Conecteaza-te cu noi

Societate

Centenarul Încoronării. Ce manifestări vor vea loc în cadrul acestui simpozion

Published

on

Asociația SINE QUA NON, cu finanțarea Primăriei Municipiului Constanța, organizează, în perioada 22 – 25 septembrie 2022, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, simpozionul PORȚI DESCHISE CĂTRE CIVILIZAȚII. TOMIS – CONSTANȚA MMXXII. CENTENARUL ÎNCORONĂRII.

Aflat la ediția a II-a, acesta face parte din proiectul cu același nume. La simpozion vor fi prezenți 95 de istorici, cercetători științifici, profesori universitari și preuniversitari, arheologi, muzeografi, arhiviști, bibliotecari etc., din Dobrogea și din întreaga țară, din Ucraina și Republica Moldova.

Proiectul cultural își propune să promoveze: istoria orașului Constanța, monumentele arheologice din zona orașului antic Tomis, monumentele istorice (clădirile construite la sfârșitul sec. al XIX-lea și începutul sec. al XX-lea din Zona Peninsulară a orașului), noile descoperiri arheologice din Constanța și din Dobrogea, lăcașele de cult din zona orașului vechi, patrimoniul cultural național din Dobrogea etc.

Totodată, anul acesta se împlinesc 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca Regi ai României Mari, motiv pentru care ne-am propus să organizăm, în cadrul sesiunii științifice, o secțiune pe care am intitulat-o: CENTENARULUI ÎNCORONĂRII. La această secțiune s-au înscris deja numeroși specialiști, care vor vorbi despre legăturile reprezentanților Familiei Regale cu orașul Constanța și cu Dobrogea. Este binecunoscut faptul că Familia Regală ajungea deseori la Constanța, având aici trei reședințe: Palatul Regal, Pavilionul Regal de pe dig (Cuibul Reginei) și Palatul Regal din Mamaia.

Advertisement

Mai exact, proiectul cuprinde: organizarea unui simpozion, cu cinci secțiuni (Istorie veche, Istorie medievală, Numismatică, Istorie modernă și contemporană, Centenarul Încoronării), la care vor participa 95 de oameni de știință și oameni de cultură din Constanța, din întreaga țară și de peste hotare; organizarea a două expoziții temporare dedicate Familiei Regale române; organizarea a cinci lansări de carte; organizarea unui tur istoric în Peninsula constănțeană; publicarea unui volum omagial, ce va fi lansat în data de 15 octombrie 2022 – ziua în care se împlinesc exact 100 de ani de la încoronare; organizarea unui spectacol aniversar, tot în data de 15 octombrie 2022, împreună cu Orchestra Simfonică București si invitații săi, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret Jean Constantin din Constanța.

”Astfel, toți constănțenii pasionați de istorie sunt invitați, în perioada 22 – 25 septembrie 2022, să participe, gratuit, la toate activitățile cuprinse în proiect – simpozion, expoziții, lansări și prezentări de carte și tururi ghidate în Zona Peninsulară a Constanței -, dar și la spectacolul aniversar din data de 15 octombrie 2022.”, a precizat cercetătorul științific dr. Sorin Colesniuc, președintele Asociației SINE QUA NON.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions