Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Republica Sovietică Năvodari. Ce-au învățat Chelaru și Matei din Rusia

Published

on

Prăbușirea electorală a PSD-ului la Năvodari, la 14%, are multe explicații. Însă cu siguranță una din ele este vizita efectuată de oficialii și neoficialii locali în toiul campaniei electorale pentru Parlamentul Europei… nu la Bruxelles, așa cum poate era de așteptat în împrejurările date, ci la Kolomna, în Federația Rusă. După cum am relatat înaintea alegerilor, o delegație a Primăriei Năvodari a semnat pe 15 mai 2019 un acord de înfrățire cu municipalitatea din Kolomna. Oficialii năvodăreni care s-au dus să ia lumina de la răsărit au fost primarul Florin Chelaru, viceprimărița Liliana Mară și consilierii locali Rafael Nichita și Ciprian Zidaru. Cei patru au fost însoțiți de un personaj neoficial, respectiv fostul primar penal Nicolae Matei, care nu reprezintă în niciun fel orașul Năvodari și nu ocupă nicio demnitate publică de la eliberarea din închisoare. Ce căuta fostul pușcăriaș în delegația Orașului, doar el și marioneta care ocupă de fațadă funcția de primar oficial ar putea ști.

Așa cum nota presa din Federația Rusă, evenimentul a fost pus la cale de Fundația Russkiy Mir, înființată în anul 2007, prin decretul președintelui Vladimir Putin. Russkiy Mir înseamnă Lumea Rusă. Potrivit unor surse publice, fundația cu acest nume a fost înființată cu scopul de a propaga, pe bani grei, o imagine pozitivă în lume despre Federația Rusă. Ar fi vorba de un expansionism cultural, prin care rușii încearcă să recupereze în sfera lor de influență zone care au fost dependente politic, ideologic și militar de Uniunea Sovietică în perioada războiului rece.

La Năvodari, fundația înființată de Vladimir Putin a găsit un sol cât se poate de fertil. Fostul primar al localității, Nicolae Matei, s-a tras în poze de-a lungul timpului cu o șapcă rusească din blană cu insigna Uniunii Sovietice, cu tabloul lui Nicolae Ceaușescu și, cum altfel, cu secera și ciocanul. De asemenea, sunt de notorietate publică abuzurile comise de Matei împotriva societății Somaco Construct SRL, pe care încearcă să o jupoaie de un complex turistic de patru stele, după ce a inventat în sarcina acesteia, în anul 2012, o taxă fiscală de două milioane de euro. Somaco Construct SRL este deținută de Comprest Util SRL, o firmă acreditată NATO, care a participat la construirea bazei americane de la Mihail Kogălniceanu. Din toate firmele care activează la Năvodari, fostul primar, iubitor de seceră și ciocan, s-a apucat să se războiască tocmai cu firma care a lucrat pentru NATO.

Sentimentele comuniste și filo-sovietice ale lui Nicolae Matei sunt împărtășite și de finul acestuia, veșnicul consilier local PSD-ist Liviu Stan. Acest Stan s-a evidențiat în viața publică prin trei momente epocale: prăpădul făcut la Termica pentru a-și satisface pofta de lux (vezi aici), o agresiune de mardeiaș ordinar săvârșită în campania electorală din 2012 împotriva opozanților lui Matei (vezi aici) și o inițiativă ”creață” prin care a vrut să boteze sensurile giratorii din Năvodari (vezi aici). Stan a propus în Consiliul Local ca sensul giratoriu cu delfini, cel mai important din oraș, să se numească Moscova. Alte sensuri urmau să se numească Ankara și Budapesta. Întâmplător doar capitale ale unor state autoritariste. După ce Ordinea.Ro a prezentat această neghiobie, inițiativa finului lui Matei a fost respinsă la vot.

Advertisement

Mai sunt și alte dovezi ale iubirii neostoite pentru vremuri apuse ale clanului de la Năvodari. Prea multe ca să le trecem aici în revistă. În mod cert, animați de aceste simțăminte, vocile proletare de la Năvodari s-au dus în carne și oase la Kolomna, să-și oficializeze frăția cu rușii. Căci, vorba lui Sadoveanu, lumina vine de la răsărit. În România, aceștia n-au suflat o vorbă despre inițiativa de a se înfrăți cu rușii în toiul campaniei pentru Parlamentul Europei. În schimb, dovezile le-am găsit în presa din Federația Rusă și în contul de Facebook al guvernatorului regiunii Kolomna, Denis Lebedev.

Defilând printre postările lui Lebedev ne facem rapid o impresie despre Kolomna. În mod cert, acolo vorbim de o localitate frumoasă care face pași decisivi spre dotări de nivel occidental, dar care, atenție, nu vrea în ruptul capului să se desprindă de moștenirea sa sovietică. Înainte de vizita fraților români de la PSD Năvodari, guvernatorul a postat fotografii de la diverse marșuri și activități comemorative, din locuri publice care încă se numesc Piața Sovietică sau Piața Roșie.

Copii de școală apar în poze cărând un drapel uriaș cu seceră și ciocan, la fel cum se întâmpla și în România pe vremurile lui Gheorghiu-Dej și Ceaușescu.

 

La un alt marș, participanții flutură tablouri cu eroii lor. Din spatele guvernatorului se înalță, cu mustața zbârlită pe un tablou, chiar dictatorul Stalin, considerat de istoricii noștri, nu și de ai lor, drept cel mai mare criminal din istoria umanității.  

Advertisement

Cam asta-i treaba cu Kolomna. Matei și interpușii lui oficiali au avut ce învăța din Uniunea Sovietică. Așa s-a călit oțelul!

La revenirea în țară, divizia lui Matei s-a apucat de propagandă… electorală, să recupereze ce mai era de recuperat în lupta pentru cucerirea Parlamentului Europei. În sâmbăta dinaintea votării, Matei în persoană, cu Chelaru și ceilalți au organizat pe banii Primăriei un eveniment denumit la plezneală ”Povestea pescarului”. Pe afișul pe care l-au împrăștiat pe Facebook, trona un lipovean bătrân, bărbos și mustăcios, care îmbia privitorii la ”surprize plăcute” și ”borș de pește”, în hala de pește, în formă de pește, de pe malul canalului. Poporul muncitor s-a distrat cu muzică și dansuri tradiționale lipovenești. Vorba rușilor din Kolomna: și-au atins rădăcinile istorice. La urmă, s-au ghiftuit cu storceag, iar a doua zi au votat după cuviință. PSD-ul a scos 14 procente și ceva. N-o fi fost bun borșul de pește, nu le-o fi plăcut rusa? Oricum, nerecunoscători, domne, nerecunoscători!

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions