Connect with us

Opinie

Iubirea a înviat! Cuvântul a înviat! Calea a înviat! Adevărul a înviat! Viața a înviat!

Publicat

la

„Dumnezeu este iubire” sau “Dumnezeu era Cuvântul”  – sunt definiții ale lui Hristos regăsite în Scriptură. Însă, cea mai cuprinzătoare dintre ele este cea prin care Hristos se definește: “Eu sunt Calea, Adevărul și Viața!” (Ioan 14,6).

Cum ar fi putut să moară Viața? Este poate cea mai simplă deslușire a veșniciei. Moartea Vieții întru Învierea ei. Era necesar ca Viața Însăși să coboare în cele mai joase sfere (în cele mai de jos ale pământului) pentru ca de acolo să țâșnească pentru a crea Cale deschisă către cele mai înalte. (de pe pământ la Cer).

Dacă gândim în cheia evolutivă a omului, întruparea lui Hristos, Moartea și Învierea Sa sunt puncte nodale prin care omenirea capătă un nou sens. De atunci omul este capabil să își decidă singur calea. Până atunci, era blocat în mecanisme de gândire cvasilimitate date de ceea ce teologia numește păcatul strămoșesc. Era un păcat al lipsei de discernământ și al lipsei asumării. Dacă până atunci omul nu reușea să discearnă între minciuna și ademenirea diavolului și să își asume greșeala întru iertare, (pentru a nu deveni păcat), de la Hristos încoace, omul a evoluat și are această capacitate. Condiția: trăirea în Calea, Adevărul și Viața aduse de El. Păcatul strămoșesc se traduce prin neascultare. Însă acela a fost momentul în care Dumnezeu i-a cercetat omului discernământul. Nu, Adam și Eva nu erau deplin conștienți de valoarea lor. Dovedesc o dată lipsa unei relații revelatoare cu Creatorul, și a doua oară conștiința greșelii prin asumarea ei. Acestea sunt cele două căi care închid Cerul promis a se deschide încă din Protoevanghelie. (Fac. 3,15). Următoarea etapă evolutivă – Un Cer nou și un pământ nou.

Dar la Moartea lui Hristos se întâmplă ceva: întreaga omenire este părtașă prin păcat morții cum frumos spune Traian Dorz într-un poem creștin: „Ci noi, cu sufletul ascuns/Cu mii de patimi L-am străpuns!/Şi eu, şi tu…”.  Moartea se perpetuează prin cele două uși închise din noi: ruperea legăturii permanentă cu Creatorul și absența conștiinței greșelii. Peste ele un lacăt – lipsa asumării. Pe care dacă l-am deschide mai des, am putea recunoaște în noi chipul lui Hristos. E simplu. Adam și Eva închid aceste două uși ale Raiului, iar Hristos vine să le deschidă atunci și azi. Dar nu fără voința noastră de a deschide lacătul.  

Pentru asta era nevoie de moartea Vieții, era nevoie să intre în pielea propriei Lui creații, pentru că omul nu era capabil de propria lui capacitate de deschidere a Căii. A fost nevoie de ceea ce copiii ar numi azi un Super Erou. Și da, vine în toate ale omului, e batjocorit, scuipat și răstignit după ce arătase prin bunătate și iubire, prin vindecarea rănilor și învierea celor morți că El este Cel Ce Este – Cel făr’ de-nceput. Cu toate acestea creația nu îl recunoaște. Parte din ea nici azi. Și Îl răstignim. Dar El reușește să învie mereu, pentru ca apoi să se lase răstignit iar. Și astfel fiecare zi este o zbatere între Moarte și Înviere.

Important este să rămânem în ecoul Învierii cât mai mult timp; în legătura permanentă cu El și în asumarea greșelii. Odată deschise ușile, Calea rămâne deschisă în Adevăr, iar la capătul ei Viața – Hristos Cel Înviat întru învierea noastră. 

Comments

comments

Opinie

De ce ”scapă” vedetele care urcă la volan sub influența substanțelor psihoactive (droguri)

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu două zile, un cunoscut artist, cu numele de scenă Puya (Dragoș Gărdescu), a fost depistat la volan, conducând sub influența substanțelor psihoactive cunoscute generic ”drog”.
Nu este prima persoană publică, care se va afla în fața legii pentru această infracțiune, și amintim aici și pe Victor Slav, Fulgy și Margherita (copiii Clejanilor), Oreste Teodorescu, Adrian Mutu, Răzvan Ciobanu (care a decedat în urma unui accident în timp ce se afla la volan) si mulți alții, dar niciodată, în cazul lor, justiția nu a dat o condamnare cu executare, cu toate că legea permite acest lucru: Conform dispozițiilor art. 336 alin. 1 și 2 Cod penal, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.

Constituind un pericol real si punând în pericol viața altor persoane, conducătorii auto aflați sub influența subsțantelor psihoactive au totuși o scăpare folosind un tertip legal:
În acest context, se reține orientarea exprimată de Curtea Constituțională a României, care a reținut în considerentele Deciziei nr. 138/2017 referitoare la respingerea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 336 alin. (2) din Codul penal aceea că ″ legiuitorul a înțeles să incrimineze fapta în orice situație de conducere a unui vehicul ulterior consumului unor substanțe psihoactive, prin consum înțelegându-se introducerea în organismul uman a unui produs, indiferent dacă acesta a fost dizolvat, impregnat, dispersat sau diluat, în una dintre următoarele modalități: pe cale orală ori injectabilă, inhalare, fumat sau aplicarea externă pe corpul unei persoane, în orice alt mod, în așa fel încât produsul să ajungă în corpul unei persoane [art. 2 lit. f) din Legea nr. 194/2011, republicată]. Este indiferent faptul că starea conducătorului vehiculului care se află sub influența unor substanțe psihoactive este urmarea unui abuz – ceea ce presupune consumul plantelor, substanțelor și preparatelor ce conțin substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive în afara unei prescripții medicale – sau este urmarea uzului medical, care semnifică utilizarea pe bază de prescripție medicală licită a medicamentelor aflate sub controlul legislației naționale, întrucât destinatarii textului de lege criticat desfășoară o activitate cu risc permis, scop în care sunt supuși unor forme de școlarizare, așa încât este vorba de persoane avizate și diligente, care, pe durata deținerii permisului de conducere, au obligația de a rămâne la curent cu normele legale în materie.”

Pentru a dovedi, însă, gravitatea concretă a faptei, care să justifice aplicarea unei sancțiuni mai aspre sau alegerea unui alt regim de executare a pedepsei, trebuie stabilit dacă în concret fapta a prezentat un pericol mai mare prin raportare atât la valorile din buletinul de analiză toxicologică, dar și la alte elemente de fapt, cum ar fi starea inculpatului la momentul depistării în trafic (de exemplu conștient-neconștient, pupile dilatate, respirație greoaie, aptitudinea de a urma cu succes anumite teste simple de echilibru etc).

Deși Legea pedepsește fapta, stabilirea unei sancțiuni depinde de conjunctura și factorii ,,agravanți’’ care, de cele mai multe ori, sunt trecuți subiectiv în procesul verbal sau prezentați în fața justiției. Motive precum: deplasare pe distanța scurtă, în momentul controlului a colaborat cu organele de poliție, nu prezenta tulburări de comportament sau avea echilibru fac ca această faptă deosebit de gravă să nu aibă consecințe de natură penală asupra făptuitorului.

Urmează deschiderea sezonului estival, începând cu 1 mai, și facem un apel către toți conducătorii auto sau pietoni să sune la 112 în cazul în care observă în trafic conducători auto care dau semne de comportament suspect la volan, pentru a preveni tragediile ce pot avea loc din inconștiența acestor șoferi.

Drăgan George
Președinte, Asociația Tomis Antidrog Constanța

Comments

comments

Continuă să citești

Opinie

Liderul deputaților USR-PLUS: „Iohannis a dat mesaje de activist PNL“

Publicat

la data de

Scris de

Liderul deputaților USR-PLUS, Ionuț Moșteanu, a făcut astăzi declarații dure la adresa președintelui Klaus Iohannis. Moșteanu susține că șeful statului a avut posibilitatea de a rezolva criza politică încă de săptămână trecută, dar în schimb a ales să dea mesaje ”de activist PNL”.

”Din păcate, președintele nu dă mesaje pozitive. El avea posibilitatea de a rezolva criza politică încă de săptămâna trecută, când a fost demis fără motiv Stelian Ion. Din punctul meu de vedere, mesajele acelea au fost de activist PNL. Ar fi putut să își exercite rolul de mediator.”, a spus Ionuț Moșteanu.

Amintim că, în urmă cu două zile, șeful statului a postat un mesaj prin care Klaus Iohannis s-a poziționat în mod categoric de partea premierului Florin Cîțu în criza guvernamentală provocată prin demiterea fostului ministru al Justiției Stelian Ion. Iohannis încearcă să de o mână de ajutor lui Cîțu, care va da piept unei moțiuni de cenzură în Parlament. După cum era de așteptat, Iohannis atacă dur alianța condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș spunând că noua alianță creată în aceste zile între USR PLUS și AUR este un afront adus românilor care, la alegerile parlamentare de anul trecut, au decis prin votul lor drumul pe care trebuie să meargă țara noastră.

„Noua alianță creată în aceste zile între USR PLUS și AUR este un afront adus românilor care, la alegerile parlamentare de anul trecut, au decis prin votul lor drumul pe care trebuie să meargă țara noastră. Prin alianța cu un partid care nu respectă valorile occidentale, USR PLUS trădează voința cetățenilor care și-au pus speranțele într-o coaliție de centru-dreapta, care să dezvolte România. Este un semnal îngrijorător și extrem de grav că un partid care reclamă că are valori democratice și este reformist se aliază cu un partid cu viziuni antagonice față de valorile euro-atlantice ale României. Prin decizia de a semna și a depune o moțiune de cenzură împotriva propriului guvern, USR PLUS s-a discreditat iremediabil în fața românilor, a propriului electorat. Dinamitarea Coaliției și compromiterea iremediabilă a întregului pachet de reforme asumat prin programul de guvernare riscă să arunce România într-o profundă criză economică și socială. Dezvoltarea comunităților din România este absolut necesară și nu se poate încerca blocarea ei de către USR PLUS doar pentru un joc politic meschin. Solicit USR PLUS să cumpănească foarte bine implicațiile asocierii cu obiectivele promovate de AUR și să pună punct acestor gesturi politice iresponsabile, să își respecte electoratul și să se întoarcă la masa dialogului, pentru a găsi împreună cu partenerii din Coaliție o soluție viabilă și rațională de a debloca actuala situație.“, a spus Iohannis.

Comments

comments

Continuă să citești

Opinie

USR-PLUS și PNL au tranșat lupta pentru Prefectura Constanța

Publicat

la data de

Scris de

Lupta dintre USR-PLUS, PNL și UDMR pentru prefecturile din țară a fost tranșată ieri seară. În ceea ce privește Constanța, s-a decis ca postul de prefect să revină PNL, iar USR-PLUS să ia unul din cele două posturi de subprefect. Celălalt post va reveni minorităților. În aceste condiții, este clar că Aura Bozdoacă (susținută de PMP) va fi înlocuită.

Amintim că, funcțiile de prefect și subprefect au fost politizate prin încadrarea lor în posturi de demnitate publică și nu destinat înalților funcționari publici așa cum era până acum. Decizia a fost luată, recent, într-o ședință de Guvern, care a mai stabilit că persoanele numite în aceste funcții pot fi și membri de partid. O altă noutate adusă de Guvernul Cîțu este introducerea unei prevederi prin care la nivelul prefecturii va fi înființată funcția publică de secretar general. Acesta ar urma să asigure conducerea operativă a instituției prefectului, precum și stabilitatea funcționării acesteia, continuitatea conducerii şi realizarea legăturilor funcționale între compartimentele instituției. Pe lângă politizare funcției prefectului, Executivul a introdus în ordonanță o prevedere pe care nici PSD nu a reușit să o impună, și anume că parlamentarii pot ocupa funcții de prefect fără pregătirea de specialitate cerută în cazul celorlalți candidați.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: