Connect with us

Exclusiv

Cum a ajuns orașul condus de Cristian Radu pe locul 2 în topul primăriilor cu datorii imense

Published

on

Primăria Mangalia se situează pe locul doi într-un clasament al celor mai datoare administrații publice din România, întocmit pe baza datelor furnizate de Ministerul Finanțelor Publice la finalul lunii iulie 2017. Orașul din sudul litoralului înregistrează arierate (datorii mai vechi de 90 de zile – n.r.) în cuantum de 9,27 milioane de lei, fiind devansat în acest clasament al ineficienței doar de municipiul Suceava, cu 11,45 de milioane de lei. Restanțele de plată mai vechi de 90 de zile ale administrației din Mangalia împing întregul județ Constanța pe locul doi în clasamentul menționat. Arieratele totale la nivel de județ însumează 25,61 de milioane de lei. Ponderea administrației mangaliote reprezintă 36,19% din această sumă.

Potrivit informațiilor noastre, o mare parte din arieratele Mangaliei se înregistrează față de avocatul bucureștean Andrei Grimberg și față de firma constănțeană Opal Construct. Ambii creditori au întreprins demersuri juridice de executare silită împotriva Municipiului Mangalia, care s-ar putea solda cu poprirea tuturor conturilor bancare ale instituției. De asemenea, creditorii fac demersuri pentru a recupera creanțele de la diverse persoane juridice care datorează la rândul lor sume importante municipalității cu titlul de taxe și impozite.

Primăria datorează onorarii fabuloase unui avocat bucureștean

Andrei Grimberg deține un fel de monopol asupra reprezentării juridice a Primăriei Mangalia în diverse procese. În baza unei hotărâri de consiliu local, executivul Primăriei are dezlegarea de a stabili onorariile plătite avocaților la un cuantum de 7% din valoarea litigiului. În acest context, în anii trecuți, autoritatea din sudul litoralului a instituit o taxă specială pentru îngrijirea spațiilor verzi, care încălca chiar definiția legală a conceptului de taxă fiscală. Căci potrivit legii, taxa reprezintă suma datorată de o persoană fizică sau juridică pentru a beneficia de o prestație directă și imediată din partea autorității. Or Primăria nu presta nimic în beneficiul direct al contribuabililor, ci doar le pretindea sume colosale pentru a-și asigura finanțele necesare pentru a tunde iarba din locurile publice. Deși era evident că taxa are picioare de lut, autoritatea a adoptat-o și a impus-o agenților economici. Cel mai important contribuabil din Mangalia, DMHI SA, a contestat-o în instanță și a reușit să o desființeze, fiind vădit ilegală și absurdă. DMHI a fost reprezentată în proces de una din cele mai cunoscute case de avocatură din România, în schimbul unui onorariu de 20.000 de lei. La polul opus, Primăria a plătit avocatului Andrei Grimberg 7% din valoarea litigiului, respectiv 466.000 de lei plus TVA. Într-un alt proces, de asemenea pierdut de Grimberg, Primăria i-a plătit acestuia 1.290.000 de lei plus TVA. Este vorba de procesul pentru stabilirea graniței dintre Mangalia și localitatea învecinată, Limanu, având ca miză dreptul de a încasa impozitul asupra unui teren al șantierului DMHI.

Grimberg încearcă să-și ia banii direct de la contribuabili

Cele două procese, cu onorariile lor fabuloase, sunt ca două picături de apă într-o găleată de nereguli. În anul 2016, un consilier local din Mangalia a publicat un centralizator, obținut pe surse, din care reieșea că municipalitatea avea de plată 1,7 milioane de euro către Andrei Grimberg, pentru 66 de contracte încheiate de-a lungul timpului. În sfârșit, în octombrie 2016, Andrei Grimberg a inițiat proceduri de executare silită prin controversatul executor judecătoresc Vasile Deacu, în încercarea de a încasa o parte din banii de pe contracte, direct de la contribuabilii restanțieri la taxe și impozite. Nici Primăria, nici avocatul Grimberg, nu au comunicat vreodată situația acestor datorii. Iar valoarea acestora nu a fost discutată nici în fața instanțelor de judecată, având în vedere că respectivele contracte avocațiale constituie în sine titlu executoriu, nefiind necesară o conformare a magistraților. Secretomania vine și din faptul că organele judiciare ale statului anchetează povestea onorariilor fabuloase, fiind sesizate de Curtea de Conturi.

Opal Construct pune poprire pe toate conturile Primăriei

Parcul Evergreen

Celălalt creditor important al Mangaliei, Opal Construct SRL, are de încasat 1,4 milioane de lei, de pe urma construirii parcului Evergreen. Acest obiectiv trebuia realizat din fonduri europene, însă datorită depășirii termenelor contractuale, contravaloarea lucrărilor nu a mai fost decontată de UE. În aceste condiții, Primăria a devenit bună de plată. Bună, dar incapabilă sau neinteresată să achite facturile în termenele legale! Pe 18 noiembrie 2016, Opal Construct a obținut un titlu executoriu împotriva Municipiului Mangalia, pentru suma principală de 1.430.109,22 de lei. Mai departe, societatea a obținut încuviințarea executării silite, în toate formele admise de lege, în data de 2 martie 2017. Primăria a cerut suspendarea executării silite, însă acest demers a fost respins fără cale de atac pe 14 aprilie 2017. Și evoluția nu s-a oprit aici. Opal nu a executat în toate formele prevăzute de lege, ci a inițiat un nou proces, pe 27 iulie 2017 (dosar 1718/254/2017 al Judecătoriei Mangalia) în care cere validarea popririi a 12 conturi bancare ale Primăriei Mangalia. Procesul are prima înfățișare pe 13 septembrie 2017. Timpul curge în favoarea firmei Opal, întrucât aceasta are dreptul să încaseze și penalitățile de întârziere.

Desigur, procesele sunt utile și avocaților Primăriei Mangalia, care își mai pot îndesa în conturi noi onorarii de poveste. Să mai spunem că suma disponibilă pentru servicii juridice în bugetul Mangaliei pentru anul curent este de 6 milioane de lei.

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.