Connect with us

Exclusiv

Lacheul primarului din Agigea, numit secretar de stat la Mediu, deși are pe conștiință un dezastru ecologic

Published

on

La Agigea funcționează, în totală haiducie, un depozit neconform de deșeuri. Vorbim de un câmp din vecinătatea cartierului Moară, pe care sunt aduse, de câțiva ani, gunoaie menajere și vegetale, plastice și resturi din construcții. Dezastrul ecologic se întinde pe o suprafață de 10 hectare. Culmea, drumul de acces spre ”depozitul necontrolat de deșeuri” – așa cum se numește această haiducie în termeni de mediu – este dotat cu stâlpi de iluminat și camere de luat vederi. Practic, zona este monitorizată de Primăria localității. Și cu toate acestea, încă se aruncă gunoaie. Iar din când în când, sub ”privirile” acestor camere, un excavator îngroapă mizeria sub un strat de pământ, otrăvind în fapt solul și pânza freatică.

Localitatea în care se întâmplă această siluire a mediului înconjurător este condusă de primarul PSD Cristian Maricel Cîrjaliu și de administratorul public Dan Chiru. Cei doi nu sunt singurii țărani care își bat joc de mediul înconjurător din această țară. Însă, ca o particularitate șocantă, începând de ieri, administratorul public de la Agigea a fost numit chiar secretar de stat la Ministerul Mediului. Un fel de lup pus paznic la oi!

Singura legătură cu Mediul a noului secretar de stat este acest dezastru ecologic. Pentru că altfel, Dan Chiru nu are nicio pregătire în domeniu. El este economist, iar o bună perioadă din viața sa a activat ca viceprimar și administrator public al comunei Agigea. În multe împrejurări, Dan Chiru s-a manifestat ca un lacheu al baronului local, Maricel Cîrjaliu. De exemplu, a semnat ca redactor-șef o fițuică în care se aduceau osanale primarului Maricel. Dar nici cu presa nu avea Dan Chiru vreo legătură, neavând nici pregătire și nici vreo activitate anterioară relevantă în domeniu. Multe din așa-zisele articole erau plagiate la modul ordinar de pe Referate.Ro (mai multe detalii AICI). Iar după ce a putut să scrie osanale… fie și plagiate, probabil crede acum va putea să rezolve și problema deșeurilor din această țară… problemă pe care nu a rezolvat-o, ci a adâncit-o în comuna sa.  

Așa cum sublinia deputatul Bogdan Bola într-o postare pe Facebook, mai sunt și alte scandaluri legate de noul secretar de stat.

“F…-vă-n gură să vă f…, cine dracu’ v-a pus să faceţi copii?!?!?” urla viceprimarul Dan Ştefan Chiru în 2010, la o femeie venită la Primăria Agigea să-l întrebe ce se mai întâmplă cu dosarul depus. “Nu e treaba mea!”, “Ce mă întrebi pe mine?!” sunt doar câteva fragmente reproduse în presa vremii, la care domnul Chiru nu s-a obosit să aducă vreo dezmințire. În 2006, fostul primar al comunei Agigea sesiza Prefectura deoarece viceprimarul Chiru și-ar fi creat o ștampilă cu însemnul „Primărie 2”, pe care o folosea pentru autentificarea mai multor adeverințe pentru localnici, dar și a bonurilor de motorina folosite in interese propriu. Însă osanalele pe care domnul Chiru le ridica în ziarul local (e și “jurnalist”) actualului primar se pare că l-au promovat în conducerea țării. – a scris Bogdan Bola.

Tindem să-i dăm dreptate deputatului Bola, că Dan Chiru a fost promovat în conducerea țării pe baza serviciilor aduse actualului primar de la Agigea. După cum am spus, Chiru nu are pregătire și experiență în domeniu, iar imaginea sa publică lasă de dorit. Mai mult decât atât, postul de secretar de stat la Mediu trebuia să revină Luminiței Vlădescu, existând un acord în acest sens al forurilor județene și naționale ale PSD. Cu toate acestea, în ultima clipă, postul a fost atribuit către cel cunoscut ca lacheul baronului din Agigea.

În plan politic, această mutare reprezintă un semnal că PSD-ul îl susține puternic pe Maricel Cîrjaliu, în ciuda faptului că acesta este inculpat într-un dosar penal, iar mai nou a obținut dizolvarea Consiliului Local în baza unui fals ordinar (detalii AICI). Maricel se află în pragul unui referendum de demitere. De asemenea, comuna Agigea se află în pragul alegerilor locale parțiale pentru alegerea unui nou Consiliu Local. Numirea lui Chiru la Ministerul Mediului este, în mod străveziu, un ajutor politic pentru regimul Cîrjaliu. Însă era normal să ajungă la Mediu lacheul unui baron penal care a administrat o comună cu grave probleme de mediu?

Mai jos, puteți vedea două filmări ale liderului USR Agigea, Gabriel Ciobanu, de la câmpul cu deșeuri din comuna administrată până ieri de noul secretar de stat de la Mediu:

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este absolvent al Facultăţii de Filozofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui masterat de filozofia culturii în cadrul aceleiaşi facultăţi (2000). Activează în presa locală, constănţeană, din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigaţii la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro. De-a lungul timpului a publicat anchete jurnalistice despre retrocedările lui Radu Mazăre, introducerea Pădurii Comorova în intravilan şi vânzarea ei, abuzul judiciar de la Fruvimed Medgidia SA, geneza Fondului Proprietatea, jaful din piscicultură, interesele din zona investiţiilor în energia eoliană, averea ascunsă şi faptele reprobabile ale unor politicieni, magistraţi sau oameni de afaceri abonaţi la lucrări publice. În 2014, a publicat cartea-document „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”. În 2015, a publicat, alături de dr. Sorin Marcel Colesniuc, lucrarea „O istorie a oraşului Cernavodă”, redactând, în baza documentelor de arhivă, secţiunea dedicată evoluţiei oraşului din 1878 până în prezent.