Connect with us

Politica

Florin Chelaru i-a suflat partidul mentorului său, Nicu Matei

Publicat

la

După 12 ani de stat în umbra lui Nicolae Matei, care i-a fost un fel de mentor, iar în ultimii ani un fel de păpușar, Florin Chelaru reușește să ajungă lider de filială la PSD Năvodari. Ruptura dintre cei doi s-a copt încă din primăvara anului trecut, însă a devenit publică printr-un circ al declarațiilor la sfârșitul anului. Atunci, Nicolae Matei l-a atacat fără menajamente pe Chelaru, declarând cu subiect și predicat că nu mai recomandă publicului său să-l voteze ”pe Florinel” pentru un nou mandat de primar. Chelaru a profitat de situație și s-a plâns șefilor lui de la Constanța, care l-au suspendat pe Matei din partid pentru un an de zile. Decizia a fost luată în luna ianuarie. Oamenii lui Matei din filiala locală a PSD-ului au reacționat după un scenariu oarecum inedit. Trei dintre aceștia și-au dat demisiile din Consiliul Local. Concomitent, puciștii au cerut retragerea sprijinului politic pentru Chelaru și suspendarea vicepreședintelui județean Ion Dumitrache din funcția de la partid, pe motivul unei atitudini părtinitoare. Partidul a reacționat, descotorosindu-se atât de Matei, cât și de cei trei demisionari.

Astfel, într-o ședință a Organizației Județene, care a avut loc la finele săptămânii trecute, social democrații au decis excluderea lui Matei din partid. Totodată, șefii de la județ au mai decis să-l îndepărteze de la conducerea organizației a lui Vasile Moruzi, consilier local și care este considerat a fi un apropiat al lui Matei. În locul lui Moruzi a fost numit tocmai primarul Florin Chelaru, care reușește, astfel, să pună mâna pe organizația locală a PSD, din care face parte oficial din anul 2012.

Nu de puține ori, Ordinea.ro a notat legăturile strânse între Nicolae Matei și Vasile Moruzi. Într-o fotografie recentă, publicată de Ordinea.Ro, Moruzi apare alături de IPS Teodosie și de Nicolae Matei, după ce acesta fusese suspendat din partid.

După debarcarea lui Moruzi din funcția de președinte al PSD Năvodari, nu ar fi exclus ca și acesta să-l urmeze pe Matei în noul său partid – Partidul Neamul Românesc.

Tot în ședința în care au fost „decapitați“ Matei și Moruzi, au mai fost zburați din PSD alți trei apropiați ai fostului primar Nicolae Matei. Este vorba de foștii consilieri Liviu Stan, Liliana Cheizis și Ilie Coman, care și-au dat demisia din calitatea de consilieri locali. Expulzările celor patru erau oarecum previzibile în condițiile în care Nicolae Matei s-a reorientat politic și a anunțat pe Facebook că s-a înscris în Partidul Neamul Românesc. În aceste condiții, devine tot mai limpede că, o dată dați afară din PSD, cei trei foști consilieri își vor urma mentorul în noua sa formațiune politică cu care va încerca să dea lovitura în alegerile locale. Sursele Ordinea afirmă că foștii consilieri ai PSD fac presiuni la actualii aleși ai social-democraților pentru a le urma gestul și să se alăture lui Matei. Sursele mai spun că, până în prezent, Stan, Cheizis și Coman nu au avut sorți de izbândă, iar consilierii PSD le-au transmis să-și vadă de drum și că ei rămân în partid.

Chelaru: „Moruzi a pus în dificultate organizația locală a PSD“

După ce a zburat din PSD gașca lui Matei, actualul primar Florin Chelaru se vede pe cai mari în partid și ajunge, pentru prima oară, șef al organizației locale a PSD. Contactat telefonic de Ordinea.ro, Chelaru a explicat de ce a fost demis din funcție Vasile Moruzi. El a spus că Moruzi a pus în dificultate organizația locală, prin faptul că „nu a luat atitudine atunci când Matei și foștii consilieri Liviu Stan, Liliana Cheizis și Ilie Coman au sunat partidele din opoziție și le-au spus că au posibilitatea de a da jos viceprimarul de la PSD, Liliana Mară, și de a pune unul de la opoziție.

„Prin demisiile celor trei consilieri, PSD a pierdut, deocamdată, majoritatea în Consiliul Local. Matei, Stan, Cheizis și Coman au sunat la partidele din opoziție și le-au spus că ar fi bine să își pună propriul viceprimar. În plus, Stan, Cheizis și Coman au pus în dificultate organizația prin demisiile lor din Consiliul Local. Toate au fost făcute sub conducerea lui Moruzi, care trebuia să ia atitudine, ceea ce nu s-a întâmplat“, a spus Chelaru.

Întrebat dacă Vasile Moruzi îl va urma pe prietenul său, Nicolae Matei în noul său partid, Chelaru a punctat că acesta ar trebui să se gândească de două ori înainte de a face acest gest. În condițiile în care Chelaru a reușit să câștige o primă bătălie cu Matei, este de așteptat ca războiul dintre cei doi foști prieteni să fie dus acum pe alte planuri. Așteptăm acum să vedem care va fi mutarea lui Matei, după ce Chelaru l-a zburat din PSD cu tot cu apropiații săi.

Mai multe despre legăturile strânse din Chelaru și Matei puteți citi aici:

Chiolhan frăţesc. Chelaru şi Matei petrec în Turcia alături de consilierii PSD Năvodari şi alte persoane lipsite de calitate

Fostul primar penal din Năvodari, Nicolae Matei, în Rusia de mână cu primarul decorativ Chelaru

Dar și cum s-a produs ruptura dintre cei doi:

Năvodari. Cum au ajuns la cuțite Chelaru cu Matei

Comments

comments

Politica

Prințul Paul al României a fost capturat la Paris. El a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare

Publicat

la data de

Scris de

Prințul Paul al României a fost prins în Paris. Acesta fugise din țară de aproape  doi ani de zile, după ce a fost condamnat definitiv, la trei ani și patru luni de închisoare. Sentința s-a dat în decembrie 2020, în Dosarul Ferma Băneasa, în care prințul a fost găsit vinovat de corupţie. Acesta a fugit din țară, iar soția  a fost nevoită să părăsească forțat vila somptuoasă în care locuia cu fiul ei, pentru că nu a mai putut achita ratele. Stiripesurse.ro notează că la capurarea Prințului Paul al României au participat Direction Generale de la Gendarmerie Nationale (DGGN) și Office central de lutte contre la delinquance itinerante (OCLDI). Sursa citată menționează că fugarul a fost depistat pe stradă, iar la verificări, a prezentat un pașaport eliberat de autoritățile din UK.

Sursa foto: ziare.com

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Guvernul crește impozitul pe dividende la 8%. Taxe mai mari pentru tutun, alcool și jocuri de noroc – surse

Publicat

la data de

Scris de

În ședințe paralele PSD și PNL au discutat viitoarele modificări la Codul Fiscal. Astfel TVA urmează să crească la o serie de produse și servicii, în domeniul HORECA. Iar taxe mai mari se vor regăsi și pe dividende, tutun și alcool. Cea mai mare modificare vizează însă jocurile de noroc, unde impozitul va crește până la 40%. Totul ar urma să fie adoptat în doar câteva zile.

„Nu susținem și nu avem taxare suplimentară indiferent că vorbim de taxa de solidaritate. Deci nu avem taxă de solidaritate. Încercăm să atragem investitori. Investițiile directe au crescut cu 34 la sută, am avut un dialog permanent cu mediul de afaceri. Căutăm să devenim accesibili cu relocarea investițiilor. Am aprobat eliminarea unor excepții pentru ajustarea fiscală”, a spus în ședință premierul și președintele PNL Nicolae Ciucă, potrivit surselor Digi24.

De asemenea, PNL și PSD vor să mărească accizele la alcool și tutun, să aplice TVA de 19% pentru băuturile cu zahăr și să mărească impozitul pentru jocurile de noroc la 40%.

Totodată, liberalii și social-democrații au convenit să scutească de impozit salariile din agricultură și construcții până la 10 mii de lei. Pragul de scutire în prezent este de 30 de mii lei.

Impozitarea dividendelor va fi de 8 la sută, de la 5 la sută, inclusiv pentru companiile de stat.

De partea cealaltă, în ședința PSD, ministrul finanțelor Adrian Câciu a prezentat și el mai multe măsuri fiscale. Pe lângă majorarea impozitului pe dividende de la 5 la 8% și creșterea accizei cu 6 bani pe produsele din tutun precum și majorarea accizei la alcool cu 20%, ministrul a prezentat și o propunere de creștere a TVA-ului pentru sectorul HORECA de la 5 la 9%, potrivit unor surse din partid.

Printre măsurile discutate și agreate în ultima perioadă se numără și reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi de la 1 milion de euro la 500 de mii de euro.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Curtea de Conturi ar putea să fie obligată să ofere autorităților consiliere juridică în cheltuirea banilor publici

Publicat

la data de

Scris de

Coaliția de guvernare compusă din PSD, PNL și UDMR vrea să dezgroape un proiect de lege inițiat pe vremea lui Dragnea, care obligă Curtea de Conturi să le ofere autorităților locale consiliere juridică în cheltuirea banilor publici înainte de actul de control, notează G4Media. Inițiativa este, practic, un cec în alb pentru primari și șefii de Consilii Județene, care s-au trezit cu doare penale din cauza unor nereguli găsite de Curtea de Conturi, menționează sursa citată.

Proiectul de lege, inițiat în 2017 de mai mulți parlamentari de la UDMR, dar și de la PSD și PNL, a primit aviz negativ de la Consiliul Legislativ, care a explicat că, ”potrivit dispozițiilor constituționale, Curtea de Conturi nu oferă interpretări ale legislației, prin emiterea unor opinii, așa cum se propune în proiect, ci verifică respectarea legii/ aplicarea legii de către entitățile controlate/ audiate în cheltuirea banilor publici”.

Ce prevede proiectul de lege, care modifică legea 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi:

Curtea de Conturi desfăşoară activităţi de îndrumare şi consiliere metodologică asupra modului de formare, administrare şi utilizare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public în conformitate cu principiile legalităţii, clarităţii, coerenţei, stabilităţii şi predictibilităţii

Entităţile supuse controlului pot transmite în scris Curţii de Conturi solicitări de informaţii, precizări metodologice şi clarificări. În termen de 30 de zile de la primirea solicitării, Curtea de Conturi emite o opinie, iar entitatea audiată poate formula contestaţie scrisă şi motivată în termen de 10 zile.

Opiniile, precum şi hotărârile instanţei, după caz, se publică pe site-ul Curţii de Conturi şi sunt obligatorii

Propunerea legislativă mai prevede că instanţa judecătorească specializată se pronunţă asupra contestaţiei în termen de 10 zile de la data înregistrării, menţinând ori anulând în tot sau în parte opinia Curţii de Conturi.

Autoritatea de Audit efectuează activităţi de îndrumare şi consiliere metodologică asupra modului de gestionare şi implementare a fondurilor comunitare nerambursabile, la solicitarea structurilor responsabile pentru managementul fondurilor.

Încălcarea de către auditorii publici externi, cu vinovăţie, a îndatoririlor de serviciu sau depăşirea mandatului lor în exercitarea atribuţiilor, atrage răspunderea patrimonială, disciplinară, contravenţională, civilă sau penală

Curtea de Conturi se poate îndrepta pentru recuperarea prejudiciilor împotriva auditorului public extern care se face vinovat de greşeli în exercitarea atribuţiilor legale sau de depăşire a mandatului în ceea ce priveşte constatarea neregulilor privind formarea, administrarea şi utilizarea fondurilor publice

Sursa: G4Media.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: