Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Patentul creditului propus de Cristian Radu vine de la Bacău

Published

on

Primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu, a propus consilierilor locali municipali în ședința de astăzi aprobarea unui proiect privind contractarea unui credit bancar, care va îndatora orașul din sudul litoralului pentru următorii 15 ani. Creditul are o valoare de 60.341.185 lei. Oricine a accesat convocatorul ședinței de Consiliu și expunerea de motive a proiectului a putut vedea faptul că banii aveau ca destinație scriptică asfaltarea unui număr de 117 străzi. Cum inițiativa a strârnit deja o dezbatere aprinsă, în cadrul ședinței Consiliului Local, Cristian Radu a simțit nevoia să adauge, din gură, noi destinații pentru banii care urmează să fie împrumutați.

“Sunt localități în România care s-au dezvoltat și pe împrumut. (…) Nu se va pune presiune pe bugetul local, nu vor fi mărite taxele și impozitele locale. Cu acești bani vom face asfaltarea străzilor, vom reabilita Casa de Cultură și Cinema “Pescăruș”. (…) Pe fonduri europene, axele se deschid târziu și se închid repede, iar procedurile sunt greoaie”, a declarat, printre altele, primarul municipiului Mangalia, la începutul ședinței de Consiliu Local de astăzi.

Promisiuni de milioane de lei și asfaltarea unei străzi

Știți ce este interesant de analizat? Strategia lui Radu Cristian a fost aplicată, în trecut, de un alt primar din zona Moldovei. La Bacău, în anul 2012, Municipalitatea intenționa să ia un credit în valoare de 150 milioane de lei. Anunțul a fost publicat pe paginile de licitații, dar nicio bancă nu s-a arătat interesată să împrumute Primăria Bacău. Ulterior, suma a fost… redusă la 60 milioane de lei (coincidență, nu?!). Consilierii băcăuani au votat împrumutul și din 2012 până în primăvara anului 2016, destinația banilor s-a schimbat mai multe ori. Inițial creditul a fost contractat pentru finalizarea Spitalului Municipal (care avea gradul de realizare a lucrărilor de 70%), pentru modernizarea Insulei de Agrement (cost estimate la 33 milioane lei, un proiect început mult mai târziu față de momentul propunerii împrumutului, respectiv în anul 2015), dar și pentru construirea Sălii Polivalente (care nu s-a făcut niciodată!). Totodată, Primăria Bacău promitea, evident cu aceeași bani, și reabilitarea termică a blocurilor, proiect estimat la 27 de milioane de lei. În anul 2013, obiectivele și sumele au fost modificate, costurile pentru insula au scăzut de la 33 de milioane de lei la 15 milioane și au crescut sumele pentru celelalte obiective de la 27 de milioane de lei la 45! Alt aspect interest semnalat de jurnaliștii din Bacău vizează alte schimbări la începutul anului 2014, atunci când potrivit presei locale, lista de investiții a fost cu totul alta. În documente apare modernizarea Stadionului Municipal – 11,5 milioane de lei, construirea spitalului 10,5 milioane de lei, investiții la CET – 9 milioane de lei, reabilitare blocuri – 5 milioane de lei, modernizarea aeroportului – 3,5 milioane de lei, grupul de cogenerare – 2 milioane de lei, supratraversare pârâu Trebes – 1,1 milioane de lei, modernizarea pistei de atletism – 1 milion de lei alte investiții pe apă și construcția străzii Mușcatelor – până la 120 de mii de lei, ultima investiție se pare că nu a fost realizată niciodată!

Advertisement

La final, Primăria Bacău n-a mai găsit suficientă suma împrumutată din bancă decât pentru două obiective: finalizarea insulei de agrement și asfaltarea unei singure străzi.

Revenind la Mangalia, trebuie să mai spunem că proiectul de îndatorare a orașului pentru următorii 15 ani a fost votat de o majoritate PNL – UNPR. După proiectul cu 4 din convocator, cel al împrumutului, primarul Radu a și părăsit sala, semn că nu l-a mai interesat celelalte proiecte trecute pe ordinea de zi, în total 33.

citeste și:

Mangalia: Primarul Cristian Radu împrumută și viitorul copiilor. Cere vot pentru un credit de 13 milioane de euro!

sursa foto: Mangalia News

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions