Exclusiv Slide

Tabăra de Copii Năvodari se închide pe 27 iulie. Primăria a tăiat curentul. O firmă de pază taie și spânzură. Securitatea alimentară e la pământ.

iul. 26, 2018 Adrian Cârlescu

Cele 4 mari centrale sindicale din România, prin reprezentații lor în consiliul de administrație al societății Sind România, au luat decizia de a notifica Ministerul Educației Naționale, inspectoratele școlare județene și profesorii coordonatori ai grupurilor de copii cu privire la sistarea primirii seriilor de copii începând cu 27 iulie a.c. în Tabăra de la Năvodari.

”Vă comunicăm faptul că prin decizia Consiliului de Administrație al SC SIND ROMÂNIA SRL adoptată în ședința din 25.07.2018, s-a dispus sistarea desfășurării activității structurilor de primire turistică și alimentație publică din Tabăra de Copii Năvodari și sistarea primirii seriilor de copii începând cu data de 27.07.2018.

Această decizie dificilă a fost necesară din cauza faptului că nu putem garanta securitatea alimentară și siguranța copiilor. Consiliul de Administrație, deși și-a asumat răspunderea pentru o serie de copii (20.07 – 27072018), constată că conflictul cu SC Tabăra Năvodari SA (societate controlată de cumnatul fără forme legale al fostului primar Nicolae Matei – n.r.)  escaladează și sunt premise de sabotare a activității.

Concret, prin încălcarea dreptului de proprietate al SC SIND ROMÂNIA, recunoscut prin hotărâri judecătorești definitive și executorii, ne confruntăm cu situații grave de îngrădire abuzivă și neautorizată a accesului la spațiile de depozitare și pregătire a alimentelor și de aprovizionare periodică a acestora, întreruperea furnizării energiei electrice prin distrugerea unor componente ale instalațiilor electrice care ne aparțin, încălcarea repetată a normelor igienico-sanitare și sanitar-veterinare, toate acestea săvârșite de către reprezentanții SC Tabăra Năvodari SA împreună cu reprezentanții firmei de pază Eagle Protection SRL.

Eforturile noastre de a restabili situația nu au avut rezultatul pe care ni-l doream, deși ne-am adresat pentru fiecare eveniment în parte instituțiilor responsabile în acest sens. Dimpotrivă, reprezentanții Primăriei Năvodari au dispus înteruperea iluminatului exterior din incinta Taberei de Copii Năvodari.

Continuarea activității ar presupune expunerea copiilor și adolescenților unor riscuri pe care nu le putem controla în condițiile prezentate. Ca urmare, în ciuda dezamăgirii pe care o generează această situație, suntem convinși că este cea mai sigură soluție.” – se arată în adresa transmisă de SIND România.

Vezi aici detaliile conflictului recent de la Tabăra Năvodari:

Tabăra de Copii Năvodari, sub asediu. Bătaie pe viață și pe moarte pe patrimoniul sindicatelor

Așa cum relatam recent, SIND România SRL, proprietarul de drept al clădirilor Taberei de Copii a reușit să obțină anularea actelor de executare silită din anul 2012, prin care a pierdut clădirile în favoarea SC Tabăra Năvodari SA. De asemenea, societatea a obținut anularea definitivă a HCL 144/2011, prin care patrimoniul ei a fost naționalizat de Primăria Năvodari în scopul atribuirii acestuia către SC Tabăra Năvodari SA, o societate care poate emite, prin statut, acțiuni la purtător. La începutul lunii iulie, acționând în baza unei hotărâri judecătorești executorii cu fondul, prin care s-a dispus întoarcerea executării silite efectuate în anul 2012, SIND România a angajat un executor judecătoresc. Până pe 20 iulie a.c., o comisie a societății Tabăra Năvodari SA, condusă de administratorul Gheorghe Minea, a predat voluntar către SIND România principalele imobile din Tabăra de Copii, începând cu hotelul Delfin, blocul alimentar, cantine și clădiri destinate cazării copiilor. Vedeți mai jos procesele-verbale prin care bunurile au reintrat legal în posesia societății sindicatelor.

Download (PDF, 2.46MB)

Procesele-verbale au 142 de pagini. Vedeți mai jos partea a doua:

Download (PDF, 2.53MB)

Hotărârea de întoarcere a executării silite a fost atacată cu recurs de Tabăra Năvodari SA, dar și de intervenienții procesuali Nicolae Matei, CGM – UGSR prin președintele Dragoș Frumosu și Orașul Năvodari prin primarul Florin Chelaru. Termenul de recurs a fost stabilit inițial pentru luna octombrie 2018.

Pe 19 iulie a.c., primarul actual din Năvodari, Florin Chelaru, a depus la Tribunalul Constanța o cerere de suspendare a executării silite și, în mod accesoriu, o cerere de suspendare provizorie. Pe 20 iulie, la mai puțin de 24 de ore, Tribunalul a admis cererea de suspendare provizorie, până la judecarea cererii principale de suspendare, programată inițail tot pentru luna octombrie. Din punct de vedere legal, hotărârea de suspendare provizorie interzice executorului judecătoresc să procedeze la noi acte de executare silită, însă nu anulează actele deja întocmite. Cu toate acestea, reprezentanții SIND au depus plângeri penale și au sesizat în mod repetat la 112 acte de hărțuire și de tulburare a posesiei întreprinse de SC Tabăra Năvodari SA și de firma de pază Eagle Protection SRL.

Potrivit directorului Sind România SRL, Adrian Boaje, societatea a obținut zilele trecute hotărâri favorabile de preschimbare a termenelor de judecată. Astfel, cererea de principală de suspendare a executării silite se va judeca pe 2 august 2018, în vreme ce recursul a primit termen pe 7 august a.c.

Revenind la decizia de sistare a primirii seriilor de copii în Tabăra Năvodari, Adrian Boaje spune că ctualul conflict generează consecințe nefaste pentru siguranța alimentară a copiilor și adolescenților, pe care Sind România nu și le poate asuma.

SIND România administrează un patrimoniu de peste 15.000 de locuri de cazare, în unități turistice clasificate, în bună parte, la 3 stele, situate în 17 stațiuni balneo-climaterice din România. Acesta este ultimul patrimoniu constituit în perioada comunistă care a rămas în ființă.  Situația de la cooperație, Biroul de Turism pentru Tineret, taberele școlare de stat sau patrimoniul lăsat în urmă de PCR și UTC, este deplin cunoscută publicului… alegându-se praful.

Citește o investigație la cheie despre furtul Taberei:

Afacerea Tabăra Năvodari, cea mai mare escrocherie imobiliară a lui Nicolae Matei. Cu detalii, în exclusivitate

 

Comments

comments

Adrian Cârlescu

About The Author

Adrian Cârlescu este absolvent al Facultăţii de Filozofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui masterat de filozofia culturii în cadrul aceleiaşi facultăţi (2000). Activează în presa locală, constănţeană, din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigaţii la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro. De-a lungul timpului a publicat anchete jurnalistice despre retrocedările lui Radu Mazăre, introducerea Pădurii Comorova în intravilan şi vânzarea ei, abuzul judiciar de la Fruvimed Medgidia SA, geneza Fondului Proprietatea, jaful din piscicultură, interesele din zona investiţiilor în energia eoliană, averea ascunsă şi faptele reprobabile ale unor politicieni, magistraţi sau oameni de afaceri abonaţi la lucrări publice. În 2014, a publicat cartea-document „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”. În 2015, a publicat, alături de dr. Sorin Marcel Colesniuc, lucrarea „O istorie a oraşului Cernavodă”, redactând, în baza documentelor de arhivă, secţiunea dedicată evoluţiei oraşului din 1878 până în prezent.