Connect with us

Exclusiv

Baronul local din Agigea nu scapă de dosarul penal al impozitelor fictive

Publicat

la

Judecătoria Constanța a admis plângerea unui cetățean din Agigea cu privire la netrimiterea primarului Cristian Maricel Cîrjaliu în judecată și a decis ca unul din dosarele penale ale acestuia să se întoarcă la Parchet, pentru completarea urmăririi penale.  Speța este absolut fabuloasă și se referă la inventarea unui impozit fictiv împotriva unui concurent politic al primarului Maricel. Opozantul a primit o decizie de impunere fiscală de aproximativ 20.000 de euro, cu titlul de impozit pentru o clădire și majorări de întârziere, deși impozitul uzual era de numai 250 de euro. Ani de zile, Primăria Agigea a încercat să-l execute silit pe opozantul lui Maricel, emițând 8 somații de plată consecutive. În urma hărțuirii, victima s-a îmbolnăvit de inimă și diabet.

Mărul discordiei: titlul de cetățean de onoare

În anul 2012, Maricel Cîrjaliu era pe cai mari. Mentorii lui, Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, erau Dumnezei în județ, nu ca acum niște pușcăriași. Cu așa susținerea, Maricel a candidat pentru al doilea mandat de primar al comunei Agigea și a câștigat fără emoții. La câteva zile de la constituirea noului Consiliu Local, primarul PSD-ist s-a autopropus să primească titlul de cetățean de onoare al comunei sale. Secretara comunei, o turmă de 36 de angajați, popa din sat și un barosan de la Constanța au mâzgălit atunci referate și recomandări, cu laude ”jenibile”: ba că ține audiențe și merită titlul, ba că e evlavios, ba că întreține relații bune cu regiile autonome.

Comuna se scufunda în noroaie, însă consilierii locali au votat această imbecilitate monumentală, prin care Maricel a primit titlul nemeritat de cetățean de onoare al comunei sale și posibilitatea, de-a dreptul scandaloasă, de a fi scutit de taxe și impozite pentru proprietățile pe care le deținea cu duiumul.

Mai multe detalii despre afacerea prin care Maricel a obținut titlul de cetățean de onoare al comunei Agigea puteți citi AICI

Totuși, un singur consilier local a ales să protesteze. Iar marele erou al comunei nu putea să tolereze această apostazie. L-am numit mai sus pe Mircea Scărlătescu. La alegerile locale din 2012, acesta a candidat din partea PDL pentru funcția de primar al comunei și, totodată, pentru aceea de consilier local. Scărlătescu locuia în satul Lazu, acolo unde deținea o mică afacere, în speță un service auto. Primar n-a ajuns, însă a câștigat un loc în Consiliul Local.

Prigoana

Ședința de Consiliu, în care Cîrjaliu aranjase să primească titlul de cetățean de onoare al comunei sale, a debutat cu excluderea lui Scărlătescu din forul așa-zisei democrații locale. Alesul a fost dat afară din Consiliu pe baza unor motive aberante, așa cum aveau să constate mai târziu și instanțele de judecată. Motivul real a fost nevoia lui Maricel de a elimina o voce critică, pentru că ”eroului” nu-i plac decât laudele, chiar și grețoase.

Așa cum era de așteptat, Scărlătescu a contestat excluderea în instanță și a avut câștig de cauză. O scurtă vreme a fost reprimit în Consiliu, însă Maricel a mai aranjat încă două excluderi la rând, ba chiar și o condamnare penală cu suspendare (mai multe detalii AICI). Hărțuirea a continuat cu desființarea abuzivă a unui contract de închiriere a unui teren, contract încheiat în urma unei licitații publice între Primăria Agigea și firma lui Scărlătescu, Auto Rapid SRL. Deși contractul funcționa de ani de zile, Cîrjaliu le-a propus consilierilor locali, iar aceștia au votat ca oile, să anuleze retroactiv hotărârea de consiliu, veche din 2004, în baza căreia se organizase la vremea ei licitația de închiriere. Această manevră, pe lângă faptul că încălca legea, era și o lovitură pentru afacerea lui Scărlătescu.

Altcineva, în locul său, ar fi renunțat la luptă. Însă Mircea Scărlătescu nu s-a dat bătut, formulând plângeri penale și angajând procese pentru anularea acestor acte administrative. Dacă a văzut așa, Maricel a început să-l ardă – cum se spune în popor – la taxe și impozite. Și mult nu a lipsit să-l despoaie pe Scărlătescu de toată munca lui de-o viață.

Cum să aplici un impozit majorat, retroactiv

Potrivit Codului Fiscal, impozitul pe clădirile deținute de persoanele juridice se stabilește prin aplicarea unei cote de impozitare, cuprinsă între 0,25% și 1,50% din valoarea lor de inventar. Legea prevede posibilitatea ca autoritățile locale să aplice cote de impozitare majorate la 30 – 40% pentru clădirile fără reevaluare în ultimii 5 ani. Firma lui Scărlătescu avea un raport de reevaluare întocmit în noiembrie 2011 de un expert acreditat. Doi ani la rând, în 2012 și 2013, Primăria Agigea a emis decizii de impunere fiscală în baza acestui raport, încasând de la firma lui Scărlătescu câte 1.076 de lei pe an. Cu toate acestea, în vara anului 2013, Cîrjaliu a solicitat ANEVAR să facă o verificare a raportului de reevaluare din 2011. Președintele ANEVAR de la acel moment a trimis Primăriei un răspuns în care menționa că ar fi ajuns la concluzia că valoarea recomandată în raportul din 2011 ar fi viciată, fără să menționeze în ce ar consta acest viciu și care ar fi modalitățile legale de îndreptare.

Modalități existau, fiind prevăzute în art. 55 din vechiul Cod Fiscal, pe atunci în vigoare. În speță, trebuia declanșată o inspecție fiscală, iar în cadrul acesteia trebuia numit un expert neutru care să stabilească valoarea clădirii. Eventualele diferențe constatate trebuiau imputate contribuabilului. De asemenea, acesta era ținut să plătească și accesorii. Însă Primăria Agigea nu a procedat conform legii. Nu s-a făcut inspecție fiscală și nu a fost angajat un expert. Pur și simplu, o angajată a Primăriei, pe numele ei Carmen Manolache (soția unui fost polițist prins la furat de calorifere) a întocmit un referat în care a propus respingerea retroactivă a raportului de reevaluare din anul 2011 și aplicarea unei cote de impozitare de 30% pentru firma lui Scărlătescu. Maricel a inițiat un proiect de hotărâre locală pe baza acestei propuneri, iar consilierii i-au votat inițiativa, cu o singură abținere. În acest fel a fost adoptată hotărârea nr. 208/15.07.2013, prin care s-a stabilit că firma lui Scărlătescu trebuie să achite un impozit de 17.705,40 de lei pe an pentru clădirile service-ului auto, în loc de 1.076 de lei pe an.

Carmen Manolache este în prezent secretar general delegat al comunei Agigea, ocupând provizoriu funcția eliberată de Ancuța Calust (fostă Mihail), trimisă anul acesta în judecată, alături de primarul Maricel Cîrjaliu, pentru un alt abuz în serviciu de mare răsunet.

La final, compartimentul de taxe și impozite al Primăriei Agigea a calculat impozitul și pe anii anteriori, plus majorări de întârziere. În acest fel, firma lui Scărlătescu a fost scoasă datoare cu 92.581 de lei (peste 20.000 de euro).  Până în 2016, Auto Rapid SRL a fost de 8 ori în situația de a fi executată silit. Fostul consilier declară că a achitat peste 50.000 de lei Primăriei, făcând rost de bani după ce și-a vândut o altă proprietate din orașul Eforie, la un preț inferior valorii de piață. Însă plățile sale s-au dus în principal pe majorări de întârziere, calculate după o formulă inventată de Primărie.

Cifrele scoase din burtă

Auto Rapid SRL a câștigat în justiție anularea HCL 208/15.07.2013. Instanța de judecată a apreciat că nu se poate aplica o cotă de 30% la impozitul pe clădire, deoarece nu vorbim de un imobil fără reevaluare în ultimii 5 ani. Instanța a criticat faptul că organul fiscal nu a dispus efectuarea unei expertize proprii, dacă avea dubii cu privire la valoarea imobilului.

În anul 2015, Cîrjaliu a interpretat hotărârea în favoarea lui. În acest sens, primarul PSD-ist l-a angajat ca expert pe colegul său de partid Vasile Moldovanu (decedat între timp). Acesta a realizat o expertiză a valorii de piață a imobilului, iar nu a valorii contabile (actualizarea valorii investiției, pe baza înscrisurilor contabile). Chiar și așa, impozitul pe clădire a coborât la 3.716 lei pe an, în loc de 17.705 lei pe an. Deși expertiza trebuia să producă efecte pentru viitor, primarul a aplicat-o retroactiv, socotind-o din anul 2011. Și de aici, alți bani, alte rămășițe și majorări. În mai multe rânduri, organul fiscal a îndreptat erori materiale ale propriilor decizii de impunere fiscală, care erau multe, cu cifre scoase din burtă, bătându-se cap în cap. După cum am spus la începutul articolului, oponentul lui Cîrjaliu a fost obligat să-și vândă o proprietate din orașul Eforie, pentru a plăti aproximativ 50.000 de lei, pentru a evita executarea silită.

Pe timpul acestei hărțuiri incredibile, fostul consilier s-a îmbolnăvit de inimă și diabet. Totodată, a ieșit la pensie anticipat, pe caz de boală, beneficiind de o pensie lunară de 400 de lei.

Dosarul penal, clasat după 4 ani de indiferență

În 2016, Scărlătescu a depus plângere penală la Parchetul Judecătoriei Constanța, pentru povestea impozitelor fictive. După patru ani de așa-zise cercetări, un polițist de la Mangalia (care nu se știe cum a ajuns să preia o cauză de la Constanța) a propus clasarea dosarului penal, iar procurorul de caz și-a însușit argumentația polițistului, fără măcar să menționeze numele lui Maricel Cîrjaliu, al fostei secretare Ancuța Calust (fostă Mihail) sau al funcționarei Carmen Manolache, cu toții denunțați nominal de Scărlătescu. Ordonanța făcută în bătaie de joc a fost atacată la instanță de Mircea Scărlătescu. Săptămâna trecută, un magistrat de la Judecătoria Constanța a admis plângerea împotriva soluției de netrimitere în judecată și a obligat Parchetul să completeze urmărirea penală împotriva făptașilor.

După cum spuneam, Cîrjaliu nu scapă de dosarul penal al impozitelor fictive.

Inculpatul recidivează cu același comportament abuziv împotriva viceprimarului Ciobanu

Primarul din Agigea a mai fost trimis în judecată, anul acesta, în dosarul furtului de terenuri din golful Pescarilor, prin care și-a omenit clanul (fratele și ginerele) cu un loc de restaurant pescăresc pe malul mării. Dosarul penal tratează și modalitățile abuzive în care primarul a ordonat zeci de controale, demolări aiuristice și amenzi tembele pentru restaurantul Pescăria lui Matei care făcea concurență restaurantului deținut de familionul său. 

Trebuie să mai amintim că inculpatul Maricel Cîrjaliu este acuzat în aceste zile de liderii USR că refuză să permită accesul în Primărie viceprimarului ales Gabriel Ciobanu. De altfel, Maricel a demarat deja împotriva lui Ciobanu un scenariu asemănător celui aplicat lui Mircea Scărlătescu, amendându-l pentru niște fleacuri, reclamându-l la firma la care lucra și amenințându-l cu demolarea casei. Deși comportamentul său despotic a șocat deja opinia publică, baronul din Agigea continuă să conducă localitatea după bunul său plac, sfidând principiul domniei legii. Deh, e cetățean de onoare, are pile la Parchet și își permite.

Comments

comments

Exclusiv

Manevra de la iluminatul festiv al Medgidiei (documente)

Publicat

la data de

Scris de

Iluminatul festiv de sărbători a debutat anul acesta cu stângul la Medgidia. Luminițele trebuiau să funcționeze de la 1 decembrie, însă de Ziua Națională muncitorii firmei contractate de Primărie lucrau pe deșelate să pună becuri în copaci. Oamenii în salopete s-au cățărat cu scara pe balcoanele instituțiilor publice. Fiind sărbătoare, ușile erau închise. Neputința de a onora clauzele contractuale a fost justificată de firma adusă de primar prin condițiile grele din pandemie. În realitate, aceeași firmă mai are un contract și la Primăria Constanța, mai greu și mai bănos. Cel mai probabil, pofta de câștig a firmei a fost mai mare decât capacitatea de a presta lucrări atât de ample. 

Un grup taiwanez

Firma la care ne referim se numește RC Energo Install SRL Buzău. RC este prescurtarea de la Romcarbon SA Buzău, compania mamă (unic acționar la RC Energo Install). Romcarbon este unul dintre cei mai mari procesatori de polimeri și deșeuri plastice din sud-estul Europei. Afacerea este controlată de investitori anonimi prin firme offshore înregistrate în Cipru și Insulele Cayman. De partea executivă, aflată la vedere, se ocupă un cetățean din Taiwan.

Constanța – cel mai mare contract de iluminat festiv din România

RC Energo Instal SRL lucrează și pentru Primăria Constanța. De curând, Ordinea.Ro a arătat că Primăria Constanța a organizat o licitație deschisă pentru iluminatul festiv de sărbători. Singurul ofertant interesat de achiziție (asocierea RC Energo Install – Luxten Lighting Company SA București) a împușcat un million de euro pentru a împodobi marile bulevarde, Piața Ovidiu și parcul Țara Piticilor. Vorbim de cea mai mare sumă oferită anul acesta pentru iluminatul festiv de către o municipalitate din România.

Articolul Ordinea.Ro despre iluminatul festiv al Constanței în 2021 îl puteți citi AICI.

Înaintea licitației, Primăria Constanța a fost sponsorizată de o asociație din siajul Romcarbon care promovează prietenia dintre Taiwan și România. Primarul liberal al Constanței, Vergil Chițac, a fost membru al comisiei de prietenie România-Taiwan din Senatul României, în perioada în care a fost parlamentar. Prietenia continuă și după ce fostul senator a ajuns primar.

Medgidia – o achiziție de un milion de lei

Primăria Medgidia, condusă tot de un liberal, s-a orientat de asemenea spre grupul taiwanez de la Romcarbon. O procedură simplificată de achiziție a iluminatului festiv a fost lansată de administrația Vrabie, printr-un anunț publicat în SICAP, în data de 17 septembrie 2021. Autoritatea contractantă evalua achiziția la un milion de lei plus TVA. La termenul limită de depunere a ofertelor, pe 29 septembrie 2021, o singură firmă s-a înscris la procedură, respectiv RC Energo Install. Prin urmare, firma a fost declarată câștigătoare în baza ofertei de 998.875 de lei plus TVA.

Contractul a fost modificat la două zile după semnare

Potrivit contractului încheiat pe 8 noiembrie 2021, RC Energo Install avea obligația să monteze și să pună în funcțiune sistemul de iluminat festiv în așa fel încât acesta să funcționeze deplin în perioada 1 decembrie 2021 – 15 ianuarie 2022.

La două zile după semnarea înțelegerii, firma prestatoare a notificat Primăria că nu poate onora acest termen din cauza condițiilor de pandemie. În baza acestei scuze, administrația Vrabie a fost de acord să încheie un act adițional la contractul de servicii, prin care obligația firmei a fost împinsă de pe 1 decembrie, pe 6 decembrie 2021. Toate celelalte clauze au rămas intacte. Și ne referim în primul rând la valoarea contractului, care a rămas la fel. În loc să pretindă daune contractuale pentru nerespectarea termenelor, Vrabie a fost de acord să plătească aceeași sumă pentru un termen mai scurt. Că doar nu plătește din propriul buzunar.

Un bonus de 20.000 de euro

Prin Contract, Primăria se obligase să achite 79.970 de lei pentru montarea instalațiilor, 29.988,75 de lei pentru demontare și 888.916,25 de lei pentru închirierea acestora. Intuim că închirierea se referea la perioada 1 decembrie – 15 ianuarie, adică 46 de zile. Pe un calcul simplu, valoarea chiriei era de 19.324 de lei pe zi. Pe cinci zile, acelea șterse din contract prin efectul actului adițional, valoarea chiriei era de 96.621 de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 20.000 de euro. În mod normal, această sumă trebuia scăzută din contract, însă, după cum am arătat, actul adițional nu prevede nimic în această privință.  

Iluminatul festiv s-a scumpit de 7 ori

Trebuie să mai spunem că, în anul 2020, Primăria Medgidia a lucrat tot cu RC Energo Install SRL Buzău, pe baza unui contract atribuit direct, fără nicio procedură formală de achiziție publică. În acest sens, autoritatea contractantă a publicat în SICAP un anunț de cumpărare directă, pe 25 noiembrie 2020. Buzoienii au încasat anul trecut 134.710 lei plus TVA pentru un pachet de iluminat festiv care includea 477 de ornamente și instalații de 17 tipuri. Anul acesta, colaborarea s-a scumpit de șapte ori și ceva, ajungând de la 134.710 lei la aproape un milion de lei.

Mai jos puteți vedea câteva imagini surprinse în ziua de 1 decembrie 2021 în Medgidia, cu muncitorii firmei de iluminat muncind pe deșelate ca să respecte termenul adiționat cu primarul liberal.

Am solicitat un punct de vedere de la Primăria Medgidia cu privire la situația iluminatului festiv. Punctul de vedere nu a fost încă transmis redacției. În momentul în care îl vom primi, îl vom publica aici.

Download (PDF, 299KB)

 

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

Consiliul Local Agigea a fost DIZOLVAT. S-a împlinit pohta primarului PSD-ist

Publicat

la data de

Scris de

Tribunalul Constanța a admis astăzi acțiunea inițiată de secretarul general al Comunei Agigea, fostul polițist Traian Bureța, de constatare a dizolvării Consiliului Local al acestei localități. Totodată, instanța a respins toate cererile de intervenție în interes alăturat Consiliului Local formulate de o serie de consilieri locali care s-au opus dizolvării. Pofta primarului din Agigea, PSD-istul Cristian Maricel Cîrjaliu, s-a îndeplinit. Acesta a anunțat cu fală, încă din luna aprilie a acestui an, că urmează dizolvarea deliberativului local în cadrul mai multor emisiuni. Iar acum, o instanță locală i-a dat satisfacție. 

Tribunalul a făcut aplicarea articolului 143, aliniatul 1, libera b) din Codul Administrativ, care sancționează cu dizolvarea conduita Consiliilor Locale care nu adoptă nicio o hotărâre în trei ședințe ordinare sau extraordinare ținute pe parcursul a patru luni calendaristice. Strict formal, la Agigea ne aflăm în situația prevăzută de lege, în sensul că nu există nicio hotărâre validată a Consiliului Local în acest mandat.

Situația tensionată a apărut încă din 12 noiembrie 2020, când primarul PSD-ist Maricel Cîrjaliu a convocat Consiliul Local în vederea alegerii președintelui de ședință, a comisiilor de specialitate și a viceprimarului localității. Partidele non-PSD reprezentate în Consiliul Local au constituit atunci o majoritate. În consecință, a fost ales președinte de ședință Daniel Niță de la PER, iar viceprimar al localității, Gabriel Ciobanu de la USR. Totodată, au fost constituite comisiile de specialitate ale Consiliului Local, care au și întocmit procese-verbale de constituire. Cu toate acestea, hotărârile în cauză nu au fost recunoscute de primar și de scretarul general al comunei. De altfel, cel din urmă a redactat un prim proces-verbal al ședinței, în care a consemnat o situație nereală în privința numărului de voturi exprimate de consilierii locali pentru cei doi candidați la funcția de viceprimar, Gabriel Ciobanu și Dan Chiru (PSD). Practic, secretarul general ar fi notat că a anulat după ședință un vot exprimat pentru Ciobanu, ceea ce ar fi condus la un scor egal între candidați. Însă în procesul-verbal trebuiau consemnate doar situațiile din cadrul ședinței, iar nu decizii și împrejurări, legale sau nu, chiar nu contează, care au avut loc ulterior ședinței. Daniel Niță spune că a refuzat semnarea procesului-verbal. Declarațiile sale sunt confirmate de o înregistrare audio care a parvenit redacției Ordinea.Ro (vezi AICI). Ulterior, a fost întocmit un nou proces-verbal al ședinței, în care secretarul general a menționat numărul corect de voturi exprimate la alegerea viceprimarului. Însă în noul document, se arăta că hotărârile nu ar fi fost supuse la vot, iar rezultatul deliberării nu ar fi fost anunțat explicit de către președintele de ședință. 

În baza acestei susțineri, secretarul general al comunei Agigea a refuzat redactarea hotărârilor. Situația a fost analizată și de Instituția Prefectului, care a pus în vedere secretarului genaral să redacteze hotărârile. Numai că, între timp, secretarul general și-a dat demisia. Iar această joacă s-a prelungit cu o duzină de funcționari promovați de Cîrjaliu să ocupe temporar funcția. Și aceștia și-au dat demisiile pe rând, fără să redacteze nicio hotărâre. 

Pe de altă parte, profitând de conduita secretarilor generali pe care el i-a numit, Maricel Cîrjaliu a pretins că nu există nicio hotărâre adoptată. El a mai convocat în două rânduri Consiliul Local, cerând revotarea comisiilor de specialitate, fără avizul cărora nu poate funcționa Consiliul Local și nu pot fi adoptate hotărâri locale. Prima ședință de acest fel nu a condus la niciun rezultat, deoarece consilierii locali din majoritatea anti-PSD au cerut o amânare până la pronunțarea unui punct de vedere din partea Instituției Prefectului. Primarul a repetat ședințaîn luna ianuarie 2021. Iar de data aceasta, la lucrări au participat toți consilierii, dar și doi reprezentanți ai Prefectului. Aceștia din urmă au transmis, verbal și în scris, opinia că ședința din 12 noiembrie 2020 a fost legală, insistând ca secretarul general să redacteze hotărârile. Maricel și ai lui au refuzat. Iar în acest context, așa cum declară Gabriel Ciobanu, consilierii din coaliția anti-PSD au fost de acord, ca un gest de maturitate, să revoteze comisiile de specialitate. Ei ar fi cerut o pauză de consultări de 15 minute. Însă profitând de acest răgaz, primarul și-ar fi luat consilierii PSD-iști și pe secretarul general care trebuia să asigure asistența de specialitate a ședinței, părăsind clădirea, conform celor susținute de Gabriel Ciobanu. 

La începutul lunii februarie 2021 (a patra de la declanșarea ostilităților), consilierii USR Agigea au depus la Primărie o cerere de convocare a Consiliului Local. Primarul și secretarul nu s-au sinchisit să mai răspundă. Jocul lor era deja făcut. Ca urmare, în luna aprilie a fost promovat un nou secretar general la Agigea, în persoana fostului șef al Poliției Locale, Traian Bureța. Acesta a depus la Tribunalul Constanța cererea de constatare a dizolvării Consiliului Local. Condițiile formale de dizolvare erau îndeplinite, însă este vizibil faptul că întreaga situație a fost premeditată de actualul primar, întreaga sa conduită trădând urmărirea acestui scop. 

Astăzi, cererea lui Bureța a fost admisă de Tribunal. Consiliul Local a fost dizolvat. Hotărârea este definitivă. Prin urmare, la Agigea vor avea loc alegeri parțiale pentru alegerea unui nou Consiliu Local. În opinia noastră, decizia instanței locale naște un precedent periculos, de care vor putea uza toți primarii care n-au chef să convoace Consiliul Local și nici să-i primească pe consilieri prin Primărie. Legea nu are doar literă, are și spirit. Or ceea ce s-a întâmplat la Agigea nu este deloc în spiritul legii. 

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

Agigea. Restaurant nou, pe un teren furat de la stat de clanul Cîrjaliu (documente)

Publicat

la data de

Scris de

De câteva zile, pe buza falezei din zona Steaua de Mare – Agigea, a început să se construiască un nou restaurant. Proiectul este dezvoltat de soțul unei învățătoare care a predat la Agigea și care primește aprecieri pe Facebook de la fiica și cumnata primarului Cristian Maricel Cîrjaliu. Înainte să ajungă la familia învățătoarei, terenul a fost plimbat printr-o suveică imobiliară între Primărie, contabila care vidanjează fosele din comună, fratele primarului și un fost asociat al firmei de vidanjare. Aceștia și-au vândut bunul imobil între ei, la prețuri ireale, ca să se piardă o informație esențială, anume că terenul a fost mărit din pix cu o porțiune din faleza Mării Negre, parte componentă a domeniului public de stat. Iar legăturile cu mariceii din Agigea nu se opresc aici. Astfel, constructorul angajat de investitor să ridice noul restaurant a modernizat parcurile din Agigea, pe baza unui contract care i-a fost atribuit de Maricel, fără buget aprobat, fără hotărâre de Consiliu și fără anunț de atribuire urcat în SICAP.

Terenul furat de la stat

În primul său mandat de primar al Agigei, Maricel Cîrjaliu s-a îngrijit să inventarieze mai toate terenurile libere, și numai bune de furat, de pe raza comunei sale. Prin HCL 18 din 29 ianuarie 2010, o ”gașcă” de terenuri cu statut incert a fost inclusă scriptic în domeniul privat al comunei. La poziția 820 din anexa HCL a fost înscris un teren de 250 de metri pătrați de pe strada Emil Racoviță nr. 65. Potrivit datelor din inventar, bunul imobil se învecina cu domeniul public pe laturile de sud și est (adică înspre mare).

