Connect with us

Energie&Mediu

Ne pleacă specialiștii din industria nucleară. Răspunsul fabulos al directorului Nuclearelectrica

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Nu mai e nicio noutate că, de câțiva ani, România pierde specialiști din industria nucleară. Prost plătiți, românii aleg să pună în practică teoria pentru care s-au pregătit ani la rând în țări precum Statele Unite, Emiratele Arabe Unite sau China.

Durează mult, în medie 5-7 ani, să formezi un specialist în industria nucleară. Mai mult, este industria în care personalul continuă să înveţe toată viaţa, să adapteze, să dezvolte, şi deşi nu pare, să inoveze. Nuclearelectrica a susţinut importanţa motivării şi retenţiei personalului pe fondul acestor migrări. Ce face şi cât de eficiente sunt măsurile adoptate de companie sunt răspunsuri oferite de Directorul General, Cosmin Ghiţă, pentru jurnaliștii de la Adevărul.

Astfel, întrebat dacă SNN se confrunctă cu o provocare în ceea ce privește plecarea specialiștilor către centralele nucleare din Emirate sau China și cum ar putea să fie rezolvată această problemă, Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica, a răspuns:

“Migrarea personalului este o provocare, nu doar a SNN, ci a industriei nucleare în general. Este un trend la nivel internaţional care durează de câţiva ani. Practic, construcţia de noi reactoare la nivel internaţional, cu precădere în state care nu există o tradiţie în industria nucleară, vine la pachet cu nevoia de a recruta specialişti. Şi nu îi poţi recruta decât din state care au deja expertiză în toate etapele de dezvoltare a unui proiect nuclear, în special operare. Sigur că migrarea se referă şi la domeniile conexe operării întrucât ca un proiect nuclear să funcţioneze impecabil, aşa cum cer standardele internaţionale, este nevoie de o multi-disciplinaritate. Aşadar, este nevoie de specialişti în achiziţii, financiar, vânzări, juridic, comunicare, etc. Sunt multe categorii de specialişti implicate într-un astfel de program. Atracţia, strict la nivel motivaţional individual, este una puternică: proiect nou, posibilitate de creştere rapidă în carieră, alte avantaje. Însă, din punct de vedere al României, al provocării pentru SNN, motivul principal al deciziei de migrare este motivaţia financiară. Salariile sunt evident mult mai mari. Practic, pentru aceeaşi muncă de operare, un operator primeşte de 4-5 ori mai mult decât primeşte în România. Sigur că există diferenţe macro-economice care explică acest fapt, dar  aşa cum am mai spus, acesta nu trebuie să reprezinte pentru noi un motiv de a nu face toate eforturile posibile să ne păstrăm specialiştii în ţară. Sunt formaţi în România, deţin expertiză internaţională şi toate acestea sunt dobândite în zeci de ani de muncă, specializare şi interacţiune internaţională. Experţii români sunt recunoscuţi la nivel internaţional, aşa se explică şi poziţia de top a României în operare. În acest moment, nu se poate vorbi despre un risc major asociat acestor plecări. Acestea se întâmplă, însă nu afectează în niciun fel activitatea curentă de operare, producţie sau altele conexe. Dar asta nu înseamnă că nu luăm măsuri pentru a reduce cât de mult se poate aceste plecări. Şi în acest sens, pentru personalul înalt calificat strategia prevede motivare, cât de mult putem cu respectarea legislaţiei în vigoare. Şi chiar dincolo prin încercarea de a schimba legislaţia, în sensul eliminării asocierii creşterii productivităţii de creşterea salarială. Industria nucleară este una complexă în care toate rezultatele depind de expertiza personalului. Trebuie să ai experţi, să îi menţii, să îi dezvolţi, să îi motivezi.

După cum bine puteți observa, răspunsul a fost lung, însă fără subiect și predicat. Acesta a fost și motivul pentru care reporterul Adevărul a insistat pe subiect și i-a cerut șefului de la Nuclearelectrica soluții concrete. Ce a răspuns, dar și ce spune Ghiță despre un alt proiect pe care acesta l-a propus anul trecut, respectiv pregătirea unei noi generații de specialiști, citiți în interviul complet publicat aici :

Comments

comments

Energie&Mediu

Statul ia de la Nuclearelectrica alte 238 de milioane de lei. Ministerul Energiei a cerut dividende suplimentare

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

După Romgaz, statul, prin Ministerul Energiei, cere dividende suplimentare și de la Nuclearelectrica.

Consiliului de Administraţie al Societăţii Naţională Nuclearelectrica S.A. (SNN) a avizat solicitarea acţionarului majoritar al companiei, Statul Român prin Ministerul Energiei, plata suplimentară a unor dividende brute în valoare de 238.000.000 lei, se arată într-un comunicat al SNN.

Concret, Consiliul de Administrație al companiei a convocat Adunarea Generala Ordinara a Acționarilor pentru data de 10.12.2018, pentru “aprobarea propunerii privind repartizarea de dividende în conformitate cu prevederile art. II și III din OUG nr. 29/2017, aprobarea valorii totale a dividendelor brute în valoare de 238.000.000 lei, a valorii dividendului brut pe acțiune în valoare de 0,78935014 lei, a datei plații dividendelor, respectiv data de 28 decembrie 2018 și a modalităților de plată”, după cum se arată în informarea transmisă de SNN Bursei de Valori București.

Decizia de convocare a AGOA vine ca urmare a solicitării Ministerului Energiei, acţionarul majoritar al companiei, cu o participaţie de 82,49%, transmisă în data de 6 noiembrie, privind elaborarea si prezentarea de către conducerea executivă, respectiv administrativă a societății, a unui Raport de fundamentare a propunerilor de redistribuire/distribuire a dividendelor către acționari. Mai exact, solicitarea are la bază Memorandumul emis de Ministerul Finanțelor Publice cu tema „Măsuri ce trebuie întreprinse de către instituțiile publice implicate pentru aplicarea prevederilor OUG nr. 29/2017 referitoare la distribuirea/redistribuirea sumelor înregistrate la „rezultatul reportat” și „alte rezerve” de către societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome”, aprobat în ședinta Guvernului României din data de 31.10.2018, se precizează în informarea companiei.

Pentru detalii, consultați documentul transmis de SNN către Bursa de Valori București:

SNN 20181108162602 Raport Curent Convocare AGA 10 12 2018

Anul trecut, în ședința AGOA din data de 11 iulie, notează investenergy.ro, acționarii au aprobat propunerea Consiliului de Administrație de a nu distribui dividende suplimentare din rezerve și rezultatul reportat, sumele respective fiind necesare SNN pentru realizarea investițiilor majore, cu precădere programul de retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă.

Săptămâna acesta, Ministerul Energiei a cerut şi de la Romgaz dividende suplimentare în sumă de 501 milioane de lei.

Nuclearelectrica a plătit dividende în acest an, în sumă de 271 milioane de lei. În primele şase luni ale acestui an, amintesc tot jurnaliștii de la investenergy.ro, SNN a obţinut un profit net de 182,3 milioane de lei, cu 15,93% mai mare faţă de profitul net înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

CNE Cernavodă, dezbatere publică pentru obținerea unui acord de mediu. Vezi la ce este necesar

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Societatea Naţională Nuclearelectrica SA – Sucursala CNE Cernavodă, cu sediul în localitatea Cernavodă, strada Medgidiei, nr. 2, județul Constanța, tel. 0241239340, fax. 0241239679, anunță publicul interesat asupra organizării dezbaterii publice în scopul emiterii Autorizației de mediu pentru desfășurarea activităţii de „Producţie de energie electrică” – CAEN 3511, amplasament orașul Cernavodă, str. Medgidiei nr. 2, jud. Constanța.

Sedința de dezbatere publică va avea loc în data de 26 noiembrie 2018, ora 15.00, la sediul Primăriei Cernavodă.

SNN SA – Sucursala CNE Cernavodă produce energie electrică prin intermediul a  două unități nucleare, U1 si U2, în baza autorizaţiei de mediu emisă prin HG nr.1515/2008.

Cele două unităţi ale CNE Cernavodă asigură aproximativ 20% din producţia de electricitate a României precum şi agentul termic pentru mai mult de 75 % din populaţia oraşului Cernavodă.

CNE Cernavodă deține un program de monitorizare a factorilor de mediu compus din:

– Programe de monitorizare a efluenților radioactivi la CNE Cernavodă;

– Programe de monitorizare fizico-chimică a efluenților neradioactivi la CNE Cernavodă;

– Programe de gospodarire deseuri radioactive si neradioactive la CNE Cernavodă;

Până în prezent nu au fost detectate modificări ale radioactivităţii mediului în zona oraşului Cernavodă faţă de perioada anterioară punerii în funcţiune a unităţilor nucleare.

Documenția depusă de către titularul de activitate în vederea obţinerii autorizației de mediu pentru activitatea mai sus menţionată,  poate fi consultată la sediul Ministerului Mediului din Bd. Libertății nr. 12, sector 5, București, de luni până joi între orele 08.30-17.00 și vineri între orele 08.30-14.30 sau la adresele web http://www.mmediu.ro/articol/snn-sa-sucursala-cne-cernavoda-solicitare-autorizatie-de-mediu-pentru-functionarea-unitatilor-1-si-2/2182

(comunicat de presă Nuclearelectrica)

Comments

comments

Continuă să citești

Energie&Mediu

Unitatea 1 a CNE Cernavodă funcționează la putere nominală

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei dimineți, SN Nuclearelectrica SA (”SNN”) a anunțat că Unitatea 1 a CNE Cernavodă funcționează la putere nominală, lucrările de reparație la rezervorul aferent grupului turbogenerator (partea clasică a centralei) fiind finalizate.

Reamintim că lucrările de reparație se puteau efectua numai cu o reducere de putere a reactorului Unității 1. Reducerea de putere controlată și realizarea lucrărilor s-au efectuat în deplină siguranță și în conformitate cu procedurile specifice ale centralei.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: