Connect with us

Exclusiv

Politicianul Coșa șterge pe jos cu prefectul Coșa. În ce hal a ajuns liberalul să-și dea singur la gioale din dragoste pentru PSD

Published

on

După ce a scandalizat opinia publică cenzurând 65 de comentarii pe Facebook ale unor persoane care îi cereau să deblocheze referendumul pentru demiterea primarului din Agigea, prefectul liberal Silviu Coșa a venit cu precizări despre ”punctul roșu de pe hartă”. Într-o postare făcută aseară pe Facebook, Silviu Coșa se autovictimizează în ideea că a fost acuzat pe nedrept anul trecut că nu vrea să dizolve Consiliul Local Agigea, deși atributul aparține instanței, iar acum ar fi acuzat la fel de nedrept că nu vrea să demită primarul din Agigea, deși – ATENȚIE! – procedura nu ar fi îndeplinită. El a amintit că, în ianuarie 2021, a delegat juriștii Prefecturii să medieze ședințe ale CL Agigea. Dar – zice el – nu era nimic de mediat acolo. ”Incapacitatea administrativă a Consiliului a fost constatată, 10 luni mai târziu, de instanța de judecată. Zero întâlniri legale și zero hotărâri, într-un an întreg.” – a punctat politicianul. Situația de la Agigea este dramatică și a fost creată – sugerează Coșa – de consilierii locali care s-au dedat la live-uri pe Facebook, în loc să voteze hotărâri.

Postarea lui Coșa este expresia unei poziții partizane exprimate în favoarea primarului Cîrjaliu (PSD). Așadar, consilierii sunt balaurii de la Agigea. Iar Cîrjaliu e un sfânt și n-are nicio vină.

Mai grav este faptul că,  prin această postare, politicianul Coșa șterge pe jos cu Instituția Prefectului, contrazicând puncte de vedere pe care le-a semnat cu mâna lui, în calitate de prefect.

Administrația locală de la Agigea a intrat în blocaj în luna decembrie 2020, atunci când primarul PSD-ist Cristian Maricel Cîrjaliu nu a avut chef să respecte două hotărâri adoptate de Consiliul Local cu o lună înainte, cu privire la alegerea comisiilor de specialitate și a viceprimarului (în persoana lui Gabriel Ciobanu). Majoritatea care a votat aceste hotărâri era formată din USR, PNL, PER și ProRomânia. Însă secretarul general al comunei a refuzat, ilegal și abuziv, să redacteze hotărârile, sub diferite pretexte. Iar Maricel, în beneficiul căruia acționa secretarul, i-a convocat pe consilieri, în luna decembrie, să revoteze comisiile care fuseseră deja votate în luna noiembrie. Situația a fost adusă la cunoștința prefectului. Prin adresa 81632/14.12.2020, semnată de prefect, de subprefect, de șeful serviciului juridic și de un consilier juridic, Instituția Prefectului sugera că întreaga culpă aparține administrației Cîrjaliu, taxând sever ilegalitatea săvârșită de secretarul general.

Mai departe, în ianuarie 2020, Instituția a trimis doi consilieri juridici la o nouă ședință convocată de Maricel, pentru revotarea comisiilor votate deja din luna noiembrie. Juriștii Prefecturii l-au somat pe secretar să își îndeplinească atribuțiile legale, în sensul de a redacta hotărârile deja adoptate. Primarul a făcut scandal. Pentru a debloca situația, consilierii locali, inclusiv cei de la PNL, au acceptat să revoteze comisiile. Însă n-a mai vrut Maricel, care urmărea doar să blocheze situația. Ca dovadă, primarul a părăsit ședința împreună cu secretarul general și consilierii PSD, scuipând printre dinți că s-ar fi terminat programul de lucru. Ulterior, baronul local n-a mai convocat deloc ședințe de Consiliu… că n-a mai avut chef să respecte legea.

Pe 3 februarie 2021, consilierii USR, PNL, PER și ProRomânia au depus o cerere de convocare a Consiliului Local, propunând votarea comisiilor și alte proiecte. Dar primarul și secretarul n-au avut chef să țină ședința, dovadă că urmăreau altceva. 

Prefectul n-a luat măsuri, din cauza măritișului dintre partidul său și partidul baronului din Agigea. Iar secretarul general a mințit o instanță de judecată că aleșii locali agigeni n-au adoptat nicio hotărâre în trei ședințe ȚINUTE… care de fapt nu s-au ținut. Pe baza acestui fals, a obținut o hotărâre de dizolvare (mai multe detalii despre această eroare judiciară, AICI). Tot după ce PNL-ul a ajuns la remorca PSD, prefectul a blocat organizarea referendumului de demitere a primarului din Agigea, deși semnăturile pentru această inițiativă, strânse de USR, PNL și PER, au fost validate de autoritățile statului.  

Situația reală de blocaj de la Agigea este cunoscută prefectului. Ba chiar, după cum am arătat mai sus, este consemnată în adrese oficiale iscălite nu doar de prefect, care e finanțist, ci și de persoane competente, cu studii juridice, care înțeleg mai bine solemnitatea unui act oficial și implicațiile sale.

Însă acum, din dragoste pentru PSD, politicianul Coșa a ajuns să contrazică actele semnate de prefectul Coșa. Din dragoste pentru PSD, politicianul Coșa șterge pe jos cu prefectul Coșa, dar și cu specialiștii în drept ai instituției. Șterge pe jos și cu liberalii de la Agigea, colegii săi de partid, pe care îi umple de culpă. Șterge pe jos și cu Mihai Oancea, consilier ales de la ProRomânia, care a devenit recent posesor al unui carnet de membru PNL, fiind racolat de Septimiu Bourceanu. Toți sunt niște balauri, numai Maricel – un nevinovat. 

Mai mult, politicianul Coșa neagă acum că sunt întrunite condițiile pentru a-l demite pe primar. Desigur, prefecții nu-i pot demite pe primari, că nu mai suntem în anii stalinismului. Însă pot aproba constituirea comisiilor pentru organizarea unui referendum.  Ceea ce este obligat prin lege să facă, pentru că semnăturile strânse de USR, de PER, dar și de colegii săi de partid de la Agigea, au fost validate de Direcția Generală de Evidență a Persoanei și de Autoritatea Electorală Permanentă. Culmea, această informație a fost confirmată de prefectul Coșa în luna ianuarie, însă este contrazisă acum de politicianul Coșa, din dragoste pentru PSD.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este absolvent al Facultăţii de Filozofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui masterat de filozofia culturii în cadrul aceleiaşi facultăţi (2000). Activează în presa locală, constănţeană, din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigaţii la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro. De-a lungul timpului a publicat anchete jurnalistice despre retrocedările lui Radu Mazăre, introducerea Pădurii Comorova în intravilan şi vânzarea ei, abuzul judiciar de la Fruvimed Medgidia SA, geneza Fondului Proprietatea, jaful din piscicultură, interesele din zona investiţiilor în energia eoliană, averea ascunsă şi faptele reprobabile ale unor politicieni, magistraţi sau oameni de afaceri abonaţi la lucrări publice. În 2014, a publicat cartea-document „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”. În 2015, a publicat, alături de dr. Sorin Marcel Colesniuc, lucrarea „O istorie a oraşului Cernavodă”, redactând, în baza documentelor de arhivă, secţiunea dedicată evoluţiei oraşului din 1878 până în prezent.