Fiind situat pe buza falezei, terenul în cauză avea un statut incert. Mai multă certitudine putea aduce o delimitare a terenurilor cu Apele Române, instituția care, potrivit legii, administrează domeniul public de stat constituit din plaje și faleze.

Pe 10 martie 2010, Primăria a făcut o delimitare, dar nu cu Apele Române, ci cu ea însăși. Vorbim aici despre un proces-verbal de vecinătate, încheiat de Primăria Agigea (ca proprietar) cu Primăria Agigea (ca vecin pe toate cele 4 laturi ale proprietății). În ambele ipostaze, Primăria era reprezentată de viceprimarul Dan Chiru, zis Danchi.

Actele de inventariere, de majorare a suprafeței și de intabulare le puteți consulta AICI in extenso. Documentele cu probleme sunt semnate de Dan Chiru. Maricel Cîrjaliu a semnat doar o adeverință. 

Danchi a fost de acord cu el însuși că terenul ar fi fost împrejmuit cu gard și că ar fi măsurat cu 100 de metri pătrați mai mult decât în acte. Cel mai probabil, gardul n-a existat decât în această hârtie, pentru că nimeni nu-și amintește de el. Iar dacă a existat aievea, nu putea fi făcut decât de proprietar, adică de Primărie, în cele câteva zile scurse de la inventariere. În mod cert, terenul s-a lăbărțat prin această procedură cu 100 de metri pătrați peste faleza de stat. Statul care era vecin nu a fost invitat la delimitare. Iar cadastristul care a contrasemnat această documentul a reușit mai apoi să obțină intabularea terenului cu suprafața de 350 de metri pătrați.

Suveica

Ulterior, terenul a fost învârtit printr-o suveică, după cum urmează:

Prin Contractul de schimb 2217/28.12.2011, terenul a ajuns de la Primărie la Elisabeta Magdalena Andrei – contabila care se ocupă de firmele familiei Cîrjaliu.

Prin Contractul de vânzare-cumpărare 1880/29.08.2012, contabila a vândut 3 terenuri, în suprafață totală de 2.212 mp, către Scan SRL, firmă fondată de Maricel Cîrjaliu, dar deținută la acel moment de fratele său Bogdan și de cumnata sa Cristiana. Toate cele 3 terenuri au aparținut la bază Primăriei Agigea, fiind scoase din patrimoniul acesteia în scopul îmbogățirii familiei Cîrjaliu. Firma Scan a plătit în numerar 15.000 de euro pentru cele 3 terenuri, fapt dovedit notarului prin declarația părților, iar nu printr-un instrument de plată, așa cum ar fi fost normal. Din acest motiv, există suspiciunea că vânzarea nu a avut o componentă financiară reală, fiind una scriptică, la vrăjeală (mai multe detalii AICI).

Suveica imobiliară: primarul a scos terenurile din patrimoniul comunei Agigea pe baza unui contract de schimb încheiat cu contabila fostelor sale firme. Ulterior, contabila a vândut o parte din bunurile primite către firma fondată de primar și deținută la acel moment de fratele și cumnata sa.

Până în 2020, terenul s-a aflat în patrimoniul acestei firme. Suprafața de 350 de metri pătrați, ca și alte suprafețe din vecinătate, a servit drept parcare pentru restaurantul Golful Pescarilor. Clienții acestui restaurant parcau pe terenul lui Bogdan Cîrjaliu și coborau spre restaurant, pe treptele amenajate în ”carnea” falezei de către primarul Maricel. La momentul de față, restaurantul Golful Pescarilor este deținut, în proporție de 50%, de către ginerele primarului – Ionuț Nuțoaia Cîrjaliu. Primarul este judecat într-un dosar penal tocmai pentru furtul terenului de la Golf și vânzarea acestuia către firma deținută acum de rubedeniile sale.

În 2020, înainte ca Maricel să fie trimis în judecată, fratele său a vândut terenul de pe faleză către Niculae Voicu, prin Contractul de vânzare-cumpărare 1627/15.05.2020, pentru 10.000 de euro. Voicu este co-fondatorul societății Asus Service SRL, alături de contabila Elisabeta Magdalena Andrei. Firma Asus s-a ocupat ani de zile de vidanjarea foselor septice de pe raza comunei Agigea, încasând pentru serviciile sale sume halucinante de la Primărie (detalii AICI și AICI).

Like&Love

La trei luni distanță, prin Contractul 1825/05.08.2020, fondatorul firmei de vidanjare a vândut terenul de pe faleză către TCV Up Mission SRL Constanța, cu 15.000 de euro. Firma fusese fondată cu fix un an înainte de Costin-Valentin Teodorovici din Constanța.  

În luna octombrie 2020, Teodorovici s-a căsătorit cu prietena lui, Mihaela Drăghici. Aceasta este fiica adoptivă a unui fost consilier local, putred de bogat, din Cernavodă. Mihaela este învățătoare, iar o perioadă a predat la Școala Ion Borcea din Agigea. Anterior căsătoriei, aceasta a promovat pe contul ei de Facebook restaurantul Golful Pescarilor, al familiei Cîrjaliu, și a adunat aprecieri de la Sorina Nuțoaia Cîrjaliu, fiica primarului. Fotografiile de la nuntă au fost apreciate atât de fiica primarului, cât și de cumnata acestuia, Cristiana Cîrjaliu (semnatară a contractului de vânzare-cumpărare prin care SC Scan SRL a dobândit terenul de pe faleză, vândut mai departe către TCV Up Mission SRL). Cartea Funciară a imobilului poate fi consultată AICI

Pe 1 februarie 2021, Maricel Cîrjaliu a emis certificatul de urbanism cu numărul 63 în beneficiul TCV Up Mission, stabilind coeficienți urbanistici opozabili acestei firme în baza unui PUD din 1991 și a Planului Urbanistic General provizoriu (adică întocmit fără avize) din anul 2009. Singurul aviz solicitat de la firmă a fost cel emis de Agenția pentru Protecția Mediului Constanța. Firma lui Teodorovici a depus documentația de obținere a avizului APM pe 17 februarie 2021, pentru împrejmuirea terenului și construirea unui restaurant P+1.

Cel mai probabil, localul va avea o clientelă formată din șoferii de TIR-uri care parchează peste drum, la firma Andi Trans SRL deținută pe jumătate de Anghel Dragu, cunoscut în comunitatea locală drept finul primarului Maricel. Firma finului a concesionat terenul pe care se află parcarea de TIR-uri de la Primărie, după ce Primăria a obținut acel teren de la contabila primarului, în baza contractului de schimb mai sus evocat (mai multe detalii AICI).

TCV Up Mission SRL a obținut avizul APM pe 3 martie 2021. În perioada de consultare, nu au fost depuse contestații. Pe 4 octombrie 2021, proiectul noului restaurant a primit autorizație de construire de la Primăria Agigea.

Acte depuse la Agenția de Protecția Mediului Constanța de TCV Up Mission SRL, consultate de Ordinea.Ro

Șantierul

Între timp, firma și-a schimbat sediul social din Constanța, în localitatea Agigea, pe strada Pescărușului nr. 4. Iar săptămâna trecută s-a apucat de amenajarea șantierului, pe terenul de pe buza falezei. Pe panoul de obiectiv se arată că lucrarea va fi realizată de către societatea Lux RIM Soft SRL. Vorbim fix de firma care a primit contractul pentru amenajarea parcului Mihai Eminescu din Agigea, în vara acestui an. Societatea nu avea niciun istoric în spate, însă patronul ei apărea și el în poze la Golful Pescarilor, ca mai toți afaceriștii care au reușit să obțină ceva de la Primăria Agigea. În acest caz, firma a fost aleasă discreționar de primarul Maricel, fără aprobarea Consiliului Local (care nici nu funcționează, întrucât primarul nu are chef să-l convoace potrivit obligației sale legale), fără buget adoptat și fără vreo achiziție competitivă anunțată în SICAP  (mai multe detalii AICI și AICI).

Deci iată cum, la Agigea, pe buza falezei, va răsări un nou restaurant, pe un teren furat din domeniul public de stat și învârtit de primar, de contabila sa și de familia sa, printr-o suveică imobiliară. Și dintre toți constructorii de la malul mării, tocmai firma avantajată de primar s-a găsit să îl ridice.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: