Conecteaza-te cu noi

Opinie

Liliana Naclad despre preotul care a vorbit de sex, viol și femeia lighioană din islam: „Din nefericire, Părintele Răducă a gafat.”

Published

on

Despre subiectul controversat iscat în jurul declarațiilor despre despre sex, viol și femeia lighioană din islam de la emisiunea postului de Radio Trinitas am vorbit cu Liliana Naclad. Teză de doctorat a interlocutoarei noastre abordează discursul religios în mass-media. Ea însăși a fost realizatoare de emisiuni religioase, editor al volumelor de Itinerarii Pastorale în condeiul presei, actualmente lector la masterul de Strategii de Comunicare al Facultății de Teologie din Constanța unde predă Comunicare audio-vizuală și Imagologie.

– Cum vi s-a părut atitudinea CNA-ului vis a-vis de declarațiile controversate ale părintelui Răducă?

Desigur, nu voi lua partea nici CNA-ului, însă nici nu pot fi radicală cu un discurs aflat în direct. E drept că, dacă emisiunea ar fi fost înregistrată, cu siguranță, atât moderatorul, cât și realizatorul și-ar fi dat seama de greșeală. Doar cine nu a făcut emisiuni în direct poate să afirme că e la fel de simplu să sesizezi derapajele din edițiile în direct, față de cele înregistrate. Dacă mai este și cazul unui moderator fără experiență, să ai atenție distributivă, e cu atât mai greu.  Când e înregistrată și poți interveni la montaj, da, acolo se poate vorbi despre nerespectarea regulilor. Mai mult decât atât, din câte știu era o emisiune cu telefoane în direct, ceea ce aduce un plus de lipsă de control atât a întrebărilor cât și a reacțiilor. Cea referitoare la islam venea urmare a prezentării unui caz în care fiica unei credincioase urma să se căsătorească cu un musulman. Părintele Răducă a avut o reacție de respingere a relației și s-a exprimat făcând abstracție sau uitând că este în spațiul public. „în Islam, femeia este considerată o lighioană”.

Cert e că CNA-ul a înțeles mecanismul și a sancționat cu somație publică Radio Trinitas, fără să amendeze postul. Deși sincer, din ce am văzut nu defăimase nicio persoană, ci a exagerat în privința statutului femeii în lumea islamică. Desigur exagerări bazate pe cazuri izolate de extremism. Reglementarile CNA spun clar că:

Advertisement

Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unei persoane pe baza apartenenţei acesteia la un grup/o comunitate definit(ă) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.”

– Nu credeți că părintele Răducă a exagerat vorbind din postura lui despre sexualitate?

Nu sunt în măsură să comentez exagerările, dar desigur, expresia „violul consimțit”, stârnește amuzament, cum stârnesc multe alte expresii ale mai marilor noștri oameni de Stat. Deci părintele este orecum în trend, dacă îmi este permisă glumă. Pot spune că întreaga contrucție a frazei este una lipsită de logică: “Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimțit și care ți-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de așa manieră încât celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se și întâlnească și să fie fertilizat oul.Repet, emisiunea era în direct și poate nu își găsea cuvintele, plus emoțiile interente… Să nu fim mai catolici decât Papa!

Este acesta un semnal că Biserica ar trebui să rămână în sfera ei, și să nu abordeze subiecte stânjenitoare?

Nu. Biserica trebuie să abordeze subiecte cât mai stânjenitoare și să fie clară în ce privește explicarea lor. Semnalul ar fi că orice comunicator religios trebuie să stâpânească bine domeniul cu care interferează în discurs. În cazul de față, educația sexuală. Un exemplu minunat de astfel de comunicator este părintele lect. univ. dr. Sorin Adrian Mihalache de la Facultatea de Teologie de la Iași. Discursul său religios îmbrăcat argumentativ cu cel specializat al neuroștiințelor este coerent, susținut științific și înveșmântat în stălucitoarea haină a morale creștine. Desigur mai sunt câțiva, însă domnia sa mi-a venit acum în minte. Este nevoie de oameni care să fie pregătiți să vorbească despre sexualitate ducând-o către palierele firescului într-un discurs așezat, împănat cu argumente medicale, pentru că sunt destule argumente, însă nu e nimeni interest să crească o generație de oameni morali. Dacă se vine cu un discurs de natura:celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se și întâlnească și să fie fertilizat oul”, din start, nu doar că ai pierdut audiența, dar ai și căzut în ridicol.  Înțeleg, părintele a vrut să pară cool, să pară în domeniu, dar din nefericire a gafat.

Advertisement

 – Și atunci nu e de preferat ca discursul religios să rămână în cadre bisericești?

Credeți că apostolii lui Hristos, dacă trăiau azi, nu abordau astfel de subiecte în epistolele lor?! Le abordau și își înlocuiau epistolele cu bloguri/vloguri. Problema actuală este că amploarea  mijloacele de comunicare a surprins o parte din comunicatorii religioși toatal nepregătiți să comunice eficient. Pentru asta este nevoie de introducerea unor discipline noi în aria curriculă a facultăților de teologie. Este acest master de Comunicare la Constanța, însă este insuficient. Dincolo de toate, atât emisiunea, cât și reacția promptă a CNA-ului, ca să nu mai vorbim despre amploarea pe care a luat-o subiectul în presă, dovedesc altceva  – o țară cu nevoie acută de repere morale, dar și intelectuale. Azi informația e la un click distanță, dar e extrem de colorată și variată. Și, dacă informația ce se dorește moralizatoare nu are și consistență susținută coerent și presărată cu argumente științifice, se alege praful de demersul moralizator. Radio Trinitas asta încearcă să facă, să aducă înaintea oamenilor astfel de repere și de cele mai dese ori o face cu succes.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions