Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Primăria Mangalia nu scapă de o executare silită de 600.000 de euro

Published

on

Din anul 2012, Primăria Mangalia se căznește să scape de o executare silită de aproximativ 600.000 de euro. Ultima soluție prin care administrația din sudul litoralului spera să anuleze această obligație s-a năruit, pe 4 ianuarie, la Curtea de Apel Constanța. Trimis în judecată pentru infracțiunea de neglijență în serviciu, expertul contabil care a calculat datoria de bază a fost achitat definitiv. Executarea silită ar putea fi reluată în perioada următoare.

O licitație cu probleme

Istoria acestui litigiu începe în anul 2007, când Primăria Mangalia, condusă pe atunci de Zanfir Iorguș, a organizat o licitație publică pentru concesionarea traseelor de minicare dintre oraș și stațiuni. Patru firme au câștigat puncte care le dădeau dreptul să presteze această activitate de transport/agrement: R&MM Co SRL, Fill I Com SRL, Erdan Import Export SLR și Mini Tours 2003 SRL. Prima din firmele menționate anterior, aparținând omului de afaceri Marian Mocea, a fost contestată de ceilalți participanți, pe motivul că deținea un minicar proiectat să circule cu o viteză maximă de 11 kilometri pe oră, în vreme ce caietul de sarcini impunea o viteză minimă de deplasare de 20 de kilometri pe oră. Contestația a fost primită, iar firma lui Mocea a fost descalificată. Analizând și o așa-zisă contestație formulată chiar de unul din membrii comisiei de licitație, autoritatea a modificat și punctajul celorlalți participanți, care astfel au ajuns la ZERO puncte. Fill I Com și Erdan, pe de o parte, dar și Mocea, pe de altă parte, au reușit să câștige hotărâri judecătorești privind anularea deciziei din 2007 și obligarea Primăriei Mangalia să continue procedura de licitație. Este vorba de Decizia Civilă 109/25.03.2009 pronunțată de Curtea de Apel Constanța în favoarea Fill I Com și Erdan, precum și de Sentința Civilă 840/02.10.2009 pronunțată de Tribunalul Constanța în favoarea firmei lui Mocea, rămasă apoi definitivă. Cele două hotărâri au fost ignorate de fostul primar al Mangaliei, Claudiu Tusac.

Un prejudiciu de 600.000 de euro

Advertisement

În 2011, Erdan și Fill I Com au deschis un nou proces împotriva Primăriei Mangalia, reclamând faptul că nu s-a continuat licitația și astfel au fost lipsite de beneficiul activității la care ar fi avut dreptul. Expertul contabil Dan Valeriu Leonte a calculat un prejudiciu de 1.907.482 de lei în favoarea Fill I Com SRL și unul de 750.471 de lei în favoarea firmei Erdan Import Export SRL. Prin Sentința Civilă 2089/08.06.2012, Tribunalul Constanța a încuviințat aceste sume.

Radu i-a dat minicarele lui Mocea și i-a făcut plângere penală expertului contabil

Între timp, scaunul de primar al Municipiului Mangalia a fost ocupat de Cristian Radu, care s-a gândit să-i facă dreptate doar lui Marian Mocea. La inițiativa sa, consilierii locali mangalioți au adoptat HCL 95/06.11.2012 privind aprobarea punerii în executare a Sentinței Civile nr. 840/02.10.2009 pronunțată de Tribunalul Constanța în dosarul nr. 6887/118/2008”. Ulterior, Primăria Mangalia a încheiat un contract de concesiune pentru 6 trasee de minicare cu o firmă a lui Marian Mocea, dar nu cu aceea care participase la licitația din 2007, întrucât se afla în insolvență. Intenția de fraudare a legii e mai mult decât străvezie, întrucât Sentința Civilă 840/2009 obliga Primăria Mangalia să continue licitația, nu să atribuie contractul unui singur participant. În plus, cu doar câteva zile înainte de a cere consilierilor aprobarea, Cristian Radu a depus o cerere de lămurire a dispozitivului Sentinței Civile 840/2009. Tribunalul Constanța i-a răspuns negru pe alb că trebuie să continue licitația atât cu firma lui Mocea, cât și cu firmele Fill I Com SRL și Erdan Import Export SRL. Radu nu s-a lăsat lămurit de Tribunal și a atribuit contractul unei firme care nu participase la licitație.

Documentatie Atribuire Contract 2012 Catre Mocea

Advertisement

Executarea silită a fost suspendată până la soluționarea dosarului penal

Tot în noiembrie 2012, Fill I Com și Erdan au început proceduri de executare silită împotriva Primăriei Mangalia. Rând pe rând, avocații plățiți regește de Primăria Mangalia au încercat toate soluțiile posibile pentru a evita plata: contestație la executare, contestație la titlu, contestație în anulare, revizuire. Au fost zeci de procese. La sfârșitul anului 2013 s-a găsit o ultimă soluție: o plângere penală împotriva expertului contabil care calculase prejudiciul de aproximativ 600.000 de euro. În decembrie 2014, Parchetul Tribunalului Constanța a instituit sechestru asigurător asupra bunurilor lui Leonte. Expertul a fost trimis în judecată sub acuzația de neglijență în serviciu pe 5 mai 2015. Această împrejurare a condus la suspendarea dosarului civil 5228/202/2015 al Judecătoriei Călărași, având ca obiect contestația la executare depusă de Municipiul Mangalia în contradictoriu cu cele două societăți care participaseră la licitația din 2007, cu executorul judecătoresc Gelu iulian Grasu și cu expertul chemat în garanție.

Condamnat pe fond, achitat în apel, pe 4 ianuarie 2018

O bună perioadă, strategia s-a dovedit foarte bună. Prin urmare, toate actele de executare silită au fost blocate. Pe 8 februarie 2017, Tribunalul Constanța l-a condamnat pe fond pe expertul contabil Leonte la un an de închisoare cu suspendare, i-a interzis drepturile electorale și dreptul de a exercita profesia timp de 3 ani. În plus, expertul a fost obligat să presteze 60 de zile de muncă gratuită în folosul comunității. De asemenea, Tribunalul a admis acțiunea civilă a Municipiului Mangalia prin primar, obligându-l pe Leonte să achite municipalității 2.644.180 de lei (aproximativ 600.000 de euro). Expertul contabil a declarat apel. Fiind asigurat profesional, în cauză a fost introdusă și societatea Generali România Asigurare Reasigurare SA, ca parte responsabilă civilmente. Pe 4 ianuarie 2018, Curtea de Apel Constanța a admis apelul, a desființat integral sentința penală dispusă de Tribunal, l-a achitat pe Leonte de neglijență în serviciu, a revocat sechestrul asigurător și a lăsat nesoluționată acțiunea civilă a Municipiului Mangalia. Soluția este definitivă. Ca o consecință, în curând se va redeschide dosarul de executare silită de la Călărași.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions