Connect with us

Politica

Florin Chelaru i-a suflat partidul mentorului său, Nicu Matei

Tatian Iorga

Publicat

la

După 12 ani de stat în umbra lui Nicolae Matei, care i-a fost un fel de mentor, iar în ultimii ani un fel de păpușar, Florin Chelaru reușește să ajungă lider de filială la PSD Năvodari. Ruptura dintre cei doi s-a copt încă din primăvara anului trecut, însă a devenit publică printr-un circ al declarațiilor la sfârșitul anului. Atunci, Nicolae Matei l-a atacat fără menajamente pe Chelaru, declarând cu subiect și predicat că nu mai recomandă publicului său să-l voteze ”pe Florinel” pentru un nou mandat de primar. Chelaru a profitat de situație și s-a plâns șefilor lui de la Constanța, care l-au suspendat pe Matei din partid pentru un an de zile. Decizia a fost luată în luna ianuarie. Oamenii lui Matei din filiala locală a PSD-ului au reacționat după un scenariu oarecum inedit. Trei dintre aceștia și-au dat demisiile din Consiliul Local. Concomitent, puciștii au cerut retragerea sprijinului politic pentru Chelaru și suspendarea vicepreședintelui județean Ion Dumitrache din funcția de la partid, pe motivul unei atitudini părtinitoare. Partidul a reacționat, descotorosindu-se atât de Matei, cât și de cei trei demisionari.

Astfel, într-o ședință a Organizației Județene, care a avut loc la finele săptămânii trecute, social democrații au decis excluderea lui Matei din partid. Totodată, șefii de la județ au mai decis să-l îndepărteze de la conducerea organizației a lui Vasile Moruzi, consilier local și care este considerat a fi un apropiat al lui Matei. În locul lui Moruzi a fost numit tocmai primarul Florin Chelaru, care reușește, astfel, să pună mâna pe organizația locală a PSD, din care face parte oficial din anul 2012.

Nu de puține ori, Ordinea.ro a notat legăturile strânse între Nicolae Matei și Vasile Moruzi. Într-o fotografie recentă, publicată de Ordinea.Ro, Moruzi apare alături de IPS Teodosie și de Nicolae Matei, după ce acesta fusese suspendat din partid.

După debarcarea lui Moruzi din funcția de președinte al PSD Năvodari, nu ar fi exclus ca și acesta să-l urmeze pe Matei în noul său partid – Partidul Neamul Românesc.

Tot în ședința în care au fost „decapitați“ Matei și Moruzi, au mai fost zburați din PSD alți trei apropiați ai fostului primar Nicolae Matei. Este vorba de foștii consilieri Liviu Stan, Liliana Cheizis și Ilie Coman, care și-au dat demisia din calitatea de consilieri locali. Expulzările celor patru erau oarecum previzibile în condițiile în care Nicolae Matei s-a reorientat politic și a anunțat pe Facebook că s-a înscris în Partidul Neamul Românesc. În aceste condiții, devine tot mai limpede că, o dată dați afară din PSD, cei trei foști consilieri își vor urma mentorul în noua sa formațiune politică cu care va încerca să dea lovitura în alegerile locale. Sursele Ordinea afirmă că foștii consilieri ai PSD fac presiuni la actualii aleși ai social-democraților pentru a le urma gestul și să se alăture lui Matei. Sursele mai spun că, până în prezent, Stan, Cheizis și Coman nu au avut sorți de izbândă, iar consilierii PSD le-au transmis să-și vadă de drum și că ei rămân în partid.

Chelaru: „Moruzi a pus în dificultate organizația locală a PSD“

După ce a zburat din PSD gașca lui Matei, actualul primar Florin Chelaru se vede pe cai mari în partid și ajunge, pentru prima oară, șef al organizației locale a PSD. Contactat telefonic de Ordinea.ro, Chelaru a explicat de ce a fost demis din funcție Vasile Moruzi. El a spus că Moruzi a pus în dificultate organizația locală, prin faptul că „nu a luat atitudine atunci când Matei și foștii consilieri Liviu Stan, Liliana Cheizis și Ilie Coman au sunat partidele din opoziție și le-au spus că au posibilitatea de a da jos viceprimarul de la PSD, Liliana Mară, și de a pune unul de la opoziție.

„Prin demisiile celor trei consilieri, PSD a pierdut, deocamdată, majoritatea în Consiliul Local. Matei, Stan, Cheizis și Coman au sunat la partidele din opoziție și le-au spus că ar fi bine să își pună propriul viceprimar. În plus, Stan, Cheizis și Coman au pus în dificultate organizația prin demisiile lor din Consiliul Local. Toate au fost făcute sub conducerea lui Moruzi, care trebuia să ia atitudine, ceea ce nu s-a întâmplat“, a spus Chelaru.

Întrebat dacă Vasile Moruzi îl va urma pe prietenul său, Nicolae Matei în noul său partid, Chelaru a punctat că acesta ar trebui să se gândească de două ori înainte de a face acest gest. În condițiile în care Chelaru a reușit să câștige o primă bătălie cu Matei, este de așteptat ca războiul dintre cei doi foști prieteni să fie dus acum pe alte planuri. Așteptăm acum să vedem care va fi mutarea lui Matei, după ce Chelaru l-a zburat din PSD cu tot cu apropiații săi.

Mai multe despre legăturile strânse din Chelaru și Matei puteți citi aici:

Chiolhan frăţesc. Chelaru şi Matei petrec în Turcia alături de consilierii PSD Năvodari şi alte persoane lipsite de calitate

Fostul primar penal din Năvodari, Nicolae Matei, în Rusia de mână cu primarul decorativ Chelaru

Dar și cum s-a produs ruptura dintre cei doi:

Năvodari. Cum au ajuns la cuțite Chelaru cu Matei

Comments

comments

Politica

OFICIAL! Horia Constantinescu CANDIDEAZĂ pentru Primăria Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Horia Constantinescu intră în competiția internă pentru funcția de primar al municipiului Constanța.

Anunțul a fost făcut, miercuri, 19 februarie a.c. chiar de către actualul șef al OPC Constanța, care a anunțat, printr-o informare de presă că urmează să se suspende din funcția deținută la Protecția Consumatorilor pe perioada campaniei electorale.

“Am purtat discuții cu mai multe formațiuni politice, deoarece cred cu convingere că acestui Consiliu îi trebuie și o echipă nouă de consilieri”, susține Horia Constantinescu.

Încă nu a anunțat dacă va candida independent ori se va alătura vreunei formațiuni politice, dar este ÎNCĂ membru al Partidului Social Democrat.

Despre acest ultim punct, respectiv cel al calității sale de membru al PSD, Horia Constantinescu a precizat următoarele:

“Da, am purtat discuția (cu cei din conducerea PSD Constanța ) și am anunțat că voi candida, indiferent de decizia organizației. Nu cred că trebuia să cer voie! Suntem maturi, unii chiar barbați, iar purtarea unui dialog ajută la o comunicare mai bună. Chiar dacă părăsești o încăpere nu trebuie să trântești ușa! Cel mai bun să câștige! Așa să ne ajute Dumnezeu!”

În cursa pentru fotoliul de primar al municipiului Constanța și-au mai anunțat intenția de a intra și actualul primar, Decebal Făgădău, senatorul Vergil Chițac, din partea Pro România va candida deputatul Mircea Dobre și și-a anunțat intenția și deputatul USR Stelian Ion.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Ion Ștefan, ministrul Dezvoltării, după avizul negativ primit: “Toți primarii care au băgat mâna în borcanul cu miere vor merge la DNA”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Ion Ştefan a primit, marţi, aviz negativ pentru funcţia de ministru al Dezvoltării din partea comisiilor de specialitate din Parlament. S-au înregistrat 20 de voturi “pentru” respingere, opt “împotrivă” şi şase abţineri. La ieșire, el a răbufnit, spunând că toți primarii care au băgat mâna în „borcanul cu miere” vor merge la DNA.

„Sunt nemulţumiţi că le-am pus capacul la borcanul de miere. (…) Cu toţii vor merge la DNA. Cei care au băgat mâna în acest borcan de miere şi s-au murdărit nu au decât să meargă la DNA sau să dea cu subsemnatul. Nu este treaba mea ca ministru. Eu, ca ministru, am obligaţia să implementez contractele în bună regulă. Nu am venit în cadrul acestui minister să particip la o ciuguleală din aceste contracte. De-a lungul anilor așa s-a întâmplat. Degeaba zâmbiți, acesta este adevărul. România asta cunoaște despre ministerul ăsta. Că s-au întâmplat lucruri nefăcute de-a lungul anilor. Nu credeți? Vă spune raportul de control. Nu credeți? Vă spun cei de la audit”, a spus Ion Ștefan la ieșirea de la audieri.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Vouchere pentru copii, în loc de alocații. Ce stă la baza propunerii premierului Orban

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Executivul are în vedere ca alocațiile pentru copii să fie înlocuite cu vouchere, pentru a se asigura că banii primiți de la stat pentru minori vor fi cheltuiți exclusiv în interesul acestora.

Anunțul privind înlocuirea alocațiilor cu vouchere a fost făcut, luni, de către premierul interimar Ludovic Orban. Astfel, voucherele ar fi cea mai bună variantă pentru elevi, în loc de alocațiile lunare, întrucât banii ar fi cheltuiți doar în interesul copiilor, spune premierul demis prin moțiune de cenzură.

“Am dat un exemplu, în alte țări, pentru a stimula familiile cu mai mulți copii, există o reducere a impozitului, tot o formă de sprijin al familiei. Se pot găsi soluții prin care să ne asigurăm că banii vor fi cheltuiți numai în interesul copilului, de exemplu, voucherele. Deocamdată n-am luat nicio decizie. Vom lua o decizie în această privință”, a spus Ludovic Orban.

Așadar, voucherele ar fi varianta ideală găsită de Executiv pentru ca banii destinați minorilor din România să fie folosiți pentru și în interesul acestora.

IMPORTANT! Amintim că, la începutul acestui an, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a legii ce prevedea dublarea alocațiilor pentru copiii din România. Cu toate acestea, pe 10 ianuarie, Ludovic Orban a declarat că Executivul va amâna termenul de intrare în vigoare a Legii privind dublarea alocațiilor. Atunci, premierul a spus atunci că amânarea va fi valabilă până când vor fi găsite resurse financiare. Cu toate acestea, Orban a precizat că, cel mai probabil, banii pentru dublarea alocațiilor vor fi alocați la rectificarea din iulie.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: