Exclusiv

SNN vs. deputatul Popescu, războiul declarațiilor. Virgil Popescu: “Oficialii SNN încearcă o manipulare”

dec. 08, 2017 Mihaela Tîrpan

Deputatul PNL Virgil Popescu, vicepreședintele Comisiei de Industrie și Servicii, a anunțat, astăzi, că adevăratul motiv al opririi Reactorului 2 al Centralei Nucleare de la Cernavodă este o defecțiune la sistemul de încărcare – descărcare a combustibilului nuclear (MID), după ce Nuclearelectrica a anunțat ieri că va opri reactorul pentru lucrări de mentenanță planificate. Totodată, parlamentarul liberal a acuzat Nuclearelectrica că “a mintit public”.

Pentru “Ordinea.ro”, liberalul Popescu a declarat următoarele:

“Este o defecțiune la sistemul de încărcare a combustibilului, nu este nimic grav și susțin asta, nu este motiv de panică generală, problema este alta, conducerea SNN a ascuns asta populației! Aici este grav și mă întreb cum ar proceda dacă ar exista cine știe ce altă defecțiune? Am solicitat puncte de vedere, aștept să văd ce mi se răspunde și voi decide care sunt următorii pași pe care îi vom urma. Oricum, un lucru e cert și îl susțin cu tărie: nu înțeleg de ce a trebuit să mintă în legătură cu un incident minor? Aștept răspunsul primului Ministru Mihai Tudose, a celor de la CNCAN, SNN… Cu toții stau ascunși și nu este normal în astfel de situații! De asemenea, ceea ce nu este normal e modul cum a procedat conducerea SNN: au anunțat ieri că astăzi opresc Unitatea 2 a Centralei Nucleare pentru lucrări preventive. E, în această situație, populația trebuie să știe un aspect și anume că lucrările de verificare și pregătire din centralele nucleare nu se decid și nu se fac de pe o zi pe alta! Cu toate astea, grija tuturor este de unde am eu informațiile…”

Ceva mai târziu, după lungi insistențe apare și informarea conducerii Societății Naționale Nuclearelectrica. Prin documentul de presă, conducerea SNN recunoaște, indirect, deficiența de la Centrala Nucleară Cernavodă.

„Aceste activitati de testare si eventuale remedieri includ lucrari de intretinere preventiva la sistemul de excitatie a generatorului electric, verificari calibrari, inlocuire kit-uri calificate la mediu, inclusiv testarea si remedierea sistemului mecanic al masinii de incarcat-descarcat combustibil”, se arată în comunicatul transmis de Biroul de presă al Nuclearelectrica.

Acest document nu l-a lăsat indiferent pe cel care a anunțat deficiența de la Centrala Nucleară Cernavodă, deputatul PNL Virgil Popescu. A declarat pentru “Ordinea.ro” următoarele: “Un lucru este evident: Nuclearelectrica nu mai putea menține în funcțiune reactorul, după anunțata oprire proactivă. De asemenea, un alt lucru cert este următorul: Nuclearelectrica nu mai putea menține reactorul în funcțiune. Procedura de siguranță impune oprirea reactorului în maxim trei zile, în cazul unei defecțiuni la MID. După comunicatul de ieri, oficialii SNN doresc să arate sinceritate, însă tot încearcă o manipulare, spunând că testează și apoi repadă MID-ul, ceea ce este total eronat, iar logica oricărui lucru în astfel de cazuri este că repari și apoi testezi, să vezi dacă lucrările au fost efectuate cu succes. Oricum, dacă lucrurile vor rămâne în acest mod și SNN nu recunoaște direct minciuna, voi solicita Comisiei de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților audierea conducerii SNN pentru a explica ceea ce s-a întâmplat în realitate la Unitatea 2 a Centralei Nucleare de la Cernavodă. I-aș întreba de ce au mințit și de ce au ascuns un uncident nuclear care, este adevărat că nu este major, dar este un incident. Nu ne putem juca în domeniul nuclear. Incidentul trebuia anunțat și trebuia explicat faptul el nu pune în pericol exploatarea, că U2 va fi oprită pentru a fi efectuate reparațiile.”

 

Comments

comments