Connect with us

Politica

Florin Chelaru i-a suflat partidul mentorului său, Nicu Matei

Tatian Iorga

Publicat

la

După 12 ani de stat în umbra lui Nicolae Matei, care i-a fost un fel de mentor, iar în ultimii ani un fel de păpușar, Florin Chelaru reușește să ajungă lider de filială la PSD Năvodari. Ruptura dintre cei doi s-a copt încă din primăvara anului trecut, însă a devenit publică printr-un circ al declarațiilor la sfârșitul anului. Atunci, Nicolae Matei l-a atacat fără menajamente pe Chelaru, declarând cu subiect și predicat că nu mai recomandă publicului său să-l voteze ”pe Florinel” pentru un nou mandat de primar. Chelaru a profitat de situație și s-a plâns șefilor lui de la Constanța, care l-au suspendat pe Matei din partid pentru un an de zile. Decizia a fost luată în luna ianuarie. Oamenii lui Matei din filiala locală a PSD-ului au reacționat după un scenariu oarecum inedit. Trei dintre aceștia și-au dat demisiile din Consiliul Local. Concomitent, puciștii au cerut retragerea sprijinului politic pentru Chelaru și suspendarea vicepreședintelui județean Ion Dumitrache din funcția de la partid, pe motivul unei atitudini părtinitoare. Partidul a reacționat, descotorosindu-se atât de Matei, cât și de cei trei demisionari.

Astfel, într-o ședință a Organizației Județene, care a avut loc la finele săptămânii trecute, social democrații au decis excluderea lui Matei din partid. Totodată, șefii de la județ au mai decis să-l îndepărteze de la conducerea organizației a lui Vasile Moruzi, consilier local și care este considerat a fi un apropiat al lui Matei. În locul lui Moruzi a fost numit tocmai primarul Florin Chelaru, care reușește, astfel, să pună mâna pe organizația locală a PSD, din care face parte oficial din anul 2012.

Nu de puține ori, Ordinea.ro a notat legăturile strânse între Nicolae Matei și Vasile Moruzi. Într-o fotografie recentă, publicată de Ordinea.Ro, Moruzi apare alături de IPS Teodosie și de Nicolae Matei, după ce acesta fusese suspendat din partid.

După debarcarea lui Moruzi din funcția de președinte al PSD Năvodari, nu ar fi exclus ca și acesta să-l urmeze pe Matei în noul său partid – Partidul Neamul Românesc.

Tot în ședința în care au fost „decapitați“ Matei și Moruzi, au mai fost zburați din PSD alți trei apropiați ai fostului primar Nicolae Matei. Este vorba de foștii consilieri Liviu Stan, Liliana Cheizis și Ilie Coman, care și-au dat demisia din calitatea de consilieri locali. Expulzările celor patru erau oarecum previzibile în condițiile în care Nicolae Matei s-a reorientat politic și a anunțat pe Facebook că s-a înscris în Partidul Neamul Românesc. În aceste condiții, devine tot mai limpede că, o dată dați afară din PSD, cei trei foști consilieri își vor urma mentorul în noua sa formațiune politică cu care va încerca să dea lovitura în alegerile locale. Sursele Ordinea afirmă că foștii consilieri ai PSD fac presiuni la actualii aleși ai social-democraților pentru a le urma gestul și să se alăture lui Matei. Sursele mai spun că, până în prezent, Stan, Cheizis și Coman nu au avut sorți de izbândă, iar consilierii PSD le-au transmis să-și vadă de drum și că ei rămân în partid.

Chelaru: „Moruzi a pus în dificultate organizația locală a PSD“

După ce a zburat din PSD gașca lui Matei, actualul primar Florin Chelaru se vede pe cai mari în partid și ajunge, pentru prima oară, șef al organizației locale a PSD. Contactat telefonic de Ordinea.ro, Chelaru a explicat de ce a fost demis din funcție Vasile Moruzi. El a spus că Moruzi a pus în dificultate organizația locală, prin faptul că „nu a luat atitudine atunci când Matei și foștii consilieri Liviu Stan, Liliana Cheizis și Ilie Coman au sunat partidele din opoziție și le-au spus că au posibilitatea de a da jos viceprimarul de la PSD, Liliana Mară, și de a pune unul de la opoziție.

„Prin demisiile celor trei consilieri, PSD a pierdut, deocamdată, majoritatea în Consiliul Local. Matei, Stan, Cheizis și Coman au sunat la partidele din opoziție și le-au spus că ar fi bine să își pună propriul viceprimar. În plus, Stan, Cheizis și Coman au pus în dificultate organizația prin demisiile lor din Consiliul Local. Toate au fost făcute sub conducerea lui Moruzi, care trebuia să ia atitudine, ceea ce nu s-a întâmplat“, a spus Chelaru.

Întrebat dacă Vasile Moruzi îl va urma pe prietenul său, Nicolae Matei în noul său partid, Chelaru a punctat că acesta ar trebui să se gândească de două ori înainte de a face acest gest. În condițiile în care Chelaru a reușit să câștige o primă bătălie cu Matei, este de așteptat ca războiul dintre cei doi foști prieteni să fie dus acum pe alte planuri. Așteptăm acum să vedem care va fi mutarea lui Matei, după ce Chelaru l-a zburat din PSD cu tot cu apropiații săi.

Mai multe despre legăturile strânse din Chelaru și Matei puteți citi aici:

Chiolhan frăţesc. Chelaru şi Matei petrec în Turcia alături de consilierii PSD Năvodari şi alte persoane lipsite de calitate

Fostul primar penal din Năvodari, Nicolae Matei, în Rusia de mână cu primarul decorativ Chelaru

Dar și cum s-a produs ruptura dintre cei doi:

Năvodari. Cum au ajuns la cuțite Chelaru cu Matei

Comments

comments

Politica

USR vrea alegeri locale în două zile: „Vrem un proces electoral în condiții de siguranță sanitară“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Uniunea Salvați România a anunțat că vrea ca alegerile locale să se desfășoare în două zile, pentru ca cetățenii să nu se înghesuie la urne.

„Vrem un proces electoral corect și accesibil tuturor cetățenilor în condiții de siguranță sanitară. De aceea Alianța USR PLUS susține organizarea alegerilor locale din toamnă pe parcursul a două zile. Nu este doar o măsură susținută de Alianța USR PLUS, ci și o măsură recomandată de către experții în materie de alegeri. În condițiile în care accesul în secțiile de votare se va face mai dificil, pentru că trebuie respectate măsurile de distanțare, mulți dintre cetățeni nu vor apuca să voteze. Legea Guvernului privind alegerile locale a intrat în dezbatere la comisiile din Parlament, iar parlamentarii USR vor depune o serie de amendamente, dintre care cel mai important vizează desfășurarea votului pe mai multe zile.“, spun cei de la USR.

”Votul pe mai multe zile a fost deja practicat pentru diaspora la alegerile prezidențiale, iar evaluările arată că a funcționat. Ne dorim ca un număr cât mai mare de români să își poată exercita dreptul de a vota, în siguranță. De asemenea, noile autorități alese ale administrației publice locale au nevoie de cât mai multe voturi pentru legitimitate, mai ales că alegerea primarilor și a președinților de consilii județene se face într-un singur tur”, a declarat senatoarea USR Florina Presadă.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Răzvan Filipescu (PRO România), petiție pentru salvarea agriculturii in județul Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Candidatul PRO România la Consiliul Județean Constanța, Răzvan Filipescu, atrage atenția că, în mod ipocrit, prea mulți spun că le pasă de agricultură, dar nu fac nimic, doar vorbe. Filipescu spune că a inițiat și o petiție online, pe care îi roagă pe toți fermierii din județ să o semneze, pentru a o trimite și pe aceasta Ministrului Agriculturii:

https://www.petitieonline.com/suspendarea_ratelor_la_credite_i_leasing_pentru_productorii_agricoli_afectai_de_secet_i_alte_calamiti

„Inițiativa este cât se poate de corectă, similară cu cea aplicată firmelor afectate de criza COVID 19 și NU ARE IMPACT BUGETAR. Am văzut că, de curând, un alt candidat la Președinția Consiliului Județean Constanța a început să afirme că îi pasă de agricultura constănțeană. Totuși, colegii lui din PNL o tot atacă, făcând ca agricultorii să devină vulnerabili în fața finanțatorilor în această perioadă extrem de dificilă. Valoarea despăgubirilor anunțate este insuficientă, abia acoperă arenda, nu mai vorbim despre inputuri: semințe, îngrășăminte, pesticide, etc. Partea cea mai rea este că se plătesc abia în septembrie, până când foarte puțini vor mai rezista. Băncile și societățile de leasing, în lipsa acestei inițiative, vor declara fermierii ca debitori aflați în dificultate iar aceștia vor avea probleme în a obține finanțări viitoare. Scadențele la credite vin acum, și acum este nevoie de ajutor! Atât băncile cât și societățile de leasing au nevoie de o asemenea lege pentru a nu calcula provizioane și pentru a nu raporta la Centrala Riscurilor de Credit. Suntem pe ultimul metru, nu pe ultima sută de metrii și guvernanții trebuie să ia atitudine.“, a afirmat Filipescu.

Candidatul PRO România îi roagă „încă o dată pe cei de la PNL Constanța, dacă tot se laudă că susțin agricultura, să demareze rapid o Ordonanță de Urgență pentru a-i proteja pe fermieri“. Filipescu mai cere Guvernului liberal să acorde subvențiile în avans, în august, pentru a le furniza acestora resursele necesare înființării noilor culturi.

„Sunt mulți fermieri disperați. Este timpul să lăsăm orgoliile politice și să luăm atitudine, este vorba de interesul național și județean!“, a mai spus Răzvan Filipescu.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

PNL Constanța, mesaj pentru șeful CJ: “Această atitudine de jupân va însemna un blocaj instituțional pentru primării”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

S-au încins spiritele, luni, în ședința Consiliului Județean Constanța. După ce a amânat, săptămâna trecută, alocarea de fonduri pentru administrațiile locale, Horia Marius Țuțuianu, președintele CJ Constanța a decis ca și de această dată să spună pas proiectului prvind alocarea de bani către primării. Concret, în mai puțin de 8 zile, așa cum corect punctează și conducerea PNL Constanța, într-un document de presă, președintele CJ Constanța a lăsat, de două ori, primăriile din județ fără bani.

“Fără a avea o bază legală, Președintele Consiliului Județean Constanța a încercat să blocheze, cu orice preț,  într-un mod abuziv, amendamentele consilierilor PNL. Această atitudine de jupân va însemna un blocaj instituțional pentru multe din primăriile din județ care, prin eforturi, au depășit problemele create de criza sanitară. Consilierii PNL sunt de părere că acest comportament al președintelui CJ, de a bloca amendamentele PNL și de a întrerupe ședința, reprezintă un act de sfidare la adresa legii, a ordinii și mai ales a cetățenilor din județul Constanței”, este mesajul conducerii Partidului Național Liberal organizația Constanța pentru șeful administrației județene.

Mai mult, Marian Crușoveanu, consilier județean liberal subliniază și faptul că atitudinea lui Horia Țuțuianu înseamnă “abuz în serviciu”.

”Am asistat astăzi la o premieră macabră, prin care președintele Consiliului Județean, Horia Țuțuianu, a încălcat legea, cu bună știință, astfel încât, în termeni juridici, această atitudine de <boss> înseamnă abuz în serviciu. Am putut constata cu toții că PSD-iștilor nu le place legea, așa cum nu le plac nici corectitudinea și abordarea transparentă în ceea ce privește alocarea de fonduri pentru primăriile din județ. Îi reamintim domnului Horia Țuțuianu că amendamentele se pot face în timpul ședinței, conform articolului 138, aliniatul 12 din Codul Administrativ. Demersul nostru este acela ca fiecare primărie din județul Constanța să primească bani, în mod echitabil, fără a se ține cont de culoarea politică și, în același timp, de a avea un raport transparent privind alocarea de fonduri, astfel încât fiecare comunitate din județul Constanța să aibă șansa la dezvoltare și la finanțarea proiectelor în derulare.” a subliniat consilierul județean al PNL, Marian Crușoveanu.

“Se sperie că proiectele dictate de el nu vor trece”

La rândul său, Marian Iordache, liderul consilierilor județeni PNL din cadrul CJ Constanța, susține că este deja timpul ca acești “jupâni” – cu referire directă la Horia Țuțuianu – să fie trimiși “acolo unde le este locul, în lada cu lucruri nefolositoare”. Mai mult, Iordache este de părere că lui Horia Țuțuianu “se sperie că proiectele dictate de el nu vor trece”.

“Este cunoscut faptul că de ani de zile,  PSD alocă fonduri pentru primarii lor, într-un mod discreționar, pe alocuri abuziv. Ședința de astăzi a fost întreruptă într-un mod incorect, de frica majorității formate în Consiliul Județean, care a refuzat să accepte jocul electoral înscenat de Horia Țuțuianu. Este pentru prima dată, în acești 4 ani, când președintele Consiliului Județean se sperie că proiectele dictate de el nu vor trece, de aceea a întrerupt brusc ședința. Vom apăra interesele comunităților din județul Constanța și dreptul constănțenilor, de a trăi în localități racordate la realitatea anului 2020. Vom taxa acest comportament cu toate pârghiile legale pe care le avem la îndemână, astfel încât să venim în sprijinul primarilor din județul Constanța. Este timpul să îi trimitem pe acești jupâni acolo unde le este locul, în lada cu lucruri nefolositoare”, a conchis Marian Iordache, liderul consilierilor județeni PNL.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: