Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Ovidiu Cupșa. Creuzetul Grupării Mazăre și nașul cu legături în Mafia PSD

Published

on

Din anul 2000, Constanța se află pe orbita PSD. Deși ajuns la cârma municipiului din postura de independent, Radu Mazăre a virat încă din primul său mandat spre marele partid socialist. Așa se face că PSD-ul a câștigat orașul în 2004, în 2008 și în 2012, cu Mazăre în frunte și cu tovarășul său de studenție, Nicușor Constantinescu, cel care a condus cu mână de fier Consiliul Județean Constanța. În toată această perioadă, terenurile orașului au fost retrocedate ilegal, inițiativa privată a fost profund inhibată, iar fondurile europene care puteau conduce la modernizarea infrastructurii au fost accesate cu pipeta. În 2016, cu Mazăre și Nicușor trași pe linie moartă de sistemul de justiție, PSD-ul a reușit, totuși, să câștige din nou orașul și județul. Astfel, fostul viceprimar și om de execuție al lui Mazăre, Decebal Făgădău, a devenit primar al Constanței. Opoziția și presa au vorbit în repetate rânduri de faptul că orașul a rămas captiv grupului de interese construit de fostul primar Radu Mazăre. În 2020, urmașul lui Mazăre se pregătește să ia un nou mandat de primar. Cu o strategie bună, care depinde mult de vulnerabilitățile contracandidaților, ar putea reuși. Constanța ar putea rămâne colorată în roșu, dacă opoziția nu va reuși să propună candidați credibili, curați și fără agende ascunse. Tocmai de aceea, publicația noastră își propune să facă o radiografie a celor care și-au anunțat intenția de a smulge orașul din ghearele PSD.

Astăzi vorbim de Ovidu Cupșa, directorul Ceronav, care și-a anunțat dorința de a fi nominalizat drept candidat al Partidului Național Liberal pentru alegerile din vară. O serie de elemente, pe care Cupșa personal le dezminte și le combate, așa cum vom arăta mai jos, indică legături pe care acesta le-ar putea avea cu persoane afiliate grupării Mazăre. Cu totul straniu este faptul că nașul de cununie al potențialului candidat este administrator al firmei Grup Media Sud Călători SA, care depinde în mare măsură de Primăria Constanța, prestând – în condiții care au fost vehement criticate – servicii de transport persoane pe rute interne ale municipiului. Vorbim în acest caz de o afacere fondată de Cameliu Babinciuc și de Corneliu Iacobov, ultimul considerat un stâlp al mafiei PSD Moldova. Tot nașul lui Cupșa este asociat într-o firmă cu doi foști generali din anturajul lui Adrian Năstase și cu un tip care îi scria revista presei lui Liviu Dragnea. În plus, unul din foștii generali asociați cu nașul lui Cupșa activează în cadrul Luxten Lighting Company, o firmă care, la rândul ei, depinde foarte mult de Primăria Constanța, pentru care prestează serviciul de iluminat public și, totodată, livrează beculețe și alte fleacuri ornamentale de Crăciun, în valoare de aproape un milion de euro pe an. În cele ce urmează vom prezenta toate aceste aspecte, în mod detaliat, dar și punctele de vedere exprimate de Ovidiu Cupșa pentru Ordinea.Ro.

  1. În creuzetul Grupării Mazăre

Nicușor Constantinescu și Radu Mazăre s-au cunoscut la Academia de Marină. Ei au luptat, alături de alți studenți, pentru ca secția civilă să se transforme în Institutul de Marină Civilă. În fotografie, cei doi într-o perioadă în care erau stâlpii PSD-ului local și șefii absoluți ai administrației locale și județene.

La începutul anilor 90, Ovidiu Cupșa a fost student la Institutul de Marină Civilă și a activat în Liga Studenților IMC, creuzetul în care s-a format gruparea Mazăre. Primul lider al Ligii a fost Nicușor Constantinescu, apoi, pe rând, Radu Mazăre, Adrian Gâmbuțeanu, Ovidiu Cupșa și Cristinel Dragomir. Peste ani, cu excepția lui Cupșa, toți ceilalți lideri ai studenților din IMC au ajuns să activeze la vârful PSD, ocupând funcții administrative importante. Mazăre avea să ajungă primar; Constantinescu, președintele CJC; Cristinel Dragomir, vicepreședintele CJC și mâna dreaptă a lui Nicușor; iar Gâmbuțeanu, șef la regia de drumuri a județului și chiar coinculpat cu Nicușor într-un dosar penal pentru niște furăciuni de gașcă. Vorbim de evoluții politice târzii, ulterioare anului 2000.

Deocamdată, rămânem încă în primii ani de după Revoluție. În 1993, Cupșa s-a asociat într-o firmă, pe numele ei Asco-Intermed SRL, cu Cristinel Dragomir, Adrian Gâmbuțeanu și Ștefan Pleșca. Toți patru erau membri ai Ligii Studenților IMC. Firma avea să fie radiată din Registrul Comerțului în anul 2005.

Cristinel Dragomir (foto stânga) a fost consilier al președintelui Emil Constantinescu, dar și vicepreședinte al lui Nicușor Constantinescu la Consiliul Județean Constanța (foto centru). În presa s-a afirmat că Dragomir este finul lui Cameliu Babinciuc. Sursa foto: Ziua de Constanța.  

Șef în corpul de control al Primăriei lui Mazăre

În anul 2000, Radu Mazăre a devenit primar independent al Constanței. De îndată, Ovidiu Cupșa, care era membru PNL din anul 1990, a fost numit șef al Corpului de Control al Primăriei Constanța și apoi director al unui departament din instituția condusă de Mazăre. După 2002, Cupșa s-a retras de la Primărie, activând politic, o vreme consilier județean, altă vreme consilier local municipal, iar în plan profesional ajungând un bugetar desăvârșit, director și administrator la diferite companii de stat, inclusiv sub guvernările PSD.

Advertisement

Explicațiile lui Cupșa

Deși aparențele indică legături strânse cu oameni care acum reprezintă PSD-ul, Ovidiu Cupșa are alte explicații. El spune că nu a avut legături personale cu Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu în anii studenției. În 1990, când secția de navigație civilă a Academiei Militare Mircea cel Bătrân s-a transformat în IMC, Cupșa era în anul I de facultate, în vreme ce Mazăre și Nicușor erau în ani terminali. Desigur, s-au intersectat, dar nu au avut legături de prietenie.

Cupșa spune că a fost coleg de cameră în perioada studenției cu Cristinel Dragomir. El spune că, în 1990, s-a înscris în PNL, împreună cu colegul său de cameră, Cristinel Dragomir, cu Adrian Gâmbuțeanu și cu Ștefan Pleșca. Trei ani mai târziu, au hotărât să înființeze o firmă, în această formulă, ca să intre în afaceri. Având nevoie de capital, cei patru ar fi împrumutat 100 de dolari, pe care i-au riscat cu mari speranțe la Caritas. Banii nu s-au înmulțit, Caritas-ul a dat faliment, iar firma înființată de cei patru nu a apucat să deruleze nicio activitate. În 2005, Asco-Intermed a fost radiată la inițiativa funcționarilor ORC.

Referitor la parcursul său din Primăria lui Mazăre, Ovidiu Cupșa spune că totul s-a datorat unor negocieri purtate de primarul independent Mazăre cu PNL-ul. Nici vorbă de legăturile studențești din anii 90. Alea n-au existat și ca urmare n-au contat. În plus, în 2000, Radu Mazăre era independent și perceput ca un personaj de dreapta. De asemenea, Cristinel Dragomir era membru PNL și activa la București, în preajma fostului președinte Emil Constantinescu. Atunci când Mazăre și ai lui au sucit-o spre PSD, în 2002, Cupșa a plecat din Primărie, rămânând un liberal statornic.

 

2. NAȘUL BĂGAT CU MAFIA PSD

Advertisement

 O nuntă cu meseni liberali, dar și PSD-iști

În anul 2009, Ovidiu Cupșa s-a recăsătorit, iar fostul său coleg de facultate și asociat Ștefan Pleșca i-a devenit naș de cununie. Lista de invitați de la nunta lui Cupșa a ajuns atunci în presă. Printre meseni, la grămadă, s-au aflat mulți liberali, așa cum era de așteptat, dar și PSD-iști importanți, în frunte cu Nicolae Moga și Cristinel Dragomir. Ziua de Constanța nota că printre meseni s-au aflat și oameni din Poliție.

În același an 2009, Cupșa s-a asociat cu nașul său în firma Ecorom Energy SRL. Afacerea n-a mers, iar firma a fost radiată în anii următori.

Nașul lui Cupșa administrează coșciugele GMS

Ștefan Pleșca a fost implicat în 12 societăți comerciale, conform portalului Confidas.Ro. El este administrator la Grup Media Sud Călători SA, o societate care prestează servicii de transport persoane pe rute interioare din municipiul Constanța, dar și pe rute intrajudețene (Constanța-Năvodari). Societatea este deținută oficial de alte două societăți, care la rândul lor se dețin reciproc, împreună cu niște persoane fizice total necunoscute în spațiul public. Grup Media Sud Călători SA are sediul pe strada Verde nr.31 din Constanța, acolo unde, de-a lungul timpului, au funcționat și alte firme care aveau în denumire sintagma Grup Media Sud, dar care între timp au ajuns în faliment, fiind radiate din Registrul Comerțului.

Advertisement

GMS. Babinciuc, Iacobov și Mafia PSD Moldova

Conform datelor din portalul Confidas.Ro, în spatele acestor firme s-au aflat membrii familiei lui Cameliu Babinciuc, așa cum, de altfel, este și de notorietate publică. Babinciuc a fost condamnat penal în trecut, acesta fiind se pare motivul pentru care s-a retras formal din afaceri. Și mai în spate, la Grup Media Sud regăsim compania Rafo Onești SA și pe Corneliu Iacobov. Acesta din urmă este considerat unul din liderii mafiei PSD Moldova. În 2005, Iacobov a fost arestat, alături de alte persoane, pentru devalizarea Rafo Onești. Procurorii au vorbit atunci de un prejudiciu amețitor, de peste 700 de miliarde de lei vechi. După ani de procese, Iacobov a fost condamnat la 7 ani de închisoare. El a fost eliberat din închisoare în anul 2016. Din 2005, de când a început această afacere judiciară, și până în prezent, Iacobov a fost și continuă să fie un personaj extrem de discret. Grup Media Sud Călători SA, una din firmele care continuă activitatea începută la Constanța de Iacobov și Babinciuc, își duce traiul pe numele unor necunoscuți. Însă administratorul acestui business care depinde foarte mult de Primăria Constanța este nașul lui Ovidiu Cupșa – cel care se vrea noul primar al municipiului.

Corneliu Iacobov (stânga), la o discuție cu Radu Mazăre (centru), în perioada în care Grup Media Sud se înfiripa la Constanța. Sursa foto: Constanta.ro

La cramă, cu Generalul Heroină

Pe de altă parte, nașul Pleșca are și alte legături de afaceri cu mafia PSD. El este asociat într-o firmă care activează în localitatea Panciu din județul Vrancea. Aceasta din urmă se numește Vinicola Panciu SA și este deținută în cote egale, de câte 16%, de șase persoane fizice. Toți asociații sunt și administratori. Nașul lui Cupșa se află într-un anturaj select, alături de persoane foarte influente. Printre partenerii săi de afaceri de la Vinicola Panciu se numără și doi foști generali din Ministerul de Interne. În primul rând, este vorba de Toma Zaharia, fost secretar de stat al Ministerului de Interne în Guvernul lui Adrian Năstase. Dealtfel, Toma Zaharia este născut la Tărtășești, aceasta fiind și localitatea natală a lui Adrian Năstase. Presa a acreditat informația că Toma Zaharia a fost implicat într-o afacere controversată cu precursori de droguri, de unde și porecla ”Generalul Heroină”.

Generalul Sorescu, Luxten și beculețele lui Făgădău de-un milion de euro

Al doilea general asociat cu nașul lui Cupșa este Dumitru Sorescu, fost șef al Poliției Române în guvernarea PSD – Adrian Năstase. Sorescu a fost eliberat din funcție în 2005, în aceeași zi cu Toma Zaharia. La momentul de față, fostul general se ocupă de afaceri. Pe lângă firmele sale, Dumitru Sorescu mai activează în bordul executiv de la Luxten Lighting Company, o firmă deținută de niște apropiați ai fostului ministru PSD-ist din guvernul Năstase, Dan Ioan Popescu, zis DIP (vezi sursa AICI). Luxten are interese mari la Constanța, deținând gestiunea delegată a serviciului public de iluminat stradal încă de pe vremea lui Radu Mazăre. Actualul primar, Decebal Făgădău, a lucrat bine cu Luxten, care a asigurat iluminatul ornamental de sărbători, câștigând an de an licitațiile. În 2019, Luxten a semnat contracte de iluminat ornamental cu primăria lui Făgădău de 4.618.404 de lei, ceea ce înseamnă aproape un milion de euro. Vorbim aici de o cheltuială excesivă, care situează Constanța printre orașele care au spart cei mai mulți bani pe beculețe și alte fleacuri ornamentale de sărbătorile de iarnă.

Advertisement

Hop și tipul care-i făcea monitorizări de presă lui Liviu Dragnea

Un alt asociat interesant al nașului lui Cupșa de la Vinicola Panciu SA este Paul Sebastian Vereș. În noiembrie 2015, acesta a fost preț de câteva zile consilier personal al ministrului fondurilor europene din Guvernul Ponta IV. Cu acea ocazie, asociatul nașului a depus declarații de avere, din care aflăm că deține mai multe terenuri, dintre care două chiar în Constanța, în parteneriat fifty-fifty cu Anca Alexandrescu. La rândul ei, Anca Alexandrescu este fosta consilieră a premierului Adrian Năstase. Numele lui Vereș a fost menționat într-o investigație de presă din 2017, care își propunea să elucideze cine ajunsese atunci să se ocupe de monitorizarea presei comandată din fonduri publice de fostul președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. În mod oficial, contractul în cauză, în valoare de 80.000 de lei, fusese atribuit firmei Agenția Monitoring News SRL. Jurnaliștii care s-au ocupat de subiect au descoperit că societatea, care era deținută oficial de un polițist local și de soția sa, se numise anterior Vitis Vinifera Panciu SRL. Ei spun că persoana de contact a firmei, care se ocupa efectiv de afacerea de monitorizare a presei în beneficiul lui Liviu Dragnea, era chiar Paul Sebastian Vereș, personajul nostru asociat cu generalii și cu nașul lui Cupșa (vezi AICI sursa informației).

Ce spune Ovidiu Cupșa despre afacerile nașului său

Ovidiu Cupșa spune că toate aspectele prezentate mai sus nu existau în 2009, atunci când a decis să-i ceară fostului său coleg de facultate să-i devină naș. Nașul locuiește în Bacău și abia de puțină vreme s-a angajat la Constanța, ca administrator la Grup Media Sud. Soția sa încă locuiește în Bacău. Atenție, Ștefan Pleșca nu este acționar la Grup Media Sud, este administrator, adică un simplu angajat. Cupșa spune că nu discută afaceri cu nașul său, că nu știe cum și-a găsit postul de administrator la Grup Media Sud și că nu se cade și nu-și permite să-l roage să-și schimbe locul de muncă. Pe de altă parte, posibilul candidat respinge ipoteza lansată de site-ul Constanța.Ro (vezi AICI) că ar fi împins de la spate de Cameliu Babinciuc pentru a candida la Primărie.

Referitor la implicarea lui Ștefan Pleșca în Vinicola Panciu, Ovidiu Cupșa spune că nu cunoaște asociații acestuia și nimic din această activitate. Pe de altă parte, liberalul declară că nici nașul său, și nici nimeni altcineva, nu i-au cerut vreodată ceva în legătură cu instituțiile și companiile publice pe care le-a condus de-a lungul timpului. El spune că nu se simte obligat față de nimeni, că a condus companii publice cu bugete mari, în care toate licitațiile au fost transparente și corecte, fiind controlate și găsite ok de Curtea de Conturi. Dacă va ajunge primar al Constanței, Cupșa garantează că toate procedurile vor fi riguroase, transparente și în beneficiul orașului. El a subliniat că și-a construit cariera în mod corect, iar acesta este lucrul care contează cu adevărat.

Advertisement

Un CV impresionant

Ovidiu Cupșa este lector doctor la Universitatea Maritimă Constanța și autor de carte, în domeniul său de specialitate. De asemenea, este director general la Ceronav. În perioada președinției României la Consiliul Europei, a fost președintele grupului UE la IMO. În 2019 a negociat menținerea pe lista albă a IMO a personalului navigant român. Tot în 2019 a fost ales prim-vicepreședinte de Comitet la a 31-a Adunare Generală a International Maritime Organization (IMO), fiind primul român care a ajuns într-o astfel de poziție. 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions