Connect with us

Justitie

Ultima lovitură pentru mafia retrocedărilor. Moştenitorii lui Haşotti, chemaţi la Judecătorie

Adrian Cârlescu

Publicat

la

Astăzi a debutat la Judecătoria Constanţa procesul iniţiat de prefectul Adrian Nicolaescu împotriva moştenitorilor reprezentaţi convenţional de avocatul Ionel Haşotti, cei care au reuşit să retrocedeze, parţial, cariera de piatră de la Sibioara. Nicolaescu cere anularea titlului de proprietate primit de aceştia, din două motive mari şi late. În primul rând, prefectul a observat că retrocedarea de la Sibioara s-a dispus prin încălcarea flagrantă a legii. În al doilea rând, vorbim de o retrocedare multiplă, existând documente legale că familia moştenitorilor primise deja, încă din anii 90, toate terenurile confiscate de stat în anii comunismului.

Judecătoarea care a făcut mangla este inculpată acum ca şpăgară

Cariera de la Sibioara funcţionează din anul 1965. În 2005, firma care o exploata legal, SC Somaco Construct SRL, a fost cumpărată cu patru milioane de euro de SC Comprest Util SRL, companie din domeniul producţiei de materiale de construcţie deţinută de omul de afaceri constănţean Grigore Comănescu. Un an mai târziu, două septuagenare reprezentate convenţional de celebrul avocat Ionel Haşotti au deschis un proces împotriva Comisiei Locale de la nivelul Comunei Lumina, cerând retrocedarea unui teren de 20 de hectare ce ar fi aparţinut bunicului lor. Terenul solicitat se afla, parţial, în incinta carierei de piatră, însă compania lui Grigore Comănescu nu a fost citată în proces. Deşi bunicul celor două femei reprezentate de avocatul Haşotti decedase în anul 1942, acestea au susţinut că: „Autorul nostru a plătit taxele şi impozitele către stat, atât până la preluarea bunului cât şi după acest eveniment, fiind înregistrat fiscal până în anul 1951.”. Controversata judecătoare Corina Eugenia Jianu de la Judecătoria Constanţa (actualmente inculpată pentru luare de mită într-o retrocedare similară de la Năvodari) a admis această aberaţie flagrantă. Ea a considerat că cele două bătrâne sunt persoane îndreptăţite la retrocedare şi că bunicul lor, decedat, repetăm, în 1942, ar avea calitatea de autor în procedurile de retrocedare,  deşi această calitate este rezervată doar persoanelor deposedate după 6 martie 1945.

Un avocat mincinos instigă la încălcarea legii

Totuşi, Jianu nu a autoriza retrocedarea în incinta carierei, deoarece legea interzicea explicit retrocedarea exploataţiilor miniere active. Ionel Haşotti a declarat recurs în numele clientelor sale, susţinând în faţa Tribunalului Constanţa că „Nu există dovadă că există o exploatare de carieră de piatră.”. Cum un expert judiciar atestase în fals că terenul ar fi fost liber de sarcini, deşi nu era, Tribunalul l-a crezut pe Haşotti şi a admis recursul pe 2 octombrie 2008. Mult a contat şi faptul că avocatul Comisiei Locale Lumina nu l-a contrazis pe Haşotti. În mod oficial, Comisia Lumina era reprezentată în instanţă de avocata Anca Mirăuţă, care avea sediul profesional pe strada AS Puşkin 19A Constanţa. La aceeaşi adresă funcţiona şi Fundaţia Brătianu, în care avea calitatea de membru fondator numitul Puiu Haşotti, pe atunci senator şi, desigur, frate al avocatului Ionel Haşotti, reprezentantul „moştenitoarelor”. Anca Mirăuţă nu a participat la singurul termen de recurs, delegându-l să o substituie de Toni Bobe – cel care a tăcut mâlc, fără a-l contrazice pe Ionel Haşotti. Ulterior, Toni Bobe avea să ajungă în conducerea PNL Constanţa, alături de Puiu Haşotti. Ne limită să semnalăm aceste potriviri curioase, lăsând organelor statului sarcina de a stabili dacă a fost sau nu o lucrătură în haită.

puskin-19a

După opt ani

Hotărârea de retrocedare din 2008 a fost pusă în aplicare abia în luna iunie 2016, însă prefectul Adrian Nicolaescu a atacat titlul de proprietate, în dosarul 23037/212/2016 al Judecătoriei Constanţa. În acţiunea sa, ajunsă astăzi pe masa magistraţilor, Adrian Nicolaescu probează că retrocedarea carierei Sibioara s-a făcut cu încălcarea flagrantă a articolului 4 aliniatul 1 din Legea 1/2000. Textul de lege interzice expres retrocedarea terenurilor miniere. De asemenea, prefectul probează că proprietarul celor 20 de hectare, decedat în anul 1942, a fost moştenit de copiii săi, şapte la număr. După 1991, urmaşii urmaşilor au retrocedat 50 de hectare agricole de la stat, plus celelalte 20 de hectare din cazul de faţă. Aşadar, documentele legale atestă o operaţiune ilicită de retrocedare multiplă, aşa cum au fost atâtea în ţara asta sufocată de mafia retrocedărilor.

Actiune Nicolaescu

Comments

comments

Justitie

Nicușor Constantinescu, 4 ani de ÎNCHISOARE CU EXECUTARE în dosarul prăbușirii elicopterului SMURD în lacul Siutghiol

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, a fost, astăzi, condamnat definitiv la 4 ani în închisoare, de judecătorii de la Curtea de Apel Constanța, în dosarul legat de prăbușirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol.

Magistrații Curții de Apel au respins ca nefondat apelul declarat de Nicușor Constantinescu, fostul șef al CJ Constanța urmând să rămână cu pedeapsa de patru ani de închisoare, cu executare, la care fusese condamnat în primă instanță de Tribunalul Constanța.

NOTĂ! Magistrații l-au mai condamnat pe fostul șef al CJ la plata, către partile civile Județul Constanța şi Consiliul Judetean Constanta, a sumei de 1.082.031,62 lei, despăgubiri civile. In baza art. 397 alin.4 C.p.p. in referire la art. 20 din Legea nr. 78/2000, s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatului, până la concurenta sumei de 1.082.031,62 lei, retinută prin prezenta, drept prejudiciu.

Prin ordonanţa de punerea în mişcare a acţiunii penale, procurorii au precizat că, în cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Judeţean Constanţa, prin el, a achiziţionat un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă, din judeţul Constanţa, România şi Districtul Dobrich, Bulgaria.

Conform anchetatorilor, la data de 29 martie 2013, Constantinescu a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect „Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat”, „Servicii de transport ocazional” şi „Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor”, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă şi în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită şi conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă) a elicopterului respectiv. La data de 01 iulie 2013, Constantinescu ar fi pus elicopterul achiziţionat din fonduri publice la dispoziţia persoanei juridice respective, care nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obţinută finanţarea nerambursabilă şi achiziţionat elicopterul, schimbând astfel beneficiarii direcţi ai investiţiei, precum şi destinaţia aparatului de zbor respectiv. Pe această cale, mai arată procurorii, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanţat şi plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013 – 30.10.2014, din fondurile publice ale Judeţului Constanţa, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului.

INFO! Un elicopter SMURD cu patru persoane la bord – doi piloţi de la Inspectoratul General de Aviaţie şi două cadre medicale ale SMURD Constanţa – s-a prăbuşit pe 15 decembrie 2014 în lacul Siutghiol din municipiul Constanța. Toţi membrii echipajului au murit. Din informațiile existente la dosar, în momentul accidentului, elicopterul se întorcea dintr-o misiune aeromedicală, după ce transportase un pacient la Spitalul Judeţean Constanţa.

Comments

comments

Continuă să citești

Justitie

Radu Mazăre va fi transferat la penitenciarul de la Slobozia. Vezi de ce

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi,  avocatul Lizeta Haralambie a declarat pentru ziarul Ordinea.ro că a fost aprobată cererea de transfer a fostului primar al municipiului Constanţa, Radu Mazăre, de la penitenciarul Rahova la cel de la Slobozia.

Transferul se va produce în cursul săptămânii viitoare, ca urmare a  depunerii unei cereri la Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Avocat al lui Mazăre, Lizeta Haralambie a precizat că transferul nu putea fi făcut la Poarta Albă sau la Valu lui Traian deoarece aici este regim semideschis, respectiv deschis, iar el trebuie să rămână într-un penitenciar cu regim închis.

“Cererea am depus-o în luna ianuarie la o comisie din cadrul Administraţiei Penitenciarelor pentru a fi transferat la cel mai apropiat penitenciar cu regim închis de municipiul Constanţa, respectiv cel de la Slobozia. Motivul transferului a fost familia. Radu Mazăre a cerut acest lucru dat fiind faptul că mama şi cei doi fraţi ai lui locuiesc la Constanţa, iar până la penitenciarul de la Rahova făceau 4-5 ore. Până la Slobozia va fi mult mai simplu să ajungă. Cu maşina se face o oră şi jumătate, cel mult două ore.”, a precizat Lizeta Haralambie.

Ea a ţinut să sublinieze faptul că NU instanţa de judecată a luat această decizie, ci Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

De asemenea, avocatul lui Radu Mazăre a specificat faptul că nu a ales penitenciarul de la Slobozia pentru că aşa a vrut el.

“Trebuia ales penitenciarul care este cel mai aproape de adresa din buletin a persoanelor care se ocupă de deţinut.”, a precizat Lizeta Haralambie.

Foto: Antena3

Comments

comments

Continuă să citești

Justitie

Din 2 martie, judecătorii constănţeni ÎNTRERUP protestele

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, 25 februarie, la sediul Curţii de Apel Constanţa a avut loc şedinţa Adunării Generale a Judecătorilor, convocată de către preşedintele Curţii de Apel Constanţa.

Pe ordinea de zi a fost un singur punct, respectiv discutarea încetării/modificării protestului stabilit prin Hotărârea nr. 2 din 29 ianuarie 2020 a Adunării generale a judecătorilor şi menţinut prin Hotărârea nr. 3 din 13 februarie 2020 a Adunării generale a judecătorilor.

După dezbateri şi supunere la vot,  Adunarea Generală a Judecătorilor a hotărât:

,,1. Cu majoritate de voturi (exprimate de către 26 de judecători din totalul celor 29 de judecători prezenţi) Adunarea generală a judecătorilor hotărăşte întreruperea formelor de protest stabilite potrivit Hotărârii nr. 2 din 29 ianuarie 2020 a Adunării generale a judecătorilor, menţinute prin Hotărârea nr. 3 din 13 februarie 2020 a Adunării generale a judecătorilor, respectiv: a. amânarea cauzelor, cu excepţia cauzelor urgente; b. încetarea desfăşurării şedinţelor de judecată la ora 16:00.

2. Cu majoritate de voturi (exprimate de către 21 de judecători din totalul celor 29 de judecători prezenţi) Adunarea generală a judecătorilor hotărăşte întreruperea formelor de protest menţionate la art. 1 din prezenta hotărâre începând cu data de 2 martie 2020.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: