Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Dorinel Turcu vrea să-și întregească proprietatea din Mamaia pe seama unui schimb de terenuri cu Primăria lui Făgădău

Published

on

Consilierii locali din cadrul Consiliului Local Constanța au fost chemați, miercuri, în ședință ordinară pentru a supune votului un proiect de hotărâre privind schimbul de terenuri dintre municipiul Constanța și SC Orient Construct Decor SRL.

Proiectul a fost atent verificat de aleșii locali, iar consilierul Costin Avătavului (PNL) a ținut să transmită că documentul a fost “încărcat în site-ul Primăriei și modificat cu o seară înainte de ședință”. Asta înseamnă că proiectul la care facem referire, dar și altele, conform declarațiilor consilierului local liberal, nu au putut fi studiate de către aleși până la ora ședinței.

La vot, consilierii PSD și PMP au votat pentru initiativa primarului Făgădău, iar liberalii, consilierii Romeo Rezeanu și Horia Căliminte și independentul Andrei Popescu s-au abținut. În cifre, vorbim de 16 voturi “pentru” și 11 abțineri. În această situație, proiectul a picat, având nevoie de două treimi din voturile consilierilor pentru a putea fi promovat.

Puteți studia documentele cuprinse în proiect aici :

Advertisement

Dorinel vrea să cedeze un colț mulat după un scoar în schimbul unui teren regulat

Inițiativa primarului Decebal Făgădău constituie un răspuns la cererea societății Orient Décor Construct SRL, adresată Primăriei Constanța pe data de 21 februarie 2018.

Firma menționată deține în zona hotelului Doina din stațiunea Mamaia un teren de 1.292 de metri pătrați, ocupat parțial de o parcare acoperită. De asemenea, mai deține un al doilea teren de 834 mp. Însă cele două suprafețe nu constituie un corp comun, fiind despărțite de o fâșie de 168 de metri pătrați aparținând domeniului privat al Municipiului Constanța, potrivit inventarului din anul 2005. Orient Decor Construct are planuri mari de investiții. Astfel, în luna ianuarie 2017, firma menționată a înaintat Primăriei o documentație pentru obținerea avizelor necesare construirii unui hotel de 8 etaje, la un procent de utilizare a terenului de 70% și un coeficient de 5,48. Indicatorii sunt mai mut decât generoși, însă firma nu se mulțumește cu atât. Tot anul trecut, Orient Decor Construct a obținut aprobările necesare pentru a devia conductele de utilități care îi stăteau în fața planurilor. Pe 21 februarie a.c., societatea a depus la Primărie o cerere pe care a denumit-o fantezist, în afara oricărui temei legal, drept cerere de întregire a proprietății. Dincolo de mirajul formulării, la mijloc este un banal schimb de terenuri, cum s-au făcut atâtea pe vremea madagascareanului Radu Mazăre. Câștigată ar fi societatea Orient, care ar ceda o fâșie fără formă regulată, care se mulează după un scuar, primind la schimb un patrulater aproape perfect, numai bun să contribuie la sporirea indicatorilor urbanistici și așa extrem de avantajoși.

Dorinel Turcu, un miliardar discret

Societatea Orient Decor Construct face parte dintr-un grup de firme controlat de miliardarul cvasianonim Dorinel Turcu, probabil unul din primii zece bogătași ai Constanței. În principal, firmele acestuia se ocupă cu importul și comercializarea ceramicii chinezești. Însă, în parteneriat cu Nicolae Crăciun, Dorinel Turcu mai deține părți sociale în Confort Construct SRL – o firmă care a ridicat, cu ceva probleme, un bloc vizavi de City Park Mall, dar și acțiuni în Easy Credit 4 All IFN SA – o societate de creditare care operează deja la nivel național, fiind una din cele mai profitabile din România.

Advertisement

În timp ce Turcu își caută avantajele administrative pentru a construi în Mamaia, partenerul său Crăciun – cunoscut mai ales pentru faptul că deține cimitirul municipal din Constanța, într-un parteneriat cu Primăria, foarte profitabil pentru el – a obținut un PUZ semnat de același Decebal Făgădău, care îi permite să ridice un bloc între alte două blocuri mai mici, pe un teren de pe strada Nicolae Iorga, având un POT de-a dreptul fabulos de 92% și un CUT de 7,35.

Turcu și Crăciun se judecă între ei pentru diverse probleme, însă, la bază, amândoi sunt în relații speciale cu avocatul Ionel Hașotti, tipul implicat în multe retrocedări care au condus la schilodirea orașului de parcurile și spațiile sale verzi.

Revenind la proiectul lui Dornel Turcu, trebuie să spunem că acesta ar putea fi reintrodus pe ordinea de zi a unei ședințe viitoare a Consiliulu Local, mai ales că abținerea liberalilor s-a datorat unor chestiuni de procedură, iar nu pe fondul chestiunii.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions