Exclusiv Slide

„Schitul” din subordinea Primăriei Constanţa. Şefa de la SPIT, Virginia Uzun, între finanţe şi misticism

sept. 01, 2016 Doru Iordache

Virginia Uzun, pe numele de domnişoară Ştefănică, este directoarea Serviciului de Impozite şi Taxe din subordinea Primăriei Constanţa de mai bine de zece ani. Apropiată grupării lui Radu Mazăre, ea a rămas de neclintit pe funcţia de directoare a SPIT şi în prezent, pe mandatul lui Decebal Făgădău. În campaniile electorale şi la meetingurile politice, Virginia şi-a scos, mai din convingere, mai cu sila, aproape toţi angajaţii în „teren” pentru PSD. Şefii de servicii s-au ocupat de mobilizare, iar când au întâmpinat refuzuri din partea „propagandiştilor” angajaţi ai finanţelor publice, au cerut explicaţii. Mai departe au informat-o pe directoare despre simpatiile politice ale fiecărui angajat în parte, iar aceasta le-a contabilizat. De altfel, numirile pe funcţii în posturile bine remunerate şi nu numai se fac direct de Virginia Uzun. Servilismul faţă de ea este primul criteriu în detrimental competenţei de care ţine cont directoarea SPIT atunci când numeşte pe cineva într-o funcţie de conducere. Un exemplu de numiri pe criterii discreţionare ar fi cel din 12 februarie 2016. Atunci Virginia Uzun a făcut zeci de mutări fără niciun fel de justificare sau anunţ prealabil. Mutările au stârnit revolta printre angajaţii SPIT ce urmau a fi mutaţi, după bunul plac al directoarei, de la o structura la alta. Nemultumiţii au apelat la un post de televiziune, în speranţa că-i vor da o lecţie şefei supreme. Din păcate ştirea nu a apărut nicăieri, iar Virginia Uzun a făcut o anchetă internă pentru a afla cine a sesizat presa. I-a chemat pe rând pe toţi cei care i se păreau suspecţi. După interogatorii consistente, a aflat că „tradătoarea” era Daniela Fudulia. În scurt timp, aceasta a fost dată afară pe diverse motive. Un alt exemplu de management al bunului plac a venit în perioada 18-21 aprilie 2016, când Virginia Uzun a mutat fără nicio explicaţie patru angajate specializate în controlul pe teren pe alte funcţii. Singura justificare se pare că a fost legată de crearea unor posturi libere în vederea unor noi angajări. După alegerile din iunie, Virginia Uzun a cerut tuturor angajaţilor SPIT să-şi dea demisia în alb. A motivat că urmează unele trieri care se vor face la ordinul primarului Decebal Făgădău. Sub presiunea acestor schimbări şi a evaluărilor cerute de Decebal Făgădău s-a lucrat chiar şi până la zece seara la „aranjarea” documentelor pe baza cărora s-au făcut achiziţiile în anii trecuţi. Doar trei persoane cunosc ce „scheleţi” a mai îndesat în şifonierul SPIT Virginia Uzun, dar cert e ca s-au şters urmele unor achiziţii inutile.

Virginia Uzun şi duhovnicul său părintele Răzvan au transformat SPIT în SCHIT

Fostul soţ, sora şi tatăl directoarei de la SPIT, Virginia Uzun, par a fi persoane apropiate Bisericii Ortodoxe. Pe lângă apropierea de Biserică aceştia au aprofundat şi studii teologice. Virginia Uzun este o credincioasă care se pare că a luat la rândul său calea Bisericii. Nimic rău dealtfel. Cum era firesc şi-a găsit şi un duhovnic: pe părintele Răzvan Băieşan de la Schitul Măgura din Hunedoara.

Lucrurile au evoluat şi directoarea finanţelor constănţene aproape că a transformat SPIT în SCHIT. Virginia Uzun l-a „detaşat” pe Părintele Răzvan la SPIT unde se ocupă cu problemele duhovniceşti. El a fost prezentat angajaţilor ca fiind cităm: „un preot cu mult har”. În plus, în „parohia” sa, Virginia Uzun a început un prozelitism acerb pentru părintele Răzvan. Ea îşi îndrumă subordonaţii să se spovedească părintelui Răzvan şi ultima slujbă oficiată de acesta a fost în luna august. Mai de bună voie, mai de teama să nu atragă furia şefei, mulţi dintre angajaţii SPIT au trecut la spovedanie pe la Părintele Răzvan şi nu-şi permit să lipsească de la niciuna dintre slujbele oficiate de acesta sub atenta supraveghere a Virginiei Uzun. Părintele Răzvan circulă cu maşina personală a şefei SPIT şi a fost sprijinit de aceasta să-şi cumpere o casa în apropierea Schitului Măgura. Mai mult, şefii de servicii şi o parte din angajaţii loiali evlavioasei Virginia au fost trimişi în pelerinaj la Schitul Măgura. La unii smerenia şi spovedania a dat roade, pentru că aşa au reuşit să-şi păstreze funcţiile şi salariile de 7000-8000 lei pe lună, plus stimulente de 75% din valoarea salariului. Un exemplu de „smerenie” este Adina Antoniu care de aproximativ doi ani ocupă funcţia de şef al Agenţiei numărul patru.

Serviciu la fără frecvenţă

Adina Antoniu nu prea dă pe la birou. Ea frecventează sporadic serviciul, motiv pentru care nici nu a prea semnat pe documente. Este cunoscută ca fiind omul de casă al Virginiei Uzun. Face cumpărături pentru aceasta şi este bonă pentru fetele sale. Din grijă maternă, dar şi ca să facă economie, când copilele sale erau mai mici, Virginia Uzun a amenajat un birou în camera de joacă chiar în incinta SPIT Constanţa. Bona era angajată ca şef la SPIT, numai că în loc de finanţe ea se ocupa de supravegherea copiilor şefei sale. Camera de joacă a fost reamenajată birou după ce fetele au mai crescut. În ultimii trei ani, Virginia Uzun a organizat tot felul de chete în care a angrenat angajaţii SPIT. La salariu aceştia donau 10/20 de lei în funcţie de venituri pentru diverse cauze. Beneficiarii donaţiilor au fost nevoiaşii din cartierul Henri Coandă, mănăstiri sau cazuri sociale. În fapt destinaţia banilor o cunoştea doar Virginia Uzun.

Comments

comments