Connect with us

Exclusiv

Ovidiu Cupșa. Creuzetul Grupării Mazăre și nașul cu legături în Mafia PSD

Adrian Cârlescu

Publicat

la

Din anul 2000, Constanța se află pe orbita PSD. Deși ajuns la cârma municipiului din postura de independent, Radu Mazăre a virat încă din primul său mandat spre marele partid socialist. Așa se face că PSD-ul a câștigat orașul în 2004, în 2008 și în 2012, cu Mazăre în frunte și cu tovarășul său de studenție, Nicușor Constantinescu, cel care a condus cu mână de fier Consiliul Județean Constanța. În toată această perioadă, terenurile orașului au fost retrocedate ilegal, inițiativa privată a fost profund inhibată, iar fondurile europene care puteau conduce la modernizarea infrastructurii au fost accesate cu pipeta. În 2016, cu Mazăre și Nicușor trași pe linie moartă de sistemul de justiție, PSD-ul a reușit, totuși, să câștige din nou orașul și județul. Astfel, fostul viceprimar și om de execuție al lui Mazăre, Decebal Făgădău, a devenit primar al Constanței. Opoziția și presa au vorbit în repetate rânduri de faptul că orașul a rămas captiv grupului de interese construit de fostul primar Radu Mazăre. În 2020, urmașul lui Mazăre se pregătește să ia un nou mandat de primar. Cu o strategie bună, care depinde mult de vulnerabilitățile contracandidaților, ar putea reuși. Constanța ar putea rămâne colorată în roșu, dacă opoziția nu va reuși să propună candidați credibili, curați și fără agende ascunse. Tocmai de aceea, publicația noastră își propune să facă o radiografie a celor care și-au anunțat intenția de a smulge orașul din ghearele PSD.

Astăzi vorbim de Ovidu Cupșa, directorul Ceronav, care și-a anunțat dorința de a fi nominalizat drept candidat al Partidului Național Liberal pentru alegerile din vară. O serie de elemente, pe care Cupșa personal le dezminte și le combate, așa cum vom arăta mai jos, indică legături pe care acesta le-ar putea avea cu persoane afiliate grupării Mazăre. Cu totul straniu este faptul că nașul de cununie al potențialului candidat este administrator al firmei Grup Media Sud Călători SA, care depinde în mare măsură de Primăria Constanța, prestând – în condiții care au fost vehement criticate – servicii de transport persoane pe rute interne ale municipiului. Vorbim în acest caz de o afacere fondată de Cameliu Babinciuc și de Corneliu Iacobov, ultimul considerat un stâlp al mafiei PSD Moldova. Tot nașul lui Cupșa este asociat într-o firmă cu doi foști generali din anturajul lui Adrian Năstase și cu un tip care îi scria revista presei lui Liviu Dragnea. În plus, unul din foștii generali asociați cu nașul lui Cupșa activează în cadrul Luxten Lighting Company, o firmă care, la rândul ei, depinde foarte mult de Primăria Constanța, pentru care prestează serviciul de iluminat public și, totodată, livrează beculețe și alte fleacuri ornamentale de Crăciun, în valoare de aproape un milion de euro pe an. În cele ce urmează vom prezenta toate aceste aspecte, în mod detaliat, dar și punctele de vedere exprimate de Ovidiu Cupșa pentru Ordinea.Ro.

  1. În creuzetul Grupării Mazăre

Nicușor Constantinescu și Radu Mazăre s-au cunoscut la Academia de Marină. Ei au luptat, alături de alți studenți, pentru ca secția civilă să se transforme în Institutul de Marină Civilă. În fotografie, cei doi într-o perioadă în care erau stâlpii PSD-ului local și șefii absoluți ai administrației locale și județene.

La începutul anilor 90, Ovidiu Cupșa a fost student la Institutul de Marină Civilă și a activat în Liga Studenților IMC, creuzetul în care s-a format gruparea Mazăre. Primul lider al Ligii a fost Nicușor Constantinescu, apoi, pe rând, Radu Mazăre, Adrian Gâmbuțeanu, Ovidiu Cupșa și Cristinel Dragomir. Peste ani, cu excepția lui Cupșa, toți ceilalți lideri ai studenților din IMC au ajuns să activeze la vârful PSD, ocupând funcții administrative importante. Mazăre avea să ajungă primar; Constantinescu, președintele CJC; Cristinel Dragomir, vicepreședintele CJC și mâna dreaptă a lui Nicușor; iar Gâmbuțeanu, șef la regia de drumuri a județului și chiar coinculpat cu Nicușor într-un dosar penal pentru niște furăciuni de gașcă. Vorbim de evoluții politice târzii, ulterioare anului 2000.

Deocamdată, rămânem încă în primii ani de după Revoluție. În 1993, Cupșa s-a asociat într-o firmă, pe numele ei Asco-Intermed SRL, cu Cristinel Dragomir, Adrian Gâmbuțeanu și Ștefan Pleșca. Toți patru erau membri ai Ligii Studenților IMC. Firma avea să fie radiată din Registrul Comerțului în anul 2005.

Cristinel Dragomir (foto stânga) a fost consilier al președintelui Emil Constantinescu, dar și vicepreședinte al lui Nicușor Constantinescu la Consiliul Județean Constanța (foto centru). În presa s-a afirmat că Dragomir este finul lui Cameliu Babinciuc. Sursa foto: Ziua de Constanța.  

Șef în corpul de control al Primăriei lui Mazăre

În anul 2000, Radu Mazăre a devenit primar independent al Constanței. De îndată, Ovidiu Cupșa, care era membru PNL din anul 1990, a fost numit șef al Corpului de Control al Primăriei Constanța și apoi director al unui departament din instituția condusă de Mazăre. După 2002, Cupșa s-a retras de la Primărie, activând politic, o vreme consilier județean, altă vreme consilier local municipal, iar în plan profesional ajungând un bugetar desăvârșit, director și administrator la diferite companii de stat, inclusiv sub guvernările PSD.

Explicațiile lui Cupșa

Deși aparențele indică legături strânse cu oameni care acum reprezintă PSD-ul, Ovidiu Cupșa are alte explicații. El spune că nu a avut legături personale cu Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu în anii studenției. În 1990, când secția de navigație civilă a Academiei Militare Mircea cel Bătrân s-a transformat în IMC, Cupșa era în anul I de facultate, în vreme ce Mazăre și Nicușor erau în ani terminali. Desigur, s-au intersectat, dar nu au avut legături de prietenie.

Cupșa spune că a fost coleg de cameră în perioada studenției cu Cristinel Dragomir. El spune că, în 1990, s-a înscris în PNL, împreună cu colegul său de cameră, Cristinel Dragomir, cu Adrian Gâmbuțeanu și cu Ștefan Pleșca. Trei ani mai târziu, au hotărât să înființeze o firmă, în această formulă, ca să intre în afaceri. Având nevoie de capital, cei patru ar fi împrumutat 100 de dolari, pe care i-au riscat cu mari speranțe la Caritas. Banii nu s-au înmulțit, Caritas-ul a dat faliment, iar firma înființată de cei patru nu a apucat să deruleze nicio activitate. În 2005, Asco-Intermed a fost radiată la inițiativa funcționarilor ORC.

Referitor la parcursul său din Primăria lui Mazăre, Ovidiu Cupșa spune că totul s-a datorat unor negocieri purtate de primarul independent Mazăre cu PNL-ul. Nici vorbă de legăturile studențești din anii 90. Alea n-au existat și ca urmare n-au contat. În plus, în 2000, Radu Mazăre era independent și perceput ca un personaj de dreapta. De asemenea, Cristinel Dragomir era membru PNL și activa la București, în preajma fostului președinte Emil Constantinescu. Atunci când Mazăre și ai lui au sucit-o spre PSD, în 2002, Cupșa a plecat din Primărie, rămânând un liberal statornic.

 

2. NAȘUL BĂGAT CU MAFIA PSD

 O nuntă cu meseni liberali, dar și PSD-iști

În anul 2009, Ovidiu Cupșa s-a recăsătorit, iar fostul său coleg de facultate și asociat Ștefan Pleșca i-a devenit naș de cununie. Lista de invitați de la nunta lui Cupșa a ajuns atunci în presă. Printre meseni, la grămadă, s-au aflat mulți liberali, așa cum era de așteptat, dar și PSD-iști importanți, în frunte cu Nicolae Moga și Cristinel Dragomir. Ziua de Constanța nota că printre meseni s-au aflat și oameni din Poliție.

În același an 2009, Cupșa s-a asociat cu nașul său în firma Ecorom Energy SRL. Afacerea n-a mers, iar firma a fost radiată în anii următori.

Nașul lui Cupșa administrează coșciugele GMS

Ștefan Pleșca a fost implicat în 12 societăți comerciale, conform portalului Confidas.Ro. El este administrator la Grup Media Sud Călători SA, o societate care prestează servicii de transport persoane pe rute interioare din municipiul Constanța, dar și pe rute intrajudețene (Constanța-Năvodari). Societatea este deținută oficial de alte două societăți, care la rândul lor se dețin reciproc, împreună cu niște persoane fizice total necunoscute în spațiul public. Grup Media Sud Călători SA are sediul pe strada Verde nr.31 din Constanța, acolo unde, de-a lungul timpului, au funcționat și alte firme care aveau în denumire sintagma Grup Media Sud, dar care între timp au ajuns în faliment, fiind radiate din Registrul Comerțului.

GMS. Babinciuc, Iacobov și Mafia PSD Moldova

Conform datelor din portalul Confidas.Ro, în spatele acestor firme s-au aflat membrii familiei lui Cameliu Babinciuc, așa cum, de altfel, este și de notorietate publică. Babinciuc a fost condamnat penal în trecut, acesta fiind se pare motivul pentru care s-a retras formal din afaceri. Și mai în spate, la Grup Media Sud regăsim compania Rafo Onești SA și pe Corneliu Iacobov. Acesta din urmă este considerat unul din liderii mafiei PSD Moldova. În 2005, Iacobov a fost arestat, alături de alte persoane, pentru devalizarea Rafo Onești. Procurorii au vorbit atunci de un prejudiciu amețitor, de peste 700 de miliarde de lei vechi. După ani de procese, Iacobov a fost condamnat la 7 ani de închisoare. El a fost eliberat din închisoare în anul 2016. Din 2005, de când a început această afacere judiciară, și până în prezent, Iacobov a fost și continuă să fie un personaj extrem de discret. Grup Media Sud Călători SA, una din firmele care continuă activitatea începută la Constanța de Iacobov și Babinciuc, își duce traiul pe numele unor necunoscuți. Însă administratorul acestui business care depinde foarte mult de Primăria Constanța este nașul lui Ovidiu Cupșa – cel care se vrea noul primar al municipiului.

Corneliu Iacobov (stânga), la o discuție cu Radu Mazăre (centru), în perioada în care Grup Media Sud se înfiripa la Constanța. Sursa foto: Constanta.ro

La cramă, cu Generalul Heroină

Pe de altă parte, nașul Pleșca are și alte legături de afaceri cu mafia PSD. El este asociat într-o firmă care activează în localitatea Panciu din județul Vrancea. Aceasta din urmă se numește Vinicola Panciu SA și este deținută în cote egale, de câte 16%, de șase persoane fizice. Toți asociații sunt și administratori. Nașul lui Cupșa se află într-un anturaj select, alături de persoane foarte influente. Printre partenerii săi de afaceri de la Vinicola Panciu se numără și doi foști generali din Ministerul de Interne. În primul rând, este vorba de Toma Zaharia, fost secretar de stat al Ministerului de Interne în Guvernul lui Adrian Năstase. Dealtfel, Toma Zaharia este născut la Tărtășești, aceasta fiind și localitatea natală a lui Adrian Năstase. Presa a acreditat informația că Toma Zaharia a fost implicat într-o afacere controversată cu precursori de droguri, de unde și porecla ”Generalul Heroină”.

Generalul Sorescu, Luxten și beculețele lui Făgădău de-un milion de euro

Al doilea general asociat cu nașul lui Cupșa este Dumitru Sorescu, fost șef al Poliției Române în guvernarea PSD – Adrian Năstase. Sorescu a fost eliberat din funcție în 2005, în aceeași zi cu Toma Zaharia. La momentul de față, fostul general se ocupă de afaceri. Pe lângă firmele sale, Dumitru Sorescu mai activează în bordul executiv de la Luxten Lighting Company, o firmă deținută de niște apropiați ai fostului ministru PSD-ist din guvernul Năstase, Dan Ioan Popescu, zis DIP (vezi sursa AICI). Luxten are interese mari la Constanța, deținând gestiunea delegată a serviciului public de iluminat stradal încă de pe vremea lui Radu Mazăre. Actualul primar, Decebal Făgădău, a lucrat bine cu Luxten, care a asigurat iluminatul ornamental de sărbători, câștigând an de an licitațiile. În 2019, Luxten a semnat contracte de iluminat ornamental cu primăria lui Făgădău de 4.618.404 de lei, ceea ce înseamnă aproape un milion de euro. Vorbim aici de o cheltuială excesivă, care situează Constanța printre orașele care au spart cei mai mulți bani pe beculețe și alte fleacuri ornamentale de sărbătorile de iarnă.

Hop și tipul care-i făcea monitorizări de presă lui Liviu Dragnea

Un alt asociat interesant al nașului lui Cupșa de la Vinicola Panciu SA este Paul Sebastian Vereș. În noiembrie 2015, acesta a fost preț de câteva zile consilier personal al ministrului fondurilor europene din Guvernul Ponta IV. Cu acea ocazie, asociatul nașului a depus declarații de avere, din care aflăm că deține mai multe terenuri, dintre care două chiar în Constanța, în parteneriat fifty-fifty cu Anca Alexandrescu. La rândul ei, Anca Alexandrescu este fosta consilieră a premierului Adrian Năstase. Numele lui Vereș a fost menționat într-o investigație de presă din 2017, care își propunea să elucideze cine ajunsese atunci să se ocupe de monitorizarea presei comandată din fonduri publice de fostul președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. În mod oficial, contractul în cauză, în valoare de 80.000 de lei, fusese atribuit firmei Agenția Monitoring News SRL. Jurnaliștii care s-au ocupat de subiect au descoperit că societatea, care era deținută oficial de un polițist local și de soția sa, se numise anterior Vitis Vinifera Panciu SRL. Ei spun că persoana de contact a firmei, care se ocupa efectiv de afacerea de monitorizare a presei în beneficiul lui Liviu Dragnea, era chiar Paul Sebastian Vereș, personajul nostru asociat cu generalii și cu nașul lui Cupșa (vezi AICI sursa informației).

Ce spune Ovidiu Cupșa despre afacerile nașului său

Ovidiu Cupșa spune că toate aspectele prezentate mai sus nu existau în 2009, atunci când a decis să-i ceară fostului său coleg de facultate să-i devină naș. Nașul locuiește în Bacău și abia de puțină vreme s-a angajat la Constanța, ca administrator la Grup Media Sud. Soția sa încă locuiește în Bacău. Atenție, Ștefan Pleșca nu este acționar la Grup Media Sud, este administrator, adică un simplu angajat. Cupșa spune că nu discută afaceri cu nașul său, că nu știe cum și-a găsit postul de administrator la Grup Media Sud și că nu se cade și nu-și permite să-l roage să-și schimbe locul de muncă. Pe de altă parte, posibilul candidat respinge ipoteza lansată de site-ul Constanța.Ro (vezi AICI) că ar fi împins de la spate de Cameliu Babinciuc pentru a candida la Primărie.

Referitor la implicarea lui Ștefan Pleșca în Vinicola Panciu, Ovidiu Cupșa spune că nu cunoaște asociații acestuia și nimic din această activitate. Pe de altă parte, liberalul declară că nici nașul său, și nici nimeni altcineva, nu i-au cerut vreodată ceva în legătură cu instituțiile și companiile publice pe care le-a condus de-a lungul timpului. El spune că nu se simte obligat față de nimeni, că a condus companii publice cu bugete mari, în care toate licitațiile au fost transparente și corecte, fiind controlate și găsite ok de Curtea de Conturi. Dacă va ajunge primar al Constanței, Cupșa garantează că toate procedurile vor fi riguroase, transparente și în beneficiul orașului. El a subliniat că și-a construit cariera în mod corect, iar acesta este lucrul care contează cu adevărat.

Un CV impresionant

Ovidiu Cupșa este lector doctor la Universitatea Maritimă Constanța și autor de carte, în domeniul său de specialitate. De asemenea, este director general la Ceronav. În perioada președinției României la Consiliul Europei, a fost președintele grupului UE la IMO. În 2019 a negociat menținerea pe lista albă a IMO a personalului navigant român. Tot în 2019 a fost ales prim-vicepreședinte de Comitet la a 31-a Adunare Generală a International Maritime Organization (IMO), fiind primul român care a ajuns într-o astfel de poziție. 

Comments

comments

Exclusiv

Năvodariul în vremuri de pandemie: bani tăiați de la biserici și contre politice între Matei și oamenii lui Chelaru

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Deși pandemia de Coronavirus îngrijorează întreaga opinie publică, la Năvodari există în continuare un război politic surd și preocupări ce par total inadecvate acestei perioade. Cumva, această stare de fapt este de înțeles, deoarece competiția pre-electorală era (și, iată, încă este) mai intensă decât oriunde în județ. Înainte de decretarea stării de urgență la nivel național, în localitate apăruseră și primii fluturași pre-electorali, în speță abțibilduri cu însemnele Partidului Neamul Românesc și cu numele fostului primar Nicolae Matei, lipite la intrarea în numeroase scări de blocuri. După cum este de notorietate, fostul primar și-a anunțat intenția de a candida ca independent, susținut de Partidul Neamul Românesc. Pe lângă susținerea acestei formațiuni, în care s-au înrolat foștii consilieri locali PSD Liviu Stan, Ilie Coman și Liliana Cheizis, fostul primar Matei se mai bucură de spijinul unui aliat puternic: Arhiepiscopia Tomisului.

Abțibildurile cu Matei au fost lipite înainte de decretarea stării de urgență.

Vorbim aici de o susținere care s-a conturat în timp, devenind în ultima perioadă extrem de vizibilă. O primă dovadă a alianței lui Matei cu biserica a apărut în spațiul public la începutul acestui an, când fostul primar se afla în certurile despărțirii cu fostul său emul, Florin Chelaru, primarul în funcție al localității.  La acel moment, Matei s-a fotografiat cu arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie Petrescu, după liturghia susținută de înalta față bisericească la Mănăstirea Năvodari. A urmat apoi momentul 8 martie 2020, când Matei și-a anunțat public intenția de a candida ca independent pentru un nou mandat de primar al orașului, susținut de Partidul Neamul Românesc. Lansarea a avut loc în cadrul unei petreceri organizate la un cunoscut restaurant din localitate. Cu această ocazie, preotul Andrei Salomia, de la biserica Buna Vestire din centrul localității, i-a oferit binecuvântarea sa fostului primar. Salomia l-a numit ”prietenul meu Matei” și a vorbit despre stima și iubirea pe care i le poartă, subliniind că el însuși dorește binele orașului, motiv pentru care nu ar putea să stea deoparte. Petrecerea a avut loc în perioada postului religios, însă acest fapt nu l-a împiedicat pe ”marele preot Andrei” să participe și să-și ofere întreaga susținere fostului primar Matei. 

La câteva zile distanță, chiar Înalt Prea Sfințitul Teodosie a oficiat o slujbă de maslu la biserica popii Andrei. Cu acea ocazie, arhipeiscopul Tomisului a utilizat formularea ”stimate domnule primar onorific Nicolae Matei”, în condițiile în care fostul primar se număra printre mirenii prezenți la slujbă. O asemenea funcție de primar onorific nu există, astfel încât formula lui Teodosie pare mai degrabă o formă de lingușire și trădează sprijinul oferit de acest influencer în sutană pentru fostul primar. 

Același arhiepiscop și-a dat girul pentru o procesiune cu moaște la Năvodari, care la rândul ei putea avea însemnătate electorală pentru fostul primar Nicolae Matei.  Evenimentul nu a mai avut loc, după ce Guvernul a interzis cu totul manifestările religioase cu public. 

Desigur, cam toată viața noastră socială și politică s-a comprimat, în aceste vremuri de pandemie. Însă Nicolae Matei a continuat să activeze politic pe Facebook. Pe 24 martie a.c., acesta a publicat o fotografie cu un corcoduș urban, notând că arborele a scăpat de drujba lui Chelaru. De asemenea, fostul primar s-a implicat în controverse publice pe tema finanțării clubului de rugby din localitate, condus de un apropiat al primarului Florin Chelaru. Chiar astăzi, fostul primar a publicat un comentariu cu limbaj licențios pe contul său de Facebook, în care a dat asigurări că el nu va desființa echipa de rugby dacă va ajunge primar al orașului, dar a cerut oprirea jafului. ”Consilerii PNL, PSD si PMP sunt si ei complici! Nu voi desfiinta echipa de rugby dar trebuie oprit jaful! Aloo DNA sa vina Domnilor “dreptatea” si la ei!” – a încheiat apoteotic fostul primar. 

Cel puțin până acum, Nicolae Matei nu a fost un suporter al DNA, această unitate de parchet obținând o condamnare penală împotriva sa, pentru care a și executat mai multe luni de închisoare. Deși postarea sa pare total ruptă din contextul actual, aceasta ar putea avea legătură cu faptul că, pe 26 martie 2020, consilierii locali PSD, PNL și PMP au votat o rectificare a bugetului orașului Năvodari, prin care banii alocați cultelor religioase au fost redirecționați pentru campania de luptă împotriva Covid 19. Inițiativa i-a aparținut consilierului PNL Dan Dumitrescu, fiind votată în unanimitate de consilierii prezenți la ședința extraordinară a Consiliului Local Năvodari. Trebuie notat în mod special faptul că prin rectificare nu au fost tăiați bani de la sport, probabil acesta fiind substratul atacului lansat de Nicolae Matei. 

Mai departe, pe baza rectificării de buget, Primăria din Năvodari a lansat o amplă campanie de igienizare a scărilor de blocuri. În acest context, o publicație locală a publicat un articol cu titlul ”Mizerii electorale! Un candidat la Primăria Năvodari încercă să blocheze dezinfecția scărilor de bloc împotriva COVID 19”. În cuprinsul articolului, sunt redarte inițialele candidatului, respectiv N.M. Însă un alt candidat la Primărie cu inițialele N.M. nu mai există în afara lui Nicolae Matei. Jurnaliștii afirmă că N.M. ar fi reclamat la 112 că substanța folosită în cadrul acțiunii de dezinfecție ar afecta sănătatea oamenilor. Raportarea s-ar fi soldat cu deplasarea polițiștilor în vederea verificărilor. 

Lupta politică a continuat cu o postare a fostului primar Nicolae Matei pe Facebook, în care acesta acuză în mod direct voluntarii implicați în acțiunea de dezinfecție că utilizează în spații interioare materiale de dezinfecție destinate spațiilor exterioare. De data aceasta, Matei a făcut un apel la DIICOT, pentru a verifica situația.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

ÎPS Teodosie: ”Stimate domnule primar onorific Nicolae Matei”

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Conduita Arhiepiscopiei Tomisului în această perioadă de pandemie a stârnit mai multe controverse în spațiul public. Cea mai cunoscută dintre acestea se referă la împrejurarea reflectată într-o filmare postată pe 15 martie a.c., în care arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, apare împărtășind cu aceeași linguriță zeci de credincioși care participau la o slujbă religioasă. De asemenea, înalta față bisericească a stârnit controverse în spațiul public în urma unei filmări postate pe 19 martie a.c., filmare în care a afirmat despre Covid-19 că ”această boală contagioasă este o bătaie a lui Dumnezeu, așa cum spune rugăciunea, pentru păcatele noastre”. Deși mai puțin cunoscută, din seria gafelor lui Teodosie din perioada de pandemie face parte și o adresare pe care acesta a folosit-o față de fostul primar al orașului Năvodari, Nicolae Matei. Cu puțin timp înainte de decretarea stării de urgență la nivel național, Teodosie a oficiat o slujbă de maslu la biserica ”Buna Vestire” din centrul orașului Năvodari. Cu această ocazie, arhiepiscopul Tomisului și-a deschis cuvântul de învățătură cu formula introductivă: ”Prea cucernici părinți, stimate domnule primar onorific Nicolae Matei, iubiți credincioși”. 

Cuvântarea ierarhului a fost filmată, iar filmarea a fost postată pe contul de Facebook al Arhiepiscopiei, pe 14 martie 2020. După cum se poate observa din montajul prezentat de instituția bisericească, la slujba religioasă a participat și fostul primar din Năvodari, Nicolae Matei. Formula de adresarea utilizată de Teodosie nu are nicio bază reală și legală. Astfel, în legislația națională nu există funcția de primar onorific al unei localități. Cel mai pobabil Teodosie l-a menționat pe Nicolae Matei sub titulatura imaginară de ”primar onorific” pentru a-i crea un mic avantaj electoral… chiar și în vremuri de coronavirus.  

După cum am relatat în cadrul mai multor articole, Teodosie s-a fotografiat la începutul acestui an cu Nicoale Matei și cu Nicu Moruzi – fostul președinte al PSD Năvodari și unul din colaboratorii cei mai apropiați ai fostul primar. ”Ședința foto” a avut loc după o slujbă religioasă oficiată de ÎPS Teodosie la Mănăstrirea din Năvodari. Arhiepiscopul nu a rostit numele lui Nicolae Matei în timpul acelei slujbe religioase. Mai multe detalii AICI.

Pe 8 martie 2020, Nicolae Matei a organizat o petrecere la un restaurant din localitate, de ziua femeii. La chiolhan a participat, în straie preoțești, și preotul Andrei Salomia, parohul bisericii din centrul localității. Matei l-a anunțat pe acesta cu formula ”marele preot Andrei” și l-a invitat să îl binecuvânteze, în contextul în care tocmai explicase petrecăreților că vrea să candideze independent la Primărie. Salomia l-a binecuvântat. Mai mult, preotul l-a numit pe fostul primar ”prietenul meu Matei” și a vorbit despre stima și iubirea pe care i le poartă. În aceeași cuvântare, preotul de la Buna Vestire a spus despre criticii săi personali că și-ar fi vândut sufletul. Salomia făcea referire la un scandal declanșat după ce a fost filmat butonând de zor telefonul mobil, în timp ce spovedea formal un credincios. Deși criticat în presă, Salomia a fost apărat de Arhiepiscopia Tomisului, care a lămurit că acesta nu a încălcat taina spovedaniei, întrucât ar fi răspuns unui mesaj urgent. 

Citește și:

Nicolae Matei, binecuvântat de popa Andrei la un chiohan în postul Paștelui

Ajutorul pe care îl primește Nicolae Matei din partea Arhiepiscopiei Tomisului ar putea fi explicat prin faptul că fostul primar a fost extrem de darnic față de biserică, în perioada în care a condus localitatea, inițiind hotărâri de Consiliu Local prin care au fost alocate sume importante unităților de cult. În ultimii ani, bisericile au primit finanțări foarte mici de la bugetul orașului Năvodari. 

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

Se pregătește o nouă mușamalizare în dosarul retrocedării de lângă Tom-Carrefour Constanța

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Femeia din Mihail Kogălniceanu care a reușit să-și mute un teren de 19 hectare din comuna ei natală direct în intravilanul Constanței, pe malul lacului Siutghiol, vizavi de centrul comercial Tom-Carrefour, trage sfori incredibile pentru a-și soluționa problemele de natură penală. Ultimul dosar, în care Zoea Rădulescu este urmărită penal alături de primărița din Mihail Kogălniceanu, Ancuța Belu, și de alte persoane, a intrat într-un conflict de competență între Parchetul Curții de Apel (PCA) Constanța și DNA Constanța. Dosarul PCA ajunsese într-un stadiu avansat, în speță începerea urmăririi penale și instituirea sechestrului asigurător asupra terenului de pe malul lacului Siutghiol. În acest context, a apărut ca din senin un alt denunț depus la DNA Constanța încă din decembrie 2019, care se referă la aceleași fapte cercetate de PCA începând cu luna ianuarie 2020. Teoretic, dosarul de la DNA este mai vechi, dar are exact același conținut. Vorbim de aceleași fapte și de aceeași făptași. Singura diferență este aceea că dosarul de la Parchetul Curții de Apel a plecat de la sesizarea părții vătămate, în speță a omului de afaceri Gheorghe Alexa, în vreme ce dosarul de la DNA Constanța este stârnit de un denunț depus, ATENȚIE!, chiar de un partener de afaceri imobiliare al Zoei Rădulescu. Colac peste pupăză, dosarul de la DNA este instrumentat de un procuror care nu s-a evidențiat decât prin clasări, unele de-a dreptul șocante. De aici și suspiciunea că totul este o manevră pusă la cale de beneficiara jafului de la Siutghiol, care a mai uzat în trecut de metode bizare de fraudare a sistemului de repartizare aleatorie a cauzelor de judecată.

La fabrica de clone

Până acum, totul a curs în favoarea Zoei Rădulescu, o fostă fruntașă țărănistă care a obținut în anul 2000 două procese-verbale de punere în posesie asupra unei suprafețe agricole de 18 hectare în comuna sa natală Mihail Kogălniceanu. Ea a reușit să convingă o fostă judecătoare suspectată de corupție că terenul ei din Mihail Kogălniceanu ar fi de fapt situat pe malul lacului Siutghiol, în intravilanul Constanței și n-ar avea 18, ci 19 hectare. Pe fosta judecătoare o cheamă Corina Eugenia Jianu și actualmente este o simplă inculpată, într-un celebru dosar penal referitor la retrocedări frauduloase de terenuri pe malul Mării Negre. Ca să ajungă la controversata Jianu, Zoea Rădulescu a depus mai multe plângeri clonate, având același conținut. Ulterior, țărănista a renunțat la celelalte dosare înregistrate, alegând astfel să fie judecată de Jianu. Vorbim de o manevră aplicată în două dosare de judecată consecutive, ambele câștigate de Zoea Rădulescu pe baza unor argumente care țin de zona demenței psihopatologice.  

Fosta judecătoare a rescris geografia patriei

Zoea Rădulescu a obținut în primul rând rescrierea totală a geografiei patriei. Astfel, în prima hotărâre judecătorească din anul 2008 Jianu a delirat că terenurile din Constanța s-au aflat în limitele comunei Mihail Kogălniceanu în anul 2000, deși cele două localități nu s-au învecinat niciodată, fiind situate la 25 de kilometri distanță, despărțite de orașul Ovidiu. Fosta judecătoare s-a bazat în mare parte pe un raport de expertiză extrajudiciară întocmit de expertul Florin Dumitrescu din Medgidia. În aceeași hotărâre, Jianu a anulat titlurile de proprietate ale unor cetățeni din Constanța, care dobândiseră terenuri pe malul lacului Siutghiol, în zona Tom-Carrefour, și care le vânduseră omului de afaceri Gheorghe Alexa. Aceste persoane nu aveau nicio calitate procesuală, întrucât nu mai dețineau nici posesia, nici proprietatea terenurilor care ajunseseră cu ani grei înainte la Gheorghe Alexa. Cu toate acestea, Jianu a golit zona de proprietarii care nu mai erau proprietari. În al doilea proces, actuala inculpată de la retrocedări a obligat Prefectura Constanța să anuleze titlurile de proprietate ale Zoei Rădulescu din Mihail Kogălniceanu și să-i ofere acesteia noi titluri pentru cele 19 hectare din Constanța.

Primărița din Mihail Kogălniceanu pune umărul la tun

Aici a intrat în schemă Primăria din Mihail Kogălniceanu, care s-a apucat să elaboreze documentații de fond funciar pentru terenurile din Constanța. O funcționară a scris pe o mizerie de hartă desenată cu pixul că ar fi conformă cu un original pe care nu l-a văzut nimeni niciodată. Apoi, o specialistă în cadastru a plecat de la harta care nu bate cu niciun original pentru a compune un plan actualizat de situație. Acesta din urmă a fost întocmit, însă nu este vizat de OCPI Constanța, așa cum era legal și obligatoriu. În plus, planul delimitează un amplasament liber pe malul lacului Siutghiol. Dar, ce să vezi, amplasamentul este sensibil diferit față de cel stabilit prin hotărârea judecătorească. Vorbim de o diferență de 5,2 hectare, adică de un teren care aparținea Municipiului Constanța. Cu toate acestea, situația nu a fost verificată de primărița din Mihail Kogălniceanu, care a ajuns să semneze noi procese verbale de punere în posesie a Zoei Rădulescu pe terenul din trupul Constanței. Practic, pe semnătura primăriței de la țară, 52.000 de metri pătrați din intravilanul orașului au fost furați municipalității… din pix.  

Expertul inventator, achitat de o judecătoare… tot din Kogălniceanu

Cazul retrocedării de la Tom-Carrefour a devenit extrem de cunoscut opiniei publice. În anul 2016, expertul din Medgidia care a pus umărul la rescrierea geografiei patriei a fost trimis în judecată de Parchetul Curții de Apel Constanța. Totodată, unitatea de parchet a cerut anularea hărții în pix la care ne-am referit mai sus și a altor înscrisuri falsificate intelectual. După ce a fost condamnat pe fond, expertul a fost achitat în apel pe 30 decembrie 2019. Din completul de judecată a făcut parte și o judecătoare născută în Mihail Kogălniceanu (detalii complete într-un articol viitor). Hotărârea judecătorească nu a fost încă motivată nici la momentul de față, deși atât presa, cât și o importantă parte a magistraturii locale așteaptă cu nerăbdare să palpeze argumentația care a condus la această situație.

Dosarul 11

În ianuarie 2020, după răsturnarea de situație din dosarul penal, partea vătămată a depus un nou denunț, în privința modului în care au fost întocmite documentațiile de fond funciar de la Primăria din Mihail Kogălniceanu. Noul dosar 11/P/2020 a intrat pe făgașul său uzual. Astfel, Zoea Rădulescu, funcționara care a certificat corespondența cu originalul lipsă și specialista care a redesenat planul de amplasament au fost puse sub acuzație de fals și/sau uz de fals. Totodată, primărița localității, Ancuța Belu, a fost acuzată de neglijență în serviciu. Unitatea de parchet a instituit sechestru asupra terenului de la Siutghiol.

Procurorul Conortos, servicii indirecte pentru fosta judecătoare Jianu

Cu toate acestea, Zoea Rădulescu s-a pomenit iarăși în circumstanțe extrem de favorabile. Astfel, beneficiara tunului imobiliar a atacat sechestrul instituit de PCA, iar un judecător de la o instanță inferioară i-a dat câștig de cauză, pe baza unei motivații care făcea trimitere la decizia penală, încă nemotivată, a completului care l-a achitat pe expertul care a pus umărul la rescrierea geografiei patriei. În al doilea rând, așa cum arătam în partea introductivă a articolului de față, s-a găsit pista prin care să se ceară preluarea întregii anchete de către un procuror de la DNA Constanța, evidențiat prin clasări controversate. Este vorba de Constantin Conortos, un tip despre care am relatat aici, în Ordinea.Ro, cum a dispus clasări fără cercetare atât în cazul retrocedării frauduloase a carierei de la Sibioara, cât și în cazul taxei fiscale de la Năvodari, de două milioane de euro. Atenție, dosarul Sibioara și dosarul taxei fiscale de la Năvodari au deopotrivă legătură cu fosta judecătoare Corina Eugenia Jianu, la fel ca și dosarul terenului de la Tom-Carrefour. După două clasări dispuse în beneficiul indirect al Corinei Eugenia Jianu, procurorul Conortos ar putea să aibă pe țeavă o nouă clasare în beneficiul indirect al aceleiași inculpate.

O delațiune aparent fără sens

Totul ar putea părea o simplă speculație. Însă trebuiie să știți că dosarul ajuns pe mâna lui Conortos este clonat pur și simplu după dosarul instrumentat, cu ceva rezultate, de Parchetul Curții de Apel Constanța. Totodată, actul de sesizare a DNA-ului este semnat de un prieten al Zoei Rădulescu. L-am numit mai sus pe Iulian Răileanu, un tip care a semnat un antecontract de vânzare-cumpărare cu Zoea Rădulescu, prin care urma să dobândească la un preț extraordinar de bun pentru el o halcă din terenul tunului descris în articolul de față. E limpede că beneficiarul acestei combinații nu avea niciun motiv real de supărare pe binefăcătoarea sa și cu atât mai puțin pe primărița din Mihail Kogălniceanu sau pe funcționarele din această localitate. Or tocmai lipsa unui mobil real generează suspiciuni.

În mod cert, după ce a întocmit dosarul penal pe baza delațiunii prin care Răileanu și-a turnat fără sens partenera de afaceri, Constantin Comortos a constatat că acesta are același conținut ca și dosarul de la Parchetul Curții de Apel. Și dintr-o dată, a apărut un sens. Astfel, Conortos a cerut aprobarea procurorului general al României pentru a prelua întreaga anchetă de la PCA. Întâmplarea vine în succesiunea altor mușamalizări obținute cu succes de Zoea Rădulescu, așa cu am precizat mai sus. Cererea urmează să fie analizată de procurorul general al României. Va urma!

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: