 32 de miliarde de metri cubi, echivalentul consumului pe 3 ani al României. Profit.ro notează că operațiunile vor fi efectuate de la bordul uneia dintre cele mai mari și mai performante platforme maritime mobile de foraj din lume, Scarabeo 9, care aparține companiei italiene de servicii petroliere Saipem.

„Baza logistică onshore a operațiunilor Lukoil va fi amplasată în portul Midia, în incinta șantierului GSP Shipyard, parte a Grup Servicii Petroliere, companie deținută de omul de afaceri Gabriel Comănescu“, punctează profit.ro.

Sursa citată mai arată că lucrările de forare a viitoarei sonde de explorare Trinity-1X ar urma să înceapă în septembrie 2019, după obținerea tuturor aprobărilor necesare, și sunt programate să dureze circa 3 luni. Forajul se va face până la o adâncime de 3.250 de metri, în condițiile în care adâncimea apei în zona de amplasare a sondei depășește 1.000 de metri. Dacă rezultatele explorării vor fi mulțumitoare, în 2020 și 2021 Lukoil va fora și 2 sonde de evaluare a zăcământului, A1 și A2.

„Sucursala București a subsidiarei olandeze Lukoil Overseas Atash BV deține 87,8% din drepturile concesiunii, fiind și operator al acesteia, restul de 12,2% fiind în posesia producătorului român de stat Romgaz. Anul trecut, perioada de explorare a perimetrului Trident a fost prelungită cu 3 ani și jumătate, până în noiembrie 2021, printr-un act adițional la acordul de concesiune încheiat cu ANRM, și a fost realizat un studiu de fezabilitate care a stabilit locația de forare a unei noi sonde ce urmează să fie săpată anul acesta. În funcție de succesul acesteia, în următorii doi ani se vor fora alte două sonde, de evaluare. De asemenea, se află în pregătire un acord ce va fi semnat cu Transgaz, care vizează acțiunile ce vor trebui întreprinse pentru introducerea în sistemul național de transport a gazelor ce ar urma să fie extrase din perimetrul Trident“, mai arată sursa citată.

Întregul material despre afacerea dintre Gabriel Comănescu și Lukoil, și nu numai, poate fi citit aici:

https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/exclusiv-video-cel-discret-petrolist-marea-neagra-reia-forajul-dupa-gazele-romanesti-una-cele-mari-platforme-lume-folosita-compatriotii-rosneft-scorul-pauza-meciul-anaf-18987654

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions