Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Primarul Mangaliei a mai pierdut o finanţare europeană, pentru nişte interese de clan

Published

on

Vă mai amintiţi circul greţos generat de primarul Mangaliei, care îşi acuza consilierii locali că nu vor să acceseze fonduri europene pentru oraşul lor? Ei bine, zilele acestea a ieşit la lumină dovada că, pentru un interes economic de clan, Radu Cristian a mai blocat un proiect european, mai puţin cunoscut, în care Mangalia nu dădea niciun leu, dar primea, în baza unei simplu acord, un sistem informatic integrat. Primarul n-a mai vrut echipamentele şi softurile, pentru că avea alte şmenuri aranjate. Prin urmare, proiectul a fost declarat neeligibil, iar întregul prejudiciu va fi suportat de oraşul Mangalia.

Radu-Cristian-proiect-soft-Pe 22 mai 2013, consilierii locali din Mangalia au votat Hotărârea Locală nr. 269, prin care au aprobat participarea oraşului în cadrul proiectului european „Sistem informatic integrat pentru administraţia publică şi cetăţeni”, iniţiat de Consiliul Judeţean Constanţa în parteneriat cu mai multe primării. Toată lumea a fost de acord cu participarea, pentru că era un proiect benefic Mangaliei, dar mai ales pentru că sistemul informatic de la taxe şi impozite, cumpărat pe bani grei de administraţia oraşului la începutul anului 2013, dădea erori cu duiumul.

Omul de la achiziţii fusese asociat cu Soacra Radului

În aşteptarea echipamentelor care aveau să-i scoată din necaz, funcţionarii de la Taxe şi Impozite au continuat o perioadă să utilizeze programul ProTaxi furnizat de firma ProSoft. În paralel, foloseau şi programul anterior, Operator, care funcţiona mai bine, dar care fusese înlocuit deoarece avea un mare cusur: nu fusese cumpărat de ai lui Radu.

De cumpărăturile Primăriei se ocupa pe-atunci un june adus de la Techirghiol, pe numele său Bogdan Dobre, care avea o mare calitate pentru a ocupa funcţia publică. Individul fusese asociat cu Gloria Babuşcă, în firma Act Valabil SRL. Pe Gloria Bubuşcă o ştiţi deja, din articolele noastre anterioare: era chiar soacra primarului Radu, pensionara de la care a moştenit acesta actuala sa avere fabuloasă. După decesul Gloriei Babuşcă, o scurtă perioadă de timp Bogdan Dobre a fost asociat în firmă cu Bianca-Marga Radu, soţia primarului Mangaliei.

Advertisement

[pdf-embedder url=”http://img.ordinea.ro/uploads/2016/04/Act-Valabil-Bianca-Radu.pdf”]

O donaţie de la Marea Familie Liberală

În anul 2014, compartimentul de achiziţii condus de Dobre a făcut actele (valabile, cum altfel?)  de cumpărare a unui nou program (numit ca bicicleta: Pegas). Dar ultima achiziţie s-a dovedit o mizerie şi mai mare, deşi costase şi mai mult. Prin urmare, în 2015 s-a pus din nou problema cumpărării unui nou soft. Deja lumea din Primărie se învăţase să schimbe programele ca pe ciorapi. Însă acum, pentru prima oară, apăruse un impediment care strica morişca. Între timp, proiectul european votat în 2013 fusese aprobat şi intrase în implementare. Cum să mai angajeze Primăria alţi bani din bugetul fraierilor de contribuabili pentru a cumpăra programul care urma să vină gratuit, pe ţeavă, de la UE. O asemenea ispravă ar fi însemnat abuz în serviciu. Impedimentul a fost depăşit cu ajutorul consilierilor locali, care au votat – cu puţine excepţii – ca Primăria să primească al ţîşpelea soft, ca act de donaţie. Donatorul era o firmă din Sibiu, pe numele ei Sobis Solutions SRL, care făcea parte din marea familie liberală.

Sub aparenţa actului de binefacere, s-a pregătit un tun de 100.000 de euro pe an

Sub acest nume caraghios funcţionau doi asociaţi. Primul dintre ei se numea Gheorghe Silvian Şorici şi era consilier local în oraşul Cisnădie, din partea PNL. În perioada în care dona softuri la Mangalia, Şorici era declarat incompatibil de ANI, pentru că drenase de la Primăria sa, din Cisnădie, vreo trei miliarde de lei vechi, cu acelaşi program informatic. Al doilea asociat se numea Hans Martin Mueller şi candidase, fără succes, în 2008, la funcţia de primar al unei comune din judeţul Sibiu, din partea Forumului Democrat al Germanilor din România, condus atunci de Klaus Iohannis. Aceşti prieteni politici, din marea familie liberală, nu făceau chiar un act de binefacere. Căci imediat după aşa-zisa donaţie, firma lor a încheiat cu Primăria Mangalia un contract de mentenanţă a softului gratuit, de aproape 100.000 de euro pe an. Ca să înţelegeţi ce tun ordinar s-a dat sub aparenţa actului de binefacere, trebuie să ştiţi că, pe vremea lui Iorguş, Primăria plătea pentru mentenanţa programului informatic doar 500 de euro pe an, iar pe vremea lui Tusac vreo 5.000 de euro pe an.

Advertisement

Radu aranjează cu ai lui ieşirea din proiectul european

Ca să apere acest interes de clan, câştigat prin înşelăciunea aşa-zisului act de donaţie, primarul Radu Cristian a iniţiat pe 16 octombrie 2015 o hotărâre de Consiliu (HCL 184) pentru revocarea hotărârii mai vechi, din anul 2013, prin care oraşul devenise parte în proiectul european. În termeni lumeşti, iniţiativa primarului însemna renunţarea la banii Europei. Păi ce le trebuia lor programul care închidea robinetul mentenanţei de 100.000 de euro pe an? Motivarea avea să fie glăsuită în şedinţa de Consiliu, chiar de către şefa Serviciului de Impozite şi Taxe, Diana Fotin: „Având în vedere faptul că unitatea administrativ-teritorială a început să pună bazele şi să corecteze foarte multe erori intervenite mai ales la Serviciul Impozite şi Taxe, nu se doreşte implementarea unui nou sistem informatic.” – a spus Fotin.

[pdf-embedder url=”http://img.ordinea.ro/uploads/2016/04/HCL-184-Mangalia.pdf”]

Nouă din cei 12 consilieri prezenţi la şedinţă, mai exact gaşca lui Radu, au crezut-o pe cuvânt şi au votat pentru renunţarea la proiectul european, fără să mediteze, măcar o clipă, la consecinţele dezastruoase.

Proiectul a fost declarat neeligibil. Mangalia suportă întregul prejudiciu

Advertisement

La începutul lunii februarie 2016, Ministerul Comunicaţiilor a efectuat un control la Consiliul Judeţean, descoperind nereguli cu privire la derularea proiectului european pentru sistemul informatic integrat. Aşa cum avea să menţioneze Consiliul Judeţean într-o adresă ulterioară trimisă consilierilor locali din Mangalia (uşor agramată, dar esenţa contează, nu cunoştinţele de limbă română ale semnatarului Cristinel Dragomir): „Cu ocazia controlului desfăşurat privind activitatea de derulare a proiectului s-a stabilit că proiectul a devenit neeligibil din cauza exclusivă a unei adrese formulate de Primarul Municipiului Mangalia care, în numele dumneavoastră, a[l] consilierilor locali, a decis ieşirea din proiect. Odată (sic!) declarat neeligibil proiectul, se pune în discuţie restituirea sumelor rambursate în cuantum total de 1.544.621,60 lei, sumă ce va fi suportată doar de partenerul responsabil.”.

Dezastrul este ascuns sub preş, până la alegeri

După controlul Ministerului, Prefectul a atacat hotărârea de retragere a Mangaliei din proiectul european. Ulterior, ca să pună batista pe ţambal şi ca să scape basma curată, chiar primarul Radu a încercat să o anuleze, printr-o altă hotărâre locală, iniţiată de el şi adoptată de consilieri pe 15 februarie 2016. În ciuda eforturilor disperate de a ascunde faptele din urmă, răul comis de dragul interselor de clan nu mai poate fi reparat. Mangalia este bună de plată, iar suma va fi suportată, cel mai probabil, printr-un nou credit sau printr-o nouă majorare a taxelor şi impozitelor locale, deja foarte mari.

Voinţă politică în acest sens ar fi cu prisosinţă, după ce PSD-ul de la Constanţa a mazilit organizaţia sa de la Mangalia, urmărind – cel mai probabil – să-l ajute cu încă un mandat pe Radu, acest magnific specialist care a făcut praf toate proiectele europene, dar a împărţit cu generozitate bugetul local cu firma Polaris M Holding a marii familii PSD-iste (şi acolo a fost un tun ordinar, după acelaşi patent al donaţiei aparente, aşa cum vom proba într-un material viitor). În contextul blatului dintre PSD şi PNL, preşedintele Consiliului Judeţean, Cristinel Dragomir, încearcă să-i păcălească pe consilierii din Mangalia, că ar exista o soluţie de deblocare a derulării proiectului (ce Dracu` să mai derulezi, dacă programul s-a încheiat pe 31 decembrie 2015?). El le cere să voteze o nouă hotărâre, prin care gestiunea problemei să fie încărcată în responsabilitatea altui reprezentant al Primăriei, altul decât prezentul şi viitorul primar hotărât de blatişti, Radu Cristian. Eventual, se urmăreşte ca gestiunea situaţiei să fie transferată asupra lui Bogdan Maganu, tipul care joacă în aceste zile rolul de mână moartă în aşa-zisa confruntare electorală.

[pdf-embedder url=”http://img.ordinea.ro/uploads/2016/04/Adresa-Cristinel-Dragomir.pdf”]

Advertisement

Adrian Cârlescu

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions