Advertisement
Actual

Capii ”Fabricii de Moșteniri”, executorul Vasile Deacu și consilierul AUR Virgil Vlad, arestați preventiv

Un controversat executor judecătoresc din Constanța și un politician AUR din comuna Oltina, județul Constanţa, au fost arestați preventiv, ieri, de Curtea de Apel Constanța, la cererea DIICOT, potrivit unor surse judiciare. Cei doi sunt acuzați că au constituit un grup de crimă organizată, la care ulterior au aderat și alte persoane, printre care doi notari publici din Constanța, agenți imobiliari și cumpărători de imobile. În total, grupul numără 13 persoane (5 bărbați și 8 femei).

Parchetul Antimafia susține că activitățile infracționale au fost inițiate încă din anul 2018 de un bărbat de 48 de ani din comuna Oltina, județul Constanța. Este vorba despre Virgil Vlad, fermier și consilier local AUR la Oltina. Acesta ar fi recrutat, transportat și adăpostit în imobilele sale din Oltina trei persoane, profitând de vârsta înaintată și de degradarea stării de sănătate a acestora. Bătrânii sufereau de forme de demență specifice vârstei. Ei au fost lipsiți de hrană corespunzătoare, îngrijiri medicale și medicamente, fiind menținuți într-o stare de aservire de către inculpat. Acesta ar fi avut foloase materiale, constând în însușirea pensiilor și a unui ajutor de deces.

În același an, 2018, consilierul AUR ar fi constituit un grup infracțional organizat împreună cu un executor judecătoresc și un notar public, în scopul de a dobândi imobile aparținând unor bătrâni aflați în stadii avansate de degradare fizică și psihică, utilizând mijloace frauduloase. Pentru acest scop, au fost concepute operațiuni juridice complexe, precum inventarea unor titluri de creanță, cesionarea acestora către alte persoane cooptate în grupul infracțional, executarea silită a locuințelor respective.

Notarul despre care se face vorbire în referatul DIICOR ar fi Daniela Stamule, iar executorul judecătoresc, Vasile Deacu. Acesta din urmă a executat silit inclusiv o persoană care era decedată, prejudiciind drepturile succesorilor legali ai acesteia. Ulterior, în activitățile grupului ar fi fost implicat și un al doilea notar public, anume Joița Botezatu.

Deacu a mai fost condamnat pe fond, dar achitat la Înalta Curte

Vasile Deacu este unul dintre cei mai controvesați executori judecătorești din Constanța. De-a lungul timpului, redacția Ordinea.Ro a publicat mai multe investigații referitoare la abuzuri în care a fost implicat acesta. Trebuie să menționăm că Deacu a jucat un rol important în procedurile de executare silită prin care fosta fabrică Energia a fost vândută. Ulterior construcțiile industriale au fost rase de pe pământ, iar terenul a ajuns la niște dezvoltatori imobiliari. (detalii AICI).

El a fost implicat tangențial și în demolarea stadionului de fotbal Metalul Constanța, în perioada Făgădău (mai multe detalii AICI).

Furtul taberei de copii de la Năvodari are la bază acte întocmite de fostul primar Nicolae Matei și puse în executare de Vasile Deacu. Terenul imens a fost inventariat din pix în domeniul privat al orașului, iar mai apoi a fost adus scriptic în patrimoniul unei societăți fondate în parteneriat de Primărie și de cumnatul fără forme legale al fostului primar. Primăria nu a vărsat aportul, adică terenul și clădirile, întrucât aceste bunuri nu se aflau în posesia sa efectivă, fiind de fapt și de drept în folosința și proprietatea SC Sind România. Iar aici a intrat în scenă executorul Deacu, care a rezolvat situația. (detalii AICI, AICI și AICI).

Executorul a fost implicat și în cazul retrocedării frauduloase a carierei de la Sibioara, comuna Lumina, în sensul în care a atestat în acte de procedură, prin fals intelectual, că ar fi realizat o constatare la carieră opinând că nu s-ar fi demolat construcții care în realitate nu au existat niciodată. (Mai multe detalii AICI).

În 2014, Vasile Deacu a fost condamnat pe fond pentru o neglijență gravă în serviciu, în baza unui rechizitoriu întocmit de Parchetul Curții de Apel Constanța. El a fost suspendat din activitate prin ordin al ministrului Justiției. Însă un an mai târziu, a fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind reintegrat în activitatea de executor judecătoresc (mai multe detalii AICI). Practic, în ciuda tuturor dovezilor cu privire la abuzurile sale, tipul a fost lăsat liber și în profesie. Așa, ca în România.

Până la pronunțarea unei soluții în dosarul ”Fabrica de moșteniri”, toate persoanele menționate se bucură de prezumpția de nevinovăție.

* Sursa foto deschidere: Facebook/Vergil Vlad și captură Ziua de Constanța.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Recent Posts

Lovitură pentru Opoziție: SOS și AUR. Legea care înăsprește sancțiunile pentru simbolurile fasciste, declarată constituțională de CCR

Curtea Constituțională (CCR) a respins, joi, sesizarea Opoziției pe legea care majorează pedepsele privind folosirea… Read More

5 ore ago

O nouă etapă a programului Civicult, marcată printr-o proiecție de film în aer liber, la Universitatea Ovidius

Programul de studii de licență Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a Universității Ovidius din… Read More

8 ore ago

Amenzi de peste 100.000 de lei, aplicate de efectivele MAI în prima zi a Festivalului Beach, Please!

Prima zi de desfășurare a festivalului Beach, Please! ediția 2025 a fost una fără evenimente… Read More

9 ore ago

Incendiu de vegetație în apropiere de Techirghiol. Circulația rutieră pe DN38, OPRITĂ

Circulația rutieră este oprită pe ambele sensuri de mers ale DN38, care face legătura între… Read More

10 ore ago

Incendiu de vegetație uscată între localitățile Mangalia și Albești

Astăzi, 10 iulie, a izbucnit un incendiu de vegetație uscată la ieșire din localitatea Mangalia… Read More

10 ore ago

Video. SEAS 2025 face din Constanța capitala culturală a României

Constanța a devenit capitala culturală a țării. Este afirmația președintelui SEAS - Stagiunea Estivală a… Read More

10 ore ago