Conecteaza-te cu noi

Opinie

Convenția de la Cluj. Părintele Necula: ”Refuz să fiu sclavul politicianismului lingușitor și al politrucilor români de astăzi”

Părintele Necula este de părere că “S-a cam gătat cu Europă Creștină, dar nu s-a gătat cu europenii creștini”.

Published

on

Imediat după Referendum, Mihai Neamțu și-a asumat un proiect ambițios. O convenție creștină aparținând celor peste 3,5 milioane de votanți ai Referendumului pentru familie. Prima manifestare de amploare în această direcție a avut loc sâmbătă, 17 nov 2018 la Cluj și a reunit o serie de reprezentanți ai comunităților locale, naționale și din diaspora. Tema centrală a întâlnirii a fost: “Viitorul României creștine în Europa” dezbătută de Mihai Neamțu și părintele Constantin Necula, moderată fiind de Cristi Curte, cunoscut om de presă – Radio România Actualități și România Cultural. Încă de la început Cristi și-a exprimat opinia că cevaul de după Referendum ”abia acum începe”, nutrind speranța că pe “Calea furnicii, putem construi împreună un viitor, în care eu cred”, a mărturisit vocea Radio România.

După o introducere cu referire la teologia socială paulină, Cristi Curte a dorit să ajungă în actualitate pentru a vedea poziția celor doi participanți la dezbatere. Atât Mihai Neamțu, cât și părintele Necula au avut, cum era și firesc, viziunea creștină a momentului, însă au abordat direcții discursive diferite. Dacă Mihai Neamțu s-a referit la ideea că “Suntem la o răscruce care dovedește trădarea Simfoniei (n. red. Ideea de Simfonie lucrătoare între Biserică și Stat), părintele Necula a condus discuția către creștinism ca mod de viață așezată pe principiile morale.

Printre altele, Mihai Neamțu a spus că “Suntem într-un punct de cucerire a centrelor universitare, a centrelor comerciale, a centrelor politice, de ce nu!?, ale Europei și ale lumii civilizate”. Autorul moral al Convenție de la Cluj consideră că și în Europa se coace o renaștere spirituală pe baze creștine, pe când părintele Necula este de părere că “S-a cam gătat cu Europă Creștină, dar nu s-a gătat cu europenii creștini”. În continuare discursului său, a îndemnat participanții să-și ridice fruntea și să învețe să facă politica în numele lui Hristos, afirmând despre sine că: “Refuz să fiu sclavul politicianismului lingușitor și al politrucilor români  de astăzi și că România creștină jură înaintea lui Dumnezeu că merge mai departe.”

Referitor la starea politică a momentului Mihai Neamțu este de părere că ne aflăm într-un “clivaj între elitele politice și popor și, din când în când, apar corecții la aceste patologii (sociale n.n)”, momentul fiind, de fapt, o criză de legitimitate și reprezentare. Pe acest palier părintele Necula Constantin a avut un citat din Traian Dorz “În lumea asta de noroi, Hristos e totul pentru noi”, un vers care reprezintă foarte bine gândul celor peste 1000 de participanți la manifestare.

Advertisement

Dezbaterea a fost scurtă căpătând aspectul unei emisiuni de tip expozeu, fapt ce a dus la imposibilitatea de a fi abordate punctual, pe stop timer, subiectele majore vizate de o societate creștină. Dacă Adrian Papahagi și/sau Teodor Baconschi ar fi fost prezenți, s-ar fi întregit, cu siguranță, aspectul regal al momentului. Ca vizualizări constante pe parcursul live striming-ului, maximum a fost  682, însă ca vizualizării tranzitorii s-a depășit numărul de 3500 de persoane în primele ore, fapt ce face din acest moment, unul de start.

Convenția de la Cluj https://conventianationala.ro este, deocamdată, o platformă de comunicare aflată în curs de structurare. Printr-un chestionar furnizat în mediul virtual se dorește găsirea unei formule organizatorice agreate de cei care se simt reprezentați de acest demers. Printre altele se regăsește ideea organizării unui partid politic, iar referitor la acest aspect părintele Necula a spus în discursul premergător dezbaterii că “Reverenda mă oprește să fac politică printr-o hotărâre de Sinod, dar inima mea nu mă oprește să sprijin pe cei care au o inimă ca a mea – în numele lui Hristos.” Convenția de la Cluj, alături de alte conferințe și manifestări cultural-religioase, se înscriu în agenda pe care părintele Constantin Necula o avea în derulare înainte de anunțata retragere din viața publică.  Acestea, alături de activitățile din spațiul liturgic și misionar al Bisericii vor continua să fire parte firească a activităților sale, retragerea fiind argumentată ca o plecare din “spațiile cărora nu le-a aparținut niciodată”.

Manifestarea de la Cluj, prin Mihai Neamțu, are meritul de a fi adus sub aceleași acoperiș oameni mânați de un singur gând – o viață morală cu rădăcini creștine și reprezentare. Că se va putea naște o astfel de formațiune politică de factură tradițional-creștină, timpul ne-o va arăta. La momentul actual pare imposibil, însă dacă luăm în calcul paradigma socială a – Religiei în sfera publică –  propusă de Habermas, este foarte posibil ca Mihai Neamțu să reușească.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Contributor, autor de opinie. Liliana Naclad este lect. Dr. la Univ Ovidius – Constanța. A debutat în presa locală la 20 de ani și a fost pentru scurt timp colaborator TVR 1. Este specialist PR, cu un doctorat în media pe discurs religios. A coordonat Biroul de Presă din Arhiepiscopia Tomisului și a fost consilier in departamentul Cultural al Consiliului Județean Constanța, apoi numită director de Cabinet al Prefectului, de unde a intrat în spațiul privat. Pentru că este absolventă de studii academice post-universitare ale Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative, cu licența în Teologie – Istorie, autoarea are un background de analist atent al vieții socio-politice și religioase românești. Actualmente pe lângă coordonare unui centru de dezvoltare pentru copii, predă de 13 ani și Comunicare audio-vizuală, Imagologie și Etica jurnalismului la masterul de Strategii de Comunicare al Facultății de Teologie din Constanța, precum și Fundamentele comunicării și discipline din sfera planinngului familial la Asistență Socială.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions