Connect with us

Societate

”Pogorârea Sfântului Duh, Rusaliile, Ielele”, la Școala Gimnazială nr. 3 Culmea

Published

on

rusalii

Reprezentanţii Centrului Cultural Judeţean Constanţa ,,Teodor T. Burada”, Secţia Ansamblul Folcloric Profesionist ,,Brâuleţul” – Promovare Cultură Tradiţională, Ana – Laura Parfinov și Andreea Cosma au desfășurat marți, 6 iunie, la Şcoala Gimnazială nr.3 Culmea, anexă a Liceului Tehnologic „Ion Podaru”, Ovidiu, activitatea extracurriculară ”Pogorârea Sfântului Duh, Rusaliile, Ielele”, realizată în parteneriat cu unitatea de învățământ mai sus-menționată.

Înscrisă în seria de activități curente ale Centrului Cultural Județean Constanța ”Teodor T. Burada’’, realizate în scopul promovării culturii tradiționale, această întrevedere extrașcolară cu elevii a fost prilejuită de sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh, celebrată de creștinii ortodocși din țara noastră în fiecare an, la 50 de zile de la sărbătoarea Învierii Domnului.

Elevii au aflat, în cadrul acestei activități, că românii serbează Rusaliile timp de trei zile sau o săptămână, în funcţie de zonele din care provin. De asemenea, fiind o sărbătoare cu multiple semnificații – religioase și mistice, Rusaliile sunt legate de câteva superstiții respectate cu precădere în zonele rurale, dar și la oraș, oamenii din diferite colțuri ale țării păstrând încă obiceiul de a-și împodobi casele cu frunze sfințite de tei și nuc, pentru a alunga duhurile rele, Ielele.

”Coordonatoarea activităţii, Ana – Laura Parfinov, referent de specialitate în cadrul Centrului Cultural Judeţean Constanţa ”Teodor T. Burada”, le-a prezentat elevilor detalii cu privire la originea acestei sărbători, precum și legende populare despre Rusalii și Iele. De asemenea, reprezentanții Centrului Cultural Județean Constanța, ,,Teodor T. Burada’’ şi doamna Profesor Înv. Primar Didina Cosma au realizat, împreună cu elevii, activități practice constând în modelarea din lut a unor frunze de nuc, dar şi desenarea de trandafiri, simboluri strâns legate de sărbătoarea Rusaliilor.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al Centrului Cultural ”Teodor T. Burada”.

Advertisement
rusalii

rusalii

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement