Connect with us

Energie&Mediu

Ministrul Energiei, făcut praf de un parlamentar PNL: “Lăsați politizările din companii, OIL Terminal are profit cât două indemnizații din CA”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Anton Anton, ministrul Energiei, a fost atacat dur, astazi, in plenul Parlamentului de către parlamentarul liberal Virgil Popescu, vicepreședintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputaților.

In discursul sau, Popescu a adus in discuție lipsa de transparentă din cadrul Ministerului Energiei, dar si modul de abordare al ministrului vizavi de activitatea si strategia privind companiilor aflate in subordine.

“Ne-ati spus la investirea dvs de strategia energetică. Nu am vazut nimic; daca pana acum ati transmis ca vechiul guvern nu a facut bine, dvs. veti face. Ne-ati mai spus atunci ca ca veti pune la punct strategia naționala, ca avem resurse energetice si e bine sa le conservam. (…) Evitați, inclusiv astazi, sa discutați de la tribuna Parlamentului, despre cea mai mare investiție din Marea Neagra. La Comisie sta legea Off shore. Ne-ati trimis o adresa prin care mitraliați proiectul de lege propus de vechiul guvern si colegul dvs. Toma Petcu. Spuneti ca exista anumite articole de neconstituționalitate. Oare, nu mai vreti exploatările din Marea Neagra, doriți dependentă de gazul rusesc? As dori si cer, in numele grupului PNL sa exprimați punctul de vedere despre aceasta situatie. Ministerul nu se poate conduce in tăcere! Cred ca este momentul sa ieșiți si sa spuneti ce vreti sa faceti in Ministerul Energiei si sa lăsați politizarile din companiei. Va dau un exemplu: OIL Terminal are un profit cat doua indemnizații din Consiliul de Administrație, adica 17.000 de lei. Acolo era un domn care mi-a atras atenția ca era in grupul de table de la Constanta”, a spus liderul liberalilor din Camera Deputaților in plenul Parlamentului.

Vedeti in video ce spune Virgil Popescu despre declarațiile ministrului Anton privind discutiile din… lift cu investitorii de la Cernavoda.

Declaratie Virgil Popescu-14 mai 2018

Virgil Popescu, deputat PNL: Domnule ministru al Energiei, Anton Anton, de ce evitați să vorbiți despre cea mai mare investiție din Marea Neagră, despre gazele din Marea Neagră! Oare nu mai doriți să ne exploatăm resursele? Doriți dependență de gazul rusesc, domnule ministru?! Este nevoie de clarificări, România are nevoie să-și folosească toate resursele pentru a fi independentă din punct de vedere energetic!

Publicată de Grupul Parlamentar PNL – Camera Deputaților pe Luni, 14 Mai 2018

Cititi si:

OIL Terminal, cifre de toată jena înregistrate în primul trimestru al lui 2018

 

Comments

comments

Energie&Mediu

Statul ia de la Nuclearelectrica alte 238 de milioane de lei. Ministerul Energiei a cerut dividende suplimentare

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

După Romgaz, statul, prin Ministerul Energiei, cere dividende suplimentare și de la Nuclearelectrica.

Consiliului de Administraţie al Societăţii Naţională Nuclearelectrica S.A. (SNN) a avizat solicitarea acţionarului majoritar al companiei, Statul Român prin Ministerul Energiei, plata suplimentară a unor dividende brute în valoare de 238.000.000 lei, se arată într-un comunicat al SNN.

Concret, Consiliul de Administrație al companiei a convocat Adunarea Generala Ordinara a Acționarilor pentru data de 10.12.2018, pentru “aprobarea propunerii privind repartizarea de dividende în conformitate cu prevederile art. II și III din OUG nr. 29/2017, aprobarea valorii totale a dividendelor brute în valoare de 238.000.000 lei, a valorii dividendului brut pe acțiune în valoare de 0,78935014 lei, a datei plații dividendelor, respectiv data de 28 decembrie 2018 și a modalităților de plată”, după cum se arată în informarea transmisă de SNN Bursei de Valori București.

Decizia de convocare a AGOA vine ca urmare a solicitării Ministerului Energiei, acţionarul majoritar al companiei, cu o participaţie de 82,49%, transmisă în data de 6 noiembrie, privind elaborarea si prezentarea de către conducerea executivă, respectiv administrativă a societății, a unui Raport de fundamentare a propunerilor de redistribuire/distribuire a dividendelor către acționari. Mai exact, solicitarea are la bază Memorandumul emis de Ministerul Finanțelor Publice cu tema „Măsuri ce trebuie întreprinse de către instituțiile publice implicate pentru aplicarea prevederilor OUG nr. 29/2017 referitoare la distribuirea/redistribuirea sumelor înregistrate la „rezultatul reportat” și „alte rezerve” de către societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome”, aprobat în ședinta Guvernului României din data de 31.10.2018, se precizează în informarea companiei.

Pentru detalii, consultați documentul transmis de SNN către Bursa de Valori București:

SNN 20181108162602 Raport Curent Convocare AGA 10 12 2018

Anul trecut, în ședința AGOA din data de 11 iulie, notează investenergy.ro, acționarii au aprobat propunerea Consiliului de Administrație de a nu distribui dividende suplimentare din rezerve și rezultatul reportat, sumele respective fiind necesare SNN pentru realizarea investițiilor majore, cu precădere programul de retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă.

Săptămâna acesta, Ministerul Energiei a cerut şi de la Romgaz dividende suplimentare în sumă de 501 milioane de lei.

Nuclearelectrica a plătit dividende în acest an, în sumă de 271 milioane de lei. În primele şase luni ale acestui an, amintesc tot jurnaliștii de la investenergy.ro, SNN a obţinut un profit net de 182,3 milioane de lei, cu 15,93% mai mare faţă de profitul net înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

CNE Cernavodă, dezbatere publică pentru obținerea unui acord de mediu. Vezi la ce este necesar

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Societatea Naţională Nuclearelectrica SA – Sucursala CNE Cernavodă, cu sediul în localitatea Cernavodă, strada Medgidiei, nr. 2, județul Constanța, tel. 0241239340, fax. 0241239679, anunță publicul interesat asupra organizării dezbaterii publice în scopul emiterii Autorizației de mediu pentru desfășurarea activităţii de „Producţie de energie electrică” – CAEN 3511, amplasament orașul Cernavodă, str. Medgidiei nr. 2, jud. Constanța.

Sedința de dezbatere publică va avea loc în data de 26 noiembrie 2018, ora 15.00, la sediul Primăriei Cernavodă.

SNN SA – Sucursala CNE Cernavodă produce energie electrică prin intermediul a  două unități nucleare, U1 si U2, în baza autorizaţiei de mediu emisă prin HG nr.1515/2008.

Cele două unităţi ale CNE Cernavodă asigură aproximativ 20% din producţia de electricitate a României precum şi agentul termic pentru mai mult de 75 % din populaţia oraşului Cernavodă.

CNE Cernavodă deține un program de monitorizare a factorilor de mediu compus din:

– Programe de monitorizare a efluenților radioactivi la CNE Cernavodă;

– Programe de monitorizare fizico-chimică a efluenților neradioactivi la CNE Cernavodă;

– Programe de gospodarire deseuri radioactive si neradioactive la CNE Cernavodă;

Până în prezent nu au fost detectate modificări ale radioactivităţii mediului în zona oraşului Cernavodă faţă de perioada anterioară punerii în funcţiune a unităţilor nucleare.

Documenția depusă de către titularul de activitate în vederea obţinerii autorizației de mediu pentru activitatea mai sus menţionată,  poate fi consultată la sediul Ministerului Mediului din Bd. Libertății nr. 12, sector 5, București, de luni până joi între orele 08.30-17.00 și vineri între orele 08.30-14.30 sau la adresele web http://www.mmediu.ro/articol/snn-sa-sucursala-cne-cernavoda-solicitare-autorizatie-de-mediu-pentru-functionarea-unitatilor-1-si-2/2182

(comunicat de presă Nuclearelectrica)

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Unitatea 1 a CNE Cernavodă funcționează la putere nominală

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei dimineți, SN Nuclearelectrica SA (”SNN”) a anunțat că Unitatea 1 a CNE Cernavodă funcționează la putere nominală, lucrările de reparație la rezervorul aferent grupului turbogenerator (partea clasică a centralei) fiind finalizate.

Reamintim că lucrările de reparație se puteau efectua numai cu o reducere de putere a reactorului Unității 1. Reducerea de putere controlată și realizarea lucrărilor s-au efectuat în deplină siguranță și în conformitate cu procedurile specifice ale centralei.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: