Connect with us

Exclusiv

Primăria Agigea a plătit udatul ierbii către firma personală a directorului de la Agigeaserv Util

Published

on

Belghiz Bolat si Maricel Cirjaliu montaj

Încă o sifonare de fonduri publice, marca Maricel Cîrjaliu! Primăria Agigea a plătit sume consistente către o firmă privată pentru a uda iarba din parcurile comunale. De această activitate trebuia să se ocupe societatea de interes public local Agigeaserv Util SRL. Însă, din motive bizare, administrația locală a preferat să verse sumele în discuție în conturile BLZ Construct 2018 SRL, o firmă care îl are ca asociat unic și administrator chiar pe directorul de la Agigeaserv Util, Belghiz Bolat. Plățile s-au făcut pe baza unui contract încheiat fără licitație publică.

BLZ Construct 2018 SRL a fost înființată în anul 2018. Societatea are sediul social în Agigea, pe strada Nicolae Iorga numărul 26, lotul 1. Încă de la bun început, calitățile de asociat unic și administrator au fost exercitate de Belghiz Bolat. Potrivit datelor de la  Ministerul de Finanțe, în primul an de activitate firma specializată în lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale a avut doi angajați, înregistrând venituri modeste, de numai 18.300 de lei. În 2019, societatea a progresat la 3 angajați și a sărit deja la încasări de 532.302 lei. În 2020, firma lui Belghiz s-a extins la 5 angajați, iar încasările au urcat vertiginos, ajungând 744.789 de lei.

Deși nu deținem integral secretul acestei creșteri miraculoase în afaceri, ne aflăm totuși în posesia unor dovezi potrivit cărora firma lui Belghiz BLZ a încasat sume importante de la Primăria Agigea în această perioadă de maximă bunăstare. Astfel, un centralizator de plată, din luna decembrie 2019, atestă că Primăria Agigea a ordonat o plată de 59.920,57 de lei către firma personală a lui Belghiz Bolat. Nu cunoaștem natura prestațiilor care au stat la baza acestei plăți și nici dacă Primăria obișnuia să verse lunar această sumă în buzunarul lui Belghiz. În aceeași zi, de 12 decembrie 2019, Primăria a mai transferat încă 72.900,67 de lei, de data aceasta către Agigeaserv Util, condusă de același Belghiz Bolat. Plățile s-au făcut la pachet, cu aprobarea primarului Cîrjaliu.

BLZ de lei de la Primaria Agigea

Apoi, mai este vorba și de un contract din anul 2020, prin care SRL-ul personal al lui BLZ a udat iarba din comună, încasând peste 30.000 de lei pe lună, în funcție de numărul de ore de stropire. La aceste activități ar fi fost utilizată o autocisternă cu o capacitate de 5-8 tone, precum și un muncitor calificat în gospodărie comunală, care a prestat 160 de ore de muncă în iunie 2020, respectiv 168 de ore în iulie 2020, potrivit informațiilor parțiale ajunse în posesia redacției noastre.

Contractul despre care discutăm ar trebui să fie public, însă nimic nu este transparent la Primăria Agigea. Faptul că Belghiz își alimenta contul personal din fondurile publice nu este evidențiat nici pe SEAP, deoarece, așa cum am arătat mai sus, aceste relații contractuale nu au în spate licitații publice. Relațiile s-au derulat în mod discret și ar fi rămas necunoscute dacă documentele de mai jos nu ar fi ajuns în posesia Ordinea.Ro, pe surse. Interesant este și faptul că obiectul prestației indicat în facturi este acela de ”udare a straturilor de pământ”. Că iarbă nu prea era de udat în 2020, fiind de-a dreptul pârjolită.

BLZ Construct SRL factura udare Primaria Agigea

Factura BLZ Construct udarea ierbii

După miracolul descris mai sus, firma a renunțat subit la orice activitate. În 2021, BLZ Construct 2018 SRL a rămas cu un singur angajat, declarând la Fisc venituri zero și o pierdere contabilă consistentă. În timp ce firma era trasă pe linie moartă, Agigeaserv Util începea să recruteze personal propriu pentru activitatea de îngrijire a spațiilor verzi din comună. Tot în același an 2021, primarul din Agigea, Maricel Cîrjaliu, a început să se laude pe Facebook, prin diverse postări, cu activitățile minunate de îngrijire a spațiilor verzi derulate de Agigeaserv Util. Evident că primarul a omis să spună că, anterior, iarba era udată de firma directorului uns de el, iar banii publici îi inundau buzunarul.

Între Belghiz Bolat și primarul Maricel Cîrjaliu există o relație veche și de largă notorietate. Belghiz este fiul unui frizer din Agigea, care conduce organizația locală de pensionari a PSD-ului. Întâmplarea face că fiul frizerului a fost angajat la o firmă deținută de cumnata lui Maricel Cîrjaliu. Iar Maricel l-a luat pe micuț pe lângă el. În 2008 l-a făcut consilier local, iar mai apoi l-a uns președinte de ședință, adică iscălitor de hotărâri controversate. În 2010, l-a promovat la conducerea Agigeaserv Util.

În 2016, obligat de Curtea de Conturi, Belghiz Bolat s-a autosancționat cu o decizie de imputare a unor sume cheltuite nelegal. Judecându-se ca persoană fizică împotriva societății publice pe care o conducerea, BLZ a reușit să câștige procesul (dosar 8639/118/2016), scăpând cu obrazul curat și cu buzunarele pline. Iar primarului nu i s-a părut ciudat. Dar și Maricel a beneficiat de înțelegerea lui Belghiz, căci într-o vreme în care primarii de la țară păreau condamnați să își plimbe fizicul cu Loganul, directorul de la Agigeaserv s-a socotit să cumpere o camionetă 4×4 și mai apoi să o închiriere Primăriei cu 7.140 de lei pe lună, să-i fie de folosință lui Maricel.

Jeep pt Maricel Cirjaliu inchiriat de la Agigeaserv Util

Totodată, Belghiz Bolat a beneficiat de favoruri incredibile din partea Asociației Grup Local Dobrogea Sud (FLAG Sud), o structură condusă chiar de primar care coordonează strategia locală de dezvoltare a sectorului pescăresc. Belghiz a beneficiat de salarii de la FLAG plătite de-aiurea, neavând nici cea mai elementară competență în pescuit.

Iar soția sa, Ionela-Cătălina Bolat, a beneficiat de sprijin de la FLAG în vederea accesării unei finanțări nerambursabile de peste 190.000 de euro, prin intermediul firmei Aybo Pescuit și Turism SRL. Pe semnătura lui Maricel, firma a fost selectată ca eligibilă pentru a construi o pensiune pescărească pe un teren concesionat de la Primărie, pe malul lacului Agigea (mai multe detalii AICI).

Aybo Pescuit și Tursim SRL are sediul social în aceeași casă de pe strada Nicolae Iorga nr. 26 în care funcționează și BLZ Construct 2018 SRL. Anul trecut, Aybo Pescuit și Turism a avut o cifră de afaceri de 78.309 lei. Concomitent, societatea a declarat active imobilizate de peste un milion de lei.

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este absolvent al Facultăţii de Filozofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui masterat de filozofia culturii în cadrul aceleiaşi facultăţi (2000). Activează în presa locală, constănţeană, din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigaţii la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro. De-a lungul timpului a publicat anchete jurnalistice despre retrocedările lui Radu Mazăre, introducerea Pădurii Comorova în intravilan şi vânzarea ei, abuzul judiciar de la Fruvimed Medgidia SA, geneza Fondului Proprietatea, jaful din piscicultură, interesele din zona investiţiilor în energia eoliană, averea ascunsă şi faptele reprobabile ale unor politicieni, magistraţi sau oameni de afaceri abonaţi la lucrări publice. În 2014, a publicat cartea-document „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”. În 2015, a publicat, alături de dr. Sorin Marcel Colesniuc, lucrarea „O istorie a oraşului Cernavodă”, redactând, în baza documentelor de arhivă, secţiunea dedicată evoluţiei oraşului din 1878 până în prezent.