Connect with us

Justitie

Claudiu Palaz o trimite în Comisia de disciplină pe șefa Serviciului Achiziții din Prefectura Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Trimiterea în judecată a fostului prefect Claudiu Palaz pe motiv că nu a aplicat, în 2011, o hotărâre judecătorească irevocabilă pentru un caz de retrocedare de la Sibioara este departe de a se fi încheiat. Subiectul a fost relatat pe larg de Ordinea.ro și de o parte a presei locale și naționale.

Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Claudiu Palaz, ne-a informat că a formulat o adresă către Agenția Națională a Funcționarilor Publici – adresa înregistrată, ieri, cu nr. 9701 prin care sunt informați prefectul județului Constanța, Ioan Albu, dar și membrii Comisiei de Disciplină din cadrul Instituției Prefectului asupra “comportamentului abuziv al numitei Mitițescu Ștefania, șef serviciu S.A.J. din cadrul Instituției Prefectului – Județul Constanța, care prin faptele sale și în exercitarea funcției deținute, mi-a adus majore prejudicii de imagine și a intereselor personale”.

“Este de notorietate că în luna iulie a anului 2016, sub directa coordonare și îndrumare a prefectului în funcție de la acea vreme, Adrian Viorel Nicolaescu, a redactat și motivate o plângere penală în care am fost nominalizat ca fiind persoana din cauza căreia statul a fost prejudiciat cu aproximativ 700 mii de euro. Din calitatea deținută, aceea de șef serviciu, a pus la dispoziția expertului o situație centralizatoare a tuturor sentințelor judecătorești din care s-a calculate așa zisul prejudiciu. Ceea ce nu a precizat, deși funcția deținută impunea, era că nu toate sentințele judecătorești erau definitive și irevocabile. Doamna Mitițescu Ștefania, funcționar public în cadrul Instituției Prefectului – Județul Constanța a transmis aceste sentințe cu părtinire tocmai pentru a genera o serie de fapte care să-mi lezeze drepturile legale recunoscute de lege. Susțin această pentru că toate bunurile aflate în patromoniul meu, sunt sub sechestru judiciar. În anul 2017, instanțele de judecată definitiv și irevocabil au anulat o parte din prejudiciu ceea ce reflect superficialitatea de care a dat dovadă funcționarul public angajat prin transfer de la Primăria Municipiului Mangalia. (…) Nu doresc să scot în evidență prin acest demers decât faptul că nu este normal ca un funcționar public care deține o funcție de conducere în cadrul unei instituții care apără drepturile și libertățile cetățenilor să fie părtinitor și să încalce normele de drept, mai ales când ești absolvent al unei facultăți de drept. (…) Față de cele menționate și în conformitate cu prevederile HG nr. 1344/2007, cu modificările și completările ulterioare, vă rog să luați act de prezenta sesizare și să luați măsurile care se impugn pentru sancționarea disciplinară a numitei Mitițescu Ștefania, șef serviciu Achiziții din cadrul Instituției Prefectului – Județului Constanța”, scrie vicele CJ în documentul transmis.

Povestea presupusului prejudiciu

Pe acest subiect, Ordinea.ro a informat că Parchetul Curţii de Apel Constanţa a prezentat o situaţie din care deducem că Prefectura Constanţa are conturile blocate de nişte persoane fizice în drept să încaseze 675.000 de euro pentru nepunerea în aplicare a Sentinţei Civile 4747/2008. Vinovatul care ar fi produs aceste daune ar fi, în opinia Parchetului, fostul prefect din perioada 2009-2012, Claudiu Palaz, care în complicitate cu Aura Bozdoacă, şefa Serviciului Juridic al Prefecturii, ar fi refuzat, în 2011, să pună în aplicare decizia judecătorilor. În realitate, situaţia este mult mai complexă şi va trebui cercetată de organe sub toate aspectele ei, pentru a fi traşi la răspundere cei cu adevărat vinovaţi. Astfel, ca să nu achite aceşti bani din pușculița Instituției Prefectului, fostul prefect Adrian Nicolaescu a formulat o plângere penală împotriva lui Claudiu Palaz, susținând că acesta este responsabil de acest prejudiciu. În realitate, prejudiciul s-a calculat pe zile de întârziere, inclusiv în mandatele lui Eugen Bola, Radu Volcinsky şi Ion Constatin, însă Nicolaescu n-a amintit niciodată în plangerea penală de vreunul dintre aceștia.

Citește și:

Cine vrea să-l bage la puşcărie pe Claudiu Palaz

Ultima luptă din „Războiul Prefecţilor”. Palaz a câştigat un nou proces stârnit de Nicolaescu

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Justitie

Curtea Supremă a desființat sentința de condamnare în cazul Alinei Bica

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, magistraţii instanţei supreme au admis contestaţia în anulare depusă de fostul procuror-şef al DIICOT Alina Bica şi au decis desfiinţarea în parte a deciziei de condamnare la patru ani de închisoare, precum şi rejudecarea apelului.

Precizăm că Alina Bica a contestat decizia penală din iunie 2018, pronunțată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care a fost condamnată definitiv la patru ani de închisoare pentru favorizarea făptuitorului.

Contestaţia în anulare, care este o cale extraordinară de atac, a fost făcută în baza deciziei Curţii Constituţionale privind constituirea completurilor de 5 judecători de la ÎCCJ.

În același timp, magistraţii au hotărât desfiinţarea în parte a deciziei penale contestate numai în ceea ce o priveşte pe Alina Bica şi a fixat termen pe 20 mai 2019 pentru rejudecarea apelurilor declarate de Alina Bica şi DNA contra deciziei din noiembrie 2016, pronunţată de Înalte Curte de Casaţie şi Justiţie, numai în ceea ce priveşte soluţia de condamnare a inculpatei pentru infracţiunea de favorizarea infractorului.

Instanţa a menţinut celelalte dispoziţii ale deciziei penale atacate.

Judecătorii au citat-o pe Alina Bica pentru audieri tot la termenul din 20 mai 2019.

Reamintim că magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis definitiv, în iunie 2018, menţinerea pedepsei de 4 ani de închisoare cu executare în dosarul în care Alina Bica era acuzată de favorizarea făptuitorului, dar aceasta a contestat decizia printr-o cale extraordinară de atac, respectiv contestaţia în anulare, fosta şefă DIICOT fiind pusă în libertate până la soluţionarea contestaţiei.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Justitie

Augustin Lazăr candidează pentru un nou mandat de procuror general

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Augustin Lazăr, aduce la cunoștința publicului faptul că își va depune candidatura în cadrul procedurii declanșate de ministrul justiției pentru selectarea  procurorului în vederea efectuării propunerii de numire în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, funcție vacantă începând cu data de 28 aprilie 2019.

Iată ce se precizează, potrivit unui comunicat de presă postat pe pagina oficială a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție: ”Obținerea unui nou mandat ar reprezenta posibilitatea continuării proiectelor inițiate, a procesului de modernizare și consolidare instituțională a Ministerului Public în scopul continuării obținerii de  rezultate pozitive în activitate, a reprezentării convingătoare a intereselor generale ale corpului social, apărării necondiționate și de calitate a ordinii de drept, a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Continuarea exercitării funcției de procuror general este utilă și din perspectiva dezvoltării cooperării judiciare internaționale în contextul racordării internaționale la sistemul de valori judiciare europene. În acest sens, reamintim obligația respectării angajamentelor ce decurg din exercitarea de către România a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene. Astfel, în cursul lunii octombrie 2018, la Forumul Consultativ al Procurorilor Generali și Șefilor Procuraturilor Statelor membre ale Uniunii Europene, eveniment anual organizat la sediul Eurojust de la Haga de către statele care dețin președinția Consiliului Uniunii Europene, Ministerului Public din România i s-au încredințat prerogativele organizării celei de-a 14-a întâlniri a Forumului, alături de Finlanda. Manifestarea va reprezenta primul eveniment judiciar organizat de Ministerul Public din România cu impact pentru toate procuraturile din Uniunea Europeană, având un rol esențial în stabilirea agendei și a temelor care vor fi dezbătute.

De asemenea, în perioada următoare Ministerul Public va co-organiza mai multe evenimente internaționale. Astfel, în cursul lunii aprilie 2019, Ministerul Public din România, în colaborare cu Asociația Internațională a Procurorilor Francofoni (AIPPF) și Organizația Internațională a Francofoniei (OIF), va organiza la București o conferință regională având ca tematică independența procurorilor, respectiv protecția prin mijloacele dreptului penal a patrimoniului cultural național.

Totodată, pe 23 mai 2019, sub egida Eurojust, la Haga, în Olanda, va fi organizată cea de-a 4-a Zi împotriva impunității cu privire la infracțiunile de genocid, crime de război și crime împotriva umanității. Ziua Împotriva Impunității se organizează anual, începând din 2016, pe 23 mai, fiind prezidată de statul care asigură președinția Consiliului Uniunii Europene la momentul respectiv, fiind organizată în cooperare cu Rețeaua Europeană de cercetare a genocidului, crimelor de război și crimelor împotriva umanității. Scopul acestei manifestări este acela de a promova cercetarea de către statele membre, la nivel național, a genocidului, crimelor de război și crimelor împotriva umanității, de a recunoaște eforturile făcute în acest scop de a reafirma angajamentul global al Uniunii Europene de a continua lupta împotriva impunității față de aceste crime.”

Nu în ultimul rând, depunerea candidaturii răspunde așteptărilor colegilor procurori care consideră că în această perioadă, cu multiple provocări pentru sistemul judiciar, trebuie asigurată stabilitatea la nivelul managementului Ministerului Public în special în privința promovării valorilor europene, inclusiv prin dialog, cooperare loială și respect reciproc cu celelalte puteri ale statului.

Citește și:

Ministerul Justiției a început selecția pentru numirea noului procuror general

Comments

comments

Continuă să citești

Justitie

Sentință definitivă: Nicușor Constantinescu NU va fi eliberat condiționat

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, Tribunalul Constanţa a respins cererea fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu de eliberare condiţionată din penitenciar, în dosarul ”Centrul Militar Zonal”, în care a fost condamnat la cinci ani de închisoare.

Precizăm că el a solicitat, încă din luna ianuarie a.c., Judecătoriei Medgidia acest lucru dar cererea sa a fost respinsă ca nefondată. La acel moment, el a spus în fața judecătorilor că este bolnav. Instanța a precizat că stabilește ca termen de reînnoire a propunerii după cinci luni de la rămânerea definitivă a prezentei. Sentința  a fost pronunțată în 23 ianuarie, în camera de consiliu.

Ulterior, Nicușor Constantinescu a făcut recurs la Tribunalul Constanța, care s-a judecat în cursul zilei de azi. Cererea sa de eliberare condiționată a fost respinsă definitiv.

Reamintim că Nicuşor Constantinescua mai fost condamnat printr-o sentinţă definitivă la cinci ani de închisoare, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din staţiunea Mamaia.  El a cerut contopirea celor două condamnări definitive, iar solicitarea se află pe rolul Tribunalului Constanţa.

Pentru mâine, 19 martie,  a fost stabilit primul termen al acestui proces.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: