Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Primăria Năvodari inventează creanțe ca să fure ce-a mai rămas din Tabăra de Copii

Published

on

Serviciul de Taxe și Impozite al Primăriei Năvodari a emis titluri executorii, somații și popriri ilegale împotriva SC Sind România SRL, societatea sindicatelor care a reușit în vara acestui an să recupereze Tabăra de Copii Năvodari, furată și devalizată, în 2012, de gașca fostul primar Nicolae Matei. Sind România a fost somată să achite peste 700.000 de lei pentru perioada în care clădirile sale au fost folosite de gașca lui Matei. Primăria a mai cerut peste 400.000 de lei, pentru perioada 2006-2010, în condițiile în care creanțele bugetare se prescriu în termen de 5 ani.

Directorul Sind România, Adrian Boaje, afirmă că Primăria inventează creanțe din pix, urmărind să pună mâna, pentru a doua oară, pe patrimoniul Taberei de Copii.

Un patrimoniu tâlhărit prin vot

Înainte să intrăm în detaliile taxării cu japca din această perioadă, trebuie să amintim, succint, faptele trecutului.

Advertisement

În anul 2011, la inițiativa fostului primar Nicolae Matei, Consiliul Local Năvodari și-a însușit prin vot, adică haiducește, patrimoniul Taberei de Copii. Vorbim aici de 298 de clădiri și 58 de hectare de teren, care erau în proprietatea și folosința SC Sind România SRL, societatea sindicatelor din România.

La scurt timp, Nicolae Matei a propus, iar consilierii locali au fost de acord, ca întregul patrimoniu însușit ilegal să fie adus ca aport la capitalul unei societăți pe acțiuni. Vorbim aici de SC Tabăra Năvodari SA, o societate fondată de Orașul Năvodari în asociere cu SC Dormarbib Group SRL. Firma din urmă este deținută formal de Isidor Gurgu, cumnatul fără forme legale al lui Nicolae Matei.

Matei și cumnatul s-au judecat la vrăjeală, ca să fure bunurile Sind România

În realitate, Orașul Năvodari nu avea bunurile în posesie. Din acest motiv, Matei și cumnatul său au înscenat un proces între ei, la vrăjeală. Iar o instanță, fără a verifica situația de fapt, a obligat Primăria să predea căte SC Tabăra Năvodari SA clădirile și terenul care se aflau, de fapt, în posesia deplină a SC Sind România SRL.

Isidor Gurgu nu este căsătorit cu Maria Matei, însă are un copil cu aceasta

În mai 2012, prevalându-se de această hotărâre, executorul judecătoresc Vasile Deacu a întocmit acte de executare silită, prin care Sind România, care era un terț față de această procedură, a fost despuiată de patrimoniul său (terenuri în folosință, clădiri în proprietate și tot inventarul cumpărat în timp, de la mobilier, aparatură, cazarmament, veselă, produse alimentare, șervețele și scobitori).

2018: Tabăra se întoarce în proprietatea Sind România

Advertisement

După ani grei de procese, Sind România a reușit să desființeze hotărârea stalinistă a Consiliului Local Năvodari, dar și actele de executare silită întocmite în mod abuziv de Vasile Deacu. De asemenea, Nicolae Matei a fost trimis în judecată, în stare de liberate, de DNA Constanța, pentru furtul Taberei de Copii. După aceste victorii, Sind România a obținut, pe 3 mai 2018, o hotărâre de întoarcere a executării silite, ceea ce echivalează cu reintrarea în posesia bunurilor de care fusese tâlhărită.

Procedura de predare-primire a clădirilor a avut loc, voluntar, la începutul lunii iulie 2018.

Vara 2018: Matei, Gurgu și Surdu blochează activitatea

Însă directorul Sind România spune că, peste vară, Nicolae Matei, Isidor Gurgu, Marian Surdu (directorul Termica Năvodari – foto) și alți inși, sprijiniți de o firmă de pază, au împiedicat desfășurarea activității în Tabăra de Copii. Primăria Năvodari a tăiat iluminatul public din Tabără, fără nicio justificare legală. De asemenea, turiștii cazați în hotelul Delfin s-au pomenit pe întuneric. În fața acestui afront, Sind România a trebuit până la urmă să sisteze activitatea turistică.

Abia în toamna acestui an, firma de pază a găștii de la Năvodari și-a luat tălpășița din Tabără. Adrian Boaje spune că Sind-ul a încheiat un contract cu o firmă serioasă pentru paza obiectivului. Însă de luni bune, Tabăra este debranșată de la serviciile de utilități. Pe rol există o plângere penală cu privire la debranșarea de la curent. De asemenea, Sind a obținut o ordonanță președințială pentru rebranșare la apă și face diligențe pe lângă compania de profil să respecte decizia justiției, ca să nu se ajungă la dosare penale.

O haiducie în toată regula: control fiscal pentru perioada 2012-2016

Advertisement

Pe acest fond, încă de la începutul anului 2018, Serviciul de Taxe și Impozite al Primăriei Năvodari, care a mai făcut haiducii constatate de Curtea de Conturi, a început să emită, în cascadă, titluri executorii, somații și popriri.

Prima lovitură a venit pe 15 ianuarie 2018, atunci când Primăria a emis o decizie de impunere, scoțând societatea Sind România datoare cu 709.891,28 de lei. În prealabil, organul fiscal notificase contribuabilul de aprobarea unei inspecții fiscale la data de 18 decembrie 2017, cu misiunea de verificare a impozitelor asupra clădirilor și terenurilor din Tabăra de Copii pentru anii 2012 – 2016.

Așa cum era previzibil pentru orice om întreg la minte, inspectorii n-au găsit în Tabără societatea care fusese tâlhărită și alungată de acolo încă din 2012. Însă au opinat că legea le permite să stabilească situația fiscală și fără audierea contribuabilului. Sub acest pretext, inspectorii au stabilit de capul lor, fără niciun document și fără niciun punct de vedere din partea societății, debitul astronomic menționat mai sus.

SIND România suspendă executarea Deciziei în instanță

Cu nervi de oțel, reprezentanții Sind România au depus contestație administrativă. Primarul localității, Florin Chelaru, a dat o soluție, însă nu prin dispoziție de primar, cum era legal, ci prin decizie. Chiar și așa, însă, s-a deschis calea unui proces în instanță. Sind România a cerut Tribunalului Constanța să anuleze decizia de impunere fiscală din 15 ianuarie 2018. Societatea a mai cerut suspendarea executării deciziei de impunere până la judecarea pretenției principale.

Advertisement

Pe 9 august 2018, judecătorul cauzei a admis cererea de suspendare, opinând că există o puternică îndoială în privința datoriei și că executarea deciziei de impunere ar crea o pagubă iminentă. Cererea principală se judecă în continuare, însă până la finalizarea procesului Serviciul de Taxe și Impozite al Primăriei nu poate scoate la vânzare clădirile Taberei de Copii.

O datorie istorică, stabilită într-o cruntă bătaie de joc

Acest scenariu horror nu se oprește aici. În luna mai 2018, la câteva zile după ce Sind România a câștigat hotărârea de întoarcere a executării silite și se pregătea să reintre în posesia clădirilor din Tabără, Serviciul de Impozite și Taxe a deschis un nou dosar de executare, scoțând de la naftalină niște acte… istorice, întocmite într-o cruntă bătaie de joc.

În 2011, pe când se cocea jefuirea Taberei de Copii, Nicolae Matei a trimis inspectorii fiscali la Sind România să verifice situația taxelor și impozitelor din 2006 până în 2010. Anii 2006 și 2007 erau însă descărcați prin procesul-verbal de inspecție fiscală 7386/02.06.2008, care era titlu executoriu și consemna că nu există diferențe de plată la impozitul pe clădiri și teren.

Legal vorbind, inspectorii nici nu mai aveau dreptul să ceară documentele pentru acești ani. Cu toate acestea, le-au cerut și au stabilit că Sind România nu trebuia să beneficieze de o facilitate fiscală, de care beneficiau toți, dar absolut toți, agenții din turismul de pe litoral. Este vorba de o bonificație la impozitul pe teren, prevăzută de lege. Citind legea pe sărite, inspectorii lui Matei au scos societatea datoare cu 120.000 de lei. De asemenea, au calculat penalități astronomice, care aduceau așa-zisul debit la 286.367,26 de lei.

Advertisement

Primăria n-a emis decizie de impunere în 30 de zile, ci în 3 ani și jumătate

Deși Codul Fiscal obliga Primăria să emită o decizie de impunere și să o comunice contribuabilului în termen de 30 de zile de la inspecție, acest lucru nu s-a întâmplat mai bine de 3 ani și jumătate. Potrivit legii, decizia de impunere reprezintă titlul de creanță. Neavând decizie de impunere, Primăria nu avea, așadar, un titlu de creanță. Cu toate acestea, în 2013, autoritatea locală a început executarea societății, încercând de mai multe ori să-i debiteze conturile bancare.

Această haiducie a unor ageamii care, printr-un accident istoric, îmbrăcau haina autorității publice, a fost desființată definitiv prin Decizia Civilă 187/04.02.2015 a Tribunalului Constanța (pronunțată în dosarul 31772/212/2013), prin care au fost anulate actele de executare, pe motiv că lipsea decizia de impunere.

Văzând așa, Primăria a comunicat în sfârșit o decizie de impunere fiscală, însă fără număr de înregistrare și datată retroactiv, pe 29 decembrie 2011, ca să reia hărțuirea din punctul în care murise prima tentativă.

Golănii de Rahova: Matei și Chelaru n-au răspuns la contestații

Advertisement

Urmând procedura legală, Sind România a depus contestație administrativă, în care le-a dat ageamiilor cu legea în cap. Neputând să opună niciun fel de argument, primarul n-a mai soluționat contestația, deși această atitudine pasivă, care durează chiar și în momentul de față, îmbracă forma abuzului în serviciu, cu încălcarea legii. În schimb, luminățiile de la Primărie au ”răspuns” cu o nouă decizie de impunere fiscală, în valoare de 98.747 de lei, reprezentând accesorii. Sind România a depus contestație și față de noul titlu de creanță. Însă primarul s-a făcut din nou că plouă. Nici a doua contestație nu are răspuns până în ziua de față.

Ce poți să faci în fața unor astfel de golănii de Rahova sau Poarta Albă? Mai nimic! Sind România s-a dus totuși în instanță, atacând deciziile de impunere fiscală, în mod direct. Însă cele două instanțe care au judecat spețele au apreciat (prin deciziile civile 202/17.03.2016 și 267/CA/18.04.2016) că acțiunile sunt inadmisibile, întrucât lipseau răspunsurile pe cale administrativă ale primarului. Și lipseau, pentru că cei doi primari, Matei și Chelaru, în mod abuziv refuzau – iar ultimul refuză și în momentul de față – să le emită.

Mai 2018: un nou dosar de executare cu actele istorice

O perioadă, situația a rămas în coadă de pește. Însă pe 3 mai 2018, Sind România a câștigat hotărârea judecătorească executorie de recuperare a Taberei de Copii Năvodari. Dezlegarea litigiului a creat furie la nivelul celor obligați să-și ia tălpășița. În acest context, pe 21 mai, Serviciul de Taxe și Impozite a scos de la naftalină actele din 2011 întocmite cu ocazia verificării situațiilor din 2006 și anii următori, întocmind un nou dosar de executare împotriva Sind România.

Tribunalul București a stabilit că deciziile istorice sunt maculatură

Așa-zisul debit a fost altoit cu noi penalități, grupa mare, ajungând la 436.926,26 lei. Pe baza regulilor actuale, Sind România a contestat în instanță, dar nu la Constanța, ci direct la București, acolo unde are sediul social. Tribunalul din capitală a respins pe fond acțiunea în care s-a cerut suspendarea efectelor deciziei de impunere fără număr de înregistrare datată retroactiv la 29.12.2011 și a deciziei de accesorii din 2015.

Advertisement

Instanța a apreciat că, de vreme ce contestațiile Sind România din anul 2015 nu au fost soluționate de primarii care s-au succedat în funcție, Matei și Chelaru, deciziile de impunere nu reprezintă acte administrative emise în regim de putere publică. Altfel spus, reprezintă o simplă maculatură, fără vocație de a produce vreun efect.

Suspendare definitivă la Curtea de Apel București

Contrar celor stabilite de Tribunal, Primăria s-a gândit să culeagă totuși efecte pe baza maculaturii sale. Astfel, pe 25 octombrie 2018, autoritatea locală a notificat băncilor poprirea conturilor SC Sind România. Societatea a trebuit să constituie garanții bancare, ca să împiedice Primăria să dea iama în fondurile sale.

Jocul Primăriei Năvodari a fost stopat definitiv, pe 15 noiembrie 2018, de Curtea de Apel București care a înțeles că și maculatura trebuie suspendată în mod expres, pentru a se pune capăt abuzului de drept. Nici Matei nu mai este cine era și nici ulciorul nu merge de multe ori la apă.

Sind România este o societate puternică, având în spate milioane de sindicaliști. Însă gândiți-vă ce se întâmplă cu firmele mici sau cu persoanele fizice intrate pe mâna personajelor sinistre care conduc acest oraș.

Advertisement

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions