Connect with us

Opinie

„Coborâm la prima!”, un film al transfigurării, în context #Colectiv (cronică de film)

Publicat

la

Urcăm într-un metrou cu toate relele noastre, coborâm în disperarea izvorâtă din deriva călătoriei, ieșim din același metrou cu totul transfigurați

„Coborâm la prima!” – un film ce se dorește a fi de debut, însă fără doar și poate este un film de consacrare. Tedy Necula aduce înaintea privitorului un nou gen, numit de el – film inspirațional. Mărturisesc că termenul nu mi-a părut a fi chiar adecvat, decât în contextul anagramării cuvintelor inspirație și motivațional. Atunci da, „Coborâm la prima!” este un film inspirațional.

Inspiră pentru că e ca o gură de aer proaspăt trasă în piept și expiră în motivația de a fi, de a exista viu pentru cei din preajma noastră. Inspiră către o nouă atitudine, sau mai bine zis inspiră către revenirea la ceea ce am fost cândva – oameni vorbindu-ne, ascultând și privindu-ne în ochi. Iar motivația este Coborârea la prima stație care nu se știe când urmează –  fie pentru cel care ascultă, fie pentru cel ce este ascultat. Tabloul filmului și storytellingul său acoperă mare parte din sfera socială românească atât prin preocupări, cât și prin trăsături de caracter. Cele aproape 20 de personaje au ceva în comun: urcă, într-o aparentă banalitate cotidiană în metroul bucureștean în dimineața de după noaptea #Colectiv.

Toate poveștile neașteptate încep cu ceva obișnuit

Doar că la scurt timp metroul oprește între stații. Iar de aici filmul se derulează în timp real. Preț de peste o oră oamenii se descoperă rând pe rând. E ca o coborâre în adâncul ființei fiecăruia pentru ca spre final, sau la ieșirea din metrou să-și descopere chipul cel nou, ca într-o adevărată revelație a Învierii. Acțiunea are loc în context #Colectiv – el însuși un moment cu semnificații de descoperire a empatiei sociale. Personajele sunt: o pereche de părinți ce-și plâng pierderea fiului în incendiu, un cuplu de bătrâni, trei puști gălăgioși și puși pe șotii, o asistentă medicală și fiul ei – un copil cu note autiste, un samsar de mașini, o tânără artistă, un barman, un preot, un balerin/dansator gay, un pârnăiaș, o tânără însărcinată, trei studenți și două moldovence.

Suntem străini până când ceva ne aduce împreună!

De aici firul poveștii curge ca într-o cascada de plot twist menită să îți descopere petală cu petală un nufăr aflat în mocirla socială. Sunt personaje care se descoperă trăind o viață de minciună într-o căsătorie ce ia sfârșit odată cu finalul filmului. Adrian Păduraru este întruchiparea bărbatului mințit și dojenit de o soție lipsită de scrupule, dar care joacă foarte bine rolul de victimă – Teodora Mareș. Sunt tinerii – actori debutanți – ce anunță salvarea pentru un bătrân în agonie, în ciuda superficialității nepăsătoare din metrou. Fiecare își află răspuns la apăsătoarea întrebare „cine sunt eu?”. Iar răspunsul vine firesc la un semnal tras de preotul interpretat de Constantin Cotimanis ales ca personaj ce ne duce cu gândul la  Dostoievski. Este limpede că filmul reprezintă o apologie a neuronilor în oglindă, a căror importanță pentru psihologie și sociologie este tot mai des subliniată prin studiile abordate în ultimele decenii. Dialogurile filmului, suplețea clipelor petrecute în cabina unui metrou aflat în derivă, dezvoltă în fiecare dintre cei implicați, partea umană acoperită de tehnicizarea excesivă a zilelor noastre. Este o adevărată Înviere cu tot ce implică aceasta. O coborârea în iadul încărcat de agitația lumii, o stagnare într-un moment de purificare pentru ca mai apoi să poată fi reînviat Omul prin descoperirea sinelui. Urcăm într-un metrou cu toate relele noastre, coborâm în disperarea izvorâtă din deriva călătoriei, ieșim din același metrou cu totul transfigurați. Scena ludică de la finalul filmului în care copilul cu note autiste dă cheia vieții cotidiene a fiecărui personaj nu este nici ea lipsită de importanță. Acești copii văd ceea ce noi nu vedem și interacționează doar pe palier afectiv.

Vibe-ul tău contaminează vibe-ul celorlalți

“Coborâm la prima!” este un film care merită văzut, nu povestit, pentru că fiecare scenă, fiecare diriguire a dialogului are o vibrație specifică ce merită descoperită doar prin vizionare. Dincolo de acțiunea filmului pe care ar trebui să o descoperim fiecare în parte, Tedy aduce înaintea noastră modelul omului viu ce nu lasă tetrapareza diagnosticată la 12 ani să îi acopere calitățile. El reușește să dezvolte un om nou, într-o lume acoperită de minciună, iar cuvântul cheie este COMUNICAREA. Viața – o călătorie – urcăm și coborâm dintr-un metrou – doar că Tedy Necula a oprit între stații ca să arate că „a trăi” nu înseamnă să fii doar călător, ci si să te descoperi ca om aflat pe cale. Iar această descoperire o faci simplu, pe un singur drum – plecând de la tine către ceilalți. Iar după ce îți închei periplul, cobori la prima. După film mi-a spus că îi place vibe-ul meu și că ar mai fi stat să povestim. De fapt era vibe-ul lui – mi-l oferise în timpul cât a rulat filmul și, firesc, l-a primit înapoi așa cum îl va primi de la fiecare dintre cei ce vor vedea filmul său. Coborâm la prima este un film pentru viață, o peliculă cât toate viețile. Mulțumim Tedy și Alexa!

 Distribuție:

Teodora Mareș, Adrian Păduraru, Constantin Cotimanis, Tudorel Filimon, Emilian Oprea, Constantin Drăgănescu, Victoria Cociaș, Iulia Dumitru, Gavrilă Pătru, Ela Ionescu, Grumăzescu Cezar, Iulian Burciu, Dana Pârlogea, Dan Murzea, Iulia Alexandra Neacșu, Ada Dumitru,

Imagine Alexandru Timoșca, Scenariu Alexa Axinte

Regizor Tedy Necula

Comments

comments

Opinie

Liderul deputaților USR-PLUS: „Iohannis a dat mesaje de activist PNL“

Publicat

la data de

Scris de

Liderul deputaților USR-PLUS, Ionuț Moșteanu, a făcut astăzi declarații dure la adresa președintelui Klaus Iohannis. Moșteanu susține că șeful statului a avut posibilitatea de a rezolva criza politică încă de săptămână trecută, dar în schimb a ales să dea mesaje ”de activist PNL”.

”Din păcate, președintele nu dă mesaje pozitive. El avea posibilitatea de a rezolva criza politică încă de săptămâna trecută, când a fost demis fără motiv Stelian Ion. Din punctul meu de vedere, mesajele acelea au fost de activist PNL. Ar fi putut să își exercite rolul de mediator.”, a spus Ionuț Moșteanu.

Amintim că, în urmă cu două zile, șeful statului a postat un mesaj prin care Klaus Iohannis s-a poziționat în mod categoric de partea premierului Florin Cîțu în criza guvernamentală provocată prin demiterea fostului ministru al Justiției Stelian Ion. Iohannis încearcă să de o mână de ajutor lui Cîțu, care va da piept unei moțiuni de cenzură în Parlament. După cum era de așteptat, Iohannis atacă dur alianța condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș spunând că noua alianță creată în aceste zile între USR PLUS și AUR este un afront adus românilor care, la alegerile parlamentare de anul trecut, au decis prin votul lor drumul pe care trebuie să meargă țara noastră.

„Noua alianță creată în aceste zile între USR PLUS și AUR este un afront adus românilor care, la alegerile parlamentare de anul trecut, au decis prin votul lor drumul pe care trebuie să meargă țara noastră. Prin alianța cu un partid care nu respectă valorile occidentale, USR PLUS trădează voința cetățenilor care și-au pus speranțele într-o coaliție de centru-dreapta, care să dezvolte România. Este un semnal îngrijorător și extrem de grav că un partid care reclamă că are valori democratice și este reformist se aliază cu un partid cu viziuni antagonice față de valorile euro-atlantice ale României. Prin decizia de a semna și a depune o moțiune de cenzură împotriva propriului guvern, USR PLUS s-a discreditat iremediabil în fața românilor, a propriului electorat. Dinamitarea Coaliției și compromiterea iremediabilă a întregului pachet de reforme asumat prin programul de guvernare riscă să arunce România într-o profundă criză economică și socială. Dezvoltarea comunităților din România este absolut necesară și nu se poate încerca blocarea ei de către USR PLUS doar pentru un joc politic meschin. Solicit USR PLUS să cumpănească foarte bine implicațiile asocierii cu obiectivele promovate de AUR și să pună punct acestor gesturi politice iresponsabile, să își respecte electoratul și să se întoarcă la masa dialogului, pentru a găsi împreună cu partenerii din Coaliție o soluție viabilă și rațională de a debloca actuala situație.“, a spus Iohannis.

Comments

comments

Continuă să citești

Opinie

USR-PLUS și PNL au tranșat lupta pentru Prefectura Constanța

Publicat

la data de

Scris de

Lupta dintre USR-PLUS, PNL și UDMR pentru prefecturile din țară a fost tranșată ieri seară. În ceea ce privește Constanța, s-a decis ca postul de prefect să revină PNL, iar USR-PLUS să ia unul din cele două posturi de subprefect. Celălalt post va reveni minorităților. În aceste condiții, este clar că Aura Bozdoacă (susținută de PMP) va fi înlocuită.

Amintim că, funcțiile de prefect și subprefect au fost politizate prin încadrarea lor în posturi de demnitate publică și nu destinat înalților funcționari publici așa cum era până acum. Decizia a fost luată, recent, într-o ședință de Guvern, care a mai stabilit că persoanele numite în aceste funcții pot fi și membri de partid. O altă noutate adusă de Guvernul Cîțu este introducerea unei prevederi prin care la nivelul prefecturii va fi înființată funcția publică de secretar general. Acesta ar urma să asigure conducerea operativă a instituției prefectului, precum și stabilitatea funcționării acesteia, continuitatea conducerii şi realizarea legăturilor funcționale între compartimentele instituției. Pe lângă politizare funcției prefectului, Executivul a introdus în ordonanță o prevedere pe care nici PSD nu a reușit să o impună, și anume că parlamentarii pot ocupa funcții de prefect fără pregătirea de specialitate cerută în cazul celorlalți candidați.

Comments

comments

Continuă să citești

Opinie

Miniștrii cabinetului Cîțu, avizați POZITIV. Câte voturi au obținut fiecare

Publicat

la data de

Scris de

Toți miniștrii propuși în guvernul Cîțu au fost avizați pozitiv în comisiile parlamentare de specialitate, ultimul, Alexandru Nazare, propus la Finanțe, primind 20 voturi „pentru” și 12 „împotrivă”. Miniștrii propuși în guvernul Cîțu au fost audiați și avizați pozitiv în trei ore și jumătate.

 • Nicolae Ciucă, Ministerul Apărării – 18 voturi pentru, 13 împotrivă;
 • Raluca Turcan, Ministerul Muncii – 24 voturi pentru, 16 împotrivă;
 • Sorin Cîmpeanu, Ministerul Educației – 20 voturi pentru, 13 împotrivă, două abțineri;
 • Lucian Bode, Ministerul de Interne – 20 de voturi pentru și 10 impotrivă;
 • Stelian Ion, Ministerul Justiției – 41 de voturi pentru și 26 împotrivă;
 • Virgil Popescu, Ministerul Energiei – 31 de voturi pentru și 18 împotrivă;
 • Cristian Ghinea, Ministerul Fondurilor Europene- 16 voturi pentru și 5 voturi împotrivă;
 • Adrian Oros, Ministerul Agriculturii – 19 voturi pentru și 12 voturi împotrivă;
 • Cseke Attila – Dezvoltare Regională – 21 voturi pentru și 13 voturi împotrivă;
 • Claudiu Năsui – Ministerul Economiei – 26 voturi pentru și 16 voturi împotrivă;
 • Cătălin Drulă, Ministerul Trandporturilor – 18 voturi pentru și 13 voturi împotrivă;
 • Tancsoz Barna, Ministerul Mediului – 22 voturi pentru și 17 voturi împotrivă;
 • Vlad Voiculescu, Ministerul Sanatatii – 20 voturi pentru, 5 împotrivă și cinci abțineri;
 • Novak, Ministerul Tineretului și Sportului – 17 voturi pentru și unul împotrivă;
 • Bogdan Aurescu, Ministerul de Externe – 23 voturi pentru, nouă voturi împotrivă și trei abțineri;
 • Bogdan Gheorghiu, Ministerul Culturii – 13 voturi pentru și patru împotrivă;
 • Ciprian Teleman, Ministerul Digitalizării – 20 voturi pentru și 10 impotrivă;
 • Alexandru Nazare, Ministerul de Finante – 20 voturi pentru și 12 împotrivă.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: