Connect with us

Actual

Fiscul vrea să vândă ”istoria” cercetării de la Murfatlar. Vinurile de colecție ar putea fi salvate în ultimul ceas

Maria Ionescu

Publicat

la

Pe data de 9 octombrie a.c., vă aduceam la cunoștință faptul că Stațiunea de Cercetare Murfatlar este pe cale să piardă vinurile de colecție, unele extrem de valoroase, datând din cultura viticolă a anului 1950. De fapt, era vorba de pericolul să se șteargă o întreagă istorie a oenologiei dobrogene. Totul din cauza datoriilor acumulate de Stațiune de-a lungul anilor.

Sărăcită de datorii, executări silite și retrocedări

La revoluție, unitatea avea în lucru 1.747 de hectare cu soiuri alese. Un credit luat în anii 90 de la Banca Agricolă, în loc să contribuie la dezvoltarea cercetării viticole de la Murfatlar, s-a întors ca un bumerang împotriva Stațiunii. Nerambursată la timp, datoria a strâns dobânzi și penalități cu duiumul. Așa se face că statul român a rupt din trupul de cultură mari suprafețe, care au fost vândute în procedura executării silite. Alte suprafețe au fost preluate de comisiile de fond funciar, fiind restituite proprietarilor interbelici, urmașilor acestora sau unor cumpărători de drepturi litigioase. Interesele au fost imense. În 2017, Stațiunea a ajuns să mai administreze doar 74 de hectare din proprietatea publică a statului și încă 7,2 hectare din domeniul privat. Văduvită de mijloacele productive, Stațiunea s-a afundat și mai tare în datorii. În ultima perioadă, Fiscul s-a îndreptat și împotriva vinurilor de colecție de la Murfatlar.

Fiscul execută silit ”istoria” Murfatlar

Așa cum anunțam pe 9 octombrie a.c., Fiscul execută silit Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Murfatlar, chiar în momentul în care reorganizarea acesteia a fost pusă la punct prin HG 684 din 21 septembrie 2017. Pe data de 10 octombrie, începând cu ora 14.00, la sediul ANAF de pe b-dul Tomis s-a desfășurat prima ședință de vânzare a mii de sticle de vin ce aparțin Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Murfatlar. Numai că nu s-a prezentat nici un ofertant. Au fost scoase la vânzare 11.027 de sticle de vin, unele din anii 1950, în valoare totală de 1.455.921 de lei fără TVA. Cel mai vechi vin scos la vânzare este din anul 1950 și costă aproape 700 de lei o sticlă. Stocul de vinuri de vinotecă se valorifică pe loturi formate în funcție de sortiment și de anul recoltei. Cele mai vechi sticle de vin scoase la vânzare sunt din anul 1950. Este vorba despre 31 de sticle de Chardonnay, în valoare totală de 21.669 de lei, ceea ce înseamnă că o sticlă de vin costă 699 de lei. Cu un leu mai ieftină este sticla de Pinot Gris, tot din anul 1950. Este vorba despre 22 de sticle, care au prețul total de 15.378 de lei (adică 698 de lei sticla). Din anul 1951 sunt 20 de sticle de Chardonnay la prețul de 13.660 de lei, adică 683 de lei sticla. Un alt lot este compus din 12 sticle de vin Chardonnay din anul 1957, care costă 7.212 lei, adică 601 lei/sticlă. Vinurile Pinot Noir scoase la licitație sunt din 13 ani diferiți. Cel mai vechi este din anul 1960. Este vorba de 26 de sticle care costă 10.790 de lei, respectiv 415 lei sticla. Cel mai nou Pinot Noir scos la licitație este din anul 2005 – este vorba despre 2.859 de sticle, care costă 200.130 de lei, respectiv 70 de lei sticla de vin. Sunt și 4 sortimente de Merlot scoase la vânzare. Cel mai vechi Merlot este din anul 1982 și costă 155 de lei sticla. În total, sunt 154 de sticle de Merlot, în valoare de 23.870 de lei. La vânzare sunt scoase și 80 de sticle de Sauvignion din anul 1989, care costă în total 10.560 de lei, respectiv 132 de lei sticla. Vinul de colecție a fost pus gaj în favoarea Administrației Județene a Finanțelor Publice Constanța, cu procesele verbale de sechestru pentru bunuri mobile nr. 710686/19.08.2015 și 711807/20.07.2017. Cum la licitație nu s-a prezentat nici un ofertant, procedura urmează a fi reluată pe data de 7 noiembrie a.c.

Aurora Rancă speră că licitația va fi anulată

În cursul zilei de azi am reușut să stăm de vorbă cu directorul Stațiunii de la Murfatlar, dr. Aurora Ranca. Ea lucrează aici din luna decembrie a anului 1988, iar din anul 2005 este director general. Referitor la cea de-a doua etapă a licitației pentru vinurile de colecție, care a fost stabilită pe data de 7 noiembrie a.c., Aurora Ranca ne-a spus:

”Deja a intrat în vigoare Hotărârea de Guvern 684/21 septembrie, potrivit căreia a fost aprobat bugetul cu datoria către ANAF. Așa că, noi sperăm ca această licitație să nu mai aibă loc și, înainte de data de 7 noiembrie, să reușim să achităm datoria.”, ne-a declarat dr. Aurora Ranca.

HG 684/2017 prevede trecerea Stațiunii în subordinea Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Sisești”. În acest fel, finanțarea Stațiunii se va face din venituri proprii, ca și până acum, dar și din subvenții acordate de la bugetul de stat Academiei de Științe Agricole – ceea ce reprezintă o noutate și un colac de salvare.

Iată ce bunuri vor fi casate

În ceea ce privește trecerea unor terenuri din domeniul public în domeniul privat al statului, în administrarea stațiunii pentru scoaterea din funcțiune în vederea valorificării și/după caz/ a casării unor active – situație prevăzută în HG 684/2017,  directorul Ranca ne-a spus:

”De-a lungul timpului s-a predat teren – 490 de hectare – din patru ferme. Acestea au rămas izolate și nu mai avem nici un interes să le avem în administrare. Așa că am propus trecerea lor în domeniul privat.”.

Bunurile care ar putea fi casate sunt menționate în Hotărârea Guvernului, după cum urmează: corp cantină, corp contabilitate, clădire vinificație, atelier mecanic, clădire sector mecanic etc. în valoare totală de 4.514.221 lei. Acestea se trec în domeniul privat al statului în vederea valorificării și, după caz, casării.

Comments

comments

Actual

Polițiștii de la Transporturi Constanța au făcut zeci de percheziții. Vezi ce au confiscat

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Zeci de persoane au ajuns la audieri la sediul Poliției Transporturi Constanța în urma mai multor percheziții imobiliare efectuate în județele Constanța și Ialomița. Sunt persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat, contrabandă, delapidare, furt și tăinuire.

În zilele de 16 – 17 septembrie a.c., polițiști din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, au efectuat  30 de percheziții domiciliare pe raza județelor Constanța și Ialomița, la persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat, contrabandă, delapidare, furt și tăinuire, în urma depistării în flagrant delict a trei bărbați care ar fi achiziționat 275 de litri de combustibil de la personalul unei nave sub pavilion românesc.

În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat, în vederea indisponibilizării, 5 motoare de barcă, 71 de unelte de pescuit, 6 ambarcațiuni, peste 7.500 de litri de combustibil, 71 de pachete cu țigarete fără timbru fiscal, 1 sabie confecționată artizanal, 1 pistol cu aer comprimat, precum și 7.910 euro, 4.100 de lei și aproximativ 8.000 de kilograme de cereale.

Valoarea totală a bunurilor ridicate este de aproximativ 57.000 lei.

32 de persoane au fost conduse la sediul de poliție pentru audieri.

”Acțiunea a beneficiat de sprijinul Serviciului pentru Acțiuni Speciale și al Serviciului Criminalistic din cadrul I.P.J. Constanța, precum și al Serviciului pentru Acțiuni Speciale Ialomița.”, precizează reprezentanții Biroului de presă al IPJ Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Un bărbat din Pecineaga și-a violat, în mod repetat, fiica în vârstă de 15 ani

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Un bărbat din Pecineaga a fost reținut de polițiști și ulterior prezentat instanței de judecată sub acuzația comiterii infracțiunii de viol.

Bărbatul a întreținut, în mod repetat, acte sexuale cu fiica sa, în vârstă de 15 ani.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, urmare a sesizării din data de 13 septembrie a.c., cu privire la comiterea infracțiunii de viol, polițiști din cadrul Secției 3 Rurală Mangalia au identificat un bărbat, de 40 de ani, din comuna Pecineaga, județul Constanța, bănuit de comiterea faptei.

Astfel, bărbatul în cauză este bănuit că a întreținut relații sexuale, în mod repetat, cu fiica sa, în vârstă de 15 ani.

În baza probatoriului administrat, polițiștii l-au reținut pe acesta pentru 24 de ore, fiind cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de viol, iar la data de 16 septembrie a.c., instanța de judecată a emis pe numele său mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Acesta a fost escortat și introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al I.P.J. Constanța.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Astăzi a început activitatea medicală la Centrul Multifuncțional de Sănătate Năvodari

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Centrul Multifuncțional de Sănătate Năvodari oferă, începând de astăzi, servicii medicale gratuite, decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Prin urmare, pacienții care au nevoie de consultații medicale, investigații sau tratamente care pot fi efectuate aici, vor beneficia de acestea gratuit, atâta vreme cât sunt asigurați.

Centrul Multifuncțional de Sănătate este situat pe Strada Sănătății nr. 1 din Năvodari și se întinde pe o suprafață de 796 mp, desfășurați pe 2 nivele.  Acesta dispune de punct lucru extern al UPU Constanța care asigură urgențele minore, Ambulatoriu de Specialitate (chirurgie, cardiologie, neurologie, boli interne, ORL, dermato venerice, pediatrie) și compartiment spitalizare de zi care include laboratorul de analize.

Programul de lucru pentru este de luni până vineri, între orele 08.00-16.00 pentru cabinetele din cadrul Ambulatoriului și non stop pentru punctul de lucru al UPU.

Lista cu medicii care dau consultații în regim de policlinică precum și programul acestora, poate fi consultată pe site-ul  www.spitalulconstanta.ro, la rubrica Centrul Multifuncțional de Sănătate Năvodari. Consultațiile se vor acorda doar în baza unei programări. Având în vedere situația epidemiologică actuală, rugăm pacienții să se programeze telefonic la 0241/503 346 sau pe email.

Pacienții care vor veni să se programeze la ghișeu, trebuie să știe că accesul în Ambulatoriu este permis unui număr limitat de persoane în același timp.

In momentul prezentării la consultație, pentru a preveni riscul de contaminare și pentru ca activitatea medicală să se desfășoare în condiții de maximă siguranță, pacientul trebuie să respecte o serie de reguli care sunt aplicate în cadrul unităților Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța încă de la debutul pandemiei. În incita unității medicale, purtarea măștii de protecție este obligatorie.

”Rugăm pacienții să vină la consultație fără însoțitori iar în cazuri excepționale (persoane cu dizabilități,vârstnici, copii) este permis accesul unui singur însoțitor. Acesta va respecta aceleași reguli de protecție valabile pentru pacient.”, a precizat Crina Kibedi, Compartiment și Relații Publice al spitalului județean.

Totodată, pentru realizarea triajului epidemiologic, tuturor persoanelor care intră în Ambulatoriu le va fi măsurată temperatura.

Și pentru pacienții care se prezintă la punctul extern UPU, preluarea se face conform reglementărilor în vigoare. Astfel, mai întâi se efectuează triajul epidemiologic. Zona de triaj  este situată în afara unității medicale, în modulul special amenajat la intrarea  în Centrul Multifuncțional de Sănătate.

”Menționăm că personalul medical poartă echipamente de protecţie şi foloseşte produse de dezinfecţie profesionale, avizate de autoritățile competente.  Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța vă asigură că, în permanență, se iau toate măsurile pentru asigurarea unui act medical continuu și de calitate. În același timp, pentru siguranța Dumneavoastră și a celor din jur, vă recomandăm să aveți răbdare și să respectați cu strictețe,  măsurile impuse.”, a spus Crina Kibedi.

Unitatea medicală a fost inaugurată  miercuri, 9 septembrie, și  face parte acum din structura spitalului.

Pe linie medicală, conducerea SCJU Constanța a recrutat și a angajat personalul necesar.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: