Connect with us

Politica

Hârșova a rămas de căruță: ultimul oraș fără burse. Fondurile au fost prăpădite în excursii peste ocean

Adrian Cârlescu

Publicat

la

171.000 de lei câștigă primarul din Hârșova într-un an de muncă. Aleșii locali și reprezentantul sătesc din Vadu Oii ridică și ei, la grămadă, 246.240 de lei pe an, din indemnizații. 700.000 de lei costă heliportul ce urmează să se construiască în orașul dunărean. În decursul acestui an, edilul Viorel Ionescu a făcut schimburi de experiență, în vizite oficiale în Statele Unite ale Americii și Canada. Deplasările au scos din bugetul localității peste 50.000 de lei. Experiența câștigată de primar ar trebui, potrivit speranțelor care l-au trimis peste ocean, să se materializeze în proiecte ce vor schimba fața orașului și soarta localnicilor.

După aceste aparențe, s-ar spune că Hârșova trăiește în belșug și se pregătește de un viitor mirific. Însă, în realitate, autoritatea locală s-a declarat, recent, neputincioasă în privința asigurării unor modeste fonduri pentru bursele elevilor și premierea profesorilor cu rezultate remarcabile. Și nu vorbim de sume importante, ci mai degrabă simbolice. Cu jumătate din diurna americană și canadiană a primarului s-ar acoperi toate bursele și toate premiile pentru dascăli, pe un an de zile. Cu jumătate din devizul uriaș al heliportului, s-ar asigura fondurile pentru burse și premii pe următorii 14 ani.

Ca-n multe comune din țară, și la Hârșova educația este pusă la coada vacii… chit că localitatea dunăreană este, de fapt, unul din cele mai vechi orașe dobrogene. Indiferența față de performanța școlară nu este aici vreo noutate, ci durează de ani buni. Din 2011, există un cadru legal pentru acordarea burselor școlare. Toate orașele din județul Constanța s-au aliniat acestui model legal, acordând burse elevilor. Ba chiar, cele mai răsărite, îi trimit pe cei mai buni în tabere școlare, organizate peste vară. În această lume în mișcare, Hârșova a rămas de căruță: ultimul oraș fără burse.

Inițiativa, cum nu se poate mai firească, de a șterge această rușine de pe obrazul orașului a fost luată de un consilier local, la începutul lunii trecute. Vorbim aici de Mircea Tromiadis, care a propus Consiliului Local să aprobe cuantumul unor burse pentru elevi, între 50 de lei și 150 de lei pe lună, și premii unice, oferite profesorilor cu rezultate remarcabile, între 800 de lei și 1.500 de lei pe an. După cum spuneam mai sus, vorbim de sume simbolice. Însă acești bani, chiar și așa puțini, ar genera competiție, ar stimula performanța și ar contribui la stabilirea meritului individual ca punct cardinal în societate.

”Investiția în oameni, mai ales creșterea performanțelor școlare și profesionale, are drept consecință conturarea unor categorii de tineri care să aibă o percepție reală a exigențelor noii societăți. (…) Trăim într-o societate care ar trebui să aprecieze și să recompenseze mai mult performanța, în speță, și pe cea școlară” – arăta Tromiadis în expunerea de motive cu care și-a însoțit proiectul.

Selecta societate a consilierilor PSD și ALDE n-a înțeles investiția în viitor și n-a votat inițiativa lui Tromiadis. Proiectul a fost respins săptămâna trecută. La mijloc ar putea fi o râcă politică, având în vedere că inițiatorul proiectului de bun simț face parte dintr-un partid de opoziție, iar nu din combinația majoritară a celor două partide, aceleași care au pus în fruntea țării personaje care, în mod normal, ar trebui să fie la coada societății.

Domnule primar, dați burse elevilor! Nu lăsați o meschinărie politică să-i priveze de drepturi de care beneficiază copiii celorlalte orașe. Nu pedepsiți acești copii, ei nu au nicio vină!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Decizie în Parlament! Pensiile speciale, eliminate!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Deputații au votat, astăzi, eliminarea pensiilor speciale pentru mai multe categorii socio-rofesionale. Camera Deputaților este for decizional în acest caz. Proiectul de lege de eliminare a pensiilor speciale a fost votat cu 247 de voturi ‘pentru’ si 21 de abtineri. În cadrul dezbaterilor, au fost ridicate mai multe elemente de neconstituționalitate. Tot cu această ocazie, parlamentarii au decis să mențină pensiile pentru artiști și sportivi. Interesant este că, în plen, deputatul UDMR Szabo Odon a citit astăzi, în plen, la dezbaterea finală privind eliminarea pensiilor speciale, o statistică din care reiese că doar 4% din pensiile speciale se anulează prin proiectul supus la vot. Odon a spus ca pensiile speciale însează 8,72 miliarde de lei. Din acești bani, diplomații beneficiază de 0,06% din acea sumă, parlamentarii – 0,04%, magistrații – 0,85%. Principalele categorii de pensii speciale sunt plătite celor din sistemul de apărare și siguranța națională (MAI, MAPN, servicii secrete), pensii speciale la care nu se umblă.

„Practic, prin această propunere în momentul de față, pe care o aveam și care nu merge pe principiul propus de noi, ori eliminăm toate pensiile speciale și trecem pensiile ocupaționale pe contributivitate și le recalculam, bugetul afectat e sub 4%. 96% din pensiile speciale rămân în vigoare”, a declarat deputatul.

Legea prevede eliminarea pensiilor speciale pentru:

 • Parlamentari (indemnizație limită vârstă)
 • Judecătorii, procurorii (pensie de serviciu)
 • Foștii Președinți ai României
 • Primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene (indemnizație pentru limită de vârstă)
 • Judecătorii CCR (pensie de serviciu)
 • Membrii Curții de Conturi
 • Avocatul Poporului
 • Funcționarii publici parlamentari
 • Corpul diplomatic și consular
 • Personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertizare Criminalistice
 • Personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă

Personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertizare Criminalistice

Personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă

Sursa: stiripesurse.ro

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Propunere-șoc în Parlament! PMP vrea ANULAREA subvenției pentru partide

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele PMP, Eugen Tomac, a anunțat, astăzi, că va depune în Parlament un proiect de lege de ANULAREA subvenției pe care partidele politice o primesc de la bugetul de stat. Tomac a declarat pentru Ordinea.ro că economia care se va prin anularea subvenției pentru partide parlamentare este una extrem de importantă și se ridică la aproximativ 40 de milioane de euro, anual. Stiripesurse.ro notează că doar în luna decembrie a anului trecut, partidele au primit în total subvenții în valoare totală de de 21.051.599 de lei, adică aproape 4,5 milioane de euro. Tomac a mai spus pentru Ordinea că Autoritatea Electorală Permanentă ar trebui să vină cu alte soluții pentru finanțarea partidelor.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Proiectul de anulare a pensiilor speciale, retrimis la comisii? ALDE susține ideea

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Camera Deputaților urmează să dezbată astăzi, în sesiune extraordinară, proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale. La nivel declarativ, puterea și opoziția vor să elimine aceste pensii speciale. În forma ieșită din Comisia de Muncă, se păstrează pensiile speciale ale polițiștilor, dar se elimină cele ale magistraților, aviatorilor, personalului diplomatic, parlamentarilor, personalului din Parlament, personalului auxiliar din justiție. Pe de altă parte, un amendament introdus de deputatul PSD, Adrian Solomon, elimină și rentele viagere ale sportivilor sau sumele încasate de academicieni sau actorii ieșiți la pensie. Pentru a fi considerat adoptat, este nevoie ca jumătate plus unu din numărul deputaților să fie de acord cu această inițiativă – 165 de voturi. Din cauza presiunilor venite în special din zona de justiție, parlamentarii sunt dispuși să dea înapoi și să „îngroape proiectul“. Cei care au venit cu ideea retragerii proiectului sunt cei de la ALDE, care vor ca acesta să fie retrimis la comisii.

„Astăzi ar trebui să intre la vot în Camera Deputaților proiectul privind eliminarea pensiilor speciale. Din păcate, vedem foarte mult populism în abordarea acestui subiect, iar acest lucru are consecințe în spațiul public (printre care protestele din justiție). Din punctul ALDE de vedere, în cazul sistemului de justiție nu trebuie neglijat dezechilibrul existent, care afectează grefierii și personalul auxiliar. Totodată, în cazul magistraților, trebuie să existe un anumit regim care să le dea confortul necesar, pentru a avea totală independență în exercitarea atribuțiilor și responsabilităților pe care le au. ALDE consideră că pentru un astfel de proiect ar trebui ca toate partidele parlamentare să meargă în comisiile de specialitate pentru a exista o discuție serioasă cu privire la schimbarea sistemului privind pensiile speciale. Nu este firesc ca în prag de alegeri să ajungem să luăm niște decizii populiste care nu rezolvă în niciun fel problema bugetară și care afectează mai multe categorii profesionale. De aceea, ALDE susține ca astăzi, în Camera Deputaților, proiectul de lege să fie retrimis în comisiile de specialitate pentru a fi dezbătut și analizat împreună cu reprezentanții categoriilor profesionale vizate.“, se arată într-o postare a ALDE pe Facebook.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: