Connect with us

Actual

Fiscul vrea să vândă ”istoria” cercetării de la Murfatlar. Vinurile de colecție ar putea fi salvate în ultimul ceas

Maria Ionescu

Publicat

la

Pe data de 9 octombrie a.c., vă aduceam la cunoștință faptul că Stațiunea de Cercetare Murfatlar este pe cale să piardă vinurile de colecție, unele extrem de valoroase, datând din cultura viticolă a anului 1950. De fapt, era vorba de pericolul să se șteargă o întreagă istorie a oenologiei dobrogene. Totul din cauza datoriilor acumulate de Stațiune de-a lungul anilor.

Sărăcită de datorii, executări silite și retrocedări

La revoluție, unitatea avea în lucru 1.747 de hectare cu soiuri alese. Un credit luat în anii 90 de la Banca Agricolă, în loc să contribuie la dezvoltarea cercetării viticole de la Murfatlar, s-a întors ca un bumerang împotriva Stațiunii. Nerambursată la timp, datoria a strâns dobânzi și penalități cu duiumul. Așa se face că statul român a rupt din trupul de cultură mari suprafețe, care au fost vândute în procedura executării silite. Alte suprafețe au fost preluate de comisiile de fond funciar, fiind restituite proprietarilor interbelici, urmașilor acestora sau unor cumpărători de drepturi litigioase. Interesele au fost imense. În 2017, Stațiunea a ajuns să mai administreze doar 74 de hectare din proprietatea publică a statului și încă 7,2 hectare din domeniul privat. Văduvită de mijloacele productive, Stațiunea s-a afundat și mai tare în datorii. În ultima perioadă, Fiscul s-a îndreptat și împotriva vinurilor de colecție de la Murfatlar.

Fiscul execută silit ”istoria” Murfatlar

Așa cum anunțam pe 9 octombrie a.c., Fiscul execută silit Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Murfatlar, chiar în momentul în care reorganizarea acesteia a fost pusă la punct prin HG 684 din 21 septembrie 2017. Pe data de 10 octombrie, începând cu ora 14.00, la sediul ANAF de pe b-dul Tomis s-a desfășurat prima ședință de vânzare a mii de sticle de vin ce aparțin Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Murfatlar. Numai că nu s-a prezentat nici un ofertant. Au fost scoase la vânzare 11.027 de sticle de vin, unele din anii 1950, în valoare totală de 1.455.921 de lei fără TVA. Cel mai vechi vin scos la vânzare este din anul 1950 și costă aproape 700 de lei o sticlă. Stocul de vinuri de vinotecă se valorifică pe loturi formate în funcție de sortiment și de anul recoltei. Cele mai vechi sticle de vin scoase la vânzare sunt din anul 1950. Este vorba despre 31 de sticle de Chardonnay, în valoare totală de 21.669 de lei, ceea ce înseamnă că o sticlă de vin costă 699 de lei. Cu un leu mai ieftină este sticla de Pinot Gris, tot din anul 1950. Este vorba despre 22 de sticle, care au prețul total de 15.378 de lei (adică 698 de lei sticla). Din anul 1951 sunt 20 de sticle de Chardonnay la prețul de 13.660 de lei, adică 683 de lei sticla. Un alt lot este compus din 12 sticle de vin Chardonnay din anul 1957, care costă 7.212 lei, adică 601 lei/sticlă. Vinurile Pinot Noir scoase la licitație sunt din 13 ani diferiți. Cel mai vechi este din anul 1960. Este vorba de 26 de sticle care costă 10.790 de lei, respectiv 415 lei sticla. Cel mai nou Pinot Noir scos la licitație este din anul 2005 – este vorba despre 2.859 de sticle, care costă 200.130 de lei, respectiv 70 de lei sticla de vin. Sunt și 4 sortimente de Merlot scoase la vânzare. Cel mai vechi Merlot este din anul 1982 și costă 155 de lei sticla. În total, sunt 154 de sticle de Merlot, în valoare de 23.870 de lei. La vânzare sunt scoase și 80 de sticle de Sauvignion din anul 1989, care costă în total 10.560 de lei, respectiv 132 de lei sticla. Vinul de colecție a fost pus gaj în favoarea Administrației Județene a Finanțelor Publice Constanța, cu procesele verbale de sechestru pentru bunuri mobile nr. 710686/19.08.2015 și 711807/20.07.2017. Cum la licitație nu s-a prezentat nici un ofertant, procedura urmează a fi reluată pe data de 7 noiembrie a.c.

Aurora Rancă speră că licitația va fi anulată

În cursul zilei de azi am reușut să stăm de vorbă cu directorul Stațiunii de la Murfatlar, dr. Aurora Ranca. Ea lucrează aici din luna decembrie a anului 1988, iar din anul 2005 este director general. Referitor la cea de-a doua etapă a licitației pentru vinurile de colecție, care a fost stabilită pe data de 7 noiembrie a.c., Aurora Ranca ne-a spus:

”Deja a intrat în vigoare Hotărârea de Guvern 684/21 septembrie, potrivit căreia a fost aprobat bugetul cu datoria către ANAF. Așa că, noi sperăm ca această licitație să nu mai aibă loc și, înainte de data de 7 noiembrie, să reușim să achităm datoria.”, ne-a declarat dr. Aurora Ranca.

HG 684/2017 prevede trecerea Stațiunii în subordinea Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Sisești”. În acest fel, finanțarea Stațiunii se va face din venituri proprii, ca și până acum, dar și din subvenții acordate de la bugetul de stat Academiei de Științe Agricole – ceea ce reprezintă o noutate și un colac de salvare.

Iată ce bunuri vor fi casate

În ceea ce privește trecerea unor terenuri din domeniul public în domeniul privat al statului, în administrarea stațiunii pentru scoaterea din funcțiune în vederea valorificării și/după caz/ a casării unor active – situație prevăzută în HG 684/2017,  directorul Ranca ne-a spus:

”De-a lungul timpului s-a predat teren – 490 de hectare – din patru ferme. Acestea au rămas izolate și nu mai avem nici un interes să le avem în administrare. Așa că am propus trecerea lor în domeniul privat.”.

Bunurile care ar putea fi casate sunt menționate în Hotărârea Guvernului, după cum urmează: corp cantină, corp contabilitate, clădire vinificație, atelier mecanic, clădire sector mecanic etc. în valoare totală de 4.514.221 lei. Acestea se trec în domeniul privat al statului în vederea valorificării și, după caz, casării.

Comments

comments

Actual

Accident rutier între Constanța și Valu lui Traian. Mașină intrată în parapet

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei dimineți, în jurul orei 8.40, pe DN 3, între Constanța și Valu lui Traian a avut loc un accident rutier.

Un autoturism a intrat în parapet, iar o persoană a fost rănită. Potrivit primelor informații, victima nu este încarcerată.

La fața locului s-au deplasat de urgență echipaje de prim ajutor.

Știre în curs de actualizare.

Update: Oficial din partea IPJ Constanța

Astăzi, în jurul orei 08.40, polițiștii rutieri au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier pe DN 3, în afara localității Valu lui Traian.

Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că impactul s-a produs între un autoturism, condus de un bărbat de 42 de ani, și parapetul care desparte sensurile de deplasare.

În urma impactului, a rezultat vătămarea corporală ușoară a unei pasagere de 46 de ani.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

ANRE a prelungit perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte pe piaţa concurenţială

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

ANRE a decis prelungirea perioadei în care consumatorii casnici își pot încheia un contract de energie pe piața concurențială până la 30 iunie. În această perioadă, cei care până acum erau în regim reglementat își pot alege o ofertă concurențială de la furnizorul lor și vor beneficia de facturi regularizate, se arată într-un nou proiect de ordin al ANRE.

Astfel, de la 1 ianuarie, aceşti consumatori trec automat în piaţa de serviciu universal, cum era şi până acum, iar noutatea este că, dacă aleg oferta furnizorului lor pe piaţa concurenţială până la 30 iunie, facturile lor se vor regulariza, astfel încât acea ofertă să se aplice începând cu 1 ianuarie.

“Furnizorii de ultimă instanţă pot să aplice clienţilor casnici din serviciul universal, fără discriminare şi condiţionalitate, o reducere comercială începând cu data de 1 ianuarie 2021 şi până la cel puţin 30 iunie 2021, egală cu diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabila în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2021 şi preţul din oferta concurenţială prevăzută la alin. (2) valabilă la data de 1 ianuarie 2021”, potrivit noului ordin.

Clienţii casnici vor beneficia de o perioadă mai lungă de timp pentru informare şi pentru a putea decide cu privire la alegerea unei oferte de furnizare a energiei electrice, ceea ce va duce la alegerea celei mai potrivite oferte; clienţii casnici vor primi din partea furnizorului actual cea mai bună ofertă, fără abonament, şi vor putea beneficia de o reducere comercială care să acopere diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 şi preţul din oferta concurenţială transmisă; clienţii casnici vor putea beneficia şi din partea altor furnizori de o reducere comercială care să acopere diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 şi preţul din oferta aleasă.

ANRE mai arată că, din cei aproximativ 5.700.000 de clienţi casnici, care aveau încheiate contracte reglementate de energie electrică la finalul anului 2020, doar o mică parte au fost interesaţi de alegerea unei oferte pe piaţa concurenţială de energie electrică, iar cei care au exprimat interes în acest sens s-au confruntat cu dificultăţi atât privind analiza ofertelor din piaţa, cât şi în ceea ce priveşte contactarea potenţialilor furnizori, faţă de propunerea de ordin publicată pe pagina de internet a ANRE, ANRE a considerat că se impune elaborarea unui proiect de ordin revizuit, care să fie supus consultării publice în regim de urgenţă.

Sursa: digi24.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Artefact antic, descoperit de polițiștii constănțeni într-o gospodărie din Valu lui Traian

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale – Compartimentul Protejarea Patrimoniului Cultural Național al I. P. J. Constanța au ridicat, astăzi, în vederea indisponibilizării, de la domiciliul unui bărbat, din localitatea Valu lui Traian, un bun cultural susceptibil a face parte din patrimoniul cultural național. În fapt, spun polițiștii, bunul reprezintă o bucată dintr-un sarcofag de epocă română, care ar proveni din cetatea Tomis, aflată pe teritoriul municipiului Constanța, ulterior fiind folosită ca material de construcție la valul mare de piatră (din apropierea comunei Valu lui Traian). Bunul cultural a fost datat de un expert din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța ca aparținând epocii romane (sec. al II/III-lea) și evaluat la aproximativ 2.500 de euro. În cauză, polițiștii constănțeni continuă cercetările în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat de bunuri care fac parte din patrimoniul cultural și tăinuire.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: