Connect with us

Exclusiv

Niște investitori cu greutate vor să construiască direct pe plaja din Mamaia un bloc de apartamente

Published

on

O firmă bucureșteană, pe numele ei Neo Mamaia SRL, cere aprobarea Agenției pentru Protecția Mediului din Constanța ca să ridice un bloc de 5 etaje, cu garaje la demisol, spații comerciale la parter și apartamente de lux la celelalte niveluri, pe un teren nisipos din Mamaia Nord, învecinat direct cu plaja.  Terenul măsoară 2.348 de metri pătrați și a fost dobândit de Neo Mamaia SRL, în baza unui contract de schimb semnat pe 3 aprilie 2018 cu SC Trans Expedition Feroviar SRL. Oficial, firma din urmă este deținută de Vasile Didilă și Cristian Rădulescu. Neoficial, face parte din grupul GFR, controlat de Gruia Stoica, un personaj care a fost condamnat penal pentru o licitație trucată. Gruia a fost acuzat că i-a promis unui avocat o ”șpăguță” de 3 milioane de euro pentru a afla din timp valoarea unei oferte a companiei de stat CFR Marfă, cu scopul de a-i sufla o licitație.

Firma din grupul coruptului a cumpărat terenul din Mamaia Nord de la Primăria Constanța, pe 30 octombrie 2008. Se întâmpla la scurt timp după ce primarul momentului, Radu Mazăre, fusese trimis în judecată sub acuzația că a retrocedat fraudulos mai multe terenuri care aparțineau de drept statului român, precum bucăți de plajă sau faleză. Terenul din Mamaia era și el, și încă este și acum, acoperit de nisip. Însă nu a făcut obiectul vreunei investigații. În anul 2008, când acest teren nisipos a intrat în patrimoniul societății feroviare, reglementările urbanistice permiteau doar construirea unor imobile de maxim două etaje.  Ulterior, însă, la inițiativa lui Radu Mazăre a fost adoptat un PUZ mai generos pentru investitori. În baza HCL 121/2013, regimul de înălțime a fost urcat la 4-5 etaje.

În aprilie 2016, Trans Expedition Feroviar SRL a obținut de la Primărie certificatul de urbanism 1483. Ulterior, societatea a elaborat un proiect, pe care l-a depus la Agenția pentru Protecția Mediului, în vederea stabilirii unei încadrări. În 27 decembrie 2017, Agenția a decis că proiectul intră sub incidența HG 445/2009 privind elaborarea impactului asupra mediului. Vorbim aici de o procedură complicată.

În context, trebuie să spunem că, tot în decembrie 2017, Direcția Națională Anticorupție a anunțat începerea urmăririi penale împotriva primarului Constanței, Decebal Făgădău, și a unor funcționari publici. Dosarul se referă la emiterea unei autorizații în favoarea unei firme aparținând milionarului constănțean Florin Cârstocea, în vederea construirii unui imobil cu apartamente de lux pe un teren nisipos situat în vecinătatea plajei Mamaia, în zona hotelului Majestic. Procurorii au apreciat că acel teren aparține de drept statului român, fiind în fapt o bucată de plajă.

Advertisement

După cum arătam mai sus, firma controlată din umbră de Gruia Stoica a ieșit din poveste în aprilie 2018, atunci când a semnat un contract de schimb cu SC Neo Mamaia SRL. La momentul de față, noul proprietar al terenului a început procedura de la zero, cu un memoriu tehnic amănunțit depus la APM. Vorbim de un proiect de D + P+ 4-5 etaje, cu garaje la demisol, spații comerciale la parter și 41 de apartamente de lux la etajele 1-5. În total, vor fi 71 de locuri de parcare, iar spațiile verzi vor fi asigurate la sol, la etajul 4 – retras al clădirii și pe balcoane, în jardiniere… așa cum fac toți șmecherii la Constanța.

Despre proiect au apărut ceva informații în presă, cu mult înainte ca Neo Mamaia SRL să dobândească oficial terenul prin contractul de schimb. Astfel, încă din 2017, presa financiară a publicat știri legate de un parteneriat creat între dezvoltatorul imobiliar One United Properties și două persoane fizice, Octavian Avrămoiu și Cătălin Scripcaru, pentru a construi împreună 180 de apartamente de lux în Floreasca, Timpuri Noi și Mamaia, sub brandul NEO. Avrămoiu și Scripcaru dețin 30% din proiect, însă se ocupă de managementul acestuia. Cel dintâi afirma într-un interviu că locația din Mamaia este chiar pe plajă.

Tot presa a acreditat informația că Octavian Avrămoiu este un apropiat al fostului ministru constănțean al Finanțelor, Bogdan Drăgoi, căruia i-a fost consilier personal. De asemenea, cei doi au compărut în structura de conducere a SIF Banat-Crișana, în anul 2015, după ce posturile au fost eliberate ca urmare a arestării preventive a fostei conduceri de către DIICOT. Avrămoiu este absolvent al Facultății de Drept și practician în insolvență. În CV-ul depus la SIF Banat-Crișana, în perioada în care a fost vicepreședintele lui Drăgoi, acesta menționa că este doctorand în științe penale.

Celălalt manager al proiectului, Cătălin Scripcaru, a fost – tot potrivit presei financiare – country-manager al Strabag pentru România și managing director al Raiffeisen Evolution.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement