Conecteaza-te cu noi
stelian ion

Societate

Reprezentanții SCMD Constanța participă la un protest organizat în Capitală. Vezi ce solicitări au

Published

on

protest scmd constanta

În data de 9 mai, membrii Filalei 1 a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate își unesc forțele cu Liga pentru Apărarea Drepturilor Militarilor și Asociația ROMIL – organizatorii acțiunii de protest de la Ministerul Apărării Naționale și Parlament, ca să impună un amendament la PLx2015/2024.

Potrivit unui comunicat de presă remis redacției noastre, semnat de președintele Filialei 1 SCMD Constanța comandor (r) Ilie Truță, amendamentul (Leoreanu) va fi depus drept completator în forma propusă de SCMD, nu numai la Legea nr.80/1995 ci și, în primul rând, la Legea nr. 223/2015, care ar trebui modificată în acest sens.

”În cadrul SNAOPSN, care este unitar, fiecare structură are propria sa Lege –Statut.

Singura lege comună pentru întreg Sistemul, este Legea 223/2015 a Pensiilor Militare de Stat, care se aplică rezerviștilor din toate structurile militare(Armată, Interne, Sevicii) și polițiștilor.

Advertisement
palaz

În ceea ce privește Rezerva, există o singură structură care, prin statut și componență, se adresează rezerviștilor din întreg Sistemul – SCMD.

Mărirea soldei de grad/grad profesional  la militarii si politiștii în activitate s-a produs/se produce pe Legea Salarizării Unitare (153/2017), aplicată după ureche și după preferințe.

În ceea ce privește pensiile militare de stat, mărirea coeficientului rezultat din solda de grad se poate face, în ciuda OUG 59/2017 a Liei Olguța Vasilescu, doar prin depunerea amendamentului respectiv (în forma completă propusă de SCMD), cu precizarea că va modifica și la Legea 223/2015.

Argumentele sunt că gradul militar este PROPRIETATE  a deținatorului iar sumele alocate sunt fixe, aceleași pentru deținătorii fiecărui grad. Ca atare, nefiind sume variabile și constituind un drept de proprietate, acea parte din pensia militară decurgând din solda de grad, nu ar trebui să intre sub incidenta prevederilor OUG 59/2017. Cu precizarea că s-ar acorda rezerviștilor, procentual (c.50%), conform modului de calcul prevazut in Legea 223/2015.

Chestiunea în cauză este prevăzută în procesul declanșat de SCMD, pe discriminare.

Advertisement
palaz

Pe lângă nemulțumirea indusă în rândul tuturor rezerviștilor din cadrul familiei ocupționale din SNAOPSN, prin respingerea în Comisia de Apărare din Camera Deputaților de către reprezentantul Ministerului Apărării Naționale, Eduard Bachide, Secretarul de Stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, a amendamentului care ar fi actualizat soldele de grad ale rezerviștilor, pe 9 mai lista de revendicări pentru Ministrul Apărării Naționale, mai conține următoarele probleme:

  1. Respectarea intocmai a prevederilor constituționale referitoare la îndeplinirea de către Armată a atributului de garant al democrației constituționale, a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului;
  2. Respectarea , fără nici un fel de abatere a separației puterilor in stat;
  3. Oprirea imediată a disprețului față de militarii/politiștii/ politiștii de penitenciare în activitate încadrați în ierarhizarea salarială disprețuitoare când soldatul profesionist este considerat muncitor necalificat iar șeful Statului Major al Apărării – balerin;
  4. Oprirea imediată a discriminarilor între pensionarii militari carora li s-au inghețat pensiile prin OUG nr.59/2017  și cei din sistemul public de pensii cărora pensile le cresc anual. Sau chiar de două ori pe an prin mărirea valorii punctului de pensie;
  5. Oprirea imediată a discriminarilor  pe bază de vârstă  între pensionarii militari ieșiti din sistem la perioade diferite generate de vârstă  prin revenirea la prevederile art.59 si 60 din Legea nr.223/2015 privind pensile militare de stat;
  6. Oprirea imediată a persecuției politice, socio-economice și biologice (pe bază de vârstă) a militarilor;
  7. Aplicarea întocmai a principiilor care stau la baza sistemului pensiilor militare de stat și realizarea imediată a dezideratului ,, LA FUNCȚII, GRADE,VECHIME, CONDIȚII DE MUNCĂ EGALE , PENSII EGALE INDIFERENT DE ANUL PENSIONĂRII cărora li s-au înghețat pensile prin OUG nr.59/2017  și cei din sistemul public de pensii carora pensile le cresc annual, prin marirea valorii punctului de pensie;
  8. Autosesizarea organelor de justiție pentru abuzul în serviciu și abuzul în reglementare făcut de Ministerul Apărării Naționale și girat de Guvernul României în stabilirea diferită a soldei de grad pentru personalul în activitate față de cel în rezervă și retragere fără a ține cont de prevederile Legii nr.80/1995 privind Statutul cadrelor militare ajungându-se în aberanta situație că un soldat profesionist în activitate să aibă solda de grad  de 1584 lei (OUG nr.26/2024) iar un general cu patru stele în rezerva 410 lei (anexa VI – Legea 153/2017) deci de aproape 4 ori mai mic în defavoarea generalului cu 4 stele; un general cu patru stele in activitate 3135 lei/ 410 lei în rezerva deci de aproape 8 ori diferență.

De la bun început,  avertizăm că, indiferent de situația actuală, aceasta  se va deteriora probabil și mai mult în următoarea perioadă dacă noi vom fi nepăsători și nu vom da dovada de unitate, fermitate și verticalitate.

Pentru respectul ce li se cuvine slujitorilor Țării în haină militară, gata oricând, la datorie ,, CHIAR CU SACRIFICIUL  VIEȚII”

Așteptând să ne vedem pe 9 mai. Acum ori nici o dată!”, a precizat comandorul (r) Ilie Truță, Vicepreședinte responsabil zona de SE în Comitetul Director al SCMD.

Advertisement
palaz

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions