Connect with us

Politica

Radu Mazăre cere REDESCHIDEREA dosarului retrocedărilor de terenuri din Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Fostul primar al Constanţei cere la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) redeschiderea dosarului în care a fost judecat şi condamnat în lipsă în legătură cu retrocedări de terenuri în Constanţa.

Este vorba despre dosarul în care a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare alături de Cristian Borcea şi alte persoane după mai mulţi ani de judecată.

În acest dosar, iniţial, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit o pedeapsă de patru ani cu executare pe numele lui Mazăre pentru abuz în serviciu.

Obiectul acţiunii introduse de Mazăre la CAB este “redeschiderea procesului penal (la judecarea în lipsă) (art.466 NCPP)”.

Articolul în baza căruia Mazăre cere redeschiderea acestui proces soluţionat definitiv de instanţa supremă prevede că o persoană care a fost judecată şi condamnată în lipsă poate cere la instanţă redeschiderea cazului.

“Art. 466. Redeschiderea procesului penal în cazul judecării în lipsa persoanei condamnate

(1) Persoana condamnată definitiv care a fost judecată în lipsă poate solicita redeschiderea procesului penal în termen de o lună din ziua în care a luat cunoștință, prin orice notificare oficială, că s-a desfășurat un proces penal împotriva sa.

(2) Este considerată judecată în lipsă persoana condamnată care nu a fost citată la proces și nu a luat cunoștință în niciun alt mod oficial despre acesta, respectiv, deși a avut cunoștință de proces, a lipsit în mod justificat de la judecarea cauzei și nu a putut încunoștința instanța. Nu se consideră judecată în lipsa persoana condamnată care şi-a desemnat un apărător ales ori un mandatar, dacă aceștia s-au prezentat oricând în cursul procesului, și nici persoana care, după comunicarea, potrivit legii, a sentinței de condamnare, nu a declarat apel, a renunțat la declararea lui ori și-a retras apelul.

(3) Pentru persoana condamnată definitiv judecata în lipsă faţă de care un stat străin a dispus extrădarea sau predarea în baza mandatului european de arestare, termenul prevăzut la alin. (1) curge de la data la care, după aducerea în țară, i-a fost comunicată hotărârea de condamnare.

(4) Procesul penal nu poate fi redeschis în cazul în care persoana condamnată a solicitat să fie judecată în lipsă.

(5) Dispozițiile alineatelor precedente se aplica în mod corespunzător persoanei faţă de care s-a pronunțat o hotărâre de renunțare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei”, este articolul în baza căruia Mazăre cere redeschiderea procesului.

Fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în februarie, la 9 ani închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.

În acelaşi dosar, Cristian Borcea, fost finanţator al clubului Dinamo, a fost condamnat la 5 ani închisoare cu executare.

Condamnările sunt cu mult mai mari faţă de cele date de instanţa de fond (Curtea de Apel Bucureşti) în iulie 2017, când Radu Mazăre primise 4 ani de închisoare cu suspendare, iar Cristian Borcea fusese achitat.

La momentul condamnări definitive Mazăre se afla în Madagascar dar ulterior a fost extrădat în regim de urgenţă.

Pe 28 octombrie 2008, Radu Mazăre a fost trimis în judecată de procurorii DNA, alături de alte 36 de persoane, în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.

Alături de Radu Mazăre au fost trimişi în judecată mai mulţi membri ai comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din Primăria Constanţa, printre care: Nicuşor Constantinescu – fost preşedinte al CJ Constanţa şi fost consilier municipal; şeful Direcţiei Administraţie Publică – Constantin Racu; şeful Direcţiei Patrimoniu – Daniela Ramona Dospinescu; şeful Direcţiei Tehnic-Investiţii – Ion Marica; fostul consilier municipal Dan Miron şi consilierii juridici Cristian Tălpău, Nora Alina Chircă şi Bogdan Ghiţulescu. Aceştia sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată, şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Celelalte persoane trimise în judecată sunt funcţionari din Primăria Constanţa, funcţionari în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, mandatari, notari publici, moştenitori ai persoanelor îndreptăţite, cesionari cumpărători de drepturi succesorale (printre care şi Cristian Borcea şi Dragoş Săvulescu, foşti acţionari ai echipei de fotbal Dinamo Bucureşti), interpuşi cumpărători de terenuri şi un evaluator agreat de Primăria Constanţa, acuzaţi de procurori de săvârşirea de infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie sau de complicitate ori instigare la aceste infracţiuni.

sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Politica

Lovitură pentru PNL. CCR a decis că există CONFLICT DE INTERESE privind desemnarea lui Orban ca premier

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Curtea Constituțională a României admis, astăzi, sesizarea PSD în privința conflictului între președintele Klaus Iohannis și Parlament privind desemnarea pentru a doua oară a lui Ludovic Orban în funcția de premier, arată stiripesurse.ro. Sesizarea a fost făcut de Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților, și Titus Corlățean, președinte interimar al Senatului. Până la 14 februarie a fost termenul de exprimare a punctelor de vedere ale părțile implicate în conflictul dintre președintele Klaus Iohannis și Parlament pe desemnarea lui Ludovic Orban ca prim-ministru. În favoarea conflictului de interese au votat șapte judecători și doar doi s-au opus.

 

Sursa:stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Data Congresului PSD depide de situația generată de coronavirus. Ce spune Marcel Ciolacu

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că PSD va avea Congres pe data de 29 februarie, asta în cazul în care nu se va agrava situația genetată de coronavirus.

”În principiu rămâne pe data de 29 februarie, în cazul în care situația privind coronavirusul nu se va agrava în România (…) Dacă situația va fi normală, atunci Congresul îl vom avea pe data de 29 februarie.”, a spus Marcel Ciolacu.

Liderul interimar al PSD Marcel Ciolacu a spus duminică seară că „este o chestiune de zile până la apariţia unui caz de infectare cu coronavirus în România, ţinând cont că a doua patrie a românilor a devenit Italia”, adăugând că nu ştie dacă în acest moment autorităţile din România sunt pregătite să facă faţă unei astfel de situaţii.

Întrebat dacă această criză dată de coronavirus resetează toată situaţia politică de până astăzi, Ciolacu a răspuns afirmativ.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Coaliție împotriva lui Cristian Radu, manifest pentru LIBERTATE. Alianța “Uniți pentru Mangalia” vrea să câștige Primăria cu Nicolae Moroianu

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Mangalia a pus, la finalul săptămânii trecute, punctul pe alegerile locale. Mai multe formațiuni politice au bătut palma și l-au desemnat candidat al unei alianțe politice pentru alegerile locale din acest an pe Nicolae Moroianu. Astfel, PSD, ALDE, PNȚCD și independentul Zanfir Iorguș au format Alianța “Uniți pentru Mangalia”, mișcare formată împotriva actualului primar Cristian Radu.

Candidatul alianței politice nou formate la nivelul municipiului Mangalia a susținut că încrederea care i-a fost acordată îl onorează, dar îl și responsabilizează, îl obligă să muncească. De asemenea, Nicolae Moroianu a susținut că mișcarea politică formată la Mangalia pentru alegerile locale din acest an se dorește a fi un manifest pentru libertate, pentru libertatea cetățenilor municipiului Mangalia.

„Este onorant, copleșitor să ți se acorde atâta încredere și voi face tot ce ține de mine să nu dezamăgesc sub nici o formă. Nu este doar onorant. Te obligă să muncești, să lupți, pentru Mangalia! Mă bucur să ne regăsim împreună la întâlnirea care pune bazele celei mai puternice mișcări locale din județul nostru, mișcarea Uniți pentru Mangalia. Este mai presus decât o întâlnire de partid, este o întâlnire între prieteni, care cu multă înțelepciune și-au dat mâinele pentru un scop pragmatic, care pune accentul pe dimensiunea umană. Vă asigur că mă pun la dispoziția dvs. cu toată buna mea credință. Această mișcare este un manifest pentru libertate, libertatea cetățenilor Mangaliei”, a afirmat Nicolae Moroianu în cadrul conferinței de lansare a candidaturii pentru fotoliul de primar al municipiului Mangalia.

Declarația completă o puteți urmări aici:

sursa video: editiadesud.ro

La rândul său, Zanfir Iorguș, fost primar al municipiului Mangalia, a afirmat că nu și-a mai dorit să se implice, însă “ferocitatea și dușmănia” cu care Cristian Radu, primarul în funcție al municipiului din sudul litoralului, continuă “procesul de colonizare a Mangalia”, l-au determinat să nu rămână doar simplu spectator al localelor din acest an.

„Nu mai doream să mă implic în campanie și în politică, pentru că am spus că e timpul să las locul unora mai tineri care să facă cinste orașului nostru. Iată că nu am putut să nu intervin când am văzut ferocitatea și dușmănia cu care Radu Cristian și echipa lui de slugarnici continuă procesul de colonizare a Mangaliei. Ca independent, din 2016, am spus că nu pot să stau pasiv. Am decis să vin și să pun umărul la construcția acestei echipe de oameni tineri ca să mai putem salva ceva, cât nu e prea târziu. Echipa aceasta de navetiști, de la Constanța și de la București, a acaparat tot orașul. Au trecut opt ani în care nu s-a făcut nimic în Mangalia, s-a creat o atmosferă de dușmănie, de totalitarism și de dictatură. Vin acum ca independent, fără sa vreau nicio funcție publică, pentru că am înțeles gravitatea momentului. Ne trebuie un primar cu frică de Dumnezeu, care să înțeleagă și pe cel amărât și pe cel bogat, un om cum este Nicu Moroianu. Voi susține această echipă, dar condiționat. Vreau ca toate forțele politice de la Constanța să înțeleagă că ne dorim autonomie și respect pentru municipiul Mangalia”, a spus Zanfir Iorguș.

La rândul său, Felix Stroe a spus că acest acord este al forțelor politice majoritare din Mangalia, motiv pentru care se bucură să vadă că există o unitate între cetățenii orașului.

„Cetățenii Mangaliei merită mai mult decât au primit în ultimii ani. Mă bucur să simt că, astăzi, cetățenii Mangaliei sunt uniți. Acest acord se va transforma într-o alianță electorală și sunt forțele politice majoritare din Mangalia, sunt ONG-uri, este alături de noi un vector important de imagine – Zanfir Iorguș. Uniți Pentru Mangalia – nu avem cum să ratăm acest moment atât de apropiat! Desigur, este un acord la care pot adera și alte forțe politice, ONG-uri, persoane fizice.”, a fost mesajul lui Felix Stroe. 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: