Connect with us

Exclusiv

Șerpăria de interese de la Confort Urban. Concurs de angajare dosit la mica publicitate

Published

on

Confort Urban a scos la concurs două posturi importante, fără a sufla o vorbă despre acest fapt pe site-ul propriu de internet. Acesta conține o pagină de anunțuri, însă concursul de angajare nu a încăput aici. Având obligații legale de transparență în privința angajărilor, societatea a găsit oportun să și le îndeplinească la rubrica de mică publicitate a unui cotidian local din 30 martie 2018. Bibliografia de concurs nu a fost publicată în anunțul de mică publicitate, putând fi obținută de la sediul întreprinderii publice sau eventual prin e-mail, cu cerere expresă. E limpede că procedura legală a fost îndeplinită la modul pur formal, iar transparența a fost mimată. Or tocmai de aceea, se naște de aici suspiciunea că totul a fost pregătit pentru persoane dinainte știute, cam așa cum se întâmplă prin mai toate întreprinderile publice parazitate de rubedenii, pile și cunoștințe.

Potrivit anunțului dosit la mica publicitate, Confort Urban urmează să organizeze, nu se știe la ce dată, un concurs/examen pentru ocuparea a două posturi de inginer – specialitatea achiziții publice. Candidații trebuiau să depună diploma de studii, alte documente de pregătire profesională pe linie de achiziții publice, adeverință de vechime în muncă de minim 10 ani, un Curriculum Vitae și o recomandare. Spunem trebuiau, deoarece depunerea dosarelor a avut termen limită pe 10 aprilie a.c..

Biroul de achiziții, transformat în serviciu. Mai mulți angajați, salariu mai mare pentru șefă

Monica Vodă, sursa foto: Facebook

Prin noile angajări, societatea care administrează, și încă execrabil, rețeaua de drumuri și sensuri giratorii din Constanța urmează să-și completeze schema de personal la Serviciul de Achiziții Publice. În anii trecuți, achizițiile erau gestionate de un birou specializat în astfel de proceduri. Din rațiuni deloc transparente, vechiul birou a fost transformat în serviciu – o structură organizatorică superioară, cu mai multe posturi în organigramă. Cât de utilă era mișcarea e greu să ne dăm cu părerea. Însă, în mod cert, după ultima raportare publicată pe site-ul Confort Urban, în anul 2016 societatea a avut în plan 35 de achiziții (vezi AICI). Niciuna în plus. În aceste condiții, transformarea biroului în serviciu pare dictată de alte rațiuni decât de vreun volum impresionant de muncă. Oricum ar fi, principalul câștig l-a avut șefa, pe numele ei Monica Vodă. Desigur, vorbim aici de un câștig salarial, căci un ditamai șeful de serviciu încasează un salariu cu mult mai consistent decât al unui simplu șef de birou.

La Valu lui Traian

Vom insista mai mult asupra Monicăi Vodă, deoarece traiectoria sa este de-a dreptul emblematică pentru ceea ce se întâmplă în întreprinderile publice. Potrivit documentării noastre, aceasta a fost șefă a serviciului tehnic investiții din Primăria Valu lui Traian, dar și manager al unor proiecte de investiții finanțate din fonduri europene, derulate de administrația acestei localități. În anul 2009, Monica Vodă a reprezentat localitatea Valu lui Traian în cadrul unui proiect al Zonei Metropolitane Constanța. Din același an datează și singura sa declarație de avere disponibilă pe portalul ANI, cu referire la veniturile realizate în anul precedent. În octombrie 2009, Monica Vodă a devenit angajata Confort Urban, așa cum a menționat în contul său de Linkedin.

Și-a rotunjit veniturile ca asociat unic al unei firme

În aprilie 2014, angajata Confort Urban a înființat firma Hohmann Consulting Group SRL, având calitatea de asociat unic și administrator. Încă din anul înființării, societatea cu un singur salariat și cu activitate în domeniul consultanței pentru afaceri și management a obținut o cifră de afaceri de 205.500 de lei și un profit de 22.187 de lei. Un an mai târziu, cifra ajunge la 443.905 lei, din care 325.404 lei profit. În 2016, afacerile au coborât la 109.800 de lei, iar profitul, la 78.073 de lei. Datele pentru anul 2017 nu au fost încă depuse.

140.000 de lei de la Sticks, pentru un tur de biciclete

Fostul prefect Ion Constantin, sursa foto: Constanta.Ro

În septembrie 2014, societatea Monicăi Vodă a semnat un contract cu Prefectura Județului Constanța, în valoare de 140.000 de lei. Scaunul de prefect era ocupat atunci de Constantin Ion, zis Sticks, un apropiat al fostului șef al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu. Prefectura derula un proiect finanțat din fonduri europene cu aproximativ jumătate de milion de euro, sub titulatura: ”Development of Outdoor Adventure Tourism Network in Black Sea Region (DOOA)“. Hohmann Consulting Group a prestat activități de organizare a unui tournament, în speță o competiție de off-road și ciclism, pe parcursul a două zile. Alți bani din proiectul Prefecturii s-au dus către o agenție de turism, aceeași care vine în prezent bilete de avion și sejururi prin străinătate pentru participarea lui Decebal Făgădău la simpozioane internaționale despre mersul cu bicicleta.

Citește și:

Cursuri de integritate cu acces gratuit la SPA, plătite boierește de administrația Decebal Făgădău

A promovat un stil de viață sănătos… pentru mulți bani

În anul 2015, societatea Monicăi Vodă a trecut de la biciclete la alte proiecte. Astfel, pe site-ul Institutului pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (IDRU), au fost publicate trei anunțuri cu privire la atribuire unor contracte, în anul 2015, către societatea fondată de Monica Vodă. Vorbim aici de organizarea unei campanii de promovare a unui stil de viață sănătos, în cadrul proiectului ”Promovarea incluziunii sociale pentru o viață la standarde europene” derulat de IDRU în baza unei finanțări din fonduri europene. Pentru această campanie, Hohmann a primit 30.300 de lei. De asemenea, societatea a mai primit alte două contracte de valori mai mici, respectiv 4.000 de lei și 8.000 de lei, pentru organizarea unei conferințe și a serviciului de catering în cadrul proiectului ”Practica – drumul cel mai scurt către un loc de muncă”, derulat de IDRU cu fonduri europene.

Colaborare cu Sorin Chiriță, actualul city manager al Gabrielei Firea

IDRU este o asociație nonguvernamentală înființată de Sorin Chiriță, actualul city manager al Primăriei Generale a Municipiului București. Chiriță este mâna dreaptă a primarului general al Capitalei, Gabriela Firea. Însă, pe vremea când activa la Constanța, s-a evidențiat ca partener de nădejde al tripletei Mazăre-Nicușor-Strutiski. Ani buni, Chiriță a fost coordonatorul Polului de Creștere Constanța din cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Est. Pe site-ul acestui organism, www.pol-constanta.ro, se găsesc mai multe studii. Unul dintre acestea a fost realizat chiar de Hohmann Consulting Group SRL și poartă semnătura Monicăi Vodă (vezi AICI).

Sorin Chiriță, un ”tehnocrat” pesedist, alături de Gabriela Firea (foto stânga), Mariana Gâju (dreapta sus) si Ani Merlă de la Primăria Constanța (dreapta jos).

Studiul se referă la dezvoltarea turismului și la reabilitarea și promovarea patrimoniului cultural la nivelul Polului de Creștere Constanța, fiind realizat în baza contractului semnat de Hohmann cu ADR Sud Est sub numărul 23029/30.10.2015.

Un studiu pentru Primăria Năvodari

În sfârșit, în anul 2017, șefa achizițiilor de la Confort Urban a mai beneficiat prin firma ei de un contract cu Primăria Năvodari. Astfel, Hohmann Consulting Group SRL a elaborat documentația privind atestarea localității Năvodari ca stațiune turistică de interes național (vezi AICI).

Fost angajat la Hohmann, adus la Confort Urban

Revenind la Confort Urban, trebuie să mai spunem că, printre angajații acestei întreprinderi publice se numără și inginerul Ionuț-Radu Pintilie, care, potrivit CV-ului postat pe Linkedin, a lucrat anterior la Hohmann Consulting Group SRL. Cu alte cuvinte, a fost angajatul Monicăi Vodă. Acum este colegul ei, la întreprinderea publică. Având în vedere acest aspect, apreciem că noua procedură de recrutare în serviciul condus de Monica Vodă trebuia să fie mai transparentă. În sfârșit, trebuie să amintim cititorilor că societatea Confort Urban s-a aflat în centrul unui scandal penal în urmă cu un an, când fostul director Viorel Farcaș, urmărit penal de procurorii DNA pentru trucarea unor licitații, a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției, fiind condamnat cu suspendare. Investigația continuă!

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.