Connect with us

Exclusiv

Primăria Năvodari inventează creanțe ca să fure ce-a mai rămas din Tabăra de Copii

Adrian Cârlescu

Publicat

la

Serviciul de Taxe și Impozite al Primăriei Năvodari a emis titluri executorii, somații și popriri ilegale împotriva SC Sind România SRL, societatea sindicatelor care a reușit în vara acestui an să recupereze Tabăra de Copii Năvodari, furată și devalizată, în 2012, de gașca fostul primar Nicolae Matei. Sind România a fost somată să achite peste 700.000 de lei pentru perioada în care clădirile sale au fost folosite de gașca lui Matei. Primăria a mai cerut peste 400.000 de lei, pentru perioada 2006-2010, în condițiile în care creanțele bugetare se prescriu în termen de 5 ani.

Directorul Sind România, Adrian Boaje, afirmă că Primăria inventează creanțe din pix, urmărind să pună mâna, pentru a doua oară, pe patrimoniul Taberei de Copii.

Un patrimoniu tâlhărit prin vot

Înainte să intrăm în detaliile taxării cu japca din această perioadă, trebuie să amintim, succint, faptele trecutului.

În anul 2011, la inițiativa fostului primar Nicolae Matei, Consiliul Local Năvodari și-a însușit prin vot, adică haiducește, patrimoniul Taberei de Copii. Vorbim aici de 298 de clădiri și 58 de hectare de teren, care erau în proprietatea și folosința SC Sind România SRL, societatea sindicatelor din România.

La scurt timp, Nicolae Matei a propus, iar consilierii locali au fost de acord, ca întregul patrimoniu însușit ilegal să fie adus ca aport la capitalul unei societăți pe acțiuni. Vorbim aici de SC Tabăra Năvodari SA, o societate fondată de Orașul Năvodari în asociere cu SC Dormarbib Group SRL. Firma din urmă este deținută formal de Isidor Gurgu, cumnatul fără forme legale al lui Nicolae Matei.

Matei și cumnatul s-au judecat la vrăjeală, ca să fure bunurile Sind România

În realitate, Orașul Năvodari nu avea bunurile în posesie. Din acest motiv, Matei și cumnatul său au înscenat un proces între ei, la vrăjeală. Iar o instanță, fără a verifica situația de fapt, a obligat Primăria să predea căte SC Tabăra Năvodari SA clădirile și terenul care se aflau, de fapt, în posesia deplină a SC Sind România SRL.

Isidor Gurgu nu este căsătorit cu Maria Matei, însă are un copil cu aceasta

În mai 2012, prevalându-se de această hotărâre, executorul judecătoresc Vasile Deacu a întocmit acte de executare silită, prin care Sind România, care era un terț față de această procedură, a fost despuiată de patrimoniul său (terenuri în folosință, clădiri în proprietate și tot inventarul cumpărat în timp, de la mobilier, aparatură, cazarmament, veselă, produse alimentare, șervețele și scobitori).

2018: Tabăra se întoarce în proprietatea Sind România

După ani grei de procese, Sind România a reușit să desființeze hotărârea stalinistă a Consiliului Local Năvodari, dar și actele de executare silită întocmite în mod abuziv de Vasile Deacu. De asemenea, Nicolae Matei a fost trimis în judecată, în stare de liberate, de DNA Constanța, pentru furtul Taberei de Copii. După aceste victorii, Sind România a obținut, pe 3 mai 2018, o hotărâre de întoarcere a executării silite, ceea ce echivalează cu reintrarea în posesia bunurilor de care fusese tâlhărită.

Procedura de predare-primire a clădirilor a avut loc, voluntar, la începutul lunii iulie 2018.

Vara 2018: Matei, Gurgu și Surdu blochează activitatea

Însă directorul Sind România spune că, peste vară, Nicolae Matei, Isidor Gurgu, Marian Surdu (directorul Termica Năvodari – foto) și alți inși, sprijiniți de o firmă de pază, au împiedicat desfășurarea activității în Tabăra de Copii. Primăria Năvodari a tăiat iluminatul public din Tabără, fără nicio justificare legală. De asemenea, turiștii cazați în hotelul Delfin s-au pomenit pe întuneric. În fața acestui afront, Sind România a trebuit până la urmă să sisteze activitatea turistică.

Abia în toamna acestui an, firma de pază a găștii de la Năvodari și-a luat tălpășița din Tabără. Adrian Boaje spune că Sind-ul a încheiat un contract cu o firmă serioasă pentru paza obiectivului. Însă de luni bune, Tabăra este debranșată de la serviciile de utilități. Pe rol există o plângere penală cu privire la debranșarea de la curent. De asemenea, Sind a obținut o ordonanță președințială pentru rebranșare la apă și face diligențe pe lângă compania de profil să respecte decizia justiției, ca să nu se ajungă la dosare penale.

O haiducie în toată regula: control fiscal pentru perioada 2012-2016

Pe acest fond, încă de la începutul anului 2018, Serviciul de Taxe și Impozite al Primăriei Năvodari, care a mai făcut haiducii constatate de Curtea de Conturi, a început să emită, în cascadă, titluri executorii, somații și popriri.

Prima lovitură a venit pe 15 ianuarie 2018, atunci când Primăria a emis o decizie de impunere, scoțând societatea Sind România datoare cu 709.891,28 de lei. În prealabil, organul fiscal notificase contribuabilul de aprobarea unei inspecții fiscale la data de 18 decembrie 2017, cu misiunea de verificare a impozitelor asupra clădirilor și terenurilor din Tabăra de Copii pentru anii 2012 – 2016.

Așa cum era previzibil pentru orice om întreg la minte, inspectorii n-au găsit în Tabără societatea care fusese tâlhărită și alungată de acolo încă din 2012. Însă au opinat că legea le permite să stabilească situația fiscală și fără audierea contribuabilului. Sub acest pretext, inspectorii au stabilit de capul lor, fără niciun document și fără niciun punct de vedere din partea societății, debitul astronomic menționat mai sus.

SIND România suspendă executarea Deciziei în instanță

Cu nervi de oțel, reprezentanții Sind România au depus contestație administrativă. Primarul localității, Florin Chelaru, a dat o soluție, însă nu prin dispoziție de primar, cum era legal, ci prin decizie. Chiar și așa, însă, s-a deschis calea unui proces în instanță. Sind România a cerut Tribunalului Constanța să anuleze decizia de impunere fiscală din 15 ianuarie 2018. Societatea a mai cerut suspendarea executării deciziei de impunere până la judecarea pretenției principale.

Pe 9 august 2018, judecătorul cauzei a admis cererea de suspendare, opinând că există o puternică îndoială în privința datoriei și că executarea deciziei de impunere ar crea o pagubă iminentă. Cererea principală se judecă în continuare, însă până la finalizarea procesului Serviciul de Taxe și Impozite al Primăriei nu poate scoate la vânzare clădirile Taberei de Copii.

O datorie istorică, stabilită într-o cruntă bătaie de joc

Acest scenariu horror nu se oprește aici. În luna mai 2018, la câteva zile după ce Sind România a câștigat hotărârea de întoarcere a executării silite și se pregătea să reintre în posesia clădirilor din Tabără, Serviciul de Impozite și Taxe a deschis un nou dosar de executare, scoțând de la naftalină niște acte… istorice, întocmite într-o cruntă bătaie de joc.

În 2011, pe când se cocea jefuirea Taberei de Copii, Nicolae Matei a trimis inspectorii fiscali la Sind România să verifice situația taxelor și impozitelor din 2006 până în 2010. Anii 2006 și 2007 erau însă descărcați prin procesul-verbal de inspecție fiscală 7386/02.06.2008, care era titlu executoriu și consemna că nu există diferențe de plată la impozitul pe clădiri și teren.

Legal vorbind, inspectorii nici nu mai aveau dreptul să ceară documentele pentru acești ani. Cu toate acestea, le-au cerut și au stabilit că Sind România nu trebuia să beneficieze de o facilitate fiscală, de care beneficiau toți, dar absolut toți, agenții din turismul de pe litoral. Este vorba de o bonificație la impozitul pe teren, prevăzută de lege. Citind legea pe sărite, inspectorii lui Matei au scos societatea datoare cu 120.000 de lei. De asemenea, au calculat penalități astronomice, care aduceau așa-zisul debit la 286.367,26 de lei.

Primăria n-a emis decizie de impunere în 30 de zile, ci în 3 ani și jumătate

Deși Codul Fiscal obliga Primăria să emită o decizie de impunere și să o comunice contribuabilului în termen de 30 de zile de la inspecție, acest lucru nu s-a întâmplat mai bine de 3 ani și jumătate. Potrivit legii, decizia de impunere reprezintă titlul de creanță. Neavând decizie de impunere, Primăria nu avea, așadar, un titlu de creanță. Cu toate acestea, în 2013, autoritatea locală a început executarea societății, încercând de mai multe ori să-i debiteze conturile bancare.

Această haiducie a unor ageamii care, printr-un accident istoric, îmbrăcau haina autorității publice, a fost desființată definitiv prin Decizia Civilă 187/04.02.2015 a Tribunalului Constanța (pronunțată în dosarul 31772/212/2013), prin care au fost anulate actele de executare, pe motiv că lipsea decizia de impunere.

Văzând așa, Primăria a comunicat în sfârșit o decizie de impunere fiscală, însă fără număr de înregistrare și datată retroactiv, pe 29 decembrie 2011, ca să reia hărțuirea din punctul în care murise prima tentativă.

Golănii de Rahova: Matei și Chelaru n-au răspuns la contestații

Urmând procedura legală, Sind România a depus contestație administrativă, în care le-a dat ageamiilor cu legea în cap. Neputând să opună niciun fel de argument, primarul n-a mai soluționat contestația, deși această atitudine pasivă, care durează chiar și în momentul de față, îmbracă forma abuzului în serviciu, cu încălcarea legii. În schimb, luminățiile de la Primărie au ”răspuns” cu o nouă decizie de impunere fiscală, în valoare de 98.747 de lei, reprezentând accesorii. Sind România a depus contestație și față de noul titlu de creanță. Însă primarul s-a făcut din nou că plouă. Nici a doua contestație nu are răspuns până în ziua de față.

Ce poți să faci în fața unor astfel de golănii de Rahova sau Poarta Albă? Mai nimic! Sind România s-a dus totuși în instanță, atacând deciziile de impunere fiscală, în mod direct. Însă cele două instanțe care au judecat spețele au apreciat (prin deciziile civile 202/17.03.2016 și 267/CA/18.04.2016) că acțiunile sunt inadmisibile, întrucât lipseau răspunsurile pe cale administrativă ale primarului. Și lipseau, pentru că cei doi primari, Matei și Chelaru, în mod abuziv refuzau – iar ultimul refuză și în momentul de față – să le emită.

Mai 2018: un nou dosar de executare cu actele istorice

O perioadă, situația a rămas în coadă de pește. Însă pe 3 mai 2018, Sind România a câștigat hotărârea judecătorească executorie de recuperare a Taberei de Copii Năvodari. Dezlegarea litigiului a creat furie la nivelul celor obligați să-și ia tălpășița. În acest context, pe 21 mai, Serviciul de Taxe și Impozite a scos de la naftalină actele din 2011 întocmite cu ocazia verificării situațiilor din 2006 și anii următori, întocmind un nou dosar de executare împotriva Sind România.

Tribunalul București a stabilit că deciziile istorice sunt maculatură

Așa-zisul debit a fost altoit cu noi penalități, grupa mare, ajungând la 436.926,26 lei. Pe baza regulilor actuale, Sind România a contestat în instanță, dar nu la Constanța, ci direct la București, acolo unde are sediul social. Tribunalul din capitală a respins pe fond acțiunea în care s-a cerut suspendarea efectelor deciziei de impunere fără număr de înregistrare datată retroactiv la 29.12.2011 și a deciziei de accesorii din 2015.

Instanța a apreciat că, de vreme ce contestațiile Sind România din anul 2015 nu au fost soluționate de primarii care s-au succedat în funcție, Matei și Chelaru, deciziile de impunere nu reprezintă acte administrative emise în regim de putere publică. Altfel spus, reprezintă o simplă maculatură, fără vocație de a produce vreun efect.

Suspendare definitivă la Curtea de Apel București

Contrar celor stabilite de Tribunal, Primăria s-a gândit să culeagă totuși efecte pe baza maculaturii sale. Astfel, pe 25 octombrie 2018, autoritatea locală a notificat băncilor poprirea conturilor SC Sind România. Societatea a trebuit să constituie garanții bancare, ca să împiedice Primăria să dea iama în fondurile sale.

Jocul Primăriei Năvodari a fost stopat definitiv, pe 15 noiembrie 2018, de Curtea de Apel București care a înțeles că și maculatura trebuie suspendată în mod expres, pentru a se pune capăt abuzului de drept. Nici Matei nu mai este cine era și nici ulciorul nu merge de multe ori la apă.

Sind România este o societate puternică, având în spate milioane de sindicaliști. Însă gândiți-vă ce se întâmplă cu firmele mici sau cu persoanele fizice intrate pe mâna personajelor sinistre care conduc acest oraș.

 

Comments

comments

Exclusiv

Fostul prefect Nicolaescu, acuzat că ”a furat” doi consilieri locali de la Costinești. Se lasă cu plângeri penale

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Situație politică extrem de bizară în comuna Costinești! Potrivit legii, cei peste 3.000 de locuitori ai comunei aveau dreptul să delege prin vot 13 persoane pentru a-i reprezenta în cadrul Consiliului Local. Cu toate acestea, Consiliul funcționează cu 11 consilieri aleși. Abaterea de la lege îl are ca autor pe fostul prefect ”tehnocrat” al județului Constanța, Adrian Nicolaescu. Înaintea alegerilor locale din iunie 2016, acesta a emis Ordinul 175/23.03.2016, prin care a stabilit numărul de consilieri locali și județeni la nivelul Circumscripției electorale nr. 14. Deși în ordin se menționa că UAT Costinești avea o populație de 3.170 de locuitori înregistrați oficial la data de 1 ianuarie 2016, prefectul Nicolaescu a înscris o normă de reprezentare de 11 consilieri, iar nu de 13, așa cum ar fi fost legal. Nicolaescu a încălcat norma legală cuprinsă în articolul 29 aliniatul 1 din Legea 215/2001 privind administrația publică locală, aflată în vigoare până anul acesta. Potrivit legii pe care trebuia să o aplice, localitățile cu o populație cuprinsă între 3.001 de persoane și 5000 de persoane trebuie să aibă consilii locale formate din 13 persoane.

Situația de la Costinești a fost semnalată redacției noastre de către consilierul local Laurențiu Giurgiu, cel care a și obținut de la Prefectură ordinul semnat de Adrian Nicolaescu. În acest document oficial, toate localitățile cu o populație între 3001 și 5000 de locuitori au primit repartiții pentru 13 locuri de consilieri locali, cu singura excepție a comunei Costinești.

Adrian Nicolaescu: ”N-avea cum să nu fie semnat de Serviciul Juridic”

Contactat telefonic, fostul prefect Adrian Nicolaescu a declarat pentru Ordinea.Ro că nu își amintește situația din anul 2016, pentru că a trecut ceva vreme de atunci și domnia sa s-a implicat în alte activități. Însă a precizat că documentul a fost întocmit și avizat de Serviciul Juridic al Instituției Prefectului, care avea obligația să verifice întreaga situație. După ce redactorul Ordinea.Ro i-a adus la cunoștință că ordinul nu este contrasemnat (după cum se poate observa în facsimil), fostul prefect a precizat: ”originalul se păstrează la dosar, n-avea cum să nu fie semnat de Serviciul Juridic”.

Download (PDF, 3.57MB)

Claudiu Palaz reclamă furtul. ”Voi face plângere penală”

Contactat telefonic de redactorul Ordinea.Ro, liderul PMP Claudiu Palaz declară că formațiunea politică pe care o conduce a fost furată de fostul prefect Adrian Nicolaescu, pierzând un post de consilier local și șansa de a desemna viceprimarul localității.

”În formula de 11 locuri, nouă ne-au lipsit 6 voturi, dacă nu mă înșel, pentru a obține trei consilieri locali. Dacă erau 13 locuri, așa cum ar fi fost legal, PMP ar fi avut trei consilieri aleși și șansa de a obține postul de viceprimar al localității. Cred că Nicolaescu, pe care eu îl consider cel mai slab prefect din istoria Județului Constanța, a acționat cu intenție, deoarece opțiunile de vot erau cunoscute celor interesați. Știți bine că în anii electorali se fac sondaje. Sunt convins că a cunoscut aceste date și că a acționat cu intenție ca să ne lipsească de un loc în Consiliul Local. Și de aceea, ce a făcut el îmbracă forma abuzului în serviciu. Voi cere o anchetă a Ministerului de Interne. Și îi cer și prefectului Jeacă să spună public de ce Costineștiul are 11 consilieri și nu 13 și care este soluția pentru intrarea în legalitate. O consecință a ilegalității din ordinul lui Adrian Nicolaescu ar fi că HCL-urile pot fi lovite de nulitate.” – declară Claudiu Palaz.

Liderul PMP a mai spus că ia în calcul să depună o plângere penală împotriva fostului prefect Adrian Nicolaescu.

Majorități ilegale

Potrivit Legii 215/2001, hotărârile locale se adoptă de regulă cu votul majorității celor prezenți la ședințele de deliberare. Însă, există o serie de excepții, pentru cazurile cu adevărat importante, în care majoritatea se calculează raportat la numărul consilierilor aleși, iar nu raportat la cei prezenți la ședință. Astfel, hotărârile de buget nu pot fi adoptate decât de majoritatea simplă (jumătate plus 1) a consilierilor în funcție. De asemenea, hotărârile de patrimoniu se adoptă cu majoritatea calificată (de două treimi) a consilierilor în funcție. Din interpretarea legii, reiese că bugetele localităților cu peste 3000 de locuitori se adoptă cu minim 7 voturi, iar hotărârile de patrimoniu cu minim 8 voturi. La Costinești, datorită situației de mai sus, hotărârile de buget au putut fi adoptate cu minim 6 voturi, iar cele de patrimoniu cu minim 7 voturi, ceea ce contravine legii aflate în aplicare în perioada 2016 – 2019.

Comuna Costinești a fost înființată în anul 1999. Până în prezent, localitatea nu a avut decât un singur primar, în persoana lui Traian Cristea, fost membru PD, PSD și PDL, actualmente membru PNL. La alegerile locale din 2016, Cristea a câștigat un nou mandat, după o luptă relativ strânsă cu Horia Constantinescu de la PSD și Dorin Jeanu de la PMP. Consiliul Local Costinești este format din 4 consilieri de la PNL, 3 de la PSD, 2 de la PMP și câte un consilier de la PRU și M10. Va urma!

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

Primăria Cernavodă sparge bani grei pe tabere și sesiuni de creație și recreere

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Lista de cumpărături directe a Primăriei Cernavodă arată o scădere dramatică a interesului autorității locale față de investițiile publice. În timp ce chestiunile propriu-zis edilitare au fost trecute în plan secund, Primăria rupe bugetul cu spectacole, acțiuni culturale și, mai nou, cu ”sesiuni de creație și recreere”, care sunt de fapt tabere și excursii oferite cu maximă generozitate unor cercuri culturale și artistice din oraș, precum și unor elevi cu rezultate bune. Coincidență sau nu, până la alegerile locale a rămas mai puțin de un an de zile. Cât de utile și justificate sunt aceste cheltuieli publice nu știm, dar știm cu siguranță că ele ating partea sensibilă (încă) a alegătorului.

În lista celor mai noi achiziții directe făcute de Primăria Cernavodă găsim mai multe tabere, dar și servicii separate de transport cu microbuze închiriate din Medgidia, localitatea Bordușani din județul Ialomița și chiar din București.

La Gura Humorului, pensiune cu piscină cu apă sărată

Lista interesului acordat de administrația Cernavodă pentru relaxarea copiilor din oraș în tabere școlare începe cu un contract atribuit către SC Medeea Tour SRL din București, str. Cantemir Dimitrie nr. 15.

Astfel, conform anunțului postat pe pagina de internet a licitațiilor publice – SICAP – 30 de copii plus 3 însoțitori vor merge în Bucovina, în perioada 02.09. – 07.09.2019. Cazarea se va face la Pensiunea Bogdăneasa: 5 nopți în zona stațiunii Gura Humorului, condiții de cazare complete, cu piscină cu apă sărată și alte metode de recreere și petrecere a timpului liber.

Valoarea estimată se ridică la suma de 19.500 de lei, adică 4.129,34 de euro. Valoarea cumpărării directe este de 20.700 de lei, adică 4.383,46 de euro, fiind mai mare decât valoarea estimată.

De firma din București cu care administrația din Cernavodă va colabora pentru această deplasare se ocupă Florentina Adriana Ștefan, în calitate de asociat unic, conform platformei Confidas.ro.

Copiii de la Casa de Cultură, activități de creație la Păltiniș

De asemenea, tot Medeea Tour SRL a câștigat și un alt contract cu Primăria Cernavodă. Mult mai mare… Este vorba de achiziția denumită “Tabăra Păltiniș” în perioada 19.08 – 24.08.2019 și despre o sumă de 31.000 de lei, adică 6.570,16 euro.

La aceasta participă 50 de copii + 5 însoțitori care au fost cazați la Pensiunea Miorița. La “sesiunea de activități de creație și recreere au participat și membrii Ansamblului Folcloric Mugurelul din cadrul Casei de Cultură Cernavodă”, se mai arată în anunțul urcat în SICAP.

Artiștii din Cernavodă duc faima localității pe drumuri de munte

Ansamblul Audeo din Cernavodă trimis la recreere în Costinești

De data aceasta, achiziția a fost obținută de SC România Turistică SRL cu sediul în Brașov, str. Griviței nr. 91. Denumirea achiziției este “Tabăra de Vară la Mare – Costinești 2019” și se referă la o “sesiune de activități de creație și recreere organizată în perioada 18.08. – 24.08. 2019” și vor participa membrii Ansamblului Audeo din cadrul Casei de Cultură Cernavodă.

“Servicii Incluse în oferta standard/sociala: Cazare, Pensiune completă Preț: 600 lei/persoană – 6Nopți de cazare la hotel/hostel, pensiune turistică, vilă turistică de 2, 3 Stele, în camere cu 2, 3 și maxim 4 locuri, TV color, cablu și internet wirless (Wi-fi), frigider, grup sanitar propriu, apă caldă permanent, încălzire centrală (vezi, nota de la Foarte Important). – Servirea mesei în regim pensiune completă: mic-dejun, dejun (supă/ciorbă + felul 2 + salată) și cină (felul de bază + desert). – Ghid Național atestat din partea Agenției de Turism România Turistică. – La 10 elevi plătitori se asigură 1 (loc) cadru didactic organizator al grupului sau însoțitor persoană adultă din partea agenției sau părinte, reprezentant al grupului de copii format. – Elevi vor fi cazați și vor servi masa în structuri turistice autorizate și clasificate *. – Unități disponibile cu care colaborăm Costinești: Hostel DVG, Hotel Tiberius, Vila Maria, Briza Marii, Vraja Marii, Perla Marii, Casa Chirea, Mario Residence etc. Toate locațiile cu care colaborăm sunt clasificate, autorizate, verificate de noi la fața locului și cu care am avut deja acțiuni cu recenzii pozitive. – Putem asigura pe serie maxim 200 locuri/serie tabără. – Disponibilitate: pentru vizitare obiective turistice, activități parcuri de distracții-agrement, program de discotecă. Pachet Turistic Standard: 600 Lei/sejur – tabără/persoană. Opțional contra-cost: – La cerere, contra-cost putem asigura: Activități sportive (întreceri sportive – concursuri cu premii), curs și noțiuni de prim ajutor; noțiuni fundamentale pentru lecții de înot; – Cu cât se formează mai multe grupuri putem organiza o serie de activități pe plajă și activități distractive de amploare: – Concursuri sportive/competiții, (meciuri de volei pe plajă, Fotbal pe plajă, Tenis; Frisbee, Înot, Gimnastică în apă, Ski-jet, Badminton cu premii în obiecte, articole sportive, dulciuri și răcoritoare etc); – Spectacole în aer liber de tip: teatru pentru copii, spectacole de circ, iluzionism, miniconcerte; – Excursii obiective și atracții turistice, acțiuni de dialog și socializare”, se arată în anunțul publicat pe SICAP.

Valoarea estimată a contractului s-a ridicat la suma de 17.142,60 lei, adică 3.633,22 euro.

Costuri suplimentare de transport

Detaliat, ultimele achiziții de transport pentru tabere școlare la nivelul orașului Cernavodă arată astfel:

Capitol Trans SRL din Medgidia, str. Independenței nr. 65 va executa servicii de transport pentru Primăria Cernavodă cu un microbuz având o capacitate de 32 de locuri pentru ruta Cernavodă – Gura Humorului, județul Suceava și retur în perioada 02.09.2019 – 07.09.2019.

Prețul estimat este de 1.269,20 de euro, conform ofertei.

Administrator și asociat unic al societății, conform Confidas.ro, este Marian Neagu.

De reținut este și că mijloacele de transport persoane deținute de firma lui Neagu efectuează transportul pe ruta Cernavodă – Rasova – Dunăreni.

Mai departe, Valentino Trans Tour SRL din Bordușani, jud. Ialomița, cu sediul în str. Tineretului nr. 2 va încasa 10.000 de lei de la Primăria Cernavodă pentru transportul unor școlari din oraș într-o tabără organizată la Rășinari, în perioada 19.08. – 24.08.2019.

Asociați cu o cotă parte de 50% fiecare în Valentino Trans Tour SRL sunt Tudor Anicuța și Tudor Valentin Marian.

Și o firmă din orașului Ovidiu

O altă ofertă acceptată este trimisă către Metropolitan SRL din Ovidiu, județul Constanța, cu sediul în str. Delfinului nr. 15.

Cei de la Metropolitan vor asigura transport de persoane pe ruta Constanța – Pitești și retur cu un mijloc de transport având o capacitate de locuri de 28 + 1 + 1 pentru o perioada de maxim două zile, conform anunțului din SICAP.

“Transportul va fi efectuat cu un mijloc de transport clasificat si omologat la categoria celor turistice de catre comisia reunita a ARR si RAR, cu verificarile tehnice valabile la zi. Conducatorii auto utilizati sunt atestati profesional si avizati medical anual. Inchirierea mijlocului de transport este necesar pe ruta CERNAVODA-Topoloveni-Pitesti si retur in perioada 21-22.06.2019”, se arată în anunț.

Costul transportului este de 2.983,19 lei, adică 631,23 de euro.

Un PFA, “abonat” la contracte cu Primăria

O altă chestiune interesantă din lista achizițiilor efectuate de Primăria Cernavodă privește parafarea unui contract de transport de la un PFA. Astfel, conducerea administrației locale va efectua transport de persoane cu PFA Dumitrescu Petre din Cernavodă, str. Aleea Mălinului cu un mijloc de transport cu 8+1 locuri, cu șofer și toate taxele incluse.

“Serviciile sunt necesare pentru deplasarea Ansamblului Folcloric Mugurelul la Constanța”, se arată în anunț.

Costul deplasării este de 1.120 de lei.

Același PFA va mai colabora cu Primăria Cernavodă tot pentru un transport de persoane cu șofer. De data asta este vorba despre un microbuz cu o capacitate de 19+1 locuri și tot pentru deplasarea aceluiași ansamblu folcloric din oraș la o competiție de profil.

În acest caz, costul transportului este de 1.600 de lei.

Tot PFA Dumitrescu Petre câștigă și un alt treilea contract cu Primăria Cernavodă. De data aceasta, administrația locală a avut nevoie de un mijloc de transport cu o capacitate de 19+1 pentru o deplasare Cernavodă – Tulcea și retur, pentru deplasarea membrilor Cenaclului “Mircea Eliade”, care au participat la o întrunite a scriitorilor.

Pentru deplasare, Primăria a plătit 2.155,20 lei, adică 452,76 euro.

Aventura continuă. Fotografiile care ilustrează prezentul articol sunt preluate de pe Facebook. Ele ilustrează o deplasare de creație și recreere artistică organizată de Primăria Cernavodă, într-o localitate de munte.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

Cifrele oficiale ale dezastrului de la Primăria Mangalia: 7 milioane de euro, arierate și executări silite

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Mangalia este orașul cel mai prost administrat din România. O spun cifrele oficiale comunicate de Guvern la mijlocul anului 2019, cu privire la datoriile neachitate mai vechi de 90 de zile (arierate). În acest top al rușinii, Municipiul Mangalia ocupă primul loc pe țară, cu datorii restante de peste 26 de milioane de lei. Cotidianul Ordinea.Ro a publicat recent două articole pe această temă (le puteți citi dând click AICI și AICI). Revenim asupra subiectului, deoarece situația este mult mai gravă și reiese, de data aceasta, chiar din cifre oficiale comunicate, pentru prima dată în ultimii 7 ani, de Primăria Mangalia.

Relatam în articolele precedente revolta consilierilor locali de opoziție din sudul litoralului, referitor la faptul că datoriile Primăriei sunt ținute la secret de primarul Cristian Radu. Cu siguranță, ”strigătul” consilierilor s-a făcut în sfârșit auzit. Ca dovadă, pe 8 august a.c., Primăria a comunicat către aparatul permanent al Consiliului Local Mangalia o situație a datoriilor înregistrate în contabilitatea publică la 31 iulie 2019. Potrivit acestui document, datoriile municipalității sunt de 33.016.385 de lei, ceea ce înseamnă peste 7 milioane de euro. În adresă se precizează că, din acest total, 26.397.939 de lei reprezintă arierate, adică datorii care zac neplătite de peste 90 de zile.

8,14 milioane de lei, datorii de întârziere către Callatis Therm

În documentul Primăriei sunt enumerate și dosarele de executare silită, deschise de creditori care au de recuperat bani grei, de ani grei. Este vorba de 12 dosare de executare silită, în care Primăria a epuizat orice formă de contestație.  Cel mai important este dosarul 407/2018 deschis de executorul judecătoresc Deacu Vasile la cererea creditorului SC Callatis Therm SA, pentru recuperarea sumei de 8.148.936,42 de lei. Datoria Primăriei provine dintr-o situație care frizează zona penală. Astfel, în anul 2013, primarul Cristian Radu a negociat o convenție cu SC Callatis Therm SA în vederea retragerii acesteia din contractul de concesiune a serviciului public local de termoficare. Prin convenție, Primăria se obliga să achite societății valoarea investițiilor realizate de-a lungul timpului în sistemul local de termoficare. Vorbim de o plată eșalonată, cu termene fixe și cu penalități usturătoare, acceptate de Cristian Radu, de 0,5% pe zi de întârziere. În anul 2014, consilierii locali au aprobat un buget care includea și datoria către Callatis Therm, de 1.066.944,65 de lei. În mod inexplicabil, deși acești bani se aflau la dispoziția Primăriei, datoria nu a fost achitată. Peste ani, Callatis Therm a cerut penalități de întârziere. În acest fel, Primăria a fost obligată să achite penalități de 7.223.2015,28 de lei pentru întârzierea nejustificată din perioada 15 aprilie 2014 – 29 decembrie 2017. De asemenea, instanța a acordat penalități de întârziere și după 29 decembrie 2017, fără a le calcula ea însăși. Așa se face că datoria creată din nimic a ajuns, iată, cu cheltuieli de executare silită, la peste 8 milioane de lei. Debitul principal a rămas neachitat și nu poate fi stins decât după stingerea accesoriilor. În consecință, penalitățile curg, zi de zi, și la momentul de față.

 

Al doilea dosar important de executare silită este cel deschis de BEJ Grasu Gelu Iulian, la cererea creditorilor Erdan Import Export SRL și Fill I Com SRL, pentru suma de 2.699.868,43 de lei. Și această datorie imensă frizează zona penală. Situația are legătură cu o licitație din anul 2007, cu mai mulți participanți, pentru atribuirea traseelor de minicare din Mangalia. Fiind vorba de mai multe trasee, licitația putea avea mai mulți câștigători. În anul 2008, pe finalul procedurii de licitație, un funcționar al Primăriei a întocmit un referat, prin care a propus descalificarea tuturor participanților. Erdan Import SRL și Fill I Com SRL au contetat soluția în instanță, într-un proces comun. De asemenea, o altă societate participantă, R&MM Co SRL, a contestat, la rândul ei, într-un proces separat, soluția de descalificare. În ambele procese, instanțele au pronunțat soluții similare, prin care au desființat raportul de descalificare și au obligat municipalitatea să continue procedura de licitație. Logic și legal era ca toate cele trei firme să fie invitate la continuarea procedurii. Însă, în anul 2012, primarul Mangaliei, Cristian Radu, s-a prezentat în fața Consiliului Local, cerând aprobarea de a semna contractul pentru traseele de minicare doar cu firma R&MM Co SRL, în baza hotărârii judecătorești. Despre cealaltă hotărâre judecătorească, soluționată în mod similar, nu a suflat un cuvânt. Lucrurile se complică, deoarece R&MM Co SRL intrase între timp în insolvență, cesionând drepturile către o altă societate. Cesiunile de acest tip sunt ilegale, însă Primăria nu a ținut cont, atribuind contractul către firma cesionară, care nu participase, în realitate, la nicio licitație. Celelalte firme participante, care trebuiau să beneficieze de aceleași drepturi, au fost ignorate. Erdan și Fill I Com au cerut însă daune în justiție pentru întârzierea punerii în aplicare a hotărârii judecătorești, întârziere începută de fostul primar Claudiu Tusac și continuată de actualul primar, Cristian Radu. În acest fel s-a ajuns la actualul dosar de executare silită de aproape 600.000 de euro.

Alte întârzieri de sute de mii de euro

Pe lista creditorilor care execută silit Primăria se mai numără o persoană fizică, Marius Vișan, care nu a primit la timp un teren potrivit unei sentințe de retrocedare. Și în acest caz vorbim de sume născute din întârzierea nejustificată a îndeplinirii unei obligații. Vișan are de încasat 253.297 de euro.

Firma Recon & Doje SRL, implicată în construcția zidului de pe faleza orașului, execută la rândul ei Primăria pentru o plată restantă de 222.490,77 de lei.

În documentul atașat puteți citi lista tuturor creditorilor obligați să întreprindă acte de executare silită ca să-și încaseze drepturile confirmate definitiv de instanțele de judecată. În mod șocant, printre aceștia se numără și două persoane fizice care au de încasat 600 de lei. Primăria Mangaliei refuză să achite această sumă infimă din data de 30 martie 2018, trădând o rea-credință ieșită din comun.

Download (PDF, 3.56MB)

Consilierii locali de opoziție din Mangalia au convocat, recent, o ședință extraordinară a Consiliului Local. Ei au cerut dezbaterea unui proiect care viza obligarea primarului Cristian Radu de a depune rapoarte explicative în primul rând pentru penalitățile de întârziere colosale către Callatis Therm, iar în al doilea rând pentru o serie de prejudicii constate de Curtea de Conturi (plăți ilegale către o casă de avocatură și către o firmă de PR). Majoritatea controlată de Cristian Radu a boicotat acest demers, lipsind de la ședință.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: