Ordonanța de Urgență nr. 90 din 27 octombrie 2023 pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare a salvat bugetele multor administrații publice locale, care se pregăteau, acum la final de an, de un adevărat dezmăț financiar. Printre bugetele salvate de ordonanța austerității se numără și cel din Cernavodă, unde conducerea administrației publice locale își planificase să toace nu mai puțin de 1,2 milioane de lei pe beculețe de Sărbători. Suma alocată de Primăria condusă de Liviu Negoiță este colosală și este la egalitate cu cea oferită de Primăria Cluj-Napoca, unul dintre cele mai dezvoltate și prospere orașe ale țării. Cazul ne-a fost adus la cunoștință de unul dintre cititorii noștri, care și-a pus întrebarea: oare cum își permite Cernavodă să ofere 1,2 milioane de lei pentru iluminat festiv, la egalitate cu prețul plătit de Cluj-Napoca?
„Este interesant cum Cernavoda este pe opulență, permițând-și să ofere 1,2 milioane lei pe iluminat festiv la egalitate cu prețul plătit de Cluj-Napoca….deși dacă e să comparam suprafețele celor doua orașe, Cluj câștigă detașat fiind de aproape 4 ori mai mare ca Cernavodă. Pe locul 1 se află București cu peste 5 milioane lei, pe locul 2 este Constanța cu aproape 4 milioane lei, iar pe locul 3 se afla la egalitate Cluj și Cernavoda.“, spune cetățeanul din Cernavodă.
Planul de cheltuire a celor 1,2 milioane de lei pe iluminat festiv a fost pus în aplicare printr-un proiect care a fost urcat în 13 octombrie pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice.
„Închirierea, montarea, demontarea și supravegherea în funcționarea de produse și echipamente pe perioada determinate pentru “Iluminat festiv pe perioada sărbătorilor de iarnă 2023-2024. Obiectul contractului il constituie Închirierea, montarea, demontarea și supravegherea în funcționarea de produse și echipamente pe perioada determinate pentru “Iluminat festiv pe perioada sărbătorilor de iarnă 2023-2024” B) Valoarea estimata a achiziției 1.200.000 lei fara TVA C) Plățile aferente contractului, pentru Montarea și chiria iluminatului festiv se vor efectua in doua transe astfel: montajul instalației de iluminat festiv 2023-2024 si chiria instalației, in prima transa in anul bugetar 2023, a doua transa urmând sa acopere chiria precum si demontatul instalației, in anul bugetar 2024.
Valoarea totala estimata:1200000 lei“, se arată în anunțul Primăriei Cernavodă.
Numai că, „bucuria“ autorităților locale de a vedea orașul împodobit cu luminițe a fost de scurtă durată, pentru că la finalul aceleași luni a apărut ordonanța austerității, care prevede că autoritățile publice locale nu pot finanța în 2023 festivaluri, concerte și competiții locale. Printre cheltuielile blocate de Executiv se numără inclusiv cele cu iluminatul festiv.
În consecință, având „mâinile legate la spate“ de Guvern, conducerea Primăriei Cernavodă s-a văzut nevoită să ANULEZE licitația de pe SEAP.
Chițac, mai dibaci în spargerea banului public
Dacă primarul din Cernavodă s-a trezit târziu să organizeze o licitație, alți edili s-au dovedit mai iscusiți la spargerea banului public. Este cazul colegului de partid al lui Negoiță, chiar primarul Constanței, Vergil Chițac, care a alocat nu mai puțin de 4.2 milioane de lei cu TVA, fiind pe locul al doilea în top, după Primăria Capitalei, care plătește aproximativ 5,3 milioane lei. Diferența dintre Negoiță și Chițac este că edilul Constanței a lansat licitația încă din vară, astfel că ordonanța austerității nu a avut efecte asupra măsurii.
Pe locul al treilea în topul cheltuielilor cu iluminatul festiv se numără Primăria Cluj-Napoca, care a plătit anul acesta circa 1,2 milioane lei pentru a cumpăra mai multe luminițe de Crăciun care vor fi montate de compania de termoficare. Acesta spune că aceste decorațiuni vor fi folosite în următorii 5 ani, informează hotnews.ro.
La Constanța însă, instalațiile de iluminat sunt doar închiriate și, drept urmare, anul viitor, Primăria lui Chițac va plăti alte milioane de lei pentru a închiria luminițele.