Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Năvodariul, o vacă de muls. Ce tun a dat soacra unui consilier din gașca lui Matei

Published

on

Afacerile cu terenuri date în superficie de Primăria din Năvodari revin în actualitate. Astfel, în convocatorul ședinței ordinare a Consiliului Local Năvodari, ce va avea loc în 2 martie a.c., au fost incluse mai multe proiecte de această natură.  Așa cum am arătat într-un articol mai vechi, afacerea cu superficii a fost demarată în prima ședință ordinară a noului Consiliu Local din Năvodari constituit după alegerile din iunie 2016. Atunci, la inițiativa primarului Florin Chelaru, a fost adoptat un regulament pentru înstrăinarea terenurilor din domeniul public și privat al localității.

Vezi aici articolul anterior:

Tunuri imobiliare la Primăria Năvodari. Blocuri de milioane de euro pe terenuri atribuite cu 8 lei/mp/an

Un capitol aparte era dedicat superficiei, adică transmiterii dreptului de folosință asupra unor suprafețe din domeniul privat al localității către persoane fizice și juridice, pe o perioadă de 49 de ani, contra unei sume calculate la metru pătrat pe an. În 2017, Consiliul Local Năvodari a aprobat aproximativ o sută de hotărâri care se referă la organizarea unor licitații publice pentru atribuirea unor terenuri în superficie. Însă în spațiul virtual nu a ajuns nici măcar un singur anunț de participare. Informația a rămas la discreția unor băieți, fete și soacre deștepte, care au construit locuințe în scopul vânzării pe piața imobiliară.

Advertisement

Altă durere, la Legea 15

Regulamentul lui Chelaru se aplică și în cazul clădirilor construite de beneficiarii Legii 15/2003. Legea menționată permite atribuirea de terenuri în folosință gratuită tinerilor sub 35 de ani, în scopul ridicării unei locuințe. Însă în situația în care tinerii vând locuințele construite către alte persoane, acestea din urmă nu mai beneficiază de folosința gratuită asupra terenului, fiind însă în drept să primească terenul în superficie.

Înainte de regulamentul lui Chelaru, a existat o situație semnalată de Ordinea.ro, prin care Matei a atribuit un teren la Legea 15/2003 către o tânără care abia își făcuse mutația în Năvodari, tocmai în casa unui afacerist veros din gașca fostului primar. Afaceristul a ridicat o vilă pe terenul atribuit în folosință gratuită chiriașei sale, după care a găsit drept cumpărător un italian de 76 de ani, care a fost condamnat în țara sa pentru fapte de proxenetism. Prin contractul de vânzare-cumpărare, septuagenarul italian a cesionat și dreptul gratuit de folosință asupra terenului, deși acesta era destinat prin lege doar tinerilor sub 35 de ani.

Citește aici:

Un proxenet italian de 76 de ani a dobândit folosinţa gratuită a unui teren pentru tineri în Mamaia Nord-Năvodari

Advertisement

Medic și agent electoral al lui Matei, teren la Legea 15

Noile proiecte de hotărâre care vor ajunge în ședința de plen a Consiliului Local Năvodari se referă la ambele situații prezentate mai sus. De pildă, unul din proiecte propune constituirea unui drept de superficie în favoarea unor persoane fizice care au cumpărat o clădire ridicată de numita Simona Nițu pe terenul primit de aceasta în folosință gratuită la Legea 15. Din referatele anexate proiectului de hotărâre, aflăm că Simona Nițu a primit 400 de metri pătrați pe strada Speranței nr. 3 din Năvodari, în baza Dispoziției de primar 604/03.05.2012. La data atribuirii, primar al localității era Nicolae Matei.

Simona Nițu este de profesie medic și a lucrat la Centrul de Permanență Medicală din Năvodari. Ea fost și medicul echipei de rubgy a orașului Năvodari. În campania electorală din anul 2012, în timpul căreia i s-a repartizat terenul de pe strada Speranței, Simona Nițu a avut luări de poziție în favoarea lui Nicolae Matei, inclusiv în cadrul unor discuții pe Facebook în contradictoriu cu principalul contracandidat al fostului primar. Grosso modo, se poate spune că aceasta i-a făcut campanie lui Nicolae Matei, alegându-se cu folosința gratuită a unui teren de casă.

Ulterior, Simona Nițu a ridicat o clădire cu un etaj și mansardă parțială, pe care a înstrăinat-o în decursul anului trecut. În acest caz, Consiliul Local este chemat, acum, de primarul Chelaru să voteze pentru constituirea unui drept de superficie asupra terenului de 400 mp, în favoarea noilor proprietari ai clădirii edificate pe acesta, la valoarea de 4.716 lei/an.

Alt teren dat la Legea 15 ajunge în superficie la un tânăr… pensionar, prieten cu Matei

Advertisement

Un alt proiect se referă la apartamentele de pe strada Prelungirea Corbului nr. 4, din zona bisericii lipovenești. Este un caz pe care l-am mai prezentat în articolul anterior. Terenul în cauză măsoară 218 metri pătrați. Acesta a fost atribuit în folosință gratuită către Ciprian Coruti prin dispoziția fostului primar Matei nr. 324/23.03.2015. Beneficiarul deciziei a obținut o autorizație de construire și s-a apucat să ridice o locuință. Înainte de recepția finală, acesta a vândut clădirea în stadiul fizic de realizare în care se afla către fostul consilier local Adrian Tudora. Acesta din urmă este un apropiat al fostului primar Matei. Ulterior, Tudora a modificat proiectul și a obținut o nouă autorizație. A rezultat o clădire de tip P+1, cu cinci apartamente. Consiliul Local Năvodari i-a constituit lui Tudora drept de superficie asupra terenului, la valoarea de 8,40 de lei/mp/an. Pe măsură ce Tudora mai vinde un  apartament, Consiliul Local Năvodari este învestit de primarul Chelaru să aprobe transmiterea dreptului de superficie asupra cotei de teren către cumpărătorii locuințelor.

Un HCL care lipsește de pe site-ul Primăriei

În sfârșit, alte două proiecte noi se referă la superficia terenurilor de sub o construcție de tip ”locuințe înșiruite” cu regim de înălțime P+1, de pe strada Stadionului nr. 2 Bis. La bază, terenul în cauză, măsurând 1.203 mp, a fost acordat în superficie către persoanele fizice Adrian Damian și Elena Dinu și către persoana juridică SC Aqua Force SRL, prin actul notarial 437/30.03.2017 autentificat la notarul public Lucia Paris.

Contractul izvora din aplicarea Hotărârii de Consiliu Local nr. 120/13.03.2017, care lipsește cu desăvârșire de pe site-ul oficial al Primăriei Năvodari. Probabil având ceva de ascuns, șmecherii de la Primărie au postat pe site hotărârile pe sărite, sărind-o tocmai pe aceasta. Din acest motiv nu știm dacă hotărârea se referea la o atribuire directă, prin încălcarea regulamentului și a legii, sau dispunea în sensul organizării unei licitații publice, pentru care nu s-a păstrat în spațiul virtual nicio invitație de participare.

Wow! Primăria le-a dat terenul și autorizația de construire în aceeași zi

În mod cert, în aceeași zi de 30 martie 2017, Primăria Năvodari a atribuit terenul celor trei superficiari devălmași, dar și autorizația de construire nr. 156/30.03.2017. Repetăm: în aceeași zi!!! O asemenea performanță nu s-a mai văzut nicăieri în lume, deoarece autorizația trebuie precedată de certificatul de urbanism, de avizele de specialitate de la Mediu, dar mai ales de extrasul informativ în formă autentică de la Cadastru, care nu puteau fi obținute într-o singură zi. Pe 26 iulie 2017, locuințele înșiruite – între timp finalizate – au fost recepționate de Primăria Năvodari. Ulterior, superficiarii au făcut dezmembrarea în zece loturi, din care unul cu rol de alee, și partajul voluntar al clădirilor, pe care și le-au împărțit între ei. Ca și în cazul Tudora, mai sus prezentat, de fiecare dată când ”dezvoltatorii” mai vând câte o locuință, apare un nou proiect de hotărâre locală, referitor la transmiterea dreptului de superficie asupra cotei de teren ocupată de această clădire. Și în acest caz, taxa de superficie este de 8,40 de lei/mp/an.

Advertisement

Soții Damian au luat terenuri și… daune de la Primărie

Sprijinul total acordat de Primăria Năvodari celor trei superficiari ar fi imposibil de înțeles, dacă nu am lua în considerarea calitatea acestor persoane. Astfel, Adrian Damian și firma Aqua Force SRL, în care deține calitatea de asociat unic, au un istoric mai lung al beneficiilor imobiliare obținute de la autoritatea locală. Așa cum relatam în articolul anterior dedicat acestui subiect, Aqua Force SRL apare într-un extras informativ de carte funciară ca beneficiar al dreptului de superficie asupra unui teren de 700 de metri pătrați din domeniul privat al orașului Năvodari, situat pe strada Pescăruș fără număr, obținut în baza unui act notarial încheiat pe 2 noiembrie 2017.

Soția lui Adrian Damian, Elena, a câștigat un proces împotriva Orașului Năvodari, care trebuie să îi achite daune de 341.893,56 de lei. Elena Damian primise un teren de 1.698 mp în concesiune de la Primărie, în zona turistică, prin contractul nr. 31.632/18.05.2016. După ce a obținut avizele necesare și autorizația de construire, aceasta a început construirea unui bloc de apartamente. În toiul lucrărilor, s-a descoperit că terenul concesionat aparținea de fapt unei persoane fizice din Buzău. Prin urmare, construcția s-a oprit, iar Elena Damian a dat în judecată Orașul Năvodari prin primar, cerând daune… pe care le-a și obținut.

Soacra consilierului PSD-ist Ilie Coman

În sfârșit, ultima beneficiară de superficie, pe numele ei Elena Dinu, are o poveste și mai interesantă. Dinu este soacra consilierului local PSD-ist Ilie Coman, la rândul său un apropiat al fostului primar Nicolae Matei. Pe 21 martie 2012, Nicolae Matei a convocat o ședință extraordinară a Consiliului Local Năvodari, având ca unic punct pe ordinea de zi suportarea costurilor unei intervenții chirurgicale de care avea nevoie Ilie Coman, la o clinică de boli cardio-vasculare din Turcia.  Cu acea ocazie, Gazeta de Năvodari – o publicație controlată de familia lui Nicolae Matei – publica un amplu articol dedicat acestui beneficiu oferit consilierului local PSD-ist din fondurile localității. Mai mult, jurnaliștii de la Gazeta de Năvodari inserau în relatarea lor trei declarații ale lui Nicolae Matei despre colegul de partid care tocmai se opera pe banii localității.

Advertisement

”Ilie Coman este dracu gol în PSD și anul acesta mă va ajuta să câștig alegerile. (…) Ilie Coman e la fel ca mine: mic la statură, mare la făptură (sic! – n.r.). (…) Coman a lucrat la Rompetrol, firmă adevărată, care a disponibilizat un om de valoare” – spunea Matei citat de publicația nepoatei sale.

Frații Coman și secretul din Arhive

Tot în articolul publicat de Gazeta de Năvodari, se menționa că Ilie Coman este fratele directorului Arhivelor Naționale Constanța, Virgil Coman (decedat între timp). Completăm de la noi informația, arătând că Virgil Coman apărea frecvent la manifestările populare organizate de Primăria Năvodari, sub conducerea lui Nicolae Matei. Anul trecut, la câteva luni după decesul lui Virgil Coman, un om de afaceri din Constanța, pe numele său Grigore Comănescu, a declarat că Arhivele Naționale Constanța au comunicat Instituției Prefectului Județului Constanța, în ianuarie 2017, mai multe documente referitoare la o retrocedare din localitatea Sibioara. Actele s-au aflat permanent în custodia Arhivelor și au fost solicitate în mod repetat de-a lungul a opt ani de zile. Însă câtă vreme instituția a fost condusă de Virgil Coman, documentele care spun adevărul au fost ascunse de fiecare dată.

Retrocedarea ilegală

După decesul lui Virgil Coman, persoana care i-a preluat atribuțiile în cadrul Arhivelor din Constanța a predat înscrisurile către prefect, care a deschis un proces pentru anularea unui titlu de proprietate emis ilegal în favoarea unor clienți ai controversatului avocat Ionel Hașotti. Același om de afaceri a susținut în spațiul public faptul că între familia Hașotti și fostul primar de la Năvodari, Nicolae Matei, există legături de conivență. Astfel, avocatul Ionel Hașotti a reușit să obțină – cu sprijinul Arhivelor care au ascuns timp de opt ani actele care spuneau adevărul – retrocedarea ilegală a unei cariere de piatră care fusese cumpărată cu patru milioane de euro de omul de afaceri.

Matei îl rupe la taxe pe Comănescu; Hașotti cere eliberarea coruptului din pușcărie

Advertisement

Pe de altă parte, fostul primar din Năvodari, Nicolae Matei, a înscris ilegal în domeniul privat al localității un teren al statului român aferent unei lucrări hidrotehnice realizate de societatea lui Grigore Comănescu pe malul lacului Siutghiol. Ulterior, pretinzând că lucrarea hidrotehnică nu ar fi lucrare, ci o simplă depozitare de piatră și nisip pe terenul inclus abuziv în proprietatea localității, fostul primar Matei a emis o decizie de impunere fiscală de două milioane de euro în sarcina societății omului de afaceri. Se întâmpla în august 2012. La câteva luni de la această invenție teribilă, în octombrie 2012, Nicolae Matei a fost pentru prima oară arestat preventiv. Din scurt, la Năvodari s-a organizat un miting antijustiție, în centrul căruia s-a plasat fostul ministru Puiu Hașotti, fratele avocatului mai sus pomenit. Ministrul Hașotti a susținut în fața gloatelor că Matei nu a violat și nu a omorât pe nimeni, pledând astfel pentru urmărirea acestuia în stare de libertate. La câteva luni distanță, Matei a fost scos în libertate. În mod paradoxal, judecătoarea care l-a eliberat pe Matei i-a aplicat o amendă omului de afaceri Grigore Comănescu pentru că a îndrăznit să facă plângere că dosarul penal al fraților Hașotti era tergiversat.

Ca să închidem cercul, trebuie să mai spunem că Nicolae Matei a fost condamnat și a executat o pedeapsă penală cu închisoarea, într-un dosar de mită, iar la momentul de față este inculpat în alte dosare de judecată, la instanța penală, pentru retrocedări ilegale pe malul mării și pentru tunurile imobiliare date în dauna taberei de copii. Legăturile sale cu frații Hașotti, cu fostul director al Arhivelor (instituție cheie în procesul de retrocedare) și cu fratele acestuia, consilierul Ilie Coman, pe care l-a operat pe banii localității, sunt chestiuni certe.

Soacra lui Iliuță

Mai insistăm puțin asupra articolului din Gazeta de Năvodari, întrucât acesta conține alte date extrem de relevante. Astfel, se menționa acolo că Ilie Coman ”are un copil în vârstă de 20 de ani, a fost căsătorit timp de zece ani cu Ioana Abagiu, iar în prezent este căsătorit cu Mihaela Coman”.

Nicolae Matei: ”Ilie Coman e la fel ca mine: mic la statură, mare la făptură”

Potrivit documentării noastre, Mihaela Coman, actuala soție a consilierului, este fiica Elenei Dinu, doamna pomenită în partea principală a articolului de față ca beneficiară de superficii de opt lei, pe baza cărora a devenit mare investitoare imobiliară. De altfel, relația este afișată pe Facebook, putând fi verificată de oricine. Trebuie să mai spunem că numele Elenei Dinu apare și într-un alt caz de superficie, fiind clar că aceasta a fost avantajată de Primărie ca să intre în astfel de afaceri, cel mai probabil datorită lui ginerică, Ilie Coman. Construind clădiri de vânzare, pe terenuri primite cu opt lei/mp, soacra consilierului a ajuns să trăiască pe picior mare. Fotografia din deschiderea articolului este preluată din contul ei de Facebook – știut fiind că această rețea de socializare reprezintă spațiu public în accepțiunea Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În concluzie, așa se rezolvă lucrurile la Năvodari, ca într-o familie mafiotă. Apropiații fostului primar penal mulg patrimoniul localității, ca pe vacile din grajd, fie în mod direct, fie prin soacre și alte rubedenii. Oamenii simpli să mai aștepte!

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions