Connect with us

Politica

Umbra lui Dragnea la Constanța. Cu ce s-au omorât politicienii constănțeni în 2018

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Redacția Ordinea.Ro vă propune o retrospectivă a principalelor evenimente din politica locală constănțeană, în anul 2018. Din capul locului, trebuie să spunem că nu vom privi aceste evenimente în mod izolat, ci în contextul în care s-au produs. Considerăm că acest demers de sinteză este unul absolut necesar, pentru ca publicul să înțeleagă ce a fost, dar mai ales ce va urma, în continuarea trendului existent, în 2019.

Noua ideologie a PSD: lupta împotriva statului paralel

În esență, contextul național al evoluțiilor politice din 2018 este definit de încercarea PSD-ului de a redeveni partidul-stat din vremurile de glorie anterioare celor două mandate în fruntea țării ale lui Traian Băsescu. Vectorul ideologic utilizat în acest scop a fost așa-zisul război cu statul paralel, un substitut mai actual, dar la fel de motivant, ca lupta de clasă a marxismului clasic. Sub steagul acestei ideologii, PSD-ul a vrut, și în parte a și reușit, cu sprijinul Curții Constituționale, să dinamiteze lupta anticorupție. Cel mai important moment în această evoluție a fost, cu siguranță, revocarea Codruței Kovesi din fruntea Direcției Naționale Anticorupție. Reacțiile cele mai dure au fost ale societății civile, care a organizat miting după miting împotriva PSD-ului. În plan politic, la nivel național s-a evidențiat USR-ul, care a avut cele mai clare și mai argumentate poziții împotriva asaltului la justiție.

Dragnea, regim de putere personală

Tot în plan național, una din cele mai evidente evoluții a fost întărirea puterii personale a liderului PSD Liviu Dragnea. Încă de la începutul anului, acesta a declanșat o criză guvernamentală cu scopul înlăturării din funcție a premierului Mihai Tudose, care încerca să-și afirme independența față de Dragnea. Tudose a fost înlocuit cu Viorica Dăncilă din… Telorman. De asemenea, spre sfârșitul anului, același Dragnea a reușit să minimalizeze fronda împotriva regimului său personal condusă de Gabriela Firea, primarul general al Municipiului București.

Felix Stroe, aliatul lui Tudose în lupta cu Dragnea

Aproape tot ce s-a întâmplat în PSD Constanța reprezintă o poziționare a liderilor locali față de evoluțiile în plan național ale partidului. Astfel, liderul Felix Stroe a început anul 2018 prin mesaje de susținere a fostului premier Mihai Tudose. Stroe avea demnitatea de ministru în cadrul Guvernului condus de Mihai Tudose.

“Ar fi bine ca la CExN-ul următor să purtăm o discuție serioasă despre cum putem democratiza puterea de decizie în partid și despre cum putem face ca actuala guvernare să performeze. E necesar ca din Guvern să facă parte cei mai pregătiți oameni pe care îi are partidul. Îmi doresc ca de această dată organizațiile locale să fie mai implicate, pentru că nu e normal să decidă doar o mână de oameni. Partidul suntem noi, toți cei care am muncit pentru a câștiga încrederea românilor. Premierul are responsabilitatea actului de guvernare, dar trebuie sa aibă și decizia”, a transmis Felix Stroe, președinte al organizației PSD Constanța, într-un comunicat.

Constanța, dată afară din Guvern

În aceeași perioadă, ministrul Turismului din Guvernul Tudose, constănțeanul Mircea Titus Dobre, un alt lider important al PSD Constanța, s-a poziționat împotriva modului de lucru al lui Liviu Dragnea.

Această abordare le-a adus celor doi lideri ai social democraților constănțeni și ieșirea din prima linie a PSD-ului condus de Liviu Dragnea. Niciunul nu a mai prins vreun post în guvern, la fel cum nici Constanța nu a mai fost abordată în mod preferențial în ceea ce privește alocarea de fonduri pentru proiectele de dezvoltare.

Concluzia: PSD Constanța a fost dat afară din noul Guvern Viorica Dăncilă!

Sprijin necondiționat… și fără niciun câștig, pentru Dragnea

La nici o săptămână de la anunțul susținerii lui Tudose în defavoarea lui Dragnea, liderii PSD Constanța s-au sucit. Pentru Congresul Extraordinar al partidului programat la jumătatea lunii martie 2018, Constanța își anunța sprijinul “necondiționat” pentru Liviu Dragnea.

“PSD vrea și își propune ca toate instituțiile de forță din țară, parchetele, să acționeze cu respectarea Constituției”, a fost mesajul pe care l-a transmis Felix Stroe tuturor colegilor care au participat la sedinta Biroului Politic Județean întrunit pentru a discuta cum se va poziționa filiala constănțeana la Congresul anunțat pentru luna martie.

Mesajul era net în favoarea luptei ideologice împotriva statului paralel. Adică pro-Dragnea. Cu toate acestea, PSD Constanța n-a mai prins niciun post în conducerea partidului.

Mircea Dobre merge să facă politica lui Ponta

Sfîrșitul lunii mai vine cu o bombă politică locală: Mircea Dobre pleacă să facă politică în partidul lui Victor Ponta. “Crescut” politic de PSD, Mircea Dobre părăsește PSD și pleacă să promoveze programul propus de Victor Ponta și Daniel Constantin în Pro România.

Dobre a fost prezentat drept unul dintre liderii Pro România chiar de Victor Ponta, venit special la Constanța pentru acest eveniment politic.

Lovitură de teatru în PSD. Mircea Dobre, fostul ministru al Turismului, la braț cu Ponta

9 iunie – mitingul împotriva abuzurilor

Începutul lunii iunie a fost marcat de… mitingul împotriva abuzurilor, respectiv de susținere a Guvernului Dăncilă, eveniment politic aspru criticat de toate partidele din opoziție. Niciun lider politic al opoziției nu a fost de acord cu acest mod de abordare adus în prim plan, în România lui 2018, de liderii PSD.

Despre cum s-au pregătit liderii PSD Constanța pentru marele eveniment organizat în Piața Victoriei din capitală, citiți într-un articol “Ordinea.ro”:

(document) Activul PSD Constanța, la raport! Liste, calcule și… 7.480 de oameni la mitingul din 9 iunie

De asemenea, vă punem la dispoziție și un alt articol, o informație prezentată în exclusivitate de “Ordinea.ro” privind modul în care liderii PSD Constanța s-au încurcat în cifra participanților la mitingul împotriva abuzurilor din 9 iunie.

PSD Constanța, plan depășit pentru miting sau cum se încurcă liderii social democrați în cifre

Condamnarea lui Liviu Dragnea și reacția PSD Constanța

Sfârșitul lunii iunie a fost marcat de condamnarea lui Liviu Dragnea la trei ani și șase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială de Protecția Copilului Teleorman, pentru instigare la abuz în serviciu.

Fără să stea pe gânduri, Felix Stroe a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă că “21 iunie va rămâne în istorie ca un moment negru”, iar condamnarea vine după ce “pârghii oculte au funcționat din nou în defavoarea democrației și justiției corecte”.

Tensiuni și acuzații pe bandă rulanță în ALDE Constanța

Tensiunile nu au ocolit nici partenerul de guvernare al PSD, ALDE Constanța. Ne referim aici la radierea lui Daniel Learciu din ALDE, pe motivul că nu și-ar fi plătit cotizația. Learci uera vicepreședinte al formațiunii și, totodată, vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța din partea ALDE.

Learciu a fost dat afară din Consiliul Județean chiar de ziua lui.

Daniel Learciu, dat afară din Consiliul Județean, de ziua lui. Prefectul Jeacă a semnat ordinul

CEO de la Argeș

Revenind la începutul de an, în calitate de interimar al ALDE Constanța, parlamentarul Andrei Gerea anunța alegeri pentru noua structură de conducere de la Constanța. La începutul lui 2018… Alegerile nu au avut loc nici până astăzi, dimpotrivă filiala de la Constanța este condusă tot prin interimat, de Iani Popa, un parlamentar adus la Constanța de la Argeș, adică fix din același județ de unde a fost trimis la Constanța și Andrei Gerea.

Vrabie, prejudicii imense de imagine pentru ALDE Constanța

În luna februarie, Valentin Vrabie, primarul municipiului Medgidia – atunci lider ALDE Constanța – aducea filiala Constanța în mijlocul unui scandal incredibil. Primarul din Medgidia a fost protagonistul unor înregistrări cu limbaj greu de reprodus la adresa unui locuitor din Medgidia.

Pentru a vă convinge, vă punem la dispoziție și dovada:

Înregistrări audio cu Valentin Vrabie, beat și pus pe înjurături și trivialități de cea mai joasă speță

La scurt timp, Vrabie și-a dat demisia din partid. Prin whats app, după cum a declarat Claudiu Ceti, secretarul general al ALDE Constanța pentru “Ordinea.ro”.

Care a fost reacția partidului la limbajul lui Vrabie și ce a avut Andrei Gerea să-i reproșeze primarului din Medgidia, citiți în articolul “Ordinea.ro”:

Andrei Gerea, președintele ALDE Constanța: „Ne delimităm de atitudinea vulgară a lui Valentin Vrabie”

Gabriel Daraban adus de la OIL Terminal să preia șefia de la municipiu a ALDE

Din primăvara anului 2018, la șefia Organizației Municipale a ALDE Constanța se află Gabriel Daraban. Acesta a luat provocarea ca pe un “win-win” în politică și a spus că va depune toate eforturile pentru creșterea încrederii alegătorilor în formațiunea din care face parte.

De ce a fost înlocuit Learciu cu Daraban, ne spune Andrei Gerea într-un articol “Ordinea.ro”:

Gerea, despre planurile ALDE Constanța. Vezi de ce l-a înlocuit pe Learciu cu fratele șefului CCINA

PNL Constanța – schimbări la șefia de la municipiul Constanța și atacuri la adresa primarului Făgădău

Începutul de an a debutat în PNL Constanța cu o schimbare majoră. Organizația de la municipiul Constanța a fost preluată, din 19 ianuarie, prin coordonare politică, de Septimiu Bourceanu, prim-vicepreședinte al PNL Constanța. Numirea a fost posibilă în urma demisiei lui George Muhscină, care a invocate probleme medicale.

Aflat la conducerea PNL Municipiu Constanța, Bourceanu a adus, în mod repetat, acuzații la adresa primarului municipiului Constanța, Decebal Făgădău.

“Primăria nu este administrată corespunzător și eficient”, a fost mesajul pe care Septimiu Bourceanu l-a repetat în mod constant, în aparițiile sale publice, fie conferințe de presă, fie comunicate transmise jurnaliștilor din media locală și națională.

Mai mult, Bourceanu a acuzat că Primăria Constanța este organizată haotic.

”Primăria Constanța este organizată haotic, iar cei care fac parte din aparatul administrativ nu își înțeleg rolul. Dacă această instituție ar fi coordonată de o echipă capabilă (primar, viceprimar), nu ne-am trezi în situația în care consilierii locali sunt puși în fața faptului împlinit”, afirma Septimiu Bourceanu în martie 2018.

Printre inițiativele lui Bourceanu regăsim proiectele privind înființarea de noi spații verzi, “300.000 de constănțeni pentru minim 300 de hectare de spațiu verde”, dar și proiectul privind sprijinirea elevilor și a profesorilor cu rezultate școlare deosebite.

Ce presupune acest proiect, citiți într-un articol “Ordinea.ro”:

PNL Constanța, sprijin pentru elevii și profesorii cu rezultate școlare deosebite. Ce proiect propune Bourceanu

De asemenea, nici liderul de la Organizația Județeană nu a ocolit atacurile la adresa conducerii administrației municipiului Constanța și a trimis săgeți acuzatoare și către coaliția de guvernare.

“PSD joacă alba neagra cu nivelul de trai al românilor” și “PSD ar fi în stare să impozitele și pomana porcului” sunt doar două dintre afirmațiile deputatului Bogdan Huțucă, liderul PNL Constanța.

Deputat PNL Constanța: “PSD ar fi în stare să impoziteze și pomana porcului”

Campania realizărilor și rivalitățile din interiorul PNL

În vara acestui an, vicepreședintele PNL Constanța, consilierul județean George Sergiu Niculescu a demarat o campanie pe care a desfășurat-o în mediul online și pe care a intitulat-o “Campionatul realizărilor”.

Niculescu și-a propus să facă o paralele între ceea ce colegul său de partid, primarul Emil Boc de la Cluj, a făcut în orașul său și activitatea primarului de Constanța. Intenția sa a fost taxată în mod surprinzător de doi colegi liberali, ambii consilieri județeni. Detaliile le găsiți într-un articol semnat “Ordinea.ro”:

Rivalități între tinerii consilieri județeni din PNL Constanța. Iată cum se înțeapă

Adrian Manole la șefia de la municipiu și teste pentru Primăria Constanța

Finalul de an îi găsește pe liberalii constănțeni cu un nou interimar la Organizația municipală Constanța, Septimiu Bourceanu fiind înlocuit de fostul europarlamentar PD, Adrian Manole. Acesta nu a făcut niciun anunț public despre intențiile sale la conducerea PNL Constanța. De asemenea, în interiorul organizației, liberalii au scos la înaintarea trei oameni pe care îi vor testa pentru fotoliul de primar al municipiului Constanța: Costel Stanca, George Niculescu și Cosmin Sava.

EXCLUSIV! Faceți cunoștință cu liberalii care vor să ajungă pe scaunul de primar al municipiului Constanța

USR croit pe spații verzi

Liderii USR Constanța și-au axat activitatea, în general, pe politica de la nivel național. În plan local, conducerea filialei de la Constanța a avut comentarii de făcut la adresa modului în care Decebal Făgădău gestionează problemele municipiului Constanța.

Sub îndemnul “Făgădău, Nu e parcul tău – episodul 2”, USR i-a invitat pe constănțeni să apere ce este al lor.

Campania a fost coordonată de deputatul USR de Constanța, Stelian Cristian Ion.

USR Constanța, mesaj pentru Făgădău: “Niciun centimetru din Parcul Tăbăcărie nu va fi ciuntit”

Tot USR-iștii au promovat anul acesta și campania “Fără penali în funcții publice”, obiectivul fiind strângerea de 500.000 de semnături necesare în vederea revizuirii Constituției.

USR ia cu asalt litoralul. Campania “Fără penali în funcții publice”, extinsă și în stațiuni

PMP. Turcescu vrea cu opoziția. Palaz defilează pe segmentul naționalist

La începutul anului, în PMP Constanța s-a produs ruptura între conducerea filialei și deputatul Robert Turcescu. Acesta din urmă a criticat în mod deschis colaborarea existentă între PMP și PSD la Constanța, sugerând mai degrabă o apropiere de PNL, motivată de necesitatea unei opoziții comune împotriva asaltului PSD împotriva justiției. Palaz a ales să rămână în alianța cu PSD-ul și cu ALDE, pentru a-și conserva postul din conducerea CJC.

Scandal în PMP Constanța. Palaz îi cere explicații lui Turcescu: “Când spui adevărul, domnule ACOPERIT?!”

Pe de altă parte, acesta a transmis mesaje cu temă națională, a inițiat proiecte precum adoptarea în CJC a unei declarații de unire cu Republica Moldova, ridicarea unui catarg impresionant la Pavilionul Expozițional pentru drapelul național și a unei expoziții cu tematică istorică. În acest fel, Palaz a defilat practic pe zona electoratului naționalist, rămas fără repere în ultimii ani. În plus, Palaz s-a implicat în mai multe proiecte administrative, dar și în amenajări ale unor zone insalubre, mizând în acest fel să-și consolideze imaginea de om al faptelor și de ”profesionist”.

VIDEO Policlinica 2: Clădire ruinată în scopul privatizării. Echipamente ținute la țiplă de 5 ani

 

 

Comments

comments

Politica

Mama fostului primar Mazăre: Mă tem pentru viața lui. Ce dezvăluiri ar face din pușcărie

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Gabriela Mazare se teme pentru viața fiului sau, Radu, fostul primar al municipiuluiConstanta.

Mama lui Radu Mazăre a acordat un interviu pentru Victor Ciutacu, la România TV. Gabriela Mazăre vorbește despre momentul în care a aflat de arestarea fiului său dar și despre faptul că Radu Mazăre ar urma să facă anumite denunțuri din închisoare.

”Dimineață mi-a spus că se duce să cumpere o plasă ca să filtreze puțin Soarele peste legumele pe care le pune. După 2 ore aud că a fost arestat. M-a sunat o cunoștință care a spus că din surse sigure știe că e arestat. Am început să râd. Vorbisem cu el cu două ore și jumate înainte. Îmi spusese că se va duce la aeroport, dar înainte se duce să cumpere acelea. Bineînțeles că nu am crezut știrea. Am avut confirmarea tot în ziua aceea. Nu mi-a fost ușor nici când l-au arestat și a stat câteva luni acolo, într-o conjunctură complet nedreaptă pentru că după, în procesul acela, a fost achitat și că fapta nu există. M-am temut și mă tem pentru viața lui. Știți că sunt oameni care au ajuns în pușcărie nevinovați și nu au mai ieșit de acolo. E normal să mă gândesc la asta. Nu are nicio legătură cu ce se spune că va face denunțuri. Nu ar face niciodată, nu are ce denunț să facă”, a spus mama lui Radu Măzare într-un interviu pentru Victor Ciutacu, la România TV.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

(Video) Partidul lui Băsescu vrea să branșeze România la gaze: „70% dintre cetățeni se încălzesc cu lemne“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Au rămas mai puțin de ore din această campanie electorală pentru alegerile europarlamentare. Cu toate acestea, cei mai mulți candidați au abordat subiecte ce țin mai mult de bucătăria internă a României și mai puțin de ceea ce ar trebui să facă aleșii român la Bruxelles. În această idee, președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a declarat, într-o conferință de presă susținută la Constanța, că a fost o campanie electorală complicată, pentru că „aproape toți competitorii electorali au încercat să deturneze sensul acestei bătălii politice“.

„Duminică mergem la vot pentru a alege reprezentanții în Parlamentul European, ori aproape toate partidele de la stânga la dreapta au dus dezbateri ce țin de politica internă și nicidecum de chestiuni ce privesc România în relația cu UE sau chestiuni ce țin de interesul UE. PMP e singurul partid care a venit în această campanie cu un plan de acțiune, pe care îl vor implementa prin europarlamentarii partidului la Bruxelles. Am vrut să vorbim în această campanie doar despre Europa, pentru că ea este cea care ne-a crescut după ce am intrat în UE și datorită căreia am atins un nivel de prosperitate fără precedent. Este de datoria noastră să ne asumăm acest traseu european“, a afirmat Tomac.

Președintele PMP a spus că la toate problemele din societatea românească există un răspuns: „dacă vrem spitale mai bune, e nevoie de mai multă integrare; dacă vrem sistem de învățământ mai bun și școli mai moderne, răspunsul e simplu și același, avem nevoie de mai multă integrare; dacă vrem mai multe autostrăzi, de asemenea, răspunsul e același, avem nevoie de mai multă integrare. Asta pentru că, având resurse de la UE, putem să ne dezvoltăm mult mai bine“. Liderul PMP a punctat și faptul că cea mai mare amenințare la care este supusă Uniunea Europeană la ora actuală nu este nici pericolul chinezesc, nici Federația Rusă și nici Africa. Cea mai mare amenințare pentru UE se află în interiorul ei, spune Tomac. De aceea, continuă PMP-istul, cel mai mare pericol îl constituie politicienii populiști.

„Avem deja acțiuni concrete a unor politicieni populiști din UE, Brexit-ul fiind un efect al acestor aventuri politice. Cred că acest val de isterie anti-Bruxelles trebuie combătut. Tocmai de aceea, eu am ales să candidez la aceste alegeri, pe poziția a doua, iar primul pe listă este Traian Băsescu. Experiența pe care a acumulat-o acesta în cei 10 ani de mandat ca președinte, ca membru în Consiliul European, îi conferă posibilitatea de a cunoaște foarte bine bucătăria internă a Uniunii Europene. Românii trebuie să înțeleagă faptul că la Bruxelles suntem obligați să trimitem politicieni competenți și pregătiți, care să se bată de la egal la egal, cu argumente, pe chestiuni ce țin de interesele României“, a subliniat liderul PMP.

Gazele din Marea Neagră, de pe teritoriul țării noastre, doar pentru români!

Eugen Tomac a afirmat că PMP va milita la Bruxelles pentru ca, de exemplu, subvenția pentru agricultorii români, care acum este de 196 de euro/hectar, să fie mărită aproape de nivelul celor care fac agricultură în Spania, în Italia ori în Germania, unde subvenția la hectar este de 400 de euro. De asemenea, Tomac a spus că europarlamentarii partidului vor milita, atunci când se va elabora bugetul UE, 2021 – 2027, prin amendamente, ca România să poată beneficia de finanțări de la UE pentru un proiect care ţine de necesitatea de a extinde reţeaua de gaze către populaţie. Concret, cei de la PMP vor ca UE să suporte cheltuielile de racordare a tuturor locuinţelor din România la reţeaua de gaze naturale.

„La ora actuală, doar 30% dintre români au acces în locuinţe la reţeua naţională de gaze. 70% dintre români se încălzesc în continuare cu lemne. Asta în condiţiile în care în aproape toate state UE populaţia are acces la reţeaua naţională de gaze, iar asta este parte a confortului de care se bucură europene. Culmea este că noi, aici, avem în Marea Neagră resurse uriaşe de gaze. De ce trebuie să le exportăm, să le vindem Ungariei ori Austriei, şi să nu le utilizăm în ţară. Cred că acest obiectiv al PMP (de a finanța de la UE racordarea locuinţelor la reţeaua de gaze) este unul realist și sunt convins că va fi susținut și de ceilalți europarlamentari români. Ne vom strădui ca acest proiect să se afle pe agenda PPE. Trebuie să fie un proiect multianual. Taxele de racordare la rețeaua de gaze sunt mari, iar cetățenii nu și le permit“, a spus Tomac.

Președintele PMP a afirmat că o altă preocupare a PMP este legată viața românilor plecați la muncă în străinătate și de modul cum sunt ei tratați în țările unde lucrează. Evident, în ecuație figurează și români din Marea Britanie, stat care a decis să părăsească UE. Tomac a spus că, prin proiecte și programe finanțate de UE, o parte dintre români se poate întoarce în țară. Tomac a afirmat că, din păcate, Guvernul României nu a avut vreun proiect în această perioadă cât țara noastră a deținut președinția Uniunii Europene. El a adăugat că PMP a propus ca UE să accelereze procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniune. În plus, Tomac a afirmat că PMP mai propune ca cetățenii din Republica Moldova să poată depune cereri de acordare a cetățeniei române în toate județele și nu doar la cinci centre cum este în prezent. Președintele PMP a spus că, în prezent, sunt peste 250.000 de cereri în așteptare. El a subliniat că dacă acest proces va fi descentralizat, în următorii ani peste 50% din populația Moldovei va putea obține cetățenia Română, ceea ce ar însemna că vor fi cetățeni europeni.

Președintele PMP a abordat în conferința de presă și subiectul referendumului convocat de președintele Klaus Iohannis. Tomac a spus că referendumul a fost organizat foarte prost, iar cetățenii nu au înțeles mai nimic din miza acestuia, mai ales că întrebările sunt complicate.

„Cu toate astea, referendumul are o miză uriașă pentru România, iar în cazul în care va fi invalidat consecințele pot fi catastrofale pentru statul român. De aceea, PMP invită cetățenii să voteze la referendum, pentru că acesta nu este despre Iohannis și Dragnea. Acest referendum este ca un test pentru cetățenii români dacă înțelegem cât de important este independența Justiției. Noi ne ducem la urne pentru a afirma atașamentul pentru o valoare fundamentală a Uniunii Europene – statul de drept“, a spus Tomac.

PMP va trimite duminică 19.000 de observatori în secțiile de votare!

Legat de alegerile europarlamentare de duminică, președintele PMP, Eugen Tomac, a declarat că partidul va avea aproximativ 19.000 de oameni care vor supraveghea numărarea buletinelor de vot.

„Pentru că nu avem europarlamentar în funcție, Biroul Electoral a decis ca PMP să nu aibă reprezentanți în secțiile de votare, ceea ce este de neînțeles. Pe de altă parte, există referendumul. Noi ca partid parlamentar avem dreptul, în baza referendumului convocat, să avem membri în secție, dar Biroul Electoral Central, prin membri de partid desemnați acolo, a decis altfel. Cu toate astea, în premieră anunț că PMP va trimite la duminică 19.000 de observatori. Vom avea membrii în toate secțiile de votare din întreaga țară, delegați din partea PMP pentru a asista la procesul de numărare a voturilor. Avem această capacitate și ne-am organizat deja. Vrem să ne apărăm fiecare vot. Nu punem răul în față, dar trebuie să fim prudenți“, a punctat Eugen Tomac.

Președintele PMP a mai spus că, după votul de duminică, viața politică din România se va reseta.

Comandat de Partidul Mișcarea Populară

Realizat de Asociația Puterea Civică

Codul unic de identificare atribuit mandatarului: 41190004

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

“O comună – o ambulanţă”, un nou program aprobat de Guvern

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Guvernul a adoptat astăzi un Memorandum privind instituirea schemei de ajutor de minimis pentru Programul “O comună – o ambulanţă”, respectiv granturi, până la maximum 200.000 euro, pentru cheltuielile necesare în vederea asigurării în fiecare localitate, îndeosebi rurală, a cel puţin unei ambulanţe dotate corespunzător. Guvernul a adoptat şi un Memorandum privind instituirea schemei de ajutor de minimis pentru finanţarea Programului „Ana Aslan – gROwth, rezidenţe pentru vârstnici”.

Obiectivul acestui program guvernamental este îmbunătăţirea serviciilor de sănătate prin asigurarea mijloacelor de acces rapid la aceste servicii pentru cazurile de urgenţă. Concret, se finanţează achiziţionarea de către medicii de familie de ambulanţe pentru urgenţă, dotarea acestora şi acoperirea cheltuielilor de personal şi curente cu acestea, pe cel puţin un an de zile. Finanţarea se face sub formă de schemă de ajutor de minimis, respectiv granturi, până la maxim 200.000 euro, pentru cheltuielile necesare în vederea asigurării în fiecare localitate, îndeosebi rurală, a cel puţin unei ambulanţe dotate corespunzător, precizează Guvernul.

Schema de ajutor de minimis are caracter multianual şi se derulează până la 31 decembrie 2020, cu posibilitate de prelungire până în anul 2022, în funcţie de validitatea Regulamentului Comisiei Europene în ceea ce priveşte schemele de minimis. Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2019-2022.

Sunt eligibile următoarele categorii de cheltuieli:

– achiziţia de ambulanţe şi dotarea acestora cu echipamentul medical necesar;

– cheltuielile cu carburanţi şi întreţinerea acestora;

– cheltuielile de personal (conducător auto şi personal medical);

– cheltuieli pentru dotarea cabinetelor medicale.

Bugetul estimat pentru întreaga perioadă este de 2,5 miliarde lei, din care 1 miliard lei în anul 2019, sub formă de credite de angajament.

Pot aplica pentru acest program medicii de familie. Numărul estimat al beneficiarilor este de circa 2800 de medici de familie, respectiv câte un beneficiar pe fiecare comună care nu dispune de ambulanţă.

Măsura privind dotarea localităţilor cu ambulanţe, în vederea asigurării transportului pacienţilor în condiţii optime la unităţile medicale, este prevăzută în Programul de guvernare 2018-2020, mai precizează Guvernul.

De asemenea, Guvernul a adoptat astăzi un Memorandum privind instituirea schemei de ajutor de minimis pentru finanţarea Programului „Ana Aslan – gROwth, rezidenţe pentru vârstnici”.

Scopul acestui program guvernamental este încurajarea construcţiei de centre private rezidenţiale şi dezvoltarea serviciilor de îngrijire necesare persoanelor vârstnice dependente ori a celor cărora familia nu le poate asigura îngrijirea. Susţinerea financiară constă în acordarea unui ajutor nerambursabil de până la 500.000 de euro, pentru construcţia, reabilitarea şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea de rezidenţe pentru persoanele vârstnice, precizează Guvernul.

Ajutorul va fi plătit la terminarea lucrărilor şi după obţinerea autorizaţiei de funcţionare provizorie de la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, diferenţiat în funcţie de localizarea rezidenţei, după cum urmează:

– până la 50% dacă rezidenţa se afla într-o localitate din primele 10 judeţe după nivelul de dezvoltare regională;

– până la 75% dacă rezidenţa se afla într-o localitate din următoarele 10 judeţe după nivelul de dezvoltare regională;

– până la 100% dacă rezidenţa se afla într-o localitate din ultimele 20 de judeţe după nivelul de dezvoltare regională;

Schema de ajutor de minimis se derulează până la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire. Bugetul estimat al măsurii pentru perioada 2019-2020 este de 4 miliarde de lei, din  care 2 miliarde lei în anul 2019, sume incluse în bugetul pentru acest an sub formă de credite de angajament.

Pot aplica pentru acordarea acestui ajutor de stat persoane juridice de drept privat, inclusiv organizaţii neguvernamentale, fundaţii şi/sau grupuri fiscale, aşa cum sunt prevăzute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care vor realiza construcţia şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea centrelor rezidenţiale cu standarde adecvate de locuire şi îngrijire a persoanelor vârstnice.

Numărul total de beneficiari este de circa 2000 de societăţi.

Vor putea fi eligibile atât cheltuielile de construcţie, reabilitare, amenajare şi dotare, cât şi cele pentru asigurarea utilităţilor necesare, respectiv: alimentare cu apă şi gaze naturale, canalizare, agent termic, energie electrică, telecomunicaţii.

Centrele rezidenţiale pentru vârstnici trebuie să îndeplinească o serie de standarde de capacitate şi condiţii de locuire, între care:

– să ofere condiţii de cazare adaptate atât persoanelor singure, cât şi pentru 2 sau 3 persoane (garsoniere sau apartamente), asigurându-se 25 mp/persoană.

– pentru persoanele vârstnice cu probleme medicale, personalul însoţitor se va asigura de către rezidenţă, dacă personalul medical consideră că este oportun;

– construcţiile vor avea maxim un etaj, dacă nu au lift,  pentru a facilita deplasarea locatarilor şi a personalului medical şi de asistentă; 

– se va asigura un spaţiu suficient pentru personalul medical, inclusiv cu minim de dotare cu echipament medical, precum şi spaţii de recreere.

Destinaţia investiţiei în centre rezidenţiale pentru persoanele vârstnice dependente va fi menţinută cel puţin 10 ani de la obţinerea autorizaţiei de funcţionare, în caz contrar investitorul va rambursa suma obţinută ca ajutor de minimis.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză este furnizorul, iniţiatorul şi administratorul schemei de ajutor de minimis.

Pentru intrarea în aplicare a acestui Program, urmează să fie adoptată o Hotărâre de Guvern, ce va include reglementări detaliate în acest sens.

sursa: news.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: