Connect with us

Opinie

Liliana Naclad despre preotul care a vorbit de sex, viol și femeia lighioană din islam: „Din nefericire, Părintele Răducă a gafat.”

Publicat

la

Despre subiectul controversat iscat în jurul declarațiilor despre despre sex, viol și femeia lighioană din islam de la emisiunea postului de Radio Trinitas am vorbit cu Liliana Naclad. Teză de doctorat a interlocutoarei noastre abordează discursul religios în mass-media. Ea însăși a fost realizatoare de emisiuni religioase, editor al volumelor de Itinerarii Pastorale în condeiul presei, actualmente lector la masterul de Strategii de Comunicare al Facultății de Teologie din Constanța unde predă Comunicare audio-vizuală și Imagologie.

– Cum vi s-a părut atitudinea CNA-ului vis a-vis de declarațiile controversate ale părintelui Răducă?

Desigur, nu voi lua partea nici CNA-ului, însă nici nu pot fi radicală cu un discurs aflat în direct. E drept că, dacă emisiunea ar fi fost înregistrată, cu siguranță, atât moderatorul, cât și realizatorul și-ar fi dat seama de greșeală. Doar cine nu a făcut emisiuni în direct poate să afirme că e la fel de simplu să sesizezi derapajele din edițiile în direct, față de cele înregistrate. Dacă mai este și cazul unui moderator fără experiență, să ai atenție distributivă, e cu atât mai greu.  Când e înregistrată și poți interveni la montaj, da, acolo se poate vorbi despre nerespectarea regulilor. Mai mult decât atât, din câte știu era o emisiune cu telefoane în direct, ceea ce aduce un plus de lipsă de control atât a întrebărilor cât și a reacțiilor. Cea referitoare la islam venea urmare a prezentării unui caz în care fiica unei credincioase urma să se căsătorească cu un musulman. Părintele Răducă a avut o reacție de respingere a relației și s-a exprimat făcând abstracție sau uitând că este în spațiul public. „în Islam, femeia este considerată o lighioană”.

Cert e că CNA-ul a înțeles mecanismul și a sancționat cu somație publică Radio Trinitas, fără să amendeze postul. Deși sincer, din ce am văzut nu defăimase nicio persoană, ci a exagerat în privința statutului femeii în lumea islamică. Desigur exagerări bazate pe cazuri izolate de extremism. Reglementarile CNA spun clar că:

Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unei persoane pe baza apartenenţei acesteia la un grup/o comunitate definit(ă) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.”

– Nu credeți că părintele Răducă a exagerat vorbind din postura lui despre sexualitate?

Nu sunt în măsură să comentez exagerările, dar desigur, expresia „violul consimțit”, stârnește amuzament, cum stârnesc multe alte expresii ale mai marilor noștri oameni de Stat. Deci părintele este orecum în trend, dacă îmi este permisă glumă. Pot spune că întreaga contrucție a frazei este una lipsită de logică: “Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimțit și care ți-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de așa manieră încât celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se și întâlnească și să fie fertilizat oul.Repet, emisiunea era în direct și poate nu își găsea cuvintele, plus emoțiile interente… Să nu fim mai catolici decât Papa!

Este acesta un semnal că Biserica ar trebui să rămână în sfera ei, și să nu abordeze subiecte stânjenitoare?

Nu. Biserica trebuie să abordeze subiecte cât mai stânjenitoare și să fie clară în ce privește explicarea lor. Semnalul ar fi că orice comunicator religios trebuie să stâpânească bine domeniul cu care interferează în discurs. În cazul de față, educația sexuală. Un exemplu minunat de astfel de comunicator este părintele lect. univ. dr. Sorin Adrian Mihalache de la Facultatea de Teologie de la Iași. Discursul său religios îmbrăcat argumentativ cu cel specializat al neuroștiințelor este coerent, susținut științific și înveșmântat în stălucitoarea haină a morale creștine. Desigur mai sunt câțiva, însă domnia sa mi-a venit acum în minte. Este nevoie de oameni care să fie pregătiți să vorbească despre sexualitate ducând-o către palierele firescului într-un discurs așezat, împănat cu argumente medicale, pentru că sunt destule argumente, însă nu e nimeni interest să crească o generație de oameni morali. Dacă se vine cu un discurs de natura:celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se și întâlnească și să fie fertilizat oul”, din start, nu doar că ai pierdut audiența, dar ai și căzut în ridicol.  Înțeleg, părintele a vrut să pară cool, să pară în domeniu, dar din nefericire a gafat.

 – Și atunci nu e de preferat ca discursul religios să rămână în cadre bisericești?

Credeți că apostolii lui Hristos, dacă trăiau azi, nu abordau astfel de subiecte în epistolele lor?! Le abordau și își înlocuiau epistolele cu bloguri/vloguri. Problema actuală este că amploarea  mijloacele de comunicare a surprins o parte din comunicatorii religioși toatal nepregătiți să comunice eficient. Pentru asta este nevoie de introducerea unor discipline noi în aria curriculă a facultăților de teologie. Este acest master de Comunicare la Constanța, însă este insuficient. Dincolo de toate, atât emisiunea, cât și reacția promptă a CNA-ului, ca să nu mai vorbim despre amploarea pe care a luat-o subiectul în presă, dovedesc altceva  – o țară cu nevoie acută de repere morale, dar și intelectuale. Azi informația e la un click distanță, dar e extrem de colorată și variată. Și, dacă informația ce se dorește moralizatoare nu are și consistență susținută coerent și presărată cu argumente științifice, se alege praful de demersul moralizator. Radio Trinitas asta încearcă să facă, să aducă înaintea oamenilor astfel de repere și de cele mai dese ori o face cu succes.

Comments

comments

Opinie

De ce ”scapă” vedetele care urcă la volan sub influența substanțelor psihoactive (droguri)

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu două zile, un cunoscut artist, cu numele de scenă Puya (Dragoș Gărdescu), a fost depistat la volan, conducând sub influența substanțelor psihoactive cunoscute generic ”drog”.
Nu este prima persoană publică, care se va afla în fața legii pentru această infracțiune, și amintim aici și pe Victor Slav, Fulgy și Margherita (copiii Clejanilor), Oreste Teodorescu, Adrian Mutu, Răzvan Ciobanu (care a decedat în urma unui accident în timp ce se afla la volan) si mulți alții, dar niciodată, în cazul lor, justiția nu a dat o condamnare cu executare, cu toate că legea permite acest lucru: Conform dispozițiilor art. 336 alin. 1 și 2 Cod penal, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.

Constituind un pericol real si punând în pericol viața altor persoane, conducătorii auto aflați sub influența subsțantelor psihoactive au totuși o scăpare folosind un tertip legal:
În acest context, se reține orientarea exprimată de Curtea Constituțională a României, care a reținut în considerentele Deciziei nr. 138/2017 referitoare la respingerea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 336 alin. (2) din Codul penal aceea că ″ legiuitorul a înțeles să incrimineze fapta în orice situație de conducere a unui vehicul ulterior consumului unor substanțe psihoactive, prin consum înțelegându-se introducerea în organismul uman a unui produs, indiferent dacă acesta a fost dizolvat, impregnat, dispersat sau diluat, în una dintre următoarele modalități: pe cale orală ori injectabilă, inhalare, fumat sau aplicarea externă pe corpul unei persoane, în orice alt mod, în așa fel încât produsul să ajungă în corpul unei persoane [art. 2 lit. f) din Legea nr. 194/2011, republicată]. Este indiferent faptul că starea conducătorului vehiculului care se află sub influența unor substanțe psihoactive este urmarea unui abuz – ceea ce presupune consumul plantelor, substanțelor și preparatelor ce conțin substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive în afara unei prescripții medicale – sau este urmarea uzului medical, care semnifică utilizarea pe bază de prescripție medicală licită a medicamentelor aflate sub controlul legislației naționale, întrucât destinatarii textului de lege criticat desfășoară o activitate cu risc permis, scop în care sunt supuși unor forme de școlarizare, așa încât este vorba de persoane avizate și diligente, care, pe durata deținerii permisului de conducere, au obligația de a rămâne la curent cu normele legale în materie.”

Pentru a dovedi, însă, gravitatea concretă a faptei, care să justifice aplicarea unei sancțiuni mai aspre sau alegerea unui alt regim de executare a pedepsei, trebuie stabilit dacă în concret fapta a prezentat un pericol mai mare prin raportare atât la valorile din buletinul de analiză toxicologică, dar și la alte elemente de fapt, cum ar fi starea inculpatului la momentul depistării în trafic (de exemplu conștient-neconștient, pupile dilatate, respirație greoaie, aptitudinea de a urma cu succes anumite teste simple de echilibru etc).

Deși Legea pedepsește fapta, stabilirea unei sancțiuni depinde de conjunctura și factorii ,,agravanți’’ care, de cele mai multe ori, sunt trecuți subiectiv în procesul verbal sau prezentați în fața justiției. Motive precum: deplasare pe distanța scurtă, în momentul controlului a colaborat cu organele de poliție, nu prezenta tulburări de comportament sau avea echilibru fac ca această faptă deosebit de gravă să nu aibă consecințe de natură penală asupra făptuitorului.

Urmează deschiderea sezonului estival, începând cu 1 mai, și facem un apel către toți conducătorii auto sau pietoni să sune la 112 în cazul în care observă în trafic conducători auto care dau semne de comportament suspect la volan, pentru a preveni tragediile ce pot avea loc din inconștiența acestor șoferi.

Drăgan George
Președinte, Asociația Tomis Antidrog Constanța

Comments

comments

Continuă să citești

Opinie

Liderul deputaților USR-PLUS: „Iohannis a dat mesaje de activist PNL“

Publicat

la data de

Scris de

Liderul deputaților USR-PLUS, Ionuț Moșteanu, a făcut astăzi declarații dure la adresa președintelui Klaus Iohannis. Moșteanu susține că șeful statului a avut posibilitatea de a rezolva criza politică încă de săptămână trecută, dar în schimb a ales să dea mesaje ”de activist PNL”.

”Din păcate, președintele nu dă mesaje pozitive. El avea posibilitatea de a rezolva criza politică încă de săptămâna trecută, când a fost demis fără motiv Stelian Ion. Din punctul meu de vedere, mesajele acelea au fost de activist PNL. Ar fi putut să își exercite rolul de mediator.”, a spus Ionuț Moșteanu.

Amintim că, în urmă cu două zile, șeful statului a postat un mesaj prin care Klaus Iohannis s-a poziționat în mod categoric de partea premierului Florin Cîțu în criza guvernamentală provocată prin demiterea fostului ministru al Justiției Stelian Ion. Iohannis încearcă să de o mână de ajutor lui Cîțu, care va da piept unei moțiuni de cenzură în Parlament. După cum era de așteptat, Iohannis atacă dur alianța condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș spunând că noua alianță creată în aceste zile între USR PLUS și AUR este un afront adus românilor care, la alegerile parlamentare de anul trecut, au decis prin votul lor drumul pe care trebuie să meargă țara noastră.

„Noua alianță creată în aceste zile între USR PLUS și AUR este un afront adus românilor care, la alegerile parlamentare de anul trecut, au decis prin votul lor drumul pe care trebuie să meargă țara noastră. Prin alianța cu un partid care nu respectă valorile occidentale, USR PLUS trădează voința cetățenilor care și-au pus speranțele într-o coaliție de centru-dreapta, care să dezvolte România. Este un semnal îngrijorător și extrem de grav că un partid care reclamă că are valori democratice și este reformist se aliază cu un partid cu viziuni antagonice față de valorile euro-atlantice ale României. Prin decizia de a semna și a depune o moțiune de cenzură împotriva propriului guvern, USR PLUS s-a discreditat iremediabil în fața românilor, a propriului electorat. Dinamitarea Coaliției și compromiterea iremediabilă a întregului pachet de reforme asumat prin programul de guvernare riscă să arunce România într-o profundă criză economică și socială. Dezvoltarea comunităților din România este absolut necesară și nu se poate încerca blocarea ei de către USR PLUS doar pentru un joc politic meschin. Solicit USR PLUS să cumpănească foarte bine implicațiile asocierii cu obiectivele promovate de AUR și să pună punct acestor gesturi politice iresponsabile, să își respecte electoratul și să se întoarcă la masa dialogului, pentru a găsi împreună cu partenerii din Coaliție o soluție viabilă și rațională de a debloca actuala situație.“, a spus Iohannis.

Comments

comments

Continuă să citești

Opinie

USR-PLUS și PNL au tranșat lupta pentru Prefectura Constanța

Publicat

la data de

Scris de

Lupta dintre USR-PLUS, PNL și UDMR pentru prefecturile din țară a fost tranșată ieri seară. În ceea ce privește Constanța, s-a decis ca postul de prefect să revină PNL, iar USR-PLUS să ia unul din cele două posturi de subprefect. Celălalt post va reveni minorităților. În aceste condiții, este clar că Aura Bozdoacă (susținută de PMP) va fi înlocuită.

Amintim că, funcțiile de prefect și subprefect au fost politizate prin încadrarea lor în posturi de demnitate publică și nu destinat înalților funcționari publici așa cum era până acum. Decizia a fost luată, recent, într-o ședință de Guvern, care a mai stabilit că persoanele numite în aceste funcții pot fi și membri de partid. O altă noutate adusă de Guvernul Cîțu este introducerea unei prevederi prin care la nivelul prefecturii va fi înființată funcția publică de secretar general. Acesta ar urma să asigure conducerea operativă a instituției prefectului, precum și stabilitatea funcționării acesteia, continuitatea conducerii şi realizarea legăturilor funcționale între compartimentele instituției. Pe lângă politizare funcției prefectului, Executivul a introdus în ordonanță o prevedere pe care nici PSD nu a reușit să o impună, și anume că parlamentarii pot ocupa funcții de prefect fără pregătirea de specialitate cerută în cazul celorlalți candidați.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: