Connect with us

Exclusiv

Primăria Năvodari inventează creanțe ca să fure ce-a mai rămas din Tabăra de Copii

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Serviciul de Taxe și Impozite al Primăriei Năvodari a emis titluri executorii, somații și popriri ilegale împotriva SC Sind România SRL, societatea sindicatelor care a reușit în vara acestui an să recupereze Tabăra de Copii Năvodari, furată și devalizată, în 2012, de gașca fostul primar Nicolae Matei. Sind România a fost somată să achite peste 700.000 de lei pentru perioada în care clădirile sale au fost folosite de gașca lui Matei. Primăria a mai cerut peste 400.000 de lei, pentru perioada 2006-2010, în condițiile în care creanțele bugetare se prescriu în termen de 5 ani.

Directorul Sind România, Adrian Boaje, afirmă că Primăria inventează creanțe din pix, urmărind să pună mâna, pentru a doua oară, pe patrimoniul Taberei de Copii.

Un patrimoniu tâlhărit prin vot

Înainte să intrăm în detaliile taxării cu japca din această perioadă, trebuie să amintim, succint, faptele trecutului.

În anul 2011, la inițiativa fostului primar Nicolae Matei, Consiliul Local Năvodari și-a însușit prin vot, adică haiducește, patrimoniul Taberei de Copii. Vorbim aici de 298 de clădiri și 58 de hectare de teren, care erau în proprietatea și folosința SC Sind România SRL, societatea sindicatelor din România.

La scurt timp, Nicolae Matei a propus, iar consilierii locali au fost de acord, ca întregul patrimoniu însușit ilegal să fie adus ca aport la capitalul unei societăți pe acțiuni. Vorbim aici de SC Tabăra Năvodari SA, o societate fondată de Orașul Năvodari în asociere cu SC Dormarbib Group SRL. Firma din urmă este deținută formal de Isidor Gurgu, cumnatul fără forme legale al lui Nicolae Matei.

Matei și cumnatul s-au judecat la vrăjeală, ca să fure bunurile Sind România

În realitate, Orașul Năvodari nu avea bunurile în posesie. Din acest motiv, Matei și cumnatul său au înscenat un proces între ei, la vrăjeală. Iar o instanță, fără a verifica situația de fapt, a obligat Primăria să predea căte SC Tabăra Năvodari SA clădirile și terenul care se aflau, de fapt, în posesia deplină a SC Sind România SRL.

Isidor Gurgu nu este căsătorit cu Maria Matei, însă are un copil cu aceasta

În mai 2012, prevalându-se de această hotărâre, executorul judecătoresc Vasile Deacu a întocmit acte de executare silită, prin care Sind România, care era un terț față de această procedură, a fost despuiată de patrimoniul său (terenuri în folosință, clădiri în proprietate și tot inventarul cumpărat în timp, de la mobilier, aparatură, cazarmament, veselă, produse alimentare, șervețele și scobitori).

2018: Tabăra se întoarce în proprietatea Sind România

După ani grei de procese, Sind România a reușit să desființeze hotărârea stalinistă a Consiliului Local Năvodari, dar și actele de executare silită întocmite în mod abuziv de Vasile Deacu. De asemenea, Nicolae Matei a fost trimis în judecată, în stare de liberate, de DNA Constanța, pentru furtul Taberei de Copii. După aceste victorii, Sind România a obținut, pe 3 mai 2018, o hotărâre de întoarcere a executării silite, ceea ce echivalează cu reintrarea în posesia bunurilor de care fusese tâlhărită.

Procedura de predare-primire a clădirilor a avut loc, voluntar, la începutul lunii iulie 2018.

Vara 2018: Matei, Gurgu și Surdu blochează activitatea

Însă directorul Sind România spune că, peste vară, Nicolae Matei, Isidor Gurgu, Marian Surdu (directorul Termica Năvodari – foto) și alți inși, sprijiniți de o firmă de pază, au împiedicat desfășurarea activității în Tabăra de Copii. Primăria Năvodari a tăiat iluminatul public din Tabără, fără nicio justificare legală. De asemenea, turiștii cazați în hotelul Delfin s-au pomenit pe întuneric. În fața acestui afront, Sind România a trebuit până la urmă să sisteze activitatea turistică.

Abia în toamna acestui an, firma de pază a găștii de la Năvodari și-a luat tălpășița din Tabără. Adrian Boaje spune că Sind-ul a încheiat un contract cu o firmă serioasă pentru paza obiectivului. Însă de luni bune, Tabăra este debranșată de la serviciile de utilități. Pe rol există o plângere penală cu privire la debranșarea de la curent. De asemenea, Sind a obținut o ordonanță președințială pentru rebranșare la apă și face diligențe pe lângă compania de profil să respecte decizia justiției, ca să nu se ajungă la dosare penale.

O haiducie în toată regula: control fiscal pentru perioada 2012-2016

Pe acest fond, încă de la începutul anului 2018, Serviciul de Taxe și Impozite al Primăriei Năvodari, care a mai făcut haiducii constatate de Curtea de Conturi, a început să emită, în cascadă, titluri executorii, somații și popriri.

Prima lovitură a venit pe 15 ianuarie 2018, atunci când Primăria a emis o decizie de impunere, scoțând societatea Sind România datoare cu 709.891,28 de lei. În prealabil, organul fiscal notificase contribuabilul de aprobarea unei inspecții fiscale la data de 18 decembrie 2017, cu misiunea de verificare a impozitelor asupra clădirilor și terenurilor din Tabăra de Copii pentru anii 2012 – 2016.

Așa cum era previzibil pentru orice om întreg la minte, inspectorii n-au găsit în Tabără societatea care fusese tâlhărită și alungată de acolo încă din 2012. Însă au opinat că legea le permite să stabilească situația fiscală și fără audierea contribuabilului. Sub acest pretext, inspectorii au stabilit de capul lor, fără niciun document și fără niciun punct de vedere din partea societății, debitul astronomic menționat mai sus.

SIND România suspendă executarea Deciziei în instanță

Cu nervi de oțel, reprezentanții Sind România au depus contestație administrativă. Primarul localității, Florin Chelaru, a dat o soluție, însă nu prin dispoziție de primar, cum era legal, ci prin decizie. Chiar și așa, însă, s-a deschis calea unui proces în instanță. Sind România a cerut Tribunalului Constanța să anuleze decizia de impunere fiscală din 15 ianuarie 2018. Societatea a mai cerut suspendarea executării deciziei de impunere până la judecarea pretenției principale.

Pe 9 august 2018, judecătorul cauzei a admis cererea de suspendare, opinând că există o puternică îndoială în privința datoriei și că executarea deciziei de impunere ar crea o pagubă iminentă. Cererea principală se judecă în continuare, însă până la finalizarea procesului Serviciul de Taxe și Impozite al Primăriei nu poate scoate la vânzare clădirile Taberei de Copii.

O datorie istorică, stabilită într-o cruntă bătaie de joc

Acest scenariu horror nu se oprește aici. În luna mai 2018, la câteva zile după ce Sind România a câștigat hotărârea de întoarcere a executării silite și se pregătea să reintre în posesia clădirilor din Tabără, Serviciul de Impozite și Taxe a deschis un nou dosar de executare, scoțând de la naftalină niște acte… istorice, întocmite într-o cruntă bătaie de joc.

În 2011, pe când se cocea jefuirea Taberei de Copii, Nicolae Matei a trimis inspectorii fiscali la Sind România să verifice situația taxelor și impozitelor din 2006 până în 2010. Anii 2006 și 2007 erau însă descărcați prin procesul-verbal de inspecție fiscală 7386/02.06.2008, care era titlu executoriu și consemna că nu există diferențe de plată la impozitul pe clădiri și teren.

Legal vorbind, inspectorii nici nu mai aveau dreptul să ceară documentele pentru acești ani. Cu toate acestea, le-au cerut și au stabilit că Sind România nu trebuia să beneficieze de o facilitate fiscală, de care beneficiau toți, dar absolut toți, agenții din turismul de pe litoral. Este vorba de o bonificație la impozitul pe teren, prevăzută de lege. Citind legea pe sărite, inspectorii lui Matei au scos societatea datoare cu 120.000 de lei. De asemenea, au calculat penalități astronomice, care aduceau așa-zisul debit la 286.367,26 de lei.

Primăria n-a emis decizie de impunere în 30 de zile, ci în 3 ani și jumătate

Deși Codul Fiscal obliga Primăria să emită o decizie de impunere și să o comunice contribuabilului în termen de 30 de zile de la inspecție, acest lucru nu s-a întâmplat mai bine de 3 ani și jumătate. Potrivit legii, decizia de impunere reprezintă titlul de creanță. Neavând decizie de impunere, Primăria nu avea, așadar, un titlu de creanță. Cu toate acestea, în 2013, autoritatea locală a început executarea societății, încercând de mai multe ori să-i debiteze conturile bancare.

Această haiducie a unor ageamii care, printr-un accident istoric, îmbrăcau haina autorității publice, a fost desființată definitiv prin Decizia Civilă 187/04.02.2015 a Tribunalului Constanța (pronunțată în dosarul 31772/212/2013), prin care au fost anulate actele de executare, pe motiv că lipsea decizia de impunere.

Văzând așa, Primăria a comunicat în sfârșit o decizie de impunere fiscală, însă fără număr de înregistrare și datată retroactiv, pe 29 decembrie 2011, ca să reia hărțuirea din punctul în care murise prima tentativă.

Golănii de Rahova: Matei și Chelaru n-au răspuns la contestații

Urmând procedura legală, Sind România a depus contestație administrativă, în care le-a dat ageamiilor cu legea în cap. Neputând să opună niciun fel de argument, primarul n-a mai soluționat contestația, deși această atitudine pasivă, care durează chiar și în momentul de față, îmbracă forma abuzului în serviciu, cu încălcarea legii. În schimb, luminățiile de la Primărie au ”răspuns” cu o nouă decizie de impunere fiscală, în valoare de 98.747 de lei, reprezentând accesorii. Sind România a depus contestație și față de noul titlu de creanță. Însă primarul s-a făcut din nou că plouă. Nici a doua contestație nu are răspuns până în ziua de față.

Ce poți să faci în fața unor astfel de golănii de Rahova sau Poarta Albă? Mai nimic! Sind România s-a dus totuși în instanță, atacând deciziile de impunere fiscală, în mod direct. Însă cele două instanțe care au judecat spețele au apreciat (prin deciziile civile 202/17.03.2016 și 267/CA/18.04.2016) că acțiunile sunt inadmisibile, întrucât lipseau răspunsurile pe cale administrativă ale primarului. Și lipseau, pentru că cei doi primari, Matei și Chelaru, în mod abuziv refuzau – iar ultimul refuză și în momentul de față – să le emită.

Mai 2018: un nou dosar de executare cu actele istorice

O perioadă, situația a rămas în coadă de pește. Însă pe 3 mai 2018, Sind România a câștigat hotărârea judecătorească executorie de recuperare a Taberei de Copii Năvodari. Dezlegarea litigiului a creat furie la nivelul celor obligați să-și ia tălpășița. În acest context, pe 21 mai, Serviciul de Taxe și Impozite a scos de la naftalină actele din 2011 întocmite cu ocazia verificării situațiilor din 2006 și anii următori, întocmind un nou dosar de executare împotriva Sind România.

Tribunalul București a stabilit că deciziile istorice sunt maculatură

Așa-zisul debit a fost altoit cu noi penalități, grupa mare, ajungând la 436.926,26 lei. Pe baza regulilor actuale, Sind România a contestat în instanță, dar nu la Constanța, ci direct la București, acolo unde are sediul social. Tribunalul din capitală a respins pe fond acțiunea în care s-a cerut suspendarea efectelor deciziei de impunere fără număr de înregistrare datată retroactiv la 29.12.2011 și a deciziei de accesorii din 2015.

Instanța a apreciat că, de vreme ce contestațiile Sind România din anul 2015 nu au fost soluționate de primarii care s-au succedat în funcție, Matei și Chelaru, deciziile de impunere nu reprezintă acte administrative emise în regim de putere publică. Altfel spus, reprezintă o simplă maculatură, fără vocație de a produce vreun efect.

Suspendare definitivă la Curtea de Apel București

Contrar celor stabilite de Tribunal, Primăria s-a gândit să culeagă totuși efecte pe baza maculaturii sale. Astfel, pe 25 octombrie 2018, autoritatea locală a notificat băncilor poprirea conturilor SC Sind România. Societatea a trebuit să constituie garanții bancare, ca să împiedice Primăria să dea iama în fondurile sale.

Jocul Primăriei Năvodari a fost stopat definitiv, pe 15 noiembrie 2018, de Curtea de Apel București care a înțeles că și maculatura trebuie suspendată în mod expres, pentru a se pune capăt abuzului de drept. Nici Matei nu mai este cine era și nici ulciorul nu merge de multe ori la apă.

Sind România este o societate puternică, având în spate milioane de sindicaliști. Însă gândiți-vă ce se întâmplă cu firmele mici sau cu persoanele fizice intrate pe mâna personajelor sinistre care conduc acest oraș.

 

Comments

comments

Actual

Golful Pescarilor – moșia lui Maricel Cîrjaliu. Afacerea este supravegheată de ginere

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Noi dovezi fulminante arată că afacerea Golful Pescarilor de la Agigea este controlată de primarul și cetățeanul de onoare Maricel Cîrjaliu. Un fel de primaru′ Vasile din Las Fierbinți! Ordinea.Ro a prezentat cu lux de amănunte cum Maricel a pus ochii pe terenul extrem de atractiv de lângă Cherhanaua din Agigea. În 2012, la inițiativa acestuia, Consiliul Local a votat un inventar prin care și-a însușit haiducește terenul din Golf, în suprafață de 8940 mp (vezi detalii AICI). Doi ani mai târziu, Cîrjaliu a vândut fără hotărâre de Consiliu Local un lot de 1700 mp din terenul inclus ilegal în domeniul privat al localității. Suprafața în cauză a ajuns astfel la firma Cherhana Bibanu SRL, deținută atunci, în calitate de asociat unic, de Dumitru Stanciu, un mecanic auto nășit la cununia religioasă de fratele afacerist al primarului din Agigea (vezi detalii AICI). La fix o săptămână după ce a pus mâna pe terenul cu deschidere la mare, care încăleca și o bucată din plaja inalienabilă a statului, rubedenia spirituală a primarului s-a asociat cu doi oameni de afaceri, Petre Daniel Popa și Mihai Cristian Lupoiu. La rândul lor, aceștia reușiseră să pună mâna, în vecinătatea directă, pe un dig din sistemul de apărare costieră, cumpărat de la o controversată firmă de lichidări judiciare (detalii AICI). Ulterior, Cherhana Bibanu și-a schimbat numele în Golful Pescarilor SRL. Societatea a edificat pe teren o construcție pescărească pentru procesarea peștelui capturat din mare. Însă, chiar de la bun început, imobilul construit în această ipoteză a fost utilizat ca restaurant de fițe, cu meniu pescăresc… de import. Vorbim aici de restaurantul Golful Pescarilor.

De la nepotul spiritual care se ocupă de motoare, la ginerele promotor de Golf și plimbăreț prin Dubai

După cum spuneam în episoadele trecute ale serialului nostru, mai există și alte dovezi care-l leagă pe primarul Cîrjaliu de afacerea Golful Pescarilor. În cele ce urmează vi le prezentăm în mod schematic:

  1. Jumătate din restaurantul Golful Pescarilor se află în patrimoniul unei persoane cu legături ”spirituale”, naș-fin, cu fratele primarului din Agigea.

Sursa foto: Constanta.Ro.

 

2. Primarul Cristian Maricel Cîrjaliu merge la Golf ca la el acasă, servind masa și indicând unui fotograf ce ar fi de pozat în zonă.

3. Imaginea restaurantului Golful Pescarilor este gestionată de Ionuț Nuțoaia Cîrjaliu, care distribuie pe Facebook postări de promovare. Acesta este chiar ginerele primarului din Agigea. La momentul căsătoriei cu fiica lui Maricel, Nuțoaia a ținut să-și ia și numele de familie al soției.

 

4. Ginerele primarului își desfășoară activitatea la restaurant, alături de ceilalți doi patroni și de personalul unității. Cu alte cuvinte, nu este vorba de un hobby. În mod firesc, în poza de grup trebuia să intre Dumitru Stanciu, asociatul din acte. Însă acesta nu prea obișnuiește să dea pe la Golful Pescarilor. În locul său, activitatea zilnică este supravegheată de ginerele lui Maricel. Desigur, acesta are și hobby-uri, precum plimbatul prin Dubai și Bali – așa cum se atestă fotografiile pe care le postează în spațiul virtual. Vă dați seama că tipul nu este un simplu angajat, căci angajații simpli n-au bani de destinații turistice exotice. Tata-socru trăiește dintr-un salariu amărât de primar, nu prea ar avea nici el de unde să subvenționeze asemenea pasiuni.

 

Istoria unei hărțuiri oribile

Date fiind aceste combinații și interese de clan, Maricel Cîrjaliu a folosit funcția publică de primar al comunei Agigea pentru a lovi în restaurantul Pescăria lui Matei, concurentul direct al Golfului, dar și în firma Sarda Fish SRL, care deține cherhanaua veche, reabilitată de curând și pregătită să joace, spre spaima primarului și a rubedeniilor sale, un rol comercial în zonă. Hărțuirea Pescăriei lui Matei a condus la 37 de procese, în care societatea a contestat controale, amenzi și decizii discriminatorii ale Primăriei. Într-un episod viitor al serialului nostru, vă spunem cu lux de amănunte istoria acestei hărțuiri oribile.

”După 20 de ani” nu este doar un roman al lui Dumas; este și o practică a românului Maricel

Spuneam mai sus că patronii de la Golful Pescarilor sunt deranjați de faptul că firma Sarda Fish a modernizat cherhanaua veche și se pregătește să joace un rol comercial mai activ în zonă. Ca la un clinchet de clopoțel, primarul degrabă comițător de abuzuri împotriva concurenței acestor privați, s-a apucat să facă săpături cu privire la proprietarii mai vechi ai cherhanalei. Cîrjaliu are ceva experiență în astfel de săpături, întrucât anul trecut a dat în judecată zeci de proprietari, puși în posesie în anii 90 în procedura fondului funciar, cu gândul să le ia terenurile la Primărie. Invocând un interes legitim, de a recupera bunurile localității, Maricel a descoperit vicii în actele vechi de aproape 30 de ani, cerând instanțelor de judecată să desființeze titlurile de proprietate ale amărâților. Au fost instanțe care au admis aceste pretenții, însă la un moment dat un complet a pus frână la marea despuiere, indicând în clar că fără acordul prefectului nu se mai poate înainta un pas. În consecință, primarul din Agigea s-a dus la prefect să-i ceară hârtie, însă acesta, oripilat de situație, a refuzat cu fermitate să intre în joc. Negru de supărare, primarul Agigei i-a făcut plângere penală la DNA prefectului de atunci, Adrian Nicolaescu, însă procurorul de caz l-a trimis la plimbare, dispunând clasarea dosarului penal.

Mai nou, după cum am spus, Cîrjaliu s-a simțit deranjat de faptul că Sarda Fish s-a apucat să renoveze cherhanaua pe care o are în patrimoniu din anul 2005. Și s-a mai simțit deranjat de dovezile apărute în presă că Primăria a furat terenul din Golf, pentru a face loc în zonă restaurantului Golful Pescarilor, acolo unde patron pe jumătate este nepotul spiritual al primarului, iar promotor de bază chiar ginerele său. Mânat de aceste două interese, unul personal, de imagine, și unul de clan, Cîrjaliu a început să caute nereguli la proprietarii anteriori ai cherhanalei, Marea Neagră SA și Condemar SA, datând din anul 2001. Însă, în acest caz, primarul Agigei nu poate justifica un interes legitim, nici măcar formal, ca în cazul prezentat mai sus. Acest aspect nu l-a oprit să cheltuie banii Primăriei în corespondențe pentru interese care nu aparțin Primăriei, să se folosească de însemnele autorității și la urmă să încropească un memoriu cu datele colectate, multe din ele interpretare grosolan și fără știință de carte (ca de exemplu confuziile de-a dreptul habarniste între faliment și insolvența cu drept propriu de administrare; plus acuzația fără fundament cu privire la ”inducerea în eroare a creditorilor”, deși în realitate era vorba de vânzarea imobilului tocmai către creditor, iar nu către un terț). Memoriul încropit în urma acestei activități nejustificate sub aspectul interesului legal, ci poate doar a interesului de trib, a fost trimis Ministerului Finanțelor Publice și presei. Să știe opinia publică și domnul ministru că ăia pe care i-a fript Primăria cu 37 de controale/amenzi/litigi sunt niște nenorociți, care au făcut falsuri acu′ douăjdeani. Alte detalii sunt de prisos. Va urma!

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

Aroganțele lui Chelaru pe seama Curții de Conturi. Primăria Năvodari a pierdut procesul

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Acum câțiva ani, unul din stăpânii județului Constanța îi gonea cu șuturi în fund pe auditorii Curții de Conturi. Între timp, baronul s-a dus la închisoare. Însă alți baroni mai mici, care au pus stăpânire pe orașul Năvodari, fac aroganțe pe seama deciziilor autorității supreme de audit. Deși se cred unși cu toate alifiile… impunității, drumul pe care au apucat se cam înfundă.

În septembrie 2017, un control la sânge al Curții de Conturi scotea la lumină abateri de o mare gravitate în execuția bugetară a Primăriei din Năvodari. La vremea respectivă, le-am prezentat cu lux de amănunte, întrucât asemenea maniere golănești sunt total incompatibile cu haina autorității publice. Auditorii Curții au constatat, șocați de tupeul ieșit din comun, că jupânii care conduc orașul au falsificat ani de zile programele de încasare a veniturilor locale. În acest fel, persoane într-un număr nedeterminat – dar mare, că vorbim de multe miliarde de lei – au fost tolerate să nu achite niciun șfanț la bugetul local. Cel mai probabil acest sistem moca a fost creat pentru amante, rubedenii și acoliți politici. În timp ce acești privilegiați ai regimului de la Năvodari trăiau ca într-un paradis fiscal, fără să achite nimic, Primăria încasa, datorită veniturilor oficiale mici, bani grei de la bugetul de stat. Atenție, vorbim de declarații solemne, cu semnătură și parafă, depuse la Trezorerie, prin care Statul Român a fost muls de niște unii care se credeau prea protejați și prea unși cu toate alifiile… impunității.

O situație punctuală a băieților și fetelor cu regim de paradis fiscal nu a fost redată în raportul Curții de Conturi. În schimb, auditorii ne-au lăsat câteva exemple de privilegiați. Astfel, documentul spune că Mat Fish SRL, firma unui anume Doru Matei, nu a plătit niciodată impozit pe luciul de apă al Lacului Tașaul (peste 1.970 de hectare), pe care-l avea în concesiune de ani de zile. De asemenea, restaurantul Cherhana Tașaul, loc de întâlnire al protipendadei de la Năvodari, nici măcar nu era înregistrat cu rol fiscal la Serviciul de Taxe și Impozite al Primăriei. În sfârșit, alți protejați plăteau concesiuni de 92 de bani pe metru pătrat pe an sau nu plăteau deloc.

În timp ce-i proteja pe unii, Primăria îi nenorocea pe alții. Este cazul firmei Somaco Construct SRL, care s-a pomenit cu o taxă fiscală halucinantă, de două milioane de euro, după ce a consolidat pe banii ei o fâșie din malul lacului Siutghiol, în dreptul complexului Verona de 4 stele. Raportul Curții a stabilit că terenul în cauză aparține de drept statului român, însă Orașul Năvodari și l-a însușit haiducește, prin vot, ca să aibă pretextul să pretindă, în anul 2012, o taxă zilnică pentru așa-zisa depozitare de materiale de construcții, calculată retroactiv, din 2010. Așa ceva nu s-a mai întâmplat niciunde: să fure o primărie terenul statului ca să inventeze datorii fictive, de milioane de euro, împotriva unui privat, cu scopul de a-i vinde pe nimic bunurile, la executări trucate! Afirmația de mai sus nu se bazează pe o speculație, ci pe o analogie, întrucât fostul primar Nicolae Matei a mai inventat datorii fictive împotriva SC Sind România SRL, vânzând bunuri ale acesteia chiar către cumnatul său, la prețuri de toată rușinea.

În total au fost 11 abateri grave constatate de Curtea de Conturi și tot atâtea măsuri stabilite în sarcina Primăriei Năvodari, prin Decizia nr. 38/30.10.2017.  Ca să păstrăm caracterul simplificat al expunerii de față, ne referim în continuare doar la cele două abateri punctate mai sus, având puterea de exemplu pentru toate celelalte. Raportat la acestea, Primăria a fost obligată, pe de o parte, să corecteze subevaluarea cruntă a veniturilor, iar pe de altă parte să facă o delimitare corectă a terenurilor sale de terenurile statului, ca să dea înapoi ce a furat prin vot.

În mod normal, cu măsurile dispuse de Curtea de Conturi nu te joci. Autoritățile publice pot depune o contestație chiar la Curtea de Conturi, cerând amânarea aplicării măsurilor. De asemenea, în caz de răspuns negativ, se pot adresa instanței de judecată. Urmând această procedură, Primăria Năvodari a contestat măsurile la Curtea de Conturi. Însă acest demers a fost respins de instituția statului, care nu a acordat niciun fel de amânare la aplicarea măsurilor. Mai departe, autoritatea locală a deschis un proces în care a cerut anularea unei singure măsuri din decizia Curții de Conturi, în speță cea referitoare la terenurile furate de la stat cu scopul taxării discriminatorii a firmei Somaco Construct SRL.

Însă, repetăm, măsurile – cea contestată la instanță și toate celelalte 10 necontestate – trebuiau puse în aplicare, măcar de teama Legii 94/1992 privind funcționarea Curții de Conturi. Atenție, vorbim aici de o lege drastică, o lege care prevede chiar și închisoarea de la 3 luni la un an pentru nerespectarea unora din măsuri. Pe Chelaru l-a durut la bască (scuzați formularea licențioasă, dar alta mai potrivită nu găsim). Terenurile furate de la stat nu au fost inventariate și predate îndărăt statului, nici până în clipa de față. La fel de grav, subevaluarea veniturilor Orașului Năvodari nu a fost corectată. Ba chiar, jupânii de la Năvodari și-au permis o aroganță maximă față de Curtea de Conturi, un mișto de-a dreptul epocal, prin care în loc să crească prevederile pe venituri, așa cum erau obligați prin decizie, le-au scăzut și mai mult, ca să se facă bine înțeleși cine sunt ei și cum joacă. Dovada este în comparația proiectelor de buget pe anii 2017 și 2018. Astfel, anul trecut prevederile pe venituri fiscale, considerate subevaluate de Curtea de Conturi, au fost de 68.959.701 lei, în vreme ce proiectul de buget propus anul acesta conține venituri fiscale de 46.066.794 de lei, cu  peste 20 de milioane de lei mai mici. După cum spuneam în deschiderea articolului, a mai fost un personaj în acest județ care i-a gonit cu șuturi în fund pe auditorii Curții de Conturi, iar acum odihnește la Poarta Albă.

Deși în mod propriu nu știm ce-a fost în capul autorilor de aroganțe, intuim că aceștia s-au bazat pe faptul că vor câștiga procesul împotriva Curții de Conturi. O asemenea eventualitate nu i-ar fi acoperit la încălcarea măsurii de corectare a veniturilor, însă putea fi măcar un praf aruncat în ochi, ca să nu se vadă că niște șefi mai mici, din Camera de Conturi locală, n-au reclamat organelor judiciare conduita de la Năvodari, făcând la rândul lor aroganțe cu articolul 265 din Codul Penal. După o zicală plină de înțelepciune, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Ca dovadă, pe 5 decembrie 2018, acțiunea Primăriei Năvodari împotriva Curții de Conturi a fost respinsă pe fond de Tribunalul Constanța. Cu luni bune înaintea acestui deznodământ, Administrația Națională Apele Române și Ministerul Finanțelor Publice au revendicat într-un proces distinct toate terenurile furate de Primăria Năvodari de la stat în zona de protecție a Lacului Siutghiol. Vorbim de 6,5 hectare de teren, pe care cele două instituții spun că Primăria și le-a însușit cu japca. Plus construcții hidrotehnice, în speță consolidări de maluri, care prin natura și destinația lor sunt de drept tot în proprietatea statului.

După cum spuneam într-un articol mai vechi, nici Nicolae Matei, artizanul acestor evoluții, nu mai este cine a fost și nici protectorii săi nu mai pot aranja ploile ca înainte. În 2012, pe când inventa taxe fiscale de milioane de euro, Matei se credea pe cai mari. Cu toate acestea, fostul primar a făcut și arest preventiv, a făcut și pușcărie în dosarul mitei, a fost trimis în judecată în dosarul retrocedărilor frauduloase, a fost trimis în judecată în dosarul furtului Taberei de Copii, iar alte dosare clasate s-au reîntors în lucru la unitățile de parchet. După cum se vede, drumul se cam înfundă. Însă urmașul lui Matei, actualul primar Florin Chelaru, prostit să nu vadă cursul evident al evenimentelor, o joacă grav împotriva curentului. Reamintim că aleșii locali din filiala de partid condusă de Chelaru și-au permis aroganțe și cu DNA-ul, votând ca Orașul Năvodari să nu se constituie parte civilă în dosarul Taberei de Copii, cu un prejudiciu de 3,5 milioane de euro. Au făcut-o pentru că pot, fără să priceapă că și putința asta se termină într-o zi.

Comments

comments

Continuă să citești

Exclusiv

(VIDEO) Horticultorul de la Poliția Locală Mangalia a vrut să-l încătușeze pe consilierul Ozzy Menabit

Inițiativa primarului Cristian Radu de-a culca la pământ toate garajele auto din Mangalia a creat o stare de isterie în municipiul din sudul litoralului. Localitatea este plină de moloz și arată deja ca după un cutremur de magnitudine mare.

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Inițiativa primarului Cristian Radu de-a culca la pământ toate garajele auto din Mangalia a creat o stare de isterie în municipiul din sudul litoralului. Localitatea este plină de moloz și arată deja ca după un cutremur de magnitudine mare. Deși inițiativa Primăriei de a câștiga spații libere prin demolarea garajelor nu este în sine greșită, maniera în care a procedat autoritatea locală i-a scos din sărite pe mangalioți. Acțiunea a fost derulată la foc automat, la grămadă, fără un plan etapizat în funcție de puterea autorității locale de a transforma zonă cu zonă. Cu alte cuvinte, culcăm totul la pământ și mai vedem în câți ani și cu ce bani putem amenaja ceva în loc. Cel puțin acestea au fost criticile aduse de consilierul local Ozzy Menabit, devenit un fel de coșmar al administrației Radu. Menabit a tras un semnal de alamă că plăcile de azbest de pe garaje nu sunt demontate cu grijă și securizate, ci sunt culcate la pământ de buldozere, sfărâmate în așchii și deseori în pulberi care se răspândesc în atmosferă. Praful de azbest poate fi inhalat de copii, de bătrâni și, în general, de toate persoanele care se pot afla în zona demolărilor. Azbestul este un material interzis în construcțiile civile în cadrul Uniunii Europene fiind considerat periculos și cu potențial letal în caz de inhalare a pulberilor. Legislația românească a fost aliniată celei europene cu cinci ani înainte de admiterea țării noastre în UE. Practic, a fost una din condițiile pre-aderării. Astfel, Hotărârea de Guvern 856/2002 definește resturile de azbest drept deșeuri periculoase, cu regim special de manipulare, fiind prevăzute amenzi drastice la orice abatere. Din păcate, demenții care vântură pulberi din acest cancer în atmosferă rămân doar contravenienți, deși potrivit unor voci ar trebui să răspundă penal, cu executare.

După cum spuneam, Menabit a sesizat această problemă gravă în spațiul public. Însă, acțiunea de demolare a garajelor învelite cu plăci de azbest a continuat cu și mai mult sârg, probabil în ideea de a se termina opera înainte să se trezească vreo instituție a statului să ia la bani mărunți făptașii. Dar nici Menabit nu s-a lăsat. El a început să adune dovezi ale neglijenței criminale, filmând demolare cu demolare. Astăzi, în timp ce desfășura această misiune pe care și-a stabilit-o în calitate de consilier local, a fost molestat de directorul Poliției Locale, Mihai Angelescu, un horticultor care s-a ajuns pe această funcție prin frățirism – o versiune originală a nepotismului tradițional. Horticultorul nu are un unchi, ca toți piloșii. El are un frate care, din preparator de imagine la televiziunea lui Strutinsky, s-a ajuns viceprimar navetist de Mangalia, după ce a fost în afaceri cu asociatul soacrei lui Cristian Radu, cea care i-a lăsat moștenire primarului de Mangalia, fost șef de Gardă Finaciară, un teren provenit dintr-o retrocedare a lui Mazăre, un palat, apartamente, spații comerciale, sute de mii de metri de pământ și bani la saltea. Că agonisise femeia din pensia ei. Desigur, viceprimarul s-a dedulcit la frățirism, aducându-l pe horticultor la șefia ordinii publice locale. În clipul alăturat, puteți vedea câteva secvențe în care șeful poliției locale și alți doi subordonați au tăbărât asupra consilierului, cu intenția de a-l încătușa și a-l duce la secție. Trecătorii s-au oprit și au filmat incidentul, aceștia adeverind că Angelescu a sărit la bătaie.

În trecut, așa cum am relatat în ziarul nostru, Mihai Angelescu a transmis amenințări prin SMS către un agent economic (vezi AICI). Deși dovezile au devenit publice, parchetul local obedient Primăriei nu s-a urnit să facă o cercetare măcar de ochii lumii. Încurajat de această lipsă de reacție, horticultorul a îndrăznit să cuteze la încătușarea unui consilier local care fotografia neregulile de la demolări. În 2016, același Ozzy Menabit a transmis Poliției Locale o înștiințare privind ocuparea domeniului public al localității de o companie de circ, fără contract de închiriere și fără plata cuvenită bugetului local, cerând un control.

În mod halucinant, Mihai Angelescu îl certa în răspunsul său pe consilier că ar fi îndrăznit să investigheze nereguli fără acordul compartimentului de comunicare al Primăriei lui Cristian Radu. Horticultorul îi atrăgea atenția că urmează să-l sancționeze contravențional pentru comentariile pe care consilierul le făcuse pe Facebook. Culmea, abuzul de drept al fratelui viceprimarului a fost făcut public la momentul respectiv, în 2016, însă nu s-a luat nicio măsură împotriva acestui adept al cenzurii, care monitorizează reacțiile opozanților din Mangalia ca pe vremuri nu de mult și nu de tot apuse.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: