Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Baronul local din Agigea nu scapă de dosarul penal al impozitelor fictive

Published

on

Judecătoria Constanța a admis plângerea unui cetățean din Agigea cu privire la netrimiterea primarului Cristian Maricel Cîrjaliu în judecată și a decis ca unul din dosarele penale ale acestuia să se întoarcă la Parchet, pentru completarea urmăririi penale.  Speța este absolut fabuloasă și se referă la inventarea unui impozit fictiv împotriva unui concurent politic al primarului Maricel. Opozantul a primit o decizie de impunere fiscală de aproximativ 20.000 de euro, cu titlul de impozit pentru o clădire și majorări de întârziere, deși impozitul uzual era de numai 250 de euro. Ani de zile, Primăria Agigea a încercat să-l execute silit pe opozantul lui Maricel, emițând 8 somații de plată consecutive. În urma hărțuirii, victima s-a îmbolnăvit de inimă și diabet.

Mărul discordiei: titlul de cetățean de onoare

În anul 2012, Maricel Cîrjaliu era pe cai mari. Mentorii lui, Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, erau Dumnezei în județ, nu ca acum niște pușcăriași. Cu așa susținerea, Maricel a candidat pentru al doilea mandat de primar al comunei Agigea și a câștigat fără emoții. La câteva zile de la constituirea noului Consiliu Local, primarul PSD-ist s-a autopropus să primească titlul de cetățean de onoare al comunei sale. Secretara comunei, o turmă de 36 de angajați, popa din sat și un barosan de la Constanța au mâzgălit atunci referate și recomandări, cu laude ”jenibile”: ba că ține audiențe și merită titlul, ba că e evlavios, ba că întreține relații bune cu regiile autonome.

Comuna se scufunda în noroaie, însă consilierii locali au votat această imbecilitate monumentală, prin care Maricel a primit titlul nemeritat de cetățean de onoare al comunei sale și posibilitatea, de-a dreptul scandaloasă, de a fi scutit de taxe și impozite pentru proprietățile pe care le deținea cu duiumul.

Advertisement

Mai multe detalii despre afacerea prin care Maricel a obținut titlul de cetățean de onoare al comunei Agigea puteți citi AICI

Totuși, un singur consilier local a ales să protesteze. Iar marele erou al comunei nu putea să tolereze această apostazie. L-am numit mai sus pe Mircea Scărlătescu. La alegerile locale din 2012, acesta a candidat din partea PDL pentru funcția de primar al comunei și, totodată, pentru aceea de consilier local. Scărlătescu locuia în satul Lazu, acolo unde deținea o mică afacere, în speță un service auto. Primar n-a ajuns, însă a câștigat un loc în Consiliul Local.

Prigoana

Ședința de Consiliu, în care Cîrjaliu aranjase să primească titlul de cetățean de onoare al comunei sale, a debutat cu excluderea lui Scărlătescu din forul așa-zisei democrații locale. Alesul a fost dat afară din Consiliu pe baza unor motive aberante, așa cum aveau să constate mai târziu și instanțele de judecată. Motivul real a fost nevoia lui Maricel de a elimina o voce critică, pentru că ”eroului” nu-i plac decât laudele, chiar și grețoase.

Așa cum era de așteptat, Scărlătescu a contestat excluderea în instanță și a avut câștig de cauză. O scurtă vreme a fost reprimit în Consiliu, însă Maricel a mai aranjat încă două excluderi la rând, ba chiar și o condamnare penală cu suspendare (mai multe detalii AICI). Hărțuirea a continuat cu desființarea abuzivă a unui contract de închiriere a unui teren, contract încheiat în urma unei licitații publice între Primăria Agigea și firma lui Scărlătescu, Auto Rapid SRL. Deși contractul funcționa de ani de zile, Cîrjaliu le-a propus consilierilor locali, iar aceștia au votat ca oile, să anuleze retroactiv hotărârea de consiliu, veche din 2004, în baza căreia se organizase la vremea ei licitația de închiriere. Această manevră, pe lângă faptul că încălca legea, era și o lovitură pentru afacerea lui Scărlătescu.

Altcineva, în locul său, ar fi renunțat la luptă. Însă Mircea Scărlătescu nu s-a dat bătut, formulând plângeri penale și angajând procese pentru anularea acestor acte administrative. Dacă a văzut așa, Maricel a început să-l ardă – cum se spune în popor – la taxe și impozite. Și mult nu a lipsit să-l despoaie pe Scărlătescu de toată munca lui de-o viață.

Cum să aplici un impozit majorat, retroactiv

Advertisement

Potrivit Codului Fiscal, impozitul pe clădirile deținute de persoanele juridice se stabilește prin aplicarea unei cote de impozitare, cuprinsă între 0,25% și 1,50% din valoarea lor de inventar. Legea prevede posibilitatea ca autoritățile locale să aplice cote de impozitare majorate la 30 – 40% pentru clădirile fără reevaluare în ultimii 5 ani. Firma lui Scărlătescu avea un raport de reevaluare întocmit în noiembrie 2011 de un expert acreditat. Doi ani la rând, în 2012 și 2013, Primăria Agigea a emis decizii de impunere fiscală în baza acestui raport, încasând de la firma lui Scărlătescu câte 1.076 de lei pe an. Cu toate acestea, în vara anului 2013, Cîrjaliu a solicitat ANEVAR să facă o verificare a raportului de reevaluare din 2011. Președintele ANEVAR de la acel moment a trimis Primăriei un răspuns în care menționa că ar fi ajuns la concluzia că valoarea recomandată în raportul din 2011 ar fi viciată, fără să menționeze în ce ar consta acest viciu și care ar fi modalitățile legale de îndreptare.

Modalități existau, fiind prevăzute în art. 55 din vechiul Cod Fiscal, pe atunci în vigoare. În speță, trebuia declanșată o inspecție fiscală, iar în cadrul acesteia trebuia numit un expert neutru care să stabilească valoarea clădirii. Eventualele diferențe constatate trebuiau imputate contribuabilului. De asemenea, acesta era ținut să plătească și accesorii. Însă Primăria Agigea nu a procedat conform legii. Nu s-a făcut inspecție fiscală și nu a fost angajat un expert. Pur și simplu, o angajată a Primăriei, pe numele ei Carmen Manolache (soția unui fost polițist prins la furat de calorifere) a întocmit un referat în care a propus respingerea retroactivă a raportului de reevaluare din anul 2011 și aplicarea unei cote de impozitare de 30% pentru firma lui Scărlătescu. Maricel a inițiat un proiect de hotărâre locală pe baza acestei propuneri, iar consilierii i-au votat inițiativa, cu o singură abținere. În acest fel a fost adoptată hotărârea nr. 208/15.07.2013, prin care s-a stabilit că firma lui Scărlătescu trebuie să achite un impozit de 17.705,40 de lei pe an pentru clădirile service-ului auto, în loc de 1.076 de lei pe an.

Carmen Manolache este în prezent secretar general delegat al comunei Agigea, ocupând provizoriu funcția eliberată de Ancuța Calust (fostă Mihail), trimisă anul acesta în judecată, alături de primarul Maricel Cîrjaliu, pentru un alt abuz în serviciu de mare răsunet.

La final, compartimentul de taxe și impozite al Primăriei Agigea a calculat impozitul și pe anii anteriori, plus majorări de întârziere. În acest fel, firma lui Scărlătescu a fost scoasă datoare cu 92.581 de lei (peste 20.000 de euro).  Până în 2016, Auto Rapid SRL a fost de 8 ori în situația de a fi executată silit. Fostul consilier declară că a achitat peste 50.000 de lei Primăriei, făcând rost de bani după ce și-a vândut o altă proprietate din orașul Eforie, la un preț inferior valorii de piață. Însă plățile sale s-au dus în principal pe majorări de întârziere, calculate după o formulă inventată de Primărie.

Cifrele scoase din burtă

Auto Rapid SRL a câștigat în justiție anularea HCL 208/15.07.2013. Instanța de judecată a apreciat că nu se poate aplica o cotă de 30% la impozitul pe clădire, deoarece nu vorbim de un imobil fără reevaluare în ultimii 5 ani. Instanța a criticat faptul că organul fiscal nu a dispus efectuarea unei expertize proprii, dacă avea dubii cu privire la valoarea imobilului.

În anul 2015, Cîrjaliu a interpretat hotărârea în favoarea lui. În acest sens, primarul PSD-ist l-a angajat ca expert pe colegul său de partid Vasile Moldovanu (decedat între timp). Acesta a realizat o expertiză a valorii de piață a imobilului, iar nu a valorii contabile (actualizarea valorii investiției, pe baza înscrisurilor contabile). Chiar și așa, impozitul pe clădire a coborât la 3.716 lei pe an, în loc de 17.705 lei pe an. Deși expertiza trebuia să producă efecte pentru viitor, primarul a aplicat-o retroactiv, socotind-o din anul 2011. Și de aici, alți bani, alte rămășițe și majorări. În mai multe rânduri, organul fiscal a îndreptat erori materiale ale propriilor decizii de impunere fiscală, care erau multe, cu cifre scoase din burtă, bătându-se cap în cap. După cum am spus la începutul articolului, oponentul lui Cîrjaliu a fost obligat să-și vândă o proprietate din orașul Eforie, pentru a plăti aproximativ 50.000 de lei, pentru a evita executarea silită.

Advertisement

Pe timpul acestei hărțuiri incredibile, fostul consilier s-a îmbolnăvit de inimă și diabet. Totodată, a ieșit la pensie anticipat, pe caz de boală, beneficiind de o pensie lunară de 400 de lei.

Dosarul penal, clasat după 4 ani de indiferență

În 2016, Scărlătescu a depus plângere penală la Parchetul Judecătoriei Constanța, pentru povestea impozitelor fictive. După patru ani de așa-zise cercetări, un polițist de la Mangalia (care nu se știe cum a ajuns să preia o cauză de la Constanța) a propus clasarea dosarului penal, iar procurorul de caz și-a însușit argumentația polițistului, fără măcar să menționeze numele lui Maricel Cîrjaliu, al fostei secretare Ancuța Calust (fostă Mihail) sau al funcționarei Carmen Manolache, cu toții denunțați nominal de Scărlătescu. Ordonanța făcută în bătaie de joc a fost atacată la instanță de Mircea Scărlătescu. Săptămâna trecută, un magistrat de la Judecătoria Constanța a admis plângerea împotriva soluției de netrimitere în judecată și a obligat Parchetul să completeze urmărirea penală împotriva făptașilor.

După cum spuneam, Cîrjaliu nu scapă de dosarul penal al impozitelor fictive.

Inculpatul recidivează cu același comportament abuziv împotriva viceprimarului Ciobanu

Advertisement

Primarul din Agigea a mai fost trimis în judecată, anul acesta, în dosarul furtului de terenuri din golful Pescarilor, prin care și-a omenit clanul (fratele și ginerele) cu un loc de restaurant pescăresc pe malul mării. Dosarul penal tratează și modalitățile abuzive în care primarul a ordonat zeci de controale, demolări aiuristice și amenzi tembele pentru restaurantul Pescăria lui Matei care făcea concurență restaurantului deținut de familionul său. 

Trebuie să mai amintim că inculpatul Maricel Cîrjaliu este acuzat în aceste zile de liderii USR că refuză să permită accesul în Primărie viceprimarului ales Gabriel Ciobanu. De altfel, Maricel a demarat deja împotriva lui Ciobanu un scenariu asemănător celui aplicat lui Mircea Scărlătescu, amendându-l pentru niște fleacuri, reclamându-l la firma la care lucra și amenințându-l cu demolarea casei. Deși comportamentul său despotic a șocat deja opinia publică, baronul din Agigea continuă să conducă localitatea după bunul său plac, sfidând principiul domniei legii. Deh, e cetățean de onoare, are pile la Parchet și își permite.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions