Connect with us

Exclusiv

Primăria Năvodari inventează creanțe ca să fure ce-a mai rămas din Tabăra de Copii

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Serviciul de Taxe și Impozite al Primăriei Năvodari a emis titluri executorii, somații și popriri ilegale împotriva SC Sind România SRL, societatea sindicatelor care a reușit în vara acestui an să recupereze Tabăra de Copii Năvodari, furată și devalizată, în 2012, de gașca fostul primar Nicolae Matei. Sind România a fost somată să achite peste 700.000 de lei pentru perioada în care clădirile sale au fost folosite de gașca lui Matei. Primăria a mai cerut peste 400.000 de lei, pentru perioada 2006-2010, în condițiile în care creanțele bugetare se prescriu în termen de 5 ani.

Directorul Sind România, Adrian Boaje, afirmă că Primăria inventează creanțe din pix, urmărind să pună mâna, pentru a doua oară, pe patrimoniul Taberei de Copii.

Un patrimoniu tâlhărit prin vot

Înainte să intrăm în detaliile taxării cu japca din această perioadă, trebuie să amintim, succint, faptele trecutului.

În anul 2011, la inițiativa fostului primar Nicolae Matei, Consiliul Local Năvodari și-a însușit prin vot, adică haiducește, patrimoniul Taberei de Copii. Vorbim aici de 298 de clădiri și 58 de hectare de teren, care erau în proprietatea și folosința SC Sind România SRL, societatea sindicatelor din România.

La scurt timp, Nicolae Matei a propus, iar consilierii locali au fost de acord, ca întregul patrimoniu însușit ilegal să fie adus ca aport la capitalul unei societăți pe acțiuni. Vorbim aici de SC Tabăra Năvodari SA, o societate fondată de Orașul Năvodari în asociere cu SC Dormarbib Group SRL. Firma din urmă este deținută formal de Isidor Gurgu, cumnatul fără forme legale al lui Nicolae Matei.

Matei și cumnatul s-au judecat la vrăjeală, ca să fure bunurile Sind România

În realitate, Orașul Năvodari nu avea bunurile în posesie. Din acest motiv, Matei și cumnatul său au înscenat un proces între ei, la vrăjeală. Iar o instanță, fără a verifica situația de fapt, a obligat Primăria să predea căte SC Tabăra Năvodari SA clădirile și terenul care se aflau, de fapt, în posesia deplină a SC Sind România SRL.

Isidor Gurgu nu este căsătorit cu Maria Matei, însă are un copil cu aceasta

În mai 2012, prevalându-se de această hotărâre, executorul judecătoresc Vasile Deacu a întocmit acte de executare silită, prin care Sind România, care era un terț față de această procedură, a fost despuiată de patrimoniul său (terenuri în folosință, clădiri în proprietate și tot inventarul cumpărat în timp, de la mobilier, aparatură, cazarmament, veselă, produse alimentare, șervețele și scobitori).

2018: Tabăra se întoarce în proprietatea Sind România

După ani grei de procese, Sind România a reușit să desființeze hotărârea stalinistă a Consiliului Local Năvodari, dar și actele de executare silită întocmite în mod abuziv de Vasile Deacu. De asemenea, Nicolae Matei a fost trimis în judecată, în stare de liberate, de DNA Constanța, pentru furtul Taberei de Copii. După aceste victorii, Sind România a obținut, pe 3 mai 2018, o hotărâre de întoarcere a executării silite, ceea ce echivalează cu reintrarea în posesia bunurilor de care fusese tâlhărită.

Procedura de predare-primire a clădirilor a avut loc, voluntar, la începutul lunii iulie 2018.

Vara 2018: Matei, Gurgu și Surdu blochează activitatea

Însă directorul Sind România spune că, peste vară, Nicolae Matei, Isidor Gurgu, Marian Surdu (directorul Termica Năvodari – foto) și alți inși, sprijiniți de o firmă de pază, au împiedicat desfășurarea activității în Tabăra de Copii. Primăria Năvodari a tăiat iluminatul public din Tabără, fără nicio justificare legală. De asemenea, turiștii cazați în hotelul Delfin s-au pomenit pe întuneric. În fața acestui afront, Sind România a trebuit până la urmă să sisteze activitatea turistică.

Abia în toamna acestui an, firma de pază a găștii de la Năvodari și-a luat tălpășița din Tabără. Adrian Boaje spune că Sind-ul a încheiat un contract cu o firmă serioasă pentru paza obiectivului. Însă de luni bune, Tabăra este debranșată de la serviciile de utilități. Pe rol există o plângere penală cu privire la debranșarea de la curent. De asemenea, Sind a obținut o ordonanță președințială pentru rebranșare la apă și face diligențe pe lângă compania de profil să respecte decizia justiției, ca să nu se ajungă la dosare penale.

O haiducie în toată regula: control fiscal pentru perioada 2012-2016

Pe acest fond, încă de la începutul anului 2018, Serviciul de Taxe și Impozite al Primăriei Năvodari, care a mai făcut haiducii constatate de Curtea de Conturi, a început să emită, în cascadă, titluri executorii, somații și popriri.

Prima lovitură a venit pe 15 ianuarie 2018, atunci când Primăria a emis o decizie de impunere, scoțând societatea Sind România datoare cu 709.891,28 de lei. În prealabil, organul fiscal notificase contribuabilul de aprobarea unei inspecții fiscale la data de 18 decembrie 2017, cu misiunea de verificare a impozitelor asupra clădirilor și terenurilor din Tabăra de Copii pentru anii 2012 – 2016.

Așa cum era previzibil pentru orice om întreg la minte, inspectorii n-au găsit în Tabără societatea care fusese tâlhărită și alungată de acolo încă din 2012. Însă au opinat că legea le permite să stabilească situația fiscală și fără audierea contribuabilului. Sub acest pretext, inspectorii au stabilit de capul lor, fără niciun document și fără niciun punct de vedere din partea societății, debitul astronomic menționat mai sus.

SIND România suspendă executarea Deciziei în instanță

Cu nervi de oțel, reprezentanții Sind România au depus contestație administrativă. Primarul localității, Florin Chelaru, a dat o soluție, însă nu prin dispoziție de primar, cum era legal, ci prin decizie. Chiar și așa, însă, s-a deschis calea unui proces în instanță. Sind România a cerut Tribunalului Constanța să anuleze decizia de impunere fiscală din 15 ianuarie 2018. Societatea a mai cerut suspendarea executării deciziei de impunere până la judecarea pretenției principale.

Pe 9 august 2018, judecătorul cauzei a admis cererea de suspendare, opinând că există o puternică îndoială în privința datoriei și că executarea deciziei de impunere ar crea o pagubă iminentă. Cererea principală se judecă în continuare, însă până la finalizarea procesului Serviciul de Taxe și Impozite al Primăriei nu poate scoate la vânzare clădirile Taberei de Copii.

O datorie istorică, stabilită într-o cruntă bătaie de joc

Acest scenariu horror nu se oprește aici. În luna mai 2018, la câteva zile după ce Sind România a câștigat hotărârea de întoarcere a executării silite și se pregătea să reintre în posesia clădirilor din Tabără, Serviciul de Impozite și Taxe a deschis un nou dosar de executare, scoțând de la naftalină niște acte… istorice, întocmite într-o cruntă bătaie de joc.

În 2011, pe când se cocea jefuirea Taberei de Copii, Nicolae Matei a trimis inspectorii fiscali la Sind România să verifice situația taxelor și impozitelor din 2006 până în 2010. Anii 2006 și 2007 erau însă descărcați prin procesul-verbal de inspecție fiscală 7386/02.06.2008, care era titlu executoriu și consemna că nu există diferențe de plată la impozitul pe clădiri și teren.

Legal vorbind, inspectorii nici nu mai aveau dreptul să ceară documentele pentru acești ani. Cu toate acestea, le-au cerut și au stabilit că Sind România nu trebuia să beneficieze de o facilitate fiscală, de care beneficiau toți, dar absolut toți, agenții din turismul de pe litoral. Este vorba de o bonificație la impozitul pe teren, prevăzută de lege. Citind legea pe sărite, inspectorii lui Matei au scos societatea datoare cu 120.000 de lei. De asemenea, au calculat penalități astronomice, care aduceau așa-zisul debit la 286.367,26 de lei.

Primăria n-a emis decizie de impunere în 30 de zile, ci în 3 ani și jumătate

Deși Codul Fiscal obliga Primăria să emită o decizie de impunere și să o comunice contribuabilului în termen de 30 de zile de la inspecție, acest lucru nu s-a întâmplat mai bine de 3 ani și jumătate. Potrivit legii, decizia de impunere reprezintă titlul de creanță. Neavând decizie de impunere, Primăria nu avea, așadar, un titlu de creanță. Cu toate acestea, în 2013, autoritatea locală a început executarea societății, încercând de mai multe ori să-i debiteze conturile bancare.

Această haiducie a unor ageamii care, printr-un accident istoric, îmbrăcau haina autorității publice, a fost desființată definitiv prin Decizia Civilă 187/04.02.2015 a Tribunalului Constanța (pronunțată în dosarul 31772/212/2013), prin care au fost anulate actele de executare, pe motiv că lipsea decizia de impunere.

Văzând așa, Primăria a comunicat în sfârșit o decizie de impunere fiscală, însă fără număr de înregistrare și datată retroactiv, pe 29 decembrie 2011, ca să reia hărțuirea din punctul în care murise prima tentativă.

Golănii de Rahova: Matei și Chelaru n-au răspuns la contestații

Urmând procedura legală, Sind România a depus contestație administrativă, în care le-a dat ageamiilor cu legea în cap. Neputând să opună niciun fel de argument, primarul n-a mai soluționat contestația, deși această atitudine pasivă, care durează chiar și în momentul de față, îmbracă forma abuzului în serviciu, cu încălcarea legii. În schimb, luminățiile de la Primărie au ”răspuns” cu o nouă decizie de impunere fiscală, în valoare de 98.747 de lei, reprezentând accesorii. Sind România a depus contestație și față de noul titlu de creanță. Însă primarul s-a făcut din nou că plouă. Nici a doua contestație nu are răspuns până în ziua de față.

Ce poți să faci în fața unor astfel de golănii de Rahova sau Poarta Albă? Mai nimic! Sind România s-a dus totuși în instanță, atacând deciziile de impunere fiscală, în mod direct. Însă cele două instanțe care au judecat spețele au apreciat (prin deciziile civile 202/17.03.2016 și 267/CA/18.04.2016) că acțiunile sunt inadmisibile, întrucât lipseau răspunsurile pe cale administrativă ale primarului. Și lipseau, pentru că cei doi primari, Matei și Chelaru, în mod abuziv refuzau – iar ultimul refuză și în momentul de față – să le emită.

Mai 2018: un nou dosar de executare cu actele istorice

O perioadă, situația a rămas în coadă de pește. Însă pe 3 mai 2018, Sind România a câștigat hotărârea judecătorească executorie de recuperare a Taberei de Copii Năvodari. Dezlegarea litigiului a creat furie la nivelul celor obligați să-și ia tălpășița. În acest context, pe 21 mai, Serviciul de Taxe și Impozite a scos de la naftalină actele din 2011 întocmite cu ocazia verificării situațiilor din 2006 și anii următori, întocmind un nou dosar de executare împotriva Sind România.

Tribunalul București a stabilit că deciziile istorice sunt maculatură

Așa-zisul debit a fost altoit cu noi penalități, grupa mare, ajungând la 436.926,26 lei. Pe baza regulilor actuale, Sind România a contestat în instanță, dar nu la Constanța, ci direct la București, acolo unde are sediul social. Tribunalul din capitală a respins pe fond acțiunea în care s-a cerut suspendarea efectelor deciziei de impunere fără număr de înregistrare datată retroactiv la 29.12.2011 și a deciziei de accesorii din 2015.

Instanța a apreciat că, de vreme ce contestațiile Sind România din anul 2015 nu au fost soluționate de primarii care s-au succedat în funcție, Matei și Chelaru, deciziile de impunere nu reprezintă acte administrative emise în regim de putere publică. Altfel spus, reprezintă o simplă maculatură, fără vocație de a produce vreun efect.

Suspendare definitivă la Curtea de Apel București

Contrar celor stabilite de Tribunal, Primăria s-a gândit să culeagă totuși efecte pe baza maculaturii sale. Astfel, pe 25 octombrie 2018, autoritatea locală a notificat băncilor poprirea conturilor SC Sind România. Societatea a trebuit să constituie garanții bancare, ca să împiedice Primăria să dea iama în fondurile sale.

Jocul Primăriei Năvodari a fost stopat definitiv, pe 15 noiembrie 2018, de Curtea de Apel București care a înțeles că și maculatura trebuie suspendată în mod expres, pentru a se pune capăt abuzului de drept. Nici Matei nu mai este cine era și nici ulciorul nu merge de multe ori la apă.

Sind România este o societate puternică, având în spate milioane de sindicaliști. Însă gândiți-vă ce se întâmplă cu firmele mici sau cu persoanele fizice intrate pe mâna personajelor sinistre care conduc acest oraș.

 

Comments

comments

Exclusiv

Primarul Mangaliei, proiect de concesiune fără licitație în favoarea lui Mohammad Murad. Teren limitrof plajei

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Deranj mare la Mangalia. Primarul localității vrea să concesioneze fără licitație publică un teren limitrof plajei din Olimp către o societate de turism a omului de afaceri Mohammad Murad, proprietarul lanțului Phoenicia. În acest sens, edilul a inițiat un proiect de hotărâre, care va intra mâine la vot în ședința ordinară a Consiliului Local. La mapa consilierilor au ajuns referatele specifice unei astfel de inițiative, în care funcționarii subordonați primarului și secretarul unității administrativ-teritoriale dau asigurări că proiectul este perfect legal și pe deplin oportun. Cu toate acestea, consilierii din comisia de urbanism au o altă părere, care se vede în votul exprimat la avizarea proiectului. Această structură formată din cinci membri a dat aviz nefavorabil, după ce doi consilieri au votat pentru, iar ceilalți trei s-au abținut sau au votat împotrivă.

Societatea lui Mohammad Murad, Pheonicia Expres SRL, cea care ar urma să beneficieze de acest proiect de concesionare directă, deține în stațiunea Olimp complexul hotelier Amfiteatru-Belvedere, pe care l-a cumpărat în anul 2016. Prin trei adrese oficiale, din 12 iulie 2018, 31 ianuarie 2019 și 19 martie 2019, Phoenicia Estival a cerut autorității locale din Mangalia să-i concesioneze direct două loturi de teren din vecinătatea complexului hotelier Amfiteatru – Belvedere. În primul rând, este vorba de un lot de 527 de metri pătrați, pe care se află treptele utilizate pentru coborârea din complexul hotelier spre plajă. În al doilea rând, este vorba de un lot de 2052 de metri pătrați care face corp comun cu plaja din Olimp. Potrivit actelor de urbanism din anii 2000, terenul din urmă aparține domeniului privat al Municipiului Mangalia, inventariat ca teren neproductiv limitrof plajei. O societate de evaluarea a întocmit în favoarea Pheonicia Estival un raport de evaluare a celor două suprafețe de teren, însumând 2579 mp.

Demersurile societății lui Murad au avut ecou la primarul Radu Cristian, care a emis certificat de urbanism, iar mai apoi a inițiat proiectul care va intra mâine în deliberarea Consiliului Local. De altfel, proiectul de hotărâre se referă exact la însușirea raportului de evaluare, mai sus pomenit, urmat de concesionarea directă, fără licitație publică, a terenului, la valoarea de 14.183 de euro plus TVA pe an.

Legea permite concesionarea directă, fără licitație publică, a terenurilor, doar pentru extinderea construcțiilor existente. Primarul, secretarul și funcționarii Primăriei spun, în documentele oficiale, că proiectul este perfect legal. După cum am afirmat mai sus, însă, o parte din consilierii comisiei de urbanism au avizat nefavorabil. Consilierul Neculai Tănasă, unul din membrii comisiei de urbanism, a declarat pentru Ordinea.Ro că s-a abținut de la vot ”pentru că nu este legală extinderea la proprietate peste un drum. Extindere la proprietate o faci când terenul e lipit de terenul proprietate. Dar între proprietate și terenul respectiv e o stradă care se numește Faleza Olimp. Nu poți să treci peste strada aceea. Atâta tot. Eu nu am nimic cu nimeni. Pe mine nu mă afectează cu nimic.”.

În mod bizar, existența străzii nu este menționată în certificatul de urbanism semnat de primarul Radu Cristian. Am încercat să obținem puncte de vedere de la Mohammad Murad și de la Primăria Mangalia, însă acest lucru nu a fost posibil. În situația în care cele două părți vor exprima un punct de vedere, ne angajăm să-l dăm publicității.

Download (PDF, 386KB)

P.S. În ședința de consiliu de la Mangalia se discută și alte proiecte patrimoniale, respectiv concesionarea fără licitație publică a unui teren din Neptun către Mistral Grup SRL, vânzarea unor terenuri către societatea Bia Mary SRL sau trecerea unor terenuri cu suprafață mare din domeniul public în domeniul privat al localității.

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

Primăria Năvodari și-a însușit terenuri de la stat de peste un miliard de euro

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Radu Mazăre, condamnat recent pentru retrocedarea ilegală a unui milion de metri pătrați de teren în Constanța și Mamaia, este copil mic pe lângă gașca infracțională a fostului primar din Năvodari, Nicolae Matei. La Năvodari, primăria localității și-a însușit, nu un milion de metri pătrați de teren, ci peste trei milioane și jumătate. Mai exact este vorba de 3.648.500 de metri pătrați, cu o valoare de circulație de peste un miliard de euro. Această suprafață imensă a fost inclusă, pe etape, în proprietatea localității prin fraudă la lege. Cel puțin așa susține Ministerul Finanțelor Publice într-un înscris oficial depus la Tribunalul Constanța, în dosarul în care statul român revendică, deocamdată, zona de protecție a lacului Siutghiol.

Au dat hotărâri ca să fure statul

Procesul la care ne-am referit mai sus este unul din cele mai importante din ultima vreme. Acesta a început în anul 2018, la scurt timp după ce Curtea de Conturi a României a descoperit mai multe haiducii ale fostului primar penal Nicolae Matei. Haiducii au fost multe. Dar cea mai gravă se referă tocmai la intabularea terenurilor de stat de la Siutghiol în proprietatea localității, procedură urmată, în mare parte, de vânzarea unor suprafețe către diverse firme și persoane.

În cadrul procesului, care vizează zona de protecție a Lacului Siutghiol, Ministerul Finanțelor a invocat nelegalitatea a opt hotărâri ale Consiliului Local Năvodari inițiate de Nicolae Matei și a unei hotărâri mai vechi, din anul 2003.

Prin acestea – afirmă Ministerul Finanțelor Publice – ”domeniul public al statului român a fost inclus în inventarul bunurilor ce aparțin domeniului public, respectiv privat al Orașului Năvodari, prin schimbarea nelegală a regimului juridic și în absența unui act normativ translativ de proprietate”.

Domeniul statului este domeniul nostru, al tuturor

Înainte de a trece în revistă argumentele și dovezile Ministerului Finanțelor Publice, trebuie să spunem că domeniul public al statului este, în fapt, un loc deschis întregului public din România. În această categorie intră marea, plajele, falezele, lacurile naturale cu zonele lor de protecție, terenurile câștigate din mare sau din lacurile naturale, rezervațiile naturale, zonele împădurite (cu excepția celor retrocedate). În România, nu există terenuri ale nimănui. Însă aceste terenuri ale statului pentru unii par ale nimănui, pentru că sunt neîmprejmuite și lăsate libere pentru accesul publicului. Când cineva fură terenul statului, fură, de fapt, terenul nostru al tuturor.

Un furt din avutul colectiv al țării

Un astfel de teren care era al statului, adică al nostru al tuturor, a fost malul lacului Siutghiol. Între timp, malul lacului a încetat să mai fie al nostru al tuturor, ajungând să fie doar al unora, care l-au cumpărat de la găștile administrative locale, după ce acestea au cucerit proprietatea din pix.

Cum s-a întâmplat acest furt în dauna avutului colectiv al țării înțelegem din poziția exprimată de Ministerul Finanțelor Publice în cadrul procesului la care am făcut referire. Ministerul spune că administrația locală din Năvodari a adoptat hotărâri pe bandă rulantă, prin care și-a majorat progresiv inventarul cu terenurile de stat.

Un tabel ordinar în excel

Ce este acest inventar? Este un tabel făcut în excel. Un tabel ordinar, pe care îl poate desena oricine are acces la un computer. Matei și camarila lui, având acces la computer, au trecut în acest tabel și terenurile de pe malul lacului, care aparțineau de drept statului român.

Mai departe, fostul primar s-a dus cu tabelul în fața Consiliului Local Năvodari. Acolo erau în majoritate exact colegii săi de partid, mulți dintre ei tâmplari, sudori și lăcătuși lipsiți de cea mai elementară educație juridică. Normal că au aprobat inventarul, că doar nu erau să se certe cu șeful lor!

Văzând că merge treaba, Matei a repetat schema de încă 7 ori. Și așa, bucată cu bucată, tot malul lacului a fost trecut fraudulos în proprietatea localității, fără niciun drept, fără a se plăti un leu pentru aceste bunuri oricum inalienabile și fără a exista vreun act de dobândire a proprietății.

Isprava unui comunist de la Cadastru

La capătul acestui circuit fraudulos, fostul primar s-a dus la OCPI să intabuleze terenurile furate de la stat. Printr-o coincidență fericită pentru el, această instituție cheie era condusă atunci de un comunist din Năvodari. Ne-am referit aici la un fost primar comunist al localității, pe numele său Stere Sponte. Care mai era și consilier local, ridicând din degete la aceste hoții ordinare. Și care mai era și cetățean de onoare, făcut chiar de consiliul din care făcea parte.

Pe fondul acestei coincidențe nefericite, OCPI-ul a violat legea și regulamentele interne, intabulând terenurile de stat în proprietatea Orașului Năvodari, pe baza tabelului ordinar făcut în excel. Tot cu un tabel ordinar făcut în excel a pus Primăria Năvodari mâna și pe terenul Taberei de Copii, care a fost și este proprietate de stat, dată în folosința sindicatelor. Hotărârile prin care s-au furat aceste terenuri de stat nu aveau viza de legalitate a Prefecturii, care era obligatorie. Oamenii muncii de la OCPI s-au făcut că nu știu legea și au aprobat intabulările fără viză de legalitate. Niciun jurist din subordinea comunistului nu a văzut că situația era penală. Culmea, peste ani, un jurist de la această instituție avea să ajungă chiar prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Constanța, remarcându-se tocmai printr-o spălare incredibilă a răspunderii penale a fostului primar Nicolae Matei.

Linia roșie

Încă din acțiunea introductivă, statul român a spus că ar fi vorbă de o furăciune de 65.260 de metri pătrați reprezentând fâșia de protecție a lacului, plus suprafețele câștigate din lac prin îndiguire/lucrări hidrotehnice, pentru care s-a cerut măsurarea pe calea unei expertize pe fondul procesului. Ministerul a depus un plan de situație care arată limita naturală a proprietății publice, așa cum era încă din 1978, și cât a dat iama Primăria Năvodari în terenul statului.

În planul de situație de mai sus, linia albastră reprezintă conturul proprietății de stat încă din anul 1978. Linia roșie reprezintă conturul actual al lacului. Zona dintre cele două linii a fost asanată în timp. Prin asanare, s-a schimbat înfățișarea terenului, care apare acum ca uscat, deși înainte era acoperit de apă, mlaștină și stuf. Însă e limpede că vorbim de același teren cu aceleași coordonate cadastrale. Asanarea, îndiguirea sau consolidarea unei suprafețe din cuveta unui lac natural nu schimbă regimul proprietății asupra terenului. Așa scrie, negru pe alb, în lege, și așa este cât se poate de logic. Până la urmă, dacă ai o groapă pe un teren și o astupi cu pământ, nu înseamnă că s-a creat un teren nou. E același teren, care înainte avea groapă, iar acum nu mai are groapă. În consecință, tot acest teren, pe care înainte băltea lacul, iar acum nu mai băltește, pentru că s-a asanat, este tot al statului, chiar dacă Primăria Năvodari l-a acaparat în timp și l-a vândut unor șmecheri.

Toate furăciunile de terenuri la un loc: peste un miliard de euro

Fenomenul furtului de terenuri de la stat are dimensiuni de-a dreptul colosale. Astfel, Ministerul atrage atenția că UAT Năvodari avea în proprietate, la nivelul anilor 90 o suprafață de 6.912,15 hectare. La 31 decembrie 2016, așa cum a constat Curtea de Conturi, această proprietate s-a majorat la 7.277 de hectare. Vorbim de o diferență de 364,85 de hectare, în mare parte acaparată prin fraudă la lege. 364,85 de hectare înseamnă 3.648.500 de metri pătrați. Terenul are o valoare de circulație de peste un miliard de euro.

Avocata lui Matei se încurcă în minciuni

La termenul de judecată la care s-au luat în discuție aceste date ale problemei, avocata Primăriei Năvodari, care l-a reprezentat în numeroase procese chiar pe fostul primar Nicolae Matei, a încercat din răsputeri să pună capac excepției de nelegalitate în privința hotărârilor de inventariere abuzivă. În primul rând, aceasta a cerut administrarea unei expertize tehnice pentru lămurirea excepției, expertiză care oricum s-a cerut de către Minister și s-a aprobat deja pe fondul cauzei. În al doilea rând, a cerut instanței să nu țină cont de o notă pe care a depus-o, într-un alt dosar, în care Primăria Năvodari contestă raportul Curții de Conturi de la care a pornit întreaga situație. În acel dosar, Primăria a recunoscut că zona de protecție a lacului, adică terenul statului, se suprapune peste proprietatea Orașului Năvodari. În procesul de față, în care statul își revendică terenul furat de Primărie, avocata n-a mai vrut să recunoască nicio suprapunere și a cerut vehement să nu se țină cont de recunoașterea anterioară. Sunt dosare diferite și notele dintr-un dosar nu pot fi folosite în alt dosar – a motivat avocata. Păi sigur că da, e o chestie normală și avocățească să-i spui unui judecător că zăpada e albă, iar altuia că e neagră. Că doar sunt judecători diferiți. Instanța a rămas în pronunțare în privința ilegalității hotărârilor de inventariere. Procesul va continua indiferent de ce soluție va fi adoptată relativ la execepția de nelegalitate.

Ultima frontieră

Menționăm că am participat în rândul publicului interesat la toate termenele acestui proces și vom continua să o facem și pe viitor, deoarece tunurile imobiliare ale fostului primar au fost date în dauna statului, adică a noastră a tuturor. Cumva trebuie să se spargă și acest puroi, chiar dacă mai există încă organe ale statului, în speță parchetele locale, care au lungit cu anii și au mușamalizat o parte din furturile găștilor administrative de la Năvodari.

Din perspectiva noastră este revoltător, de pildă, faptul că hotărârea de Consiliu din 2011, prin care gașca fostului primar a inventariat terenul de stat de sub Tabăra de Copii, a fost anulată abia în 2018. Situația nu este restabilită nici acum, existând presiuni incredibile pentru a nu se vedea exact circuitele de înstrăinare a terenurilor către așa-ziși ”cumpărători de bună credință”. Furturile de la Siutghiol, care completează acest tablou de tip mafiot, au fost semnalate de ani de zile parchetelor locale. Dosarele zac. Tocmai de aceea vă vom ține la curent cu evoluția dosarului civil, pentru că, la fel ca la tabără, aici a rămas ultima frontieră pe care statul își poate apăra interesele lui și ale noastre ale tuturor. Va urma!

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

Experții judiciari au Dumnezeul lor. Abuz cu consecințe deosebit de grave – doi ani cu suspendare

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Experții judiciari au un rol cheie în înfăptuirea actului de justiție. Opinia lor, materializată sub forma raportului de expertiză, este considerată rezultatul obiectiv al unei cercetări științifice. Din acest motiv, în 95% din procesele din România, opinia expertului conduce la stabilirea adevărului judiciar. Se întâmplă așa, uneori, chiar și când opinia în cauză este total neștiințifică și falsă cu totul.

Am scris în repetate rânduri în Ordinea.Ro despre doi experți judiciari implicați în atestarea unor împrejurări false. Expertizele lor au condus la pronunțarea unor hotărâri judecătorești care încalcă în mod vădit legea. I-am numit aici pe Florin Dumitrescu și pe Tudorel Vizireanu. Într-un stat cu o justiție funcțională, cei doi ar fi ajuns de mult la închisoare, iar soluțiile denaturate de prestațiile lor aiuritoare ar fi fost îndreptate ca o consecință a supremației dreptului. În justiția nu tocmai funcțională din România, nu li s-a întâmplat aproape nimic. Cu chiu cu vai, Dumitrescu și-a luat în februarie anul acesta o condamnare, cam în bătaie de joc, la numai doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Vorbim de consecințe în valoare de peste 20 de milioane de euro, sancționate mai blând decât o înșelăciune de doi lei. Celălalt artist în opinii aiuritoare, Tudorel Vizireanu, a scăpat basma curată, fără să i se atingă un fir de păr, după un abuz cu consecințe tot de vreo 20 milioane de euro. Se pare că experții judiciari au un Dumnezeu al lor, care îi protejează de o răspundere reală.

Cazul Vizireanu

Tudorel Vizireanu este brăilean. Cu toate acestea, în anul 2007, s-a insinuat la Constanța, ca expert neutru numit într-un proces de fond funciar coordonat de una din cele mai controversate judecătoare din Constanța. Am numit-o mai sus pe Corina Eugenia Jianu, actualmente exclusă din magistratură și inculpată pentru că vindea pe șpagă hotărâri judecătorești în avantajul găștii infracționale a fostului primar din Năvodari, Nicolae Matei. Procesul în care a fost  adus Vizireanu ca expert se judeca între două bătrâne reprezentate de avocatul Ionel Hașotti și comisiile de fond funciar de la nivelul Primăriei Lumina și Prefecturii Constanța. Bătrânele revendicau un teren de 20 de hectare din localitatea Sibioara, comuna Lumina, care ar fi aparținut bunicului lor înainte de venirea comuniștilor. Ele nu aveau acte ulterioare anului 1945 și nici martori pe cele patru laturi ale proprietății. Cu alte cuvinte, nu aveau dovezile cerute de lege. Încălcând legea, Jianu le-a recunoscut calitatea de persoane îndreptățite la retrocedare. Mai departe, aceasta l-a numit pe expertul din Brăila, Tudorel Vizireanu, să verifice dacă amplasamentul solicitat de bătrâne, în baza unei hărți din 1894, ar fi liber în vederea retrocedării.

Cariera Sibioara, retrocedată în ipoteza falsă a expertului că ar fi teren liber

Vizireanu a făcut expertiza pe baza hărții datând din secolul al XIX-lea (vezi aici raportul mincinos). Acesta nu și-a făcut un minim scrupul profesional să ceară detalii de la Oficiul de Cadastru despre regimul și coordonatele terenurilor din zonă. După ce a mâzgălit amplasamentul copiat din harta seculară, brăileanul a consemnat că terenul în litigiu ar fi liber și tocmai bun de retrocedat. În realitate, terenul era ocupat de o carieră de piatră a societății Somaco Construct SRL Constanța, fiind interzisă retrocedarea sa prin lege (articolul 4 aliniatul 1 din Legea 1/2000). Compania minieră fusese cumpărată cu patru milioane de euro în anul 2005 de antreprenorul constănțean Grigore Comănescu. Vorbim aici de cea mai bună carieră de piatră din Dobrogea. Valoarea ei actualizată ajunge acum la 20 de milioane de euro.

Pe baza falsului epocal al lui Vizireanu, în cele din urmă cariera a fost retrocedată prin fraudă la lege. Avocatul bătrânelor, marele specialist în retrocedări bizare, Ionel Hașotti, a declarat în fața instanței de judecată că ”nu există dovadă că există o exploatare de carieră” pe terenul revendicat. Desigur, dovada nu exista, deoarece expertul, care trebuia să ceară date de la Cadastru și de la Agenția Națională de Resurse Minerale, n-a cerut nimic. Fiind din Brăila, nici nu auzise de cariera de care în Dobrogea știe cam toată lumea. Compania minieră nu a fost citată în proces, că pe atunci se purtau astfel de golănii ordinare.   

După ani de judecată în civil, compania minieră țepuită prin această manevră ticăloasă a înțeles să formuleze o plângere penală împotriva făptașilor. Un procuror care nu s-a remarcat cu absolut nimic până acum a clasat dosarul penal. Relativ la expert, procurorul a considerat că fapta acestuia poate fi încadrată la fals intelectual, care era deja prescris la momentul sesizării. Slujbașul Ministerului Public nu a abordat situația din perspectiva abuzului în serviciu cu consecințe deosebit de grave și nici nu s-a simțit dator să ceară judecătorului să anuleze raportul rezultat dintr-o infracțiune chiar și prescrisă.  

Cazul Dumitrescu

Celălalt expert la care ne-am referit mai sus s-a evidențiat printr-o potlogărie similară. Vorbim de două procese judecate tot de controversata Eugenia Corina Jianu, prin care s-a retrocedat ilegal un teren de 19 hectare pe malul lacului Siutghiol, vizavi de complexul comercial Tom-Carrefour din Constanța. Un teren cu un potențial imobiliar uriaș, evaluat în anul 2011 la peste 20 de milioane de euro! Beneficiara ilegalităților din acest caz se numește Zoea Rădulescu. Aceasta este o apropiată a fostului președinte al României, Emil Constantinescu, iar în perioada țărănistă a deținut o funcție importantă în Guvern.

Zoea Rădulescu s-a născut în comuna Mihail Kogălniceanu. Părinții ei au avut în localitate, pe drumul Cogealacului, două bucăți de teren, care însumau 19 hectare. Această suprafață a fost confiscată de stat în vederea cooperativizării, ulterior anului 1945. După revoluție, femeia avea dreptul teoretic de a primi cele 19 hectare de teren de la stat. Numai că toată zona agricolă de la Mihail Kogălniceanu până la Constanța era înglobată într-o societate de stat, Ceres SA, constituită pe structura unui fost IAS comunist. Terenurile lucrate de fostele IAS-uri au fost exceptate de la retrocedare, conform prevederilor inițiale ale Legii 18/1991 a fondului funciar. Ca urmare, persoanele îndreptățite la restituirea terenurilor au primit acțiuni. Exact în această situație se afla și Zoea Rădulescu.

După 1996, politica de protejare a fostelor IAS-uri a fost desființată de regimul de dreapta al președintelui Emil Constantinescu.  Astfel, acționarii au fost transformați în ”locatori”, iar din 1998 li s-a deschis drumul spre retrocedarea terenurilor. Ca urmare a acestei reforme, fostele IAS-uri au predat terenurile către comisiile locale de fond funciar, care le-au restituit persoanelor îndreptățite. La începutul acestei evoluții, mai exact în 1998, Zoea Rădulescu a obținut o adresă de la Ceres SA, în care societatea își exprima, fără niciun drept și fără nicio valoare, acordul ca femeia să primească teren în sola A 510 din Constanța, pe malul lacului Siutghiol, vizavi de actualul centru comercial Tom-Carrefour. Terenul era inclus încă din 1997 în intravilanul municipiului Constanța, însă avea funcțiune agricolă. Reamintim că moștenirea femeii se afla în Mihail Kogălniceanu, într-o tarla pe drumul Cogealacului.

Manevra nu a produs efecte din prima. Astfel, în anul 2000, Zoea Rădulescu a primit un teren în comuna ei natală, într-o solă care purta, în mod bizar, tot indicativul A 510, ca și aceea de la Siutghiol, din intravilanul Constanței. Mai mult, primarul localității a omis să menționeze în acte vecinătățile exacte ale amplasamentului. Pe fondul acestor bizarerii, Zoea Rădulescu s-a adresat justiției. Vorbim aici de două procese judecate deopotrivă de controversata Corina Eugenia Jianu. În 2008, fosta judecătoare a anulat titlurile de proprietate ale constănțenilor (vezi aici hotararea judecătorească). Apoi, în 2010, în al doilea proces, a obligat Comisia Locală Constanța să emită titlu de proprietate pentru Zoea Rădulescu asupra terenului extrem de valoros de pe malul lacului Siutghiol (vezi aici a doua hotărâre judecătorească). În acest fel, amplasamentul la care era îndreptățită Zoea a fost mutat de la Kogălniceanu la Constanța.

În ambele procese, un rol decisiv l-a avut un raport întocmit de expertul Florin Dumitrescu. Acesta a atestat enormitatea că terenul primit de Zoea Rădulescu de la Comisia Locală din Kogălniceanu era același cu terenul din Constanța, de pe malul lacului Siutghiol, de vizavi de Carrefour. Fără abuzul lui Dumitrescu, nici măcar controversata Jianu nu ar fi avut cum să-și ambaleze propriul abuz.

Doi ani de închisoare cu suspendare

În 2016, Florin Dumitrescu a fost trimis în judecată de Parchetul Curții de Apel Constanța. Fapta sa, perfect similară cu aceea comisă de expertul din cazul retrocedării ilegale a carierei Sibioara, nu a fost încadrată la fals intelectual, cum s-a mușamalizat în cazul Sibioara, ci direct la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

Pe 20 februarie 2019, Dumitrescu a fost condamnat, cam în bătaie de joc, la doi ani de închisoare cu suspendare. Înscrisul rezultat din infracțiune a fost anulat de instanță. La fel și efectele sale. Nemulțumit de pedeapsa extrem de blândă, expertul a declarat apel. Dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel Constanța, care a stabilit un prim termen în calea de atac pe 23 mai 2019. Cu ceva șanse, Dumitrescu ar putea să scape de condamnare. Așa cum spuneam, experții judiciari au Dumnezeul lor, care face minuni și-i ferește de răspunderea penală.

Pentru unii mumă, pentru alții ciumă

Procurorul care a rezolvat acest caz nu s-a atins de fosta judecătoare Eugenia Corina Jianu, neavând competențe după calitatea persoanei. Pe de altă parte, același procuror a instrumentat în aceeași perioadă și un dosar referitor la retrocedarea de la Sibioara, însă acolo nu a avut interesul să vadă fapta expertului. Diferența de conduită a procurorului în cele două cazuri este de tipul ”pentru unii mumă, pentru alții ciumă”. E lăudabil că pentru necazul persoanei fizice Gigi Alexa s-a găsit soluția de a se desființa raportul fals și mincinos. Însă este strigător la cer că un alt raport, la fel de fals și mincinos, a fost trecut cu vederea în cazul carierei de la Sibioara. Or, la carieră, nu vorbim de o persoană fizică, ci de un grup de firme, Somaco Construct – Comprest Util, cu peste 500 de salariați, persoane fizice. Cu ăștia ce facem, domnilor procurori? Îi lăsăm pradă infractorilor cu gulere albe?

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: