Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Legenda salvatorilor. Felicia Ovanesian, legături bizare cu regimul Mazăre

Published

on

De 3 ani și mai bine, asistăm în Constanța la construirea unei povești despre personajele pozitive care pot salva acest oraș din ghearele unei caracatițe care l-a acaparat. Mesajul e simplu și poate fi înțeles chiar și de un copil de grădiniță. Pe firul acestei povești, spânii, zmeii și balaurii orașului sunt primarul Făgădău, fostul primar Mazăre – făcătorul de retrocedări și dezvoltatorii imobiliari care construiesc blocuri între case și pe spațiile verzi. Ca-n orice poveste, publicul așteaptă ca această faună de lighioane să fie învinsă de niște feți-frumoși și cosânzene… ca să trăim fericiți pân* la adânci bătrâneți. Problema cu poveștile românești este aceea că, de multe ori, abia la final naratorul recunoaște că a încălecat pe-o căpșună ca să ne spună o mare minciună. Ce-ați spune dacă, în realitate, Ileana Cosânzeana n-ar fi așa de pură și de pozitivă? Ați mai crede povestea?

În articolul de față vorbim de avocata Felicia Ovanesian, cea care, cu multă pricepere, i-a dat culoare civică amiralului Vergil Chițac, unul din candidații cu șanse la actualele alegeri locale. Fără Ovanesian, Asociația Constanța Altfel, condusă de Chițac, ar fi fost, probabil, un ONG banal, ca multe structuri similare care nu reușesc să treacă pragul de la vorbă la faptă. La fel de probabil, senatorul ar fi rămas doar un personaj cazon, priceput ca nimeni altul să dezbată chestiuni geostrategice și militare. Cunoscuta avocată este, de fapt, autoarea faptelor… juridice, prin care s-au anulat PUZ-uri, autorizații de construire sau hotărâri ale Consiliului Local, acțiuni care au creionat profilul civic al fostului militar Chițac. Tocmai de aceea, se merită și se cuvine să aruncăm un ochi atent pe parcursul profesional, antreprenorial și politic al avocatei care ar trebui să aibă un drept de copyright asupra personajului civic Vergil Chițac.

În categoria ”rechin imobiliar”

Deși a implementat la Constanța ideologia luptei împotriva ”rechinilor imobiliari”, Felicia Ovanesian este, la rândul ei, o mare proprietară imobiliară. Date în acest sens găsim în declarația de avere pe care a depus-o în anul 2016, atunci când a candidat pentru prima și deocamdată singura oară la o funcție politică. În acel document, sunt menționate 9 terenuri, în suprafață cumulată de 43.461 de metri pătrați în localitățile Eforie și Constanța. Suprafața de 4,3 hectare nu aparține în mod exclusiv avocatei, aceasta fiind asociată în 7 dintre terenuri cu trei persoane fizice, respectiv Marius Chiriac, Mihaela Cibotaru și Ruxandra Cuingioglu. 37.000 mp se află la Eforie și au regim agricol. Însă la Eforie chiar și terenurile agricole sunt incluse în intravilanul localității. De asemenea, un teren de 2.000 mp din Constanța face parte din ”alte categorii de terenuri extravilane”. Restul suprafețelor se află în intravilanul municipiului Constanța și se completează cu un drept de proprietate indivizibilă asupra unor căi de acces în suprafață de 809,27 mp. Pe calculul cotelor, partea divizibilă cuvenită Feliciei Ovanesian este de 2,2 hectare. De altfel, ulterior depunerii declarației de avere,  Ovanesian s-a judecat cu asociata sa Ruxandra Cuiungioglu în vederea ieșirii din indiviziune în privința unui lot de 1970 mp din zona Constanța – Palazu Mare.

Advertisement

Un imobil fără spațiu verde și cu balcoanele proiectate peste domeniul public

Felicia Ovanesian mai deține un apartament de 170 de metri pătrați în București și 75% dintr-un imobil din Constanța, de 870 de metri pătrați, dobândit prin donație. Diferența de 25% îi aparține fratelui avocatei, Radu Ovanesian. Vorbim în acest caz de o clădire de 3 etaje din cartierul Faleză Nord, fără retragere față de aliniamentul stradal și cu balcoane care se proiectează peste domeniul public al orașului. Curtea casei nu dispune de spații verzi vizibile de la stradă; astfel, de pe domeniul public nu se pot observa decât betoane. Vezi AICI întreaga declarație de avere. 

”Hăitașii” de la Mars Collection

De-a lungul timpului, Felicia Ovanesian s-a evidențiat prin afaceri în domeniul recuperării de creanțe. Activitățile de acest tip au fost derulate prin societatea civilă de avocați Ovanesian și Cibotaru (asociata sa din domeniul imobiliar), precum și prin firma Mars Collection SRL. În memoria internetului au rămas numeroase postări, comentarii sau articole care arată revolta unor justițiabili ajunși în ghearele executării silite, cu riscul de a-și pierde locuințele. Nemulțumiții suspectează aranjamente cu instanțele de judecată, accesorii calculate ilegal și alte lucruri de acest fel. Gura lumii e slobodă, însă trebuie să spunem că nu am identificat în memoria internetului nici măcar o tentativă a avocatei de a dezminți aceste acuzații.

Din anul 2008, Ovanesian și Cibotaru s-au retras oficial din Mars Collection. Firma și-a continuat activitatea în casa Feliciei Ovanesian, avându-i ca asociați pe părinții acesteia, Hariutium-Virgil Ovanesian și Ștefania-Veronica Ovanesian.  

Advertisement

Tatăl avocatei, asociat cu un om al familiei Mazăre

 

Tot aici trebuie să spunem că Hariutium Ovanesian, tatăl avocatei, a fost asociat în firma MV Fast Trans SRL cu un personaj implicat în retrocedări și aranjamente imobiliare pe vremea lui Radu Mazăre. L-am numit mai sus pe Costea Mihale, un tip care a fost asociat oficial în altă firmă (Bluemar International SRL), cu Mihai (Mițu) Mazăre și Alexandru Mazăre, frații fostului primar, dar și cu grecul Theodor Skandalidis, în casa căruia locuia cu chirie Radu Mazăre. Costea și Skandalidis sunt și fondatorii Nitalexil, o firmă din care s-au retras, dar care și acum construiește în draci tot felul de mastodonți de beton în Constanța, pe terenuri retrocedate fraudulos de Radu Mazăre. Cum a ajuns tatăl avocatei în combinație de afaceri cu omul lui Mazăre rămâne deocamdată un mister. 

 

Parteneră de afaceri cu o cumpărătoare de terenuri retrocedate

Advertisement

În istoricul antreprenorial al Feliciei Ovanesian se mai află o asociere, jumi-juma, în firma Mobiplus SRL, alături de Tamina Antonia Cioroianu.

Tamina apare într-o tranzacție imobiliară, prin care a cumpărat, împreună cu soțul și alte persoane, un teren de 1.000 de metri pătrați retrocedat de Mazăre către George Sebastian Topa. Vorbim în acest caz de un teren situat în PUZ-ul Badea Cârțan. Ca să vedeți ce mică e lumea, PUZ-ul a fost adoptat la inițiativa lui Costea Mihale. Mai multe detalii despre acest caz tulburător puteți citi AICI

Fratele avocatei vinde cherestea pentru construcții

Felicia Ovanesian mai este asociată în Lara Agricultură SRL, alături de Mihaela Cibotaru și Mars Collection SRL. Firma este funcțională, însă derulează cifre de afaceri total nesemnificative. Fratele avocatei, Radu Ovanesian, deține la rândul său firma Lara Forest 99 SRL , care se ocupă de vânzarea de cherestea pentru construcții.

O poveste de insolvență

Advertisement

Până în 2019, avocata a deținut 5% din Scarlis Holding SA, un fel de agenție imobiliară care nu mai funcționa de ani de zile. Aceasta a fost radiată în 2019 din Registrul Comerțului. De asemenea, Felicia Ovanesian a mai deținut calitatea de asociat unic în firma Concept Gastronomika SRL, cu activitate în domeniul restaurantelor. Societatea a fost înființată în anul 2016, însă un an mai târziu a intrat în insolvență, pe baza cererii voluntare a Feliciei Ovanesian. În 2017, două persoane fizice din București (Ion și Eugenia Socoteanu), au cerut instanței de judecată evacuarea Concept Gastronomika dintr-un imobil, pentru neplata chiriei. În procesul de insolvență, s-au luat măsuri care au fost contestate de ANAF și de o persoană fizică (Ionuț Badea). Contestațiile au fost respinse. Insolvența este coordonată de Tomis SPRL, o firmă specializată care are legături vechi și strânse cu Felicia Ovanesian.

Alte colaborări profesionale cu mafia lui Mazăre

În plan profesional, am amintit mai sus activitatea derulată de Felicia Ovanesian la Mars Collection SRL și la SCA Ovanesian și Cibotaru. Trebuie să mai adăugăm că, în momentul de față, aceasta activează prin intermediul SCA Ovanesian și Toxin, unde este asociată cu avocata Cristina Liliana Toxin, fostă judecătoare și fostă președintă a Judecătoriei Constanța. La o simplă căutare pe portalul instanțelor de judecată, aflăm că Ovanesian și Toxin SCA a reprezentat în diverse litigii grupul de firme Oil Depol – Envirotech – Ecomaster, la care acționar de bază este Radu Merlă. Soția acestuia, Ani Merlă, este unul din stâlpii de bază ai Primăriei Constanța, răspunzând de chestiunile de mediu încă de pe vremea lui Radu Mazăre.

De asemenea, societatea de avocatură a reprezentat firma Blue Bike Development SRL, care a construit un bloc pe plaja din Mamaia Nord, pe un teren retrocedat de Mazăre. O altă firmă controversată, CES Construct SRL, care are legături subtile cu Sorin Strutinsky, a fost reprezentată în procese de Ovanesian și Toxin SCA.  La fel și Primăria Cumpăna. Însă cu totul spectaculoasă ne pare colaborarea profesională dintre Felicia Ovanesian, firma italiană FINCOGERO și campionul retrocedărilor frauduloase de la Constanța, Georgică Giurgiucanu.

Tranzacție extrajudiciară cu zmeul de Mazăre în afacerea FINCOGERO

Advertisement

Cu mulți ani înainte de a intra în această poveste cu personaje civice care vor să elibereze orașul de spâni, zmei și balauri, Felicia Ovanesian a jucat un rol profesional în afacerea FINCOGERO. Pe scurt, este vorba de o epopee începută în anul 2000, atunci când niște italieni obscuri au câștigat o licitație organizată de fostul primar al Constanței, Gheorghe Mihăieși. FINCOGERO a obținut în acest fel două terenuri în concesiune, pe taluzul Mării Negre, în zonele Faleză Nord și Faleză-Eminescu. În Faleză Nord, era vorba de o limbă de pământ din umplutură, de peste 5 hectare. Prin contractul de concesiune, Primăria își asuma sarcina de a ”viabiliza” această suprafață, în sensul de a efectua lucrări de consolidare și urbanizare (înființare de alei, utilități etc). La câteva zile după semnarea contractului, Mihăieși a plecat cu coada între picioare de la Primărie, lăsând locul rebelului Radu Mazăre. Acesta nici n-a vrut să audă de contract. Ca urmare, a refuzat să le predea terenul italienilor și a inițiat proceduri de reziliere. În acest moment intră în scenă avocata Felicia Ovanesian, care era deja un nume în Constanța, reprezentând prin firma sa de colectare a creanțelor, Mars Collection SRL, compania Connex/Vodafone într-o sumedenie de procese împotriva unor rău-platnici. Ovanesian a condus cu măiestrie ”acțiunea comercială având ca obiect obligația de a face” îndreptată de italieni împotriva municipalității.

În 2004, Tribunalul Constanța a admis acțiunea comercială și a obligat Municipiul Constanța să predea terenurile concesionate către FINCOGERO. De asemenea, a obligat municipalitatea să realizeze căile de acces și lucrări de sistematizare și utilități edilitare, iar pentru situația de neexecutare a acestei obligații a autorizat firma italiană să execute lucrările pe cheltuiala pârâtei. Hotărârea a rămas irevocabilă în 2006. Apoi, în 2008, Ovanesian a obținut pentru italieni o nouă hotărâre irevocabilă, prin care municipalitatea a fost obligată să emită autorizații de construire în Faleză Nord. Procesul s-a încheiat, de fapt, pe baza unei tranzacții extrajudiciare încheiată de italieni cu Mazăre, la cabinetul Feliciei Ovanesian (vezi documentul AICI).

Lucrările, coordonate de campionul retrocedărilor, Georgică Giurgiucanu

După victoriile Feliciei Ovanesian, italienii au reintrat în cărți, au primit terenul, autorizații de construire, ba chiar și o hotărâre de Consiliu Local de încredințare directă a lucrărilor de urbanizare pe care trebuia să le facă Primăria. În acest caz nu s-a făcut nicio licitație, iar valoarea lucrării nu a fost stabilită printr-un studiu de fezabilitate.

Lucrările au debutat în anul 2010 și au fost dirijate în teren de Georgică Giurgiucanu, unul din beneficiarii retrocedărilor frauduloase ale regimului Mazăre, actualmente pușcăriaș de drept comun, în lotul fostului primar.

Advertisement

Un tun de 14 milioane de euro

La finalizarea primei etape de lucrări, FINCOGERO a comandat o expertiză tehnică, prin care s-a stabilit că lucrările executate sub supravegherea lui Giurgiucanu au o valoare de piață de aproape 14 milioane de euro. A urmat un proces de zile mari, prin care Primăria a încercat chipurile să stopeze executarea silită inițiată de italieni. Abia la al 14-lea termen de judecată, avocații Primăriei s-au prins că afacerea trebuia să se tranșeze prin decontarea contabilă a investiției, iar nu pe baza valorii de piață, care era cu mult umflată. Cu toate acestea, instanța de fond și mai apoi instanța de apel au refuzat să încuviințeze o expertiză contabilă, obligând Primăria să achite valoarea de piață. În toate aceste proceduri, italienii au fost reprezentați de avocatul Ionel Hașotti.

Ulterior, italienii au executat și alte etape de lucrări, rotunjind și mai mult milioanele de euro datorate de bugetul local. Plățile se fac în tranșe anuale până în anul 2027. Banii se scurg în conturile unei societăți anonime din Luxemburg, care a preluat creanța de la FINCOGERO (mai multe detalii AICI).

Felicia Ovanesian îl execută silit pe Georgică Giurgiucanu. Un teren sechestrat de DNA, vândut la licitație

Georgică Giurgiucanu a fost campionul retrocedărilor frauduloase de la Constanța. Acum, zace la pârnaie cu Radu Mazăre și gașca.

Deși nu s-a implicat în procedurile de mai sus mai departe de tranzacția cu zmeul de Mazăre, Felicia Ovanesian a continuat să aibă raporturi profesionale cu Georgică Giurgiucanu, șeful lucrărilor prin care s-a spoliat bugetul local. În anul 2015, Ovanesian a început executări silite împotriva lui Giurgiucanu, pentru a recupera onorarii de avocat neachitate de corupt, în valoare de 48.932,80 de euro, plus 48.965,90 de lei, la care se adăugau penalități convenționale, cheltuieli de judecată și cheltuieli de executare silită. Misiunea a fost acceptată de un executor judecătoresc tocmai de la Medgidia, în speță de Cătălina Rusu. Aceasta a vândut un teren de-al lui Giurgiucanu,  din zona hotelului Minerva din Mamaia, care se afla sub sechestru instituit de DNA, în dosarul retrocedărilor (Vezi AICI anunțul de licitație). Tranzacția a fost încheiată pe 21 ianuarie 2016. La scurt timp, Rusu s-a ales cu dosar penal de la DNA. Procurorii a acuzat-o de abuz în serviciu în legătură cu executarea silită pornită la cererea Feliciei Ovanesian. Trimisă în judecată, Rusu avea să fie achitată de instanța penală a Curții de Apel Constanța, pe baza unei argumentații pe care nu putem s-o comentăm.

Tot în 2016, întâlnim numele Feliciei Ovanesian în alte procese care au legătură cu FINCOGERO. Aceasta l-a reprezentat convențional pe Giovanni Romeo, fratele patronului oficial de la FINCOGERO, Nunzio Romeo. Clientul Feliciei Ovanesian a cerut executarea silită a societății italiene, pentru recuperarea unor datorii mai vechi.

Advertisement

Vergil Chițac – simpatie bizară pentru italienii care mulg bugetul local

În sfârșit, însuși Vergil Chițac, șeful Feliciei Ovanesian din cadrul Asociației Constanța Altfel, avea să comenteze pe Facebook o situație referitoare la FINCOGERO, trădând o simpatie bizară pentru italienii care mulg bugetul local.

Pe 28 iulie 2019, Chițac scria despre o rectificare bugetară propusă de primarul Decebal Făgădău pentru a putea plăti 2,5 milioane de lei către FINCOGERO – ”numai o mică parte din despăgubirile pe care această firmă trebuie să le primească”.  În postarea sa, senatorul amintea de faptul că, în anul 2001, ”Mazăre a contestat contractul susținând că nu are 8 milioane de Euro (ce ironie!…la cât s-a furat în Cta) și de aici a urmat un lung șir de procese câștigate cum era de așteptat de Fin.Co.Ge.Ro. Sigur că acum suntem buni de plată dar nu plătește Mazăre din buzunarul lui.”.

Senatorul insinuează apoi că Mazăre ar fi urmărit de fapt să retrocedeze taluzul din Faleză Nord unor ”săgeți”, care urmau să obțină PUZ-uri și autorizații, iar mai apoi să vândă către diverși investitori obligați să se aprovizioneze cu materiale de construcții de la Brick și să-și facă publicitate la TV Neptun. La finalul postării, Chițac afirmă senin că Mihăieși nu a făcut o greșeală atunci când a concesionat terenul.

”Nu domnule Mihăieși, nu a fost o greșeală! În toată lumea civilizată patrimoniul imobiliar nu se înstrăinează, se concesionează pentru construcția de ansambluri rezidențiale pe perioada vieții construcției, după care terenul revine municipalității în beneficiul generațiilor viitoare. Și da, municipalitatea aduce utilitățile în zonă. Nu ar trebui să se emită nici o autorizație de construcție fără acces la utilități” – a notat Chițac. 

Dincolo de alegațiile senatorului, în realitate Afacerea FINCOGERO a fost una din cele mai oribile și cretine greșeli din istoria orașului. A fost o eroare sau, dacă vreți, o oroare de zile mari, prin care bugetul localității a fost și încă mai este muls cu milioane de euro pe an, de niște șmecheri branșați la gașca lui Mazăre. După cum am amintit mai sus, banii se scurg în conturile unei societăți anonime din Luxemburg. Aceasta are legături subtile cu Sorin Strutinsky, fostul trezorier al regimului Mazăre.

Advertisement

În loc de concluzii

Într-o carte mai veche, pe care o prețuiesc mult, ”Paradoxul Român”, a lui Sorin Alexandrescu, acest autor des-coase câteva mituri care ne-au ținut captivi ca popor în aventuri istorice oribile. Concluzia sa dureroasă este aceea că până și elitele noastre cele mai progresiste au suferit de o miopie uluitoare, lăsându-se antrenate în logica unor mituri. La alegerile locale din 2020, miturile n-ar trebui să joace niciun rol. Va urma!

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